Iced Earth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

miki
-#Clansman
-#Clansman

Re: Iced Earth

Post autor: miki »

Artur pisze: I w sumie wychodzi, że "Horror Show" to kolejny icedearthowy concept album, po "NOTS", "TDS" i po części "TGB"...
ja bym 'horror show' do końca nie nazywał konceptem. tematyke mają wspólną utwory, ale jakby.. nie łączą się w całośc.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

MiKi pisze:ja bym 'horror show' do końca nie nazywał konceptem. tematyke mają wspólną utwory, ale jakby.. nie łączą się w całośc.
Owszem :wink: Może nieco przesadziłem, ale jakby coś z konceptu w tym było :rocx Zresztą - "TGB" też do końca konceptem nie jest, bo poza wojnami w USA są tam też kawałki "Waterloo" oraz "Red Baron/Blue Max", "When The Eagle Cries" to znów opis zamachów terrorystycznych w Nowym Jorku... Ale też tematyka wspólna, i też w większości nie łączą się ze sobą :wink:
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Artur pisze: I w sumie wychodzi, że "Horror Show" to kolejny icedearthowy concept album, po "NOTS", "TDS" i po części "TGB"...
A w teraz rocku zamieścili NOTS na 40 którymśtam miejscu w klasyfikacji konceptów... The Dark Saga dużo lepsza moim zdaniem :P
Artur
-#Nomad
-#Nomad

syzygy pisze:A w teraz rocku zamieścili NOTS na 40 którymśtam miejscu w klasyfikacji konceptów... The Dark Saga dużo lepsza moim zdaniem
Owszem, na 42 miejscu i owszem, "The Dark Saga" jest lepsza od "Night Of the Stormrider". Chociaż myślę, że gdyby ten album brzmiał nieco lepiej, i śpiewał na nim Matt, to mielibyśmy kolejne arcydzieło Iced Earth... A tak mamy "tylko" świetny album, który legł u podstaw tego, co panowie zrobili na kolejnej płycie.
Ale wracając do tematu - tam ten ranking concept-albumów brał pod uwagę wszystko - nie tylko muzykę, ale również samą historię, i jak zauważyłem, dawali tam praktycznie tylko albumy, które opowiadały historię wymyśloną przez muzyków tych zespołów, własny , przez nich wykreowany świat. Przykładem "The Wall", "American Idiot", "Operation: Mindcrime", "Metropolis Pt.2: Scenes From A Memory"... Dlatego też nie było w rankingu m.in. "Seventh Son Of A Seventh Son" na przykład - utwory bazowały na książce, nie przedstawiały świata stworzonego przez samych muzyków, podobnie jest z "The Dark Saga" - historia bazuje na "Spawnie"... Zresztą - być może uznali, że "SSOASS" nie jest concept albumem, bo niektórzy tak twierdzą...
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

miki pisze:ghost of freedom'. sam ten wałek bardzo lubie, rusza jakos. taki wyciskacz łez az, uh
Heh oni mają sporo dobrych wyciskaczy łez, chociażby Melancholy, I Died For You, Question Of Heaven, Blessed Are You :D Heh, GoF kiczowaty? Może troszeczke ale mi to nie przeszkadza :P
miki pisze:dobra płyta, ale ja bym tyle aż nie dał jej.
Wrath dał jej 10/10 :wink:

Małe pytanko: istnieje jakiś bootlego video IE dobrej jakości? Bo oficjala z koncertu chyba nie mają? :?
Artur
-#Nomad
-#Nomad

miki pisze:dobra płyta, ale ja bym tyle aż nie dał jej.
Ja chyba też nie, powiedzmy, że 8,5/10, ewentualnie 8/10 :wink:
syzygy pisze:Małe pytanko: istnieje jakiś bootlego video IE dobrej jakości? Bo oficjala z koncertu chyba nie mają?
Tego niestety nie wiem...
miki
-#Clansman
-#Clansman

ja mam 'live in montreal'. fajne.
syzygy pisze:Heh, GoF kiczowaty? Może troszeczke ale mi to nie przeszkadza
mnie też nie, co Ty. lubie bardzo.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

miki pisze:ja mam 'live in montreal'. fajne.
Z jakiej trasy? Dźwięk niezły?
miki
-#Clansman
-#Clansman

z 99 roku. trasa więc po 'something wicked..'. obraz i dźwięk są ok. naprawde fajne.
Brand
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Brand »

Też to mam, dobry koncert :)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Dobra ściągam już, zobacze co tak zachwalacie :P mam nadzieje że się nie rozczaruje jakością, liczę na ponad bootlegową :lol:
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Artur pisze:Chociaż myślę, że gdyby ten album brzmiał nieco lepiej, i śpiewał na nim Matt, to mielibyśmy kolejne arcydzieło Iced Earth... A tak mamy "tylko" świetny album, który legł u podstaw tego, co panowie zrobili na kolejnej płycie.
Tak sobie słucham Alive In Athens (znowu :lol: ) i wszystkie kawałki z NOTS wypadają wyśmienicie, no może oprócz Stormridera bo śpiewa go Schaffar chyba? Ale takie Pure Evil, Travel In Stygian, Desert Rain czy Angel Holocaust są zajebiście zagrane i jeszcze lepiej zaśpiewane przez Matta :D Faktycznie jest chyba tak jak mówisz- lepsze brzmienie + Matt i byłby kolejny genialny album :wink:
Artur
-#Nomad
-#Nomad

syzygy pisze:wszystkie kawałki z NOTS wypadają wyśmienicie
Właśnie i o to chodzi, poczuj różnicę :wink: Szczerze to Ci powiem, że nawet bardziej swoją opinię opieram o te utwory, które są na "AIA", bo samej studyjnej płyty to ja zbyt często nie słucham... ale na "AIA" wychodzi wielki ich potencjał.... Kurde no, przecież sama klasyka: przewspaniałe "Travel In Stygian" i "Angel's Holocaust"(ten wstęp :wink: ), zajebiste "Pure Evil", monumentalne chwilami "Desert Rain" no i jeszcze oczywiście "The Path I Choose" :rocx Same genialne wałki, które "live" jeszcze zyskują... a nie zagrali tylko "Reaching The End", "Before The Vision" i "Mystical End", z czego "normalnym" utowrem jest tylko ostatni....
Tak czy siak, świetna płyta - mocne 8,5/10... może nawet 9.....
Aha, byłbym zapomniał - :beer -----> avatar :wink:
Yaaqb
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Yaaqb »

Artur pisze:Tak czy siak, świetna płyta - mocne 8,5/10... może nawet 9.....
Tylko? U mnie raczej dycha bez wahania :)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Artur pisze:Same genialne wałki, które "live" jeszcze zyskują... a nie zagrali tylko "Reaching The End", "Before The Vision" i "Mystical End", z czego "normalnym" utowrem jest tylko ostatni....
Heh a pomyśleć, że kiedyś byłem wkurzony trochę, że grają prawie całe "jakieś" :lol: NOTS a z Burnt Offerings tak mało :wink: Ale w końcu doszedłem do wniosku, że jednak dobrze jest jak jest :wink:
Artur pisze: zajebiste "Pure Evil"
Chyba najbardziej mi się podoba z kawałków z NOTS :wink:

Yaaqb pisze:
Tylko? U mnie raczej dycha bez wahania :)
Bez przesady, to wtedy Burnt Offerings i SWTWC nie zmieściłoby się w skali :twisted:
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Wrath »

Jak dla mnie 11/10 :P
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Yaaqb pisze:Tylko? U mnie raczej dycha bez wahania
Mówisz o "Stormrider" oczywiście?? Ja jednak dychy bym nie dał.... świetna płyta, rozumiem, że ktoś daje 10, ja jednak troszkę mniej :wink: U mnie to się tak przedstawia:
:arrow: "Iced Earth" 8/10 - wokal słaby, ale muzyka extra, brzmienie może być
:arrow: "Night Of The Stormrider" 9/10(niech będzie :wink: ) - wokal dobry, ale mógłby być lepszy, brzmienie mogłoby być jeszcze lepsze i cięższe
:arrow: "Burnt Offerings" 10/10 - geniusz itp.
:arrow: "The Dark Saga" 10/10 - też geniusz, brawa za to, że się rozwinęli, nagrali coś innego, ale też genialnego
:arrow: "Something Wicked This Way Comes" 10/10 - wspaniałe rozwinięcie stylu z poprzedniczki, piękne ballady, świetne ostre utowry, no i "The Coming Curse" :twisted: :twisted:
:arrow: "Horror Show" 8,5/10 - spadek formy, ale i tak świetny album, nie tak genialny jak poprzedniczki ale świetny
:arrow: "The Glorious Burden" 9/10 - pewnie wielu się nie zgodzi, bo to bardzo kontrowersyjny album, ale ja takie heavy uwielbiam, do tego przepiękne "Gettysburg 1863" na koniec, wspaniała płyta, dzieło doskonałe, ale mimo wszystko punkcik niżej w stosunku do najlepszych płyt IE
:arrow: "Alive In Athens" 10/10 - komentarz zbędny :wink:
Syzygy -----> kawałki z "BO" IMO nie są takie łatwe do odtworzenia, chodzi mi zwłaszcza o klimat, to co się na tej płycie dzieje zalatuje piekłem wręcz :twisted: :twisted: Na koncercie niełatwo taki efekt uzyskać... ale i tak te, które zagrali na "AIA" dały radę :rocx
Ostatnio zmieniony czw kwie 27, 2006 12:04 am przez Artur, łącznie zmieniany 1 raz.
Yaaqb
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Yaaqb »

syzygy pisze:Yaaqb napisał:
Artur napisał:
Tak czy siak, świetna płyta - mocne 8,5/10... może nawet 9.....

Tylko? U mnie raczej dycha bez wahania Smile

Bez przesady, to wtedy Burnt Offerings i SWTWC nie zmieściłoby się w skali Twisted Evil
Mówisz o "Stormrider" oczywiście?? Ja jednak dychy bym nie dał.... świetna płyta, rozumiem, że ktoś daje 10, ja jednak troszkę mniej
A no bo ja gupi Was nie zrozumiałem. Myślałem, że o Alive gadacie. No cóż, późno już. :P
Ostatnio zmieniony czw kwie 27, 2006 12:04 am przez Yaaqb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Artur pisze:Jak dla mnie 11/10
Chyba ja czegoś tu nie rozumiem... oceniacie Alive In Athens czy NOTS? :P Artur chyba miał na myśli Stormridera... :wink:
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Wrath »

a ja w sumie też już nie wiem :D ale i Stormider i Alive świetne :solo
ODPOWIEDZ