Lata 1980-1981
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 622
Re: Lata 1980-1981
Nie no nie moge akurat określic która z tych jest najgorsza bo w zasadzie kazda z nich jest inna... i kazdej brakuje do ideału. Killersów można porównywać tylko z debiutem, bo jednak Di'Anno odcisnął swoje piętno 
IMO obydwie plyty z Di'anno sa lepsze od FotD z ktorej podoba mi sie tylko tytluowy, afraid... i judas... a od NPftD trudno powiedziec bo to jest bardzo dziwna plyta moim zdaniem... i to jest jej atutemMiKi pisze:ale ja sie pytam czy w większości sądzicie, że jest gorsza od FotD albo NPftD?metal pisze:Di'Anno na wokalu był i jest świetny. A co do Killersów to faktycznie przeciętna płyta. A jak sie Miki pytasz pod jakim wzgledem, to powiem pod wzgledem kompozycyjnym. Jest tam kilka bardzo dobrych numerów ale jest kilka zapychaczy.
killers są dla mnie gorsi od fear i prayera
właśnie o kompozycje mi się rozchodzi, raz że sa nienajlepsze a dwa że brzmienie jest jakieś dziwne, mniej szorstkie niz debiut ale nie kopie jak bestia...
mimo tego lubię tę płytę
właśnie o kompozycje mi się rozchodzi, raz że sa nienajlepsze a dwa że brzmienie jest jakieś dziwne, mniej szorstkie niz debiut ale nie kopie jak bestia...
mimo tego lubię tę płytę
oczywiscie płyty z DiAnno sa lepszeMiKi pisze:ale ja sie pytam czy w większości sądzicie, że jest gorsza od FotD albo NPftD?metal pisze:Di'Anno na wokalu był i jest świetny. A co do Killersów to faktycznie przeciętna płyta. A jak sie Miki pytasz pod jakim wzgledem, to powiem pod wzgledem kompozycyjnym. Jest tam kilka bardzo dobrych numerów ale jest kilka zapychaczy.
Wg. mnie były słabe. Nawet nie posiadam owych płyt i nie zamierzam ich mieć. Po prostu nie przekonywuje mnie twóczość tego okresu, a i wokal Di Anno jak dla mnie jest bardzo średni. Maiden zaczyna się dla mnie od "Number..." i kończy na "7h sonie...". Jeżeli sięgam po jakąś płytę to tylko z tego okresu, a i to zdaża się raz na pół roku. Maiden niestety już nie robi na mnie takiego wrażenia jak kiedyś.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
- nomad85
- -#Prisoner

Fear jest dla mnie jednak lepsze od Killersów
Na Fear bardzo lubie 6 piosenek(Be Qiuck,Afraid,Childhood ,Fugitive,Judas Fear of the Dark ) a na Killers 5 (Wratchild,Killers,Prodigal Son,Murders i Genghis Kahn) liczba słabszych piosenek jest porównywalna ,więc minimalnie Fear
Na Fear bardzo lubie 6 piosenek(Be Qiuck,Afraid,Childhood ,Fugitive,Judas Fear of the Dark ) a na Killers 5 (Wratchild,Killers,Prodigal Son,Murders i Genghis Kahn) liczba słabszych piosenek jest porównywalna ,więc minimalnie Fear
Niby to początki zespołów są przeważnie ciche...a tutaj widzimy piękną i głośną płytę Iron Maiden która jest klasykiem Heavy Metalu. Świetne proste i chwytliwe kompozycje i ten punkowy głos Di`Anno. Jego zadziorność i ryk. Napewno ta płyta jest jedną z lepszych w dyskografii Maiden.
Killers. Zabardzo nie miałem jak przesłuchać tego Cd, ale wnioskując po tym co zobaczyłem na ED i to co usłyszałem z pojedyńczych mp3 wiem, że ta płyta jak i poprzednia jest bardzo równa i mocna.
Killers. Zabardzo nie miałem jak przesłuchać tego Cd, ale wnioskując po tym co zobaczyłem na ED i to co usłyszałem z pojedyńczych mp3 wiem, że ta płyta jak i poprzednia jest bardzo równa i mocna.
Choć killers jest rzeczywiście i dla mnie słabszą płyta to jednak czasami do niej siegam. Wokal Paula nie przeszkadza. Uważam, że choć wiadomo gorszy od Bruce'a to swoja robote zrobił dobrze
UpTheIrons
Oceny(dobrze sobie ocenić przed koncertem Paula)
Prowler 9,5/10
Sanctuary 8/10
Remember Tomorrow 8/10
Running Free 8,5/10
Phantom of the Opera 10/10
Transylvania 9/10
Strange World 8/10
Charlotte the Harlot 7,5/10
Iron Maiden 9/10
Ides of March 8,5/10
Wrathchild 9,5/10
Murders in the Rue Mourge 8,5/10
Another Life 8,5/10
Genghis Khan 7,5/10
Innocent Exile 7,5/10
Killers 10/10
Prodigal Son 8,5/10
Purgatory 8/10
Twilight Zone 8/10
Drifter 8,5/10
Obie płyty są świetne, bardzo żywiołowe, mają niesamowite klimat, a Di Anno śpiewa te utwory lepiej niż ktokolwiek na świecie(poza Iron Maiden i może Wratchild), bo jedynie w swoim rodzaju.
A okres 1980-1981 kiedy Maiden jeszcze nie był do końca znany, a chłopaki dopłacali do grania, to okres ,którego klimatu nic nie przywróci..poprostu czyste szaleństwo.
Płyty zajmują u mnie miejsca 7 i 8 w rankingu płyt IM ,więc bardzo wysoko.
Kto nie słyszał....niech nadrobi zaległości

Prowler 9,5/10
Sanctuary 8/10
Remember Tomorrow 8/10
Running Free 8,5/10
Phantom of the Opera 10/10
Transylvania 9/10
Strange World 8/10
Charlotte the Harlot 7,5/10
Iron Maiden 9/10
Ides of March 8,5/10
Wrathchild 9,5/10
Murders in the Rue Mourge 8,5/10
Another Life 8,5/10
Genghis Khan 7,5/10
Innocent Exile 7,5/10
Killers 10/10
Prodigal Son 8,5/10
Purgatory 8/10
Twilight Zone 8/10
Drifter 8,5/10
Obie płyty są świetne, bardzo żywiołowe, mają niesamowite klimat, a Di Anno śpiewa te utwory lepiej niż ktokolwiek na świecie(poza Iron Maiden i może Wratchild), bo jedynie w swoim rodzaju.
A okres 1980-1981 kiedy Maiden jeszcze nie był do końca znany, a chłopaki dopłacali do grania, to okres ,którego klimatu nic nie przywróci..poprostu czyste szaleństwo.
Płyty zajmują u mnie miejsca 7 i 8 w rankingu płyt IM ,więc bardzo wysoko.
Kto nie słyszał....niech nadrobi zaległości
Ostatnio zmieniony sob wrz 09, 2006 9:23 pm przez Nomad, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Deleted User 1499
Nomad zalorzyles normalny temat a nie ankiete.Nie moze byc. 
for me istne early days=i to muzycznie i to wiecie tak jak zyli se w tamtych czsach a la Paul. iron maiden - 9 na 10 a Killers 8 na 10
Wiesz, to ty tak uważasz. Ja wolę większość jednak z Bruce'm. Wersje z Paulem są inne, także dobre, ale Bruce jest the best IMO. Oczywiście nie zaliczam piosenek, które były śpiewane tylko przez Paul'a.a Di Anno śpiewa te utwory lepiej niż ktokolwiek na świecie(poza Iron Maiden i może Wratchild), bo jedynie w swoim rodzaju.
Piosenki śpiewane tylko przez Paul'a (nie wiem czy dobrze, jakby coś to mnie poprawcie):
1) Strange World
2) Prodigal Son
No oczywiście ,że ja tak uważam
Dla mnie Di Anno w tych swoich wykonaniach jest szczerszy,bo te utwory opisują życie na East Endzie, a Bruce tego życia nie zna, a Running Free czy Sanctuary to już utwory wręcz autobiograficzne Di Anno,wiec tutaj to jest lepszy Paul już o kilometry...
Dla mnie Di Anno w tych swoich wykonaniach jest szczerszy,bo te utwory opisują życie na East Endzie, a Bruce tego życia nie zna, a Running Free czy Sanctuary to już utwory wręcz autobiograficzne Di Anno,wiec tutaj to jest lepszy Paul już o kilometry...
-
Strangelander
- -#Prodigal son

Pierwsza płyta to na prawde jest coś! Prowler, Phantom, Remember Tomorrow, Charlotte... same świetne kawałki. Killers słabsza. Zdecydowanie wole Di Anno w kawałkach...Di Anno 
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Ja uważam że lata 80 to był geniusz IM natomiast po killersach nie zdziwiłbym się gdyby ponad połowa fanów odeszła
Natomiast po tych dwóch latach przyszedł Bruce i rozwiał nasze wątpliwości na temat dalszego rozwoju Dziewicy :solo
Natomiast po tych dwóch latach przyszedł Bruce i rozwiał nasze wątpliwości na temat dalszego rozwoju Dziewicy :solo
"Iron Maiden" - fantastyczny debiut, brak słabej kompozycji, niesamowita energia, punkowa wręcz zadziorność, nic tylko słuchać. Hity takie jak "Prowler", "Running Free" czy "Iron Maiden", piękne spokojniejsze kawałki "Strange World" i "Remember Tomorrow" no i jeden z najlepszych utworów Dziewicy - fantastyczne "Phantom Of The Opera" :rocx Do tego super instrumental w postaci "Transylvanii" no i najsłabszy jak dla mnie na płycie "Charlotte The HArlot", który i tak uważam za bardzo dobry, ma piękne zwolnienie w środku. Jedynie porducent się niestety nie popisał :/
9/10
"Killers" - bardzo dobry album. Dużo lepszy produkcyjnie niż poprzednik, do tego tutaj już mamy do czynienia z czystym heavy metalem, punkowe wpływy jakby się zatarły. Świetne intro w postaci "The Ides Of March" doskonale rozpoczyna płytę. Później najbardziej wyróżniają się według mnie legendarne "Wrathchild", "Murders In The Rue Morgue" ze świetnym wstępem, "Another Life", kolejny instrumental, niemalże marszowy "Genghis Khan", kapitalny utwór tytułowy oraz przepiękny pół-akustyczny "Prodigal Son". W mojej opinii album jednak nieco słabszy od debiutu... Może nie tak świeży ?? Ale tak czy siak kawał porządnego grania, do tego rewelacyjna praca seksji rytmicznej.
8/10
Bardzo lubię te płyty ze względu na ich energetyczność, bezpretensjonalność i taką niewymuszoną radość grania. Wokal Paula bardzo dobrze się na nich prezentuje.
9/10
"Killers" - bardzo dobry album. Dużo lepszy produkcyjnie niż poprzednik, do tego tutaj już mamy do czynienia z czystym heavy metalem, punkowe wpływy jakby się zatarły. Świetne intro w postaci "The Ides Of March" doskonale rozpoczyna płytę. Później najbardziej wyróżniają się według mnie legendarne "Wrathchild", "Murders In The Rue Morgue" ze świetnym wstępem, "Another Life", kolejny instrumental, niemalże marszowy "Genghis Khan", kapitalny utwór tytułowy oraz przepiękny pół-akustyczny "Prodigal Son". W mojej opinii album jednak nieco słabszy od debiutu... Może nie tak świeży ?? Ale tak czy siak kawał porządnego grania, do tego rewelacyjna praca seksji rytmicznej.
8/10
Bardzo lubię te płyty ze względu na ich energetyczność, bezpretensjonalność i taką niewymuszoną radość grania. Wokal Paula bardzo dobrze się na nich prezentuje.
Artur zgadzam się z toba we wszystkim
,oprócz jednego, własnie uważam że dobrze że produkcja na jedynce, jest jaka jest, to dodaje płycie smaku i oryginalności, nie wyobrażam sobie Prowlera czy Running Free z innym brzmieniem.
