10 ulubionych utworów z okresu 1980-1988

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Artur
-#Nomad
-#Nomad

Re: 10 ulubionych utworów z okresu 1980-1988

Post autor: Artur »

BartSmith pisze: Ważne jest, że słuchacie płyt z całego okresu, a nie tylko z nowego lub ze starego. Wyobrażacie sobie jakby każdy lubił tylko wcześniejsze dokonania Maidenów? Reszta płyt nadawała by się do kosza (z punktu widzenia słabej sprzedaży, małej popularności itd.). Ważne jest też to żeby ludzie nadal słuchali Ironów, a nie "przenosili się" na inne zespoły.
No jeszcze jeden off-top :wink: Popularność nowych płyt nie jest wcale zła, wręcz przeciwnie, "Brave New World" cieszy się wielką estymą i nie chodzi jedynie o nasz piękny kraj mlekiem i miodem płynący :lol: Ze sprzedażą też nie jest tak źle, jeśli tak "Brave...", jak i "Dance..." rozchodzą się w nakładzie ponad 1,5 mln egzemplarzy, co oznacza wzrost w porównaniu do płyt ery Blaze'a(co oczywiste...) i wcale nie aż tak wiele mniej w stosunku do "złotych"(tak dla Maiden jak i metalu w ogóle) lat 80-tych....
No wiadomo, że dzielenie twórczości kapel na okresy to troszkę głupia sprawa, no może przy Metallice są uzasadnione powody żeby takiego podziału dokonywać, ale też nie do końca... Jeśli dana kapela mi się spodoba, to staram się słuchać wszystkiego, co ma do zaoferowania, aczkolwiek faktycznie, najpierw staram się zapoznać z tymi, które uznawane są za najlepsze... może to nieco wygodne :lol:
A co do "przenoszenia" się na inne kapele... Wiesz, zależy o co Ci chodzi?? Bo dla mnie najnormalniejszą rzeczą na świecie jest to, że człowiek lubiący muzykę(jakąkolwiek) stara się ciągle słuchać czegoś nowego , bo gdyby poprzestał na swoim ulubionym wykonawcy to mógłby się na śmierć zanudzić... Nie warto się chyba ograniczać do jednego zespołu, nawet do jednego gatunku... Po co się ograniczać?? Dla mnie to jest naturalna ewolucja, że powiedzmy, Maiden na jakiś czas odkładam, bo nagle odkrywam nową kapelę, która mi się spodobała...
Zgoda, że Maiden to(przynajmniej dla mnie...) zespół wspaniały, ale nie można w kółko słuchać tego samego... A jeśli ktoś w końcu stwierdzi, że jakiś zespół bardziej mu się podoba niż Maiden, to też chyba nic złego nie?? To, że to Forum jest o Maiden nie znaczy, że wszyscy muszą być fanami tylko i wyłącznie Maiden.... mam rację?? :D
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Między słuchaneim róznych kapel oprócz Maiden ,a całkowitym odcinaniu się i gadaniu w stylu ,ech wyrosłem już z Maiden ,oni grają w kołko to samo , teraz słucham muzyki bardziej ambytnej :wink: ,jest róznica.
Ja słucham bardzo wielu zespołów , ale pozycja Maiden jest niezagrożona ,nie dlatego ,że oni sa najlepsi, bo muzycznie to Judas Priest czy Black Sabbath są równie dobre, sentyment ma tutaj największe znaczenie, to właśnie nazwa Iron Maiden ,a nie żadna inna powoduje u mnie szybsze bicie serca.
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

ThunderBird pisze:Między słuchaneim róznych kapel oprócz Maiden ,a całkowitym odcinaniu się i gadaniu w stylu ,ech wyrosłem już z Maiden ,oni grają w kołko to samo , teraz słucham muzyki bardziej ambytnej :wink: ,jest róznica.
Ja słucham bardzo wielu zespołów , ale pozycja Maiden jest niezagrożona ,nie dlatego ,że oni sa najlepsi, bo muzycznie to Judas Priest czy Black Sabbath są równie dobre, sentyment ma tutaj największe znaczenie, to właśnie nazwa Iron Maiden ,a nie żadna inna powoduje u mnie szybsze bicie serca.
Dokładnie! Chodziło mi o całkowite odcięcie się od zespołu na zespoły typu gothic, death metal lub black itd. Mam parę znajomych, którzy się przenieśli na inne gatunki (zazwyczaj ostrzejsze) i mówią, że Maidenów juz nie słuchają, ale nadal mają do nich sentyment.

