Fear Of The Dark - słaby album ??

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Re: Fear Of The Dark - słaby album ??

Post autor: syzygy »

Artur pisze:EOT
nie :closed
adam IM pisze:ty ten zlepek kompozycji nazywasz spójnym
A czy albumy maiden zawsze są konceptami? Powiedziałbym, że prawie nigdy :P Spójne też nie zawsze np. taki Powerslave, nierówny jak cholera.
Artur pisze:To jest właśnie dla mnie siłą tej płyty - duże zróżnicowanie. Co najlepsze - mimo tego nie traci ona wg mnie na spójności.
Święta prawda :P a przecież takie kompozycje jak Fear Is The Key, czy Afraid To Shoot Stranges wnoszą dośc dużo nowości do muzyki Maiden. From Here To Eternety, wprawdzie do bólu schematyczny ale jak dla mnie jeden z lepszych na tej plycie jeśli nie najlepszy, ten luźny klimat jest wielkim atutem tego kawałka jak i całej płyty :) no ale Artyur już to zauważył :P bardzo lubię wokal Bruca z tej płyty, taki zadziorny, zwrot o 180 stopni w stoisunku do SiT i SSOASS, naprawde świetnie zaśpiewał wszystkie kawałki a Chains Of Misery to mistrzostwo :D
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

Fear.....według mnie jest najlepszym albumem Maidenów.......
zgadzam sie ze wszyskie kawalki sa swietne

napewno nie the apparition i fear is the key...
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Ja powiem krótko! FOTD nie jest ani płytą genialną ani słabą :wink: W moim odczuciu mogli spokojnie skrócić album do 10 kawałków i wtedy nikt by nie wypominał, że płyta jest nierówna! Jak dla mnie płyta lepsza od NPFTD i Powerslave :rocx
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Elevatorman pisze:

napewno nie the apparition i fear is the key...

Opowiadasz :lol: fear is the key jest super :solo

Może nowy album będzie chodź troche podobny do Fear Of The Dark :solo
Ostatnio zmieniony czw lip 27, 2006 11:09 pm przez Rainmaker., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Kratos pisze:Jak dla mnie płyta lepsza od NPFTD i Powerslave YEAH!
A dla mnie absolutnie słabsza od Powerslave!!

a z NPFTD na równi stawiam...bo obie lubie...
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Kratos pisze: W moim odczuciu mogli spokojnie skrócić album do 10 kawałków i wtedy nikt by nie wypominał, że płyta jest nierówna!

Tu się zgodze gdyby nie The Apparition i Weekend Warrior wtedy nikt by nawet nie burknął że album jest nierówny.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Rainmaker. pisze:Tu się zgodze gdyby nie The Apparition i Weekend Warrior wtedy nikt by nawet nie burknął że album jest nierówny.
eee co jak co ale WW wyrzucić bym nie dał! 8)
aż se posłucham bo dawno nei słuchałem...
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Ale co by nie mówić o "Fear Of The Dark" dobrze że taki album powstał bo sprawia on niektórm ogromną radoche :lol: :D :solo
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Elevatorman pisze:aż se posłucham bo dawno nei słuchałem...
Heh, wczoraj słuchałeś :P
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

ale to tylko po łebkach... bo spać musiałem iśc sluchałem warriora.. eternity i cos i to chybawszystko...
adam IM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: adam IM »

syzygy pisze:
adam IM pisze:ty ten zlepek kompozycji nazywasz spójnym
A czy albumy maiden zawsze są konceptami? Powiedziałbym, że prawie nigdy :P Spójne też nie zawsze np. taki Powerslave, nierówny jak cholera.
Artur pisze:To jest właśnie dla mnie siłą tej płyty - duże zróżnicowanie. Co najlepsze - mimo tego nie traci ona wg mnie na spójności.
chodzi o spójność stylową. czy kawałek Deep Purple albo Rainbow pasuje do tego co gra IM :?: czy ACpiorunDC to też typowe granie IM :?: a na tej płycie roi się od zapożyczeń stylistycznych. jeśli takowe są na Powerslawe to nie rażą aż tak po uszach jak na FotD.

tyle że zauważyłem jedno dla niektórych nawet najwiekszy shit nagrany przez IM będzie perłą :( :(
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

adam IM pisze:
tyle że zauważyłem jedno dla niektórych nawet najwiekszy shit nagrany przez IM będzie perłą :( :(

shit to Dod
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

adam IM pisze:tyle że zauważyłem jedno dla niektórych nawet najwiekszy shit nagrany przez IM będzie perłą
O na pewno nie. Sam nie rozumiem np. kultu Powerslava, Killersów też słcuham raz na ruski rok, więc raczej nie jestem zaślepiony. Zauważyłem ciekawą rzecz- jeśli ktoś powie, że uwielbia np. No Prayer nikt się go nie czepi, tylko FOTD ma piętno albumu dla kindermetali... Na tym forum panuje na przykład "moda" na X Factora. Coraz więcej osób deklaruje, że to ich ulubiony album, a ci co tak nie twierdzą nawet nie pisną, żeby nie zostać posądząnym o bezguście :lol: no bo przecież X jest taki progresywny, mhhroczny (Steave miał ciężki okres w życiu, trzeba go zrozumieć) no i w ogóle cholernie tró (Żeby nie było- ja do iksa nic nie mam, lubię go, ale nie stawiam w czołówce. to tylko przykład taki :P ) czy to trochę nie dziwne? :P
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

syzygy pisze:
adam IM pisze:tyle że zauważyłem jedno dla niektórych nawet najwiekszy shit nagrany przez IM będzie perłą
O na pewno nie. Sam nie rozumiem np. kultu Powerslava, Killersów też słcuham raz na ruski rok, więc raczej nie jestem zaślepiony. Zauważyłem ciekawą rzecz- jeśli ktoś powie, że uwielbia np. No Prayer nikt się go nie czepi, tylko FOTD ma piętno albumu dla kindermetali... Na tym forum panuje na przykład "moda" na X Factora. Coraz więcej osób deklaruje, że to ich ulubiony album, a ci co tak nie twierdzą nawet nie pisną, żeby nie zostać posądząnym o bezguście :lol: no bo przecież X jest taki progresywny, mhhroczny (Steave miał ciężki okres w życiu, trzeba go zrozumieć) no i w ogóle cholernie tró (Żeby nie było- ja do iksa nic nie mam, lubię go, ale nie stawiam w czołówce. to tylko przykład taki :P ) czy to trochę nie dziwne? :P

Też mi się tak właśnie wydaje, być może po prostu niektórzy nie maja własnego zdania i kierują się opiniami innych... pewnie dużo tu podchwytują od Mayera i Wickera.
Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Bonzo »

http://www.allegro.pl/item116588571_iro ... 00x70.html propo Fear, bardzo ladnie pan(i)? rysuje :)
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

Elevatorman pisze:napewno nie the apparition i fear is the key...
Rainmaker. pisze:Opowiadasz fear is the key jest super
^ Nie zniżajmy się do poziomy na powermetal :shock:

Syzygy ja nie zauważyłam mody na X ;). Jest pare osób które wielbi album ponad wszystko, ale żeby od razu moda?
a z tymi kindermetalami, to ja myślę, że jest tak, że w Polsce jest takie dziwne myślenie, że jeśli coś jest popularne to już nie jest tru. Jak wiemy, popularność Fear'a jest ogromna (co ma swój związek z ówczesna sytuacją w Polsce). I może dlatego podświadomie uważa się, że Fear dla kindermetali. Wg mnie płyta jest w połowie wybitna a w połowie do niczego. Greddo kiedyś dał super porównanie - do tyłka - z jednej strony jak się patrzy jest super a z drugiej nie i tak samo tyłek - jeśli patrzeć na jeden pośladek to ok, na drugi to masakra, ale ogólnie jak się patrzy na taki tyłek to wizja jest zepsuta i tak samo z płytą. Niefajna część psuje cały widok na tyłek. Fear mógłby wg mnie być spokojnie skrócony do wymiotnej EPki.
*wymiotna czyli klasowa ;)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

EvE pisze:Greddo kiedyś dał super porównanie - do tyłka
:P
Greddo pisze:Widzisz - Fear Of The Dark jest jak kobieca pupa, tylko, że jeden pośladek jest idealny, a drugi z obleśnym celulitis. Jak sie patrzysz z jedej strony to jest bardzo miło, a jak ogólnie to wrażenie jest nieco popsute, nieprawdaż?
Dla mnie nie trafne, bo lubię wszystko. A tak na siłę to jako słabsze bym podał The Fugutive, Wasting Love i Apparition i to wszystko :P Dobra ale każdy ma własne zdanie na ten temat. :wink:
EvE pisze:Syzygy ja nie zauważyłam mody na X . Jest pare osób które wielbi album ponad wszystko, ale żeby od razu moda?
No może nie moda, ale popatrz- ktoś powie że X jest genialny, to zaraz zyskuje na forum szacunek, bo uważa się ten album za dość trudny, więc każdy kto go lubi jest wymagającym słuchaczem itd itp. A jeśli ktoś najedzie na iksa to zleci się zaraz Matek, Liki, Zygfryd, Greddo i go zjadą :lol: (No może przesadziłem, teraz jesteśmy bezpieczni, bo zygi ma bana, Matek i Liki mają gdzieś forum główne a Gredda nie ma :lol: ). Czyli dla nowego forumowicza lepiej jest się zamknąć :P bardzo mało pada głosów krytyki w stronę X Factora, a przecież ten album przez dużą rzesze ludzi jest odbierany jako gniot. Ale na tym forum tylko Ty i Vlad umieliście to wprost powiedzieć :lol: Według mnie X jest albumem średnim. Fajny klimat itd. ale za długi jest i przez to męczący.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

syzygy pisze:A tak na siłę to jako słabsze bym podał The Fugutive, Wasting Love i Apparition i to wszystko
Wasting Love? W życiu!! :evil:
syzygy pisze:a przecież ten album przez dużą rzesze ludzi jest odbierany jako gniot
jako gniot nie bo jest kilka fajnych kawałków Man Lord Of The Flies-najlepszy i sighn Of The cross.. ale IMO album słaby ..zaraz po Virtualu najgorszy....albo inaczej ...naj mniej go lubię....o wiele wole No Prayer...bo IMO żadnego albumu Maiden nie można nazwać słabym..
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Patrząc takimi kryteriami... oceniając "Fear Of The Dark" to praktycznie o wszystkich albumach można powiedzieć że są nierówne nawet Bruce mówił że Invaders i Gangland to bardzo słabe numery, a przeciez nalezy pamietac ze na Fear Of The Dark mamy az 12 numerów Maiden nigdy nie wydali tyle kawałków na innej płycie. Jestem przekonany że gdyby w obecnej sytuacji ironi wydali na singla takie "Chains Of Misery" zamiast tego "The Reincarnation Of Benjamin Breeg" wszyscy pewnie popadli by w zachwyt...
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

dla mnie FOTD to najsłabszy album Maiden i to mimo kilku -naprawdę niezłych kawałków. Po prostu jako całość wypada nierówno i słabo
ODPOWIEDZ