A co do punku to uważam że zalatują nim takie utwory jak Sanctuary, Charlotte the Harlot i Murders in the Rue Mourge, reszta to heavy-metal w wersji NWOBHM . No i teksty...zdecydowanie rock'n rollowe/heavy-metalowe z tym niepowtarzalnym Londyńskim klimatem.
Myśle że pozycja Iron Maiden jest wyższa,bo po prostu te utwory są bardziej przebojowe, znane, grane na koncertach, na Killers jest sporo utworów pomijanych ,mniej znanych,poza tym bardziej surowych, ale myśle że te płyty dużo nie rózni,czyli podobnie jak Ty, bo oceny są w miare podobnie.
U mnie będzie to Iron Maiden 9/10, Killers 8,5/10,czyli jeszcze mniejsza róznica.
A co do punku to uważam że zalatują nim takie utwory jak Sanctuary, Charlotte the Harlot i Murders in the Rue Mourge, reszta to heavy-metal w wersji NWOBHM . No i teksty...zdecydowanie rock'n rollowe/heavy-metalowe z tym niepowtarzalnym Londyńskim klimatem.
Myśle że pozycja Iron Maiden jest wyższa,bo po prostu te utwory są bardziej przebojowe, znane, grane na koncertach, na Killers jest sporo utworów pomijanych ,mniej znanych,poza tym bardziej surowych, ale myśle że te płyty dużo nie rózni,czyli podobnie jak Ty, bo oceny są w miare podobnie.
U mnie będzie to Iron Maiden 9/10, Killers 8,5/10,czyli jeszcze mniejsza róznica.
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Na Iron Maiden znajdują się najlepsze kawałki Maiden w tamtym okresie a na Killers cała reszta, której nie zmieścili na "Jedynce". Taka jest moja opinia a tak oceniam te albumy
Iron Maiden - 9/10
Killers - 6,5/10
Iron Maiden - 9/10
Killers - 6,5/10
No czasem nam to się zdarzaNomad pisze:Artur zgadzam się z toba we wszystkim
No wiesz, mogłoby chyba być jednak troszkę lepszeNomad pisze:oprócz jednego, własnie uważam że dobrze że produkcja na jedynce, jest jaka jest, to dodaje płycie smaku i oryginalności, nie wyobrażam sobie Prowlera czy Running Free z innym brzmieniem.
trochę nie rozumiem dlaczego ludzie czepiają się tak płyty Killers
to jest b.dobra płyta. trzeba pamiętac co to był za okres i jakie czasy. praktycznie część materiału na Killers istniała juz w trakcie nagrywania IM i trzeba było dokonać wyboru co idzie na pierwszy ogień. mogli równie dobrze wydac album dwupłytowy ale przecież ich kontrakt opiewał na 3 albumy rok po roku. dla mnie IM i K to praktycznie jedna płyta rozciągnięta w czasie. Killers jest lepiej zrealizowana pod względem dżwiąkowym dlatego brzmi inaczej niż IM. poza tym gdyby wydali dwupack to prawdopodobnie znikneli by w tłumie kapel z tego okresu i byliby jedna z wielu kapel metalowych. wtedy bardzo szybko powstawały nowe projekty a spragnieni ludzie łapali każdą nowośc to nie te czasy co teraz gdzie IM ma wyrobiona marke i może sobie pozwolić wydawać płytę nawet raz na pięc lat. wtedy trzeba było działać szybko. a chyba nie myslic że Harris wpakowałby na jedną płytę wszystko co najlepsze wiedzac że ma do nagrania jeszcze dwa krążki rok po roku bo wtedy by się okazalo ze to kicha i gdyby tak faktycznie było to znikneli by jak kometa. praktycznie za każdym razem debiutacki albym uznawany jest ża najlepszy bo na każdym kolejnym muzycy zaczynaja stosować wypróbowane patenty i nie ma już elementu zaszkoczenia słuchacza jak za pierwszym razem. dla mnie IM i K sa krokami milowymi w HM i troche nieporozumieniem jest nawet porównywanie ich np. z BNW i mówienie że sa gorsze. to ja się pytam dlaczego takie niby są
gdyby nie te dwie płyty to BNW wogóle by nie powstało nie mówię juz o innych płytach.