Pozery won- Ankieta Venom vs. Bathory

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

KtĂłren lepszy

Bathory
31
42%
Venom
23
32%
Nie słucham country
19
26%

Liczba głosów: 73

Awatar użytkownika
Swarożyc
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Pozery won- Ankieta Venom vs. Bathory

Post autor: Swarożyc »

Na fali ankiet postanowiłem łotworzyć temat w którym każdy może wyjść na kozaczka, że niby jest Trv

Pytanie proste. Dwie niesamowite kapelki, które obie są znane i lubiane.

W narożniku czarnym: Venom który popełnił takie dzieła jak "Welcome to Hell", "Black Metal" czy koncertówkę "Eine kleine nachtmusik" na której nic nie słychać ale tyż jest siarą z pupy diabła. Cronos, Mantas i Abbadon to taki mocniejszy Motorheadzik, a kto nie zna "Rip Ride" czy "Teachers pet" ten paprochem jest wielkim.

W narożniku czarnym: Quorthon z daleką rodziną króla Stefana Batorego (panował w latach 1576-86). Wypróżnił się siarką na takie grim-necro albumy jak "Bathory", "Return", "Under the sign of the black mark" i przegenialny "Blood fire death". Nieźle chłopak łomotał, aż zaczął poważniej myśleć o muzyc i stworzył vikingowe granie spod znaku "Twilight of the gods", "Blood on Ice" czy "Nordland"

no a przede wszytkim nagrał "Hammerheart" za który oddaję głos właśnie na nieodżałowanego pana Q. Wbrew pozorom ta płytka nie jest dobra tylko przez arcygenialny numer (i teledysk) "One rode to (kto nie zna ten kupa) Asa Bay".
Tak lubię tą płytkę, że sobie ściągnąłem ze Szwecji orginalny longsleeve za 1,5 kafla
:wink:

Wszyscy znają, wszyscy lubiają, ale kto lepszy panowie i waćpanny...
Czekam na konstruktywną dyskusję albo przynajmniej głos w ankiecie
reaktywacja
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Re: Pozery won- Ankieta Venom vs. Bathory

Post autor: she-wolf »

się wie, który czarny narożnik wygra :twisted: szatan i odyn się zbratali i oddają głos na Q. za wszystko, za siare i za Valhalle.. od REapera, A Fine DAy To Die, The Golden Walls Of Heaven przez One Rode To Asa Bay, The Woodwoman aż po Nordland.

AAAAGGGGGGGGHHHHHHHHRRRRRRRRRR \m/
El Dorado

Post autor: El Dorado »

Ja tez Bathory :twisted:
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

Venom
Brand
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Brand »

Bathory :solo
Awatar użytkownika
Swarożyc
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Metal, Twój post jest równie wylewny jak avatar :lol:

Kea- post kwintesencją tego jakiej odpowiedzi oczekiwałem :beer
(co nie znaczy, że Venom=Shit, bo jak wszyscy wiedzą arcyantygejowska to kapela i zacna ich tfurczość)
reaktywacja
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Zdecydowanie Venom!Zwłaszcza za Eine kleine nachtmusik, black metal,At War With Satan,Possessed i Ressurection.
krwawisz
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: krwawisz »

bathory za płytki z okresu "viking" :) :rocx
Bartdeath
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Bartdeath »

Jak wszystkim wiadomo Bathory na początku swojej drogi wzorowało się na Venom. Pierwsze 3 płyty to typowo szatańskie wyziewy black metalowe ... w tamtym czasie można jeszcze mówic o Bathorym jako o zespole. Z czasiem z powodu problemów personalnych i dość trudnego charakteru lidera Quorthona, Bathory przeistoczył sie w jednoosobowy projekt zmieniajac przy tym styl na bardziej barbarzński , pogański epic/true /viking .Dzialalność tej bardzo tajemniczej persony , ograniczała się praktycznie tylko do aktywności studyjnej , Bathory nie koncertował przez co wokół Quorthona naroslo wiele , często nieprawdziwych legend , nadając dodatkowego smaczku i kultowości.
W ankiecie ,mimo szacunku skierowanego do obu wielkich kapel , głos na Bathorego ...częściej powracam do tych nagrań .
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

dziś mnie już nie kręci takie granie ani trochę, ale ze względu na stare czasy.... Venom :twisted:
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

Kea pisze: AAAAGGGGGGGGHHHHHHHHRRRRRRRRRR \m/
przeczysz sama sobie ;)

Tam Bathory, tutaj Venom :> :lol:

Moj glos na Jad oczywiscie ale duzy szacun dla Q.
Jak to Kea powiedziala, za siare i za Valhalle.
A Venom, bo byl pierwszy, bo Black Metal rozpieprzyl mnie na kawaleczki i pokazal sluszna droge ;)
Jazz is not dead, it just smells funny.
Awatar użytkownika
APPARITION
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: APPARITION »

Bathory-Za Blood Fire Death :)
Hejvi Mietal Bambo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Hejvi Mietal Bambo »

Nie słucham country :roll:
Deleted User 1309

Post autor: Deleted User 1309 »

Eee to jest jakas kapela lepsza od Bathory ? Takich plyt jakie nagral Q juz nikt nie nagra . Takie plyty jak Blood Fire Death , Hammerheart czy Under the sing of the Black Mark to kultowe pozycje w muzyce metalowej.
Awatar użytkownika
ironBIDDAF
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: ironBIDDAF »

Venom jest niezły, ale jak dla mnie to Bathory sięgnął absolutu. Po znakomitym debiucie nastapił ciągły rozwój, niesmowity styl, potem okres poszukiwań i znów cel, kolejne złote trofeum.

Na Odyna!! Wychylcie :beer za Q w Valhalli ;-) Ja juz wychyliłem ;)
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

ironBIDDAF pisze:to Bathory sięgnął absolutu
nie mój drogi, absolut to osiągam ja od czasu do czasu :lol:
Korzeń
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Korzeń »

Absolut kochana pani mod to pani wychyla. Nie osiąga :wink:
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

venom .. ja może o kazdym zespole kiedyś zapomne.. tak o venomie nigdy . ..pierwsze co usłyszałem to był album black metal .. no i wzięło mnie .. nie jakoś bardzo.. tak sobie.. niezłe granie.. .z czasem to jednak mi się zaczynało coraz bardziej podobać i dostałem najnowszy wówczas album.. . resurrection .. .no i to było inne ..ale wkręciło mnie w venoma do reszty . ..
następną rzeczą była koncertówka eine kleine nachtmusik . . .no tutaj to już poczułem całą magię tego zespołu na poważnie. . ..wróciłem do black metal . ..patrząc na niego na swój sposób bardziej dojrzale .. normalnie zaczałem strasznie lubić tę kapelę . ..do czasu jak nie usłyszałem pierwszy raz welcome to hell . .. wtedy ich już wręcz pokochałem . ..jeden z najwazniejszych albumów w moim zyciu . . .mogę go słuchać cały czas . ..na ostatnie urodziny nawet dostałem jego bardzo fajnie wydana reedycję . .co cholernie fajną sprawa było . ..

ten album to dla mnie czołówka tych najlepszych wogóle . ..

potem jednak juz ..po possessed . .kolejne albumy mi tak nie wchodziły . .. . cronos odszedł i jakoś nie to.. choc mantas był.. zespół nadal dobry i dawał radę . ..ja najbardziej i tak lubię te pierwsze albumy . .

no.. ale potem przyszło właśnie przebudzenie venoma wraz z wspomnianym resurrection

teraz liczę na wielki naprawde powrót na metal black .. może trasa potem.. na której bym zobaczył venom . ..

a bathory też bardzo lubie. ..ale to już nie jest mi tak bliskie

bathory przede wszystkim jest inne.. bardziej takie mroczne.. i złe . te legendy i wogóle .. venom bądź co bądź był taki nie do końca na serio czasami . bathory to już kawał takiego grania innego.. dobre cholerstwo bardzo ..

no jednak mnie to nie bierze aż tak jak venom .. co nie zmienia faktu.. że i tak czołówka moich zespołów to jest

klasa to są pierwsze albumy . . od bathory do under the sign of the black mark .. killerskie.. mordercze.. no fenomen . ..
potem ta przemiana quorthona . ..blood fire death jeszcze takie pół na pół a juz zaraz za nim hammerheart . .czyli ten nowy rodzaj .. viking . .tez dobre.. ale mnie już tak nie kręci jak te pierwsze . . to takie vikingowe granie jest wogóle znacznie inne . ..cięzko porównać

za to też szacunek się należy.. właśnie za tę zmianę stylu a pozostanie na ogromnie wysokim poziomie .. .

no potem kolejna transformacja niepotrzebna. . ..thrashu jakby próba. ..to mi się nie podoba ..
cholernie za to lubię ten następny album .. .bodajże to jest jakieś stare nagranie z okresu blood fire death.. ale nie pamiętam dokładnie. ..dobry viking znowu .. ogólnie ta muzyka jest.. no piękna.. nie ma innego słowa
naprawdę nie umiem pojąć jak on z takiego rzeźnickiego blacku przeszedł w coś takiego . ..no geniusz

potem następny nowy materiał jest lepszy od nieudanych requiem i octagon .. ale jednak gorszy od tego archiwalnego.. na destroyer of worlds quorthon widać dalej kombinuje z tym thrashem ..ale ukłon robi w stronę vikingu .. .. jak na bathory średnio.. ale ogólnie bardzo dobra płyta . ..

no i niestety ostatnie nordlandy .. w sumie nie wiem po co wydane osobno.. ale nieważne. . .. znowu piękne .. tak dobre jak blood on ice . ..
no i potem koniec .. cholernie mi było źle jak umarł . ..

przepraszam za nieskładność . ..późno/wcześnie jest .. .
Awatar użytkownika
Swarożyc
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Nie przeszkadza mi, że se robicie jaja w ankiecie, ale jeśli rzeczywiście nie słucha ktoś ani Venom, ani Bathory, to radzę zaczać :wink:
reaktywacja
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

bo country, przyszlosci nie daje.

Ostatnio bez przerwy sie zachwycam Hammerheart i TOTG, obie przegenialne!
Jazz is not dead, it just smells funny.
ODPOWIEDZ