A co do nowych płyt. Wiesz jakbym miał patrzeć na popularność w naszym kraju to bym musiał sobie kupic płytę Virgin lub Mandaryny :lol: . Liczy sie to, co Tobie sie podoba, a nie to co jest popularne. I wogóle czy ja gdzieś napisałem, że słucham tylko i wyłącznie Maidenów i ich płyt ze starszych lat?! Ja uwielbiam każdy okres (mniej lub więcej), a nie tylko te stare. Najbardziej lubię okres Golden Years, ale "najbardziej", a nie "tylko i wyłącznie"! Słucham wiele zespołów, ale Ironów cenię najwyżej. Nigdy nie przestałem ich słuchać (co najwyżej to robię sobie przerwę kilkudniową). Mam nadzieję, że tak pozostanie.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Ja doskonale rozumiem o co Ci chodzi Bart :wink: Ja tylko stwierdziłem, że sprzedaż i popularność nowych płyt Maiden jest naprawdę duża, więc raczej gdyby ktoś chciał słuchać płyt Maiden tylko wedle popularności, to płyt po reunion też by pewnie słuchali, bo są cholernie popularne :D Co mnie bardzo cieszy.
ThunderBird pisze:Między słuchaneim róznych kapel oprócz Maiden ,a całkowitym odcinaniu się i gadaniu w stylu ,ech wyrosłem już z Maiden ,oni grają w kołko to samo , teraz słucham muzyki bardziej ambytnej ,jest róznica.
Owszem jest, ale z tekstu Barta nie do końca dało się odczytać jego intencje, czy chodzi o "przenoszenie się" w sensie że w ogóle mam "odwagę" słuchać innych kapel(co graniczyłoby z fanatyzmem) czy po prostu o to, że odcinam się od Maiden... Teraz już wiem o co mu chodziło :D
No mnie teksty w stylu "już nie słucham Maiden, wolę ambitniejsze klimaty.... itp." bawią strasznie, bo wtedy nasuwa mi się pytanie "po co ich słuchałeś??", czy chodzi tu tylko o kolejny etap w "muzycznej ewolucji", bo jeśli tak to śmieszy mnie strasznie taka ewolucja.... Można słuchać art rocka, prog metalu, nadal ceniąc bardzo Iron Maiden i to jest wspaniałe... Ja też generalnie słucham wielu zespołów, dosyć odbiegających od siebie stylistycznie(najwięcej thrashu co prawda, ale nie samym thrashem żyje człowiek :lol: ), również grających nieco trudniejszą w odbiorze muzykę niż Maiden (w sensie złożoności muzyki, nie twierdzę, że te zespoły są lepsze...), co nie przeszkadza mi w dalszym podziwianiu tego co robią panowie z Maiden.... i takie podejście chyba nie jest złe....
BartSmith pisze:Liczy sie to, co Tobie sie podoba, a nie to co jest popularne. I wogóle czy ja gdzieś napisałem, że słucham tylko i wyłącznie Maidenów i ich płyt ze starszych lat?!
Mi tego mówić nie musisz ( to do pierwszego zdania cytatu....)
Nie twierdzę, że tak napisałeś(do drugiego zdania cytatu...), ja się odniosłem do wypowiedzi o tym, że ktoś słuchający tylko "starych Maidenów" nie słuchałby nowych płyt, bo są mało popularne, a przecież są bardzo popularne, więc taki ktoś wg mnie musiałby chyba słuchać jednak prawie wszystkich :lol: Bo popularnością są podobne :lol: Zresztą - co za debil słuchałby płyt metalowych ze względu na ich popularność??? Jakby Ci fani "starego Maiden" nie słuchali nowych płyt to tylko dlatego, że im się by nie podobały...
Trochę namieszałem, ale chyba trochę sensu w tym jest :lol:
Xanathos
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Xanathos »

1. Wasted Years
Phantom Of The Opera
Killers
Run to the hills
flight of icarus
only the good die young
the evil that men do
prowler
the trooper
can i play with madness
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

Artur pisze:Trochę namieszałem, ale chyba trochę sensu w tym jest :lol:
Coś tam zrozumiałem :wink: Dobrze, że się rozumiemy. O to chodziło!
Strangelander
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Strangelander »

Witam!

Phantom of the Opera
Children of the Damned
22 Accacia Avenue
Hallowed By Thy Name
Revelations
The Trooper
To Tame a Land
Powerslave
Rime of the Ancient Mariner
Wasted Years
Sea of Madness
Stranger in a Strange Land
Infinite Dreams
Seventh Son of...
Prophecy

Wyszło 15 ale nie potrafie nic z tej listy odjąć (chętnie bym dorzucił). To był najwspanialszy czas dla tego zespołu, nie da się ukryć.
Urchin
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Urchin »

1. Wasted Years
2. Infinite Dreams
3. Phantom Of The Opera
4. Hallowed Be Thy Name
5. Heaven Can Wait
6. Run To The Hills
7. Rime Of The Ancient Mariner
8. Revelations
9. The Evil That Men Do
10. 22 Acacia Avenue

chociaz z tych lat ulubionych numerow powinno być z 30 :D
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Hallowed »

Kolejność przypadkowa:

Stranger In A Strange Land
The Number Of The Beast
Hallowed Be Thy Name
Revelations
To Tame A Land
Powerslave
Wasted Years
Heaven Can Wait
The Evil That Men Do
Prowler `88 (skoro mogą być b-side`y)
ironek_48
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: ironek_48 »

Kolejność przypadkowa (nie chce mi się myśleć:D):
1.Infinite Dreams
2.Wrathchild
3.The Number Of The Beast
4.Powerslave
5.Deja-Vu
6.Flight Of Icarus
7.The Prisoner
8.Purgatory
9.Wasted Years
10.2 Minutes To Midnight
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Ja dla odmiany podam jeden utwór i to NAJGORSZY Losfer Words :rocx
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

wydaje Ci sie 8) to juz gorszy jest ten nasz slawny Weekend warrior ;)
Artur
-#Nomad
-#Nomad

S1MON pisze:wydaje Ci sie to juz gorszy jest ten nasz slawny Weekend warrior
Głowy bym za to nie dał :wink:
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Ale Weekend Warrior jest z 1992 a tu mają być utwory z lat 80-88 :D
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Kratos pisze:Ale Weekend Warrior jest z 1992 a tu mają być utwory z lat 80-88
No też to chciałem zauważyć :wink: Słuszna uwaga.
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Filik10 »

Wezmę z TOP 20 :D :

1. Aces High
2. 666
3. Hallowed Be the Name
4. Wrathchild
5. Still Live
6. 23:58