zespoły-ikony naszych czasów

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
sobota
-#Trooper
-#Trooper

zespoły-ikony naszych czasów

Post autor: sobota »

Na forum trochę powiewa nudą ostatnio, to założymy "ciekawy temat, w którym każdy mógłby się wypowiedzieć i przedstawić swoją opinię" ( :wink: ) Natchnęło mnie jak wczoraj Dillingera słuchałem. :)

Ot, co mi chodzi po głowie:
Każdy okres ostatnich lat kilkudziesięciu kojarzymy z pewnym stylem, czy też ogólnym trendem w muzyce. Na zasadzie szybkich skojarzeń mozna by (mniej lub bardziej trafnie) przyporządkować: lata 60. - psychodeliczny pop/rock, 70. - hard rock, punk, rock progresywny, 80. - heavy, elektronika, jakieś disco, 90. - britpop, grunge... itd. itp. Każdy z nas mógłby też pewnie wymienić co najmniej kilka ulubionych zespołów z każdego takiego okresu, co byłoby świadectwem co tak naprawdę nam się z tych czsów podoba i jak one zostały zapamiętane, które zespoły przetrwały próbę czasu lub też które zdobyły popularność na tyle dużą by (niejako tylnymi drzwiami - choć to chyba temat na osobną dyskusję) awansować do grona grup zapamiętanych na wieki. I właśnie poprzez te skojarzenia z najlepszymi/najpopularniejszymi zespolami w danym czasie, wyrabiamy sobie opinię o całości, jakkolwiek zafałszowana tudzież krzywdząca dla wielu zacnych kapel ta opinia by nie była - wiadomo wszak, że na hasło początek lat 80. wielu z Was krzyknęłoby natychmiast NWOBHM, a ja tylko bezsilnie próbowałbym Wam wmówić że wtedy przecież King Crimson wydało Discpline, wyprzedzające swoje czasy, a jednocześnie będące alternatywą dla muzyki wszystkich czasów. To oczywiście tylko przykład, może nieco przerysowany, chodzi o to, że muzykę sprzed kilkudziesięciu lat odbieramy na zasadzie pewnych ikon, niemal stereotypów, przez co prawdopodobnie pominiemy setki zespołów wartych uwagi tylko dlatego że nie przebiły się do czołówki lub wypaliły się po pierwszej czy drugiej płycie.

Mamy natomiast szczęście żyć na przełomie wieków i analizować obecne trendy w muzyce, zgłębiać je, tudzież nimi gardzić. Poznajemy mnóstwo nowych zespołów, z których przecież tylko nieliczne zostaną zapamiętane za lat 20 czy 30. No i tu zbliżam się powoli (w końcu) do istoty tematu. Pobawmy się w prognostyków i zastanówmy jakie zespoły (generalnie może ograniczmy się do zespołów rockowych) tak naprawdę staną się taką ikoną naszych czasów. A może w ogóle muzyka, nawet rockowa, dla odbiorców masowych ma dzisiaj charakter sezonowy, a ostatnimi legendami pozostaną Nirvana i Radiohead? Nowa rockowa rewolucja ostatecznie nie wykształciła chyba żadnego swojego symbolu na miarę właśnie Radiohead i, razem z historią zwaną nu-metal, poszła już w niepamięć. Hardcore zdaje się ciągle ewoluować w coraz to dziwniejsze formy (lub też: w coraz to dziwniejsze core'y ;) ), co w zasadzie automatycznie umiescza go w lidze muzyki niszowej. Podobnie jak wszelakie blacki, deathy i thrashe - tak było i będzie zawsze. Trwająca właśnie moda na post-cokolwiek zdaje się też powoli przygasać, poza tym to od początku była alternatywa. No więc co? Które zespoły według Was osiągnęły obecnie taką pozycję, że mogą aspirować do miana ponadczasowości, że za kilkadziesiąt lat młodzi rockowcy czy metalowcy będą je traktować jako kult i mus do poznania? Co będzie takimi Beatlesami, Pink Flyodem czy też Sex Pistolsami przełomu wieków? Osobiście mam kilka typów, ale może na razie nic nie będę pisał, żeby nie sugerować.

Jeśli się nie mylę, to mój pierwszy nowy topic na Sanktuarium, proszę więc zrobić mi tą przyjemność i gorliwie dyskutować. :wink: Oczywiście obowiązkowo umieszczamy komentarze uzasadniające taki a nie inny wybór, wszelakie offtopy na tematy które poruszyłem powyżej także bardzo mile widziane. :)
Ostatnio zmieniony czw mar 29, 2007 5:07 pm przez sobota, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Swarożyc
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: zespoły-ikony naszych czasów

Post autor: Swarożyc »

Powiem tak. Świetny topic (bez ironii), ale wypowiedzenie się konstruktywnie o tej porze przerasta moje siły o jakieś 3,5 raza. Skrobnę coś jutro :laugh
reaktywacja
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

fajny temat, ale obecnie nie widzę żadnego zespołu który za 20 lat będzie ikoną, może się mylę. choć jakbym się zastanowił to możliwe, że znajdę ze dwie nazwy, ale to się muszę naprawdę mocno zastanowić.
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

lata 90. to poza ogromnym sukcesem grandżu to też eksplozja hip-hopu. zawładnął wtedy ten styl światem. to na pewno będzie istotne dla późniejszych epok różnych. taki snoop dogg, czy eminem nawet będą chyba bardzo ważnymi postaciami w przyszłości. czy nawet w Polsce - Liroya za 'Alboom' zna każdy. wiem, że autor tematu chciał, żeby mówić o rocku, ale tak tylko wtrąciłem.

a w metalu to się dzieje trochę obecnie. choć bardzo dużo jest takich klonów kapel z poprzednich dekad. iron maiden kiedyś tam powstało, a obecnie setki kapel grają w dokładnie ich stylu i starają się to wszystko na nowo wypromować. może się to i podoba dużej ilości ludzi, jednak na pewno w ten sposób do historii się nie przejdzie. do historii przechodzą ci, którzy umieją zrobić coś nowego. a pisanie heavy metalowych piosenek nie jest niczym innowacyjnym. z metalu to może jakiś nowy nurt wytycza Mastodon? na pewno chłopaki zrobili jakiś krok w metalu. to samo można chyba mówić o Meshuggah. trochę też robi Gojira, ale u nich słychać wyraźne wpływy tych nowych kapel. dlatego nie nazwałbym ich pionierami. oni łączą trochę z każdej właśnie pionierskiej kapeli. na pewno ważny będzie TOOL. oni pokazali inną drogę, to na pewno nie będzie dla nikogo obojętne w przyszłości.

a najważniejszą kapelą naszych lat i tak jest Nine Inch Nails :f oni chyba są dla mnie symbolem największym z 'naszego' okresu
Reach out
-#Invader
-#Invader

Post autor: Reach out »

Wake me up when 11 september 2001 ends to wtedy Ci powiem. :sad: Sądzę, że w tej chwili żyjemy w czasach gdy upadają mity o wielkich bandach i tak na prawdę to jakiś ogólny schyłek tej całej pop kultury pełnej bożków-idoli. Mam wrażenie, że za jakiś czas będą się liczyć zespoły regionalne, jaką muzykę będą grały nie mam pojęcia. Być może jednak gdzieś pojawi się miejsce gdzie zacznie się coś wylęgać i wszyscy znowu staną do wyścigu. Ostatni dominujący gatunek jaki jestem w stanie określić to techno. Zaraz minie 10 lat nowego wieku, a tu nic tylko retro, jakieś muzyczne "kolaże" i inne wpominki z ostatnich 50 lat zeszłego stulecia. Niby wszystko jest nowe, ale tak naprawdę to już było. Czasami myślę, że może wybuchnie wielka fala popularności poezji śpiewanej, ale to tylko tak sobie gdybam.
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

Ja obstawiam Dream Theater i Nevermore. Nie muszę chyba uzasadniać?
The Burczax
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: The Burczax »

Każdy ma swoje ikony. Amen.
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

Dream Theater faktycznie ma szansę na zostanię ikoną. zrobili z metalu/rocka artyzm na wysokim poziomie. nie ma raczej drugiej takiej kapeli, jak oni. sam ich nie lubię, jednak faktycznie pokazali zupełnie inne oblicze takiej muzyki. na pewno zostaną zapamiętani
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

Jesli Ghoul chlasnie sie na ktoryms z koncertow abosolutnie , nagraja z tego dvd a takze jako bonus beda dodawac jego kosci to niewatpliwie Shining przejdzie do takiej ikony. ;)
Jazz is not dead, it just smells funny.
Reach out
-#Invader
-#Invader

Nie wiem jak Nevermore, ale Dream Theater to święcił triumfy na początku lat dziewiędziesiątych, zdaje się podobnie jak NIN, Tool zaś gdzieś w okolicach 1996. W ciężkiej muzie te kapele już są ikonami i były nimi także 7 czy 8 lat temu. Zaś w przypadku zespołów typu Meshuggah czy Gojira, nie wiem czemu, ale mam ochotą wrzucić je do worka w którym siedzi już Neurosis, a to przecie band dosyć stary.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Moje typy:

Tool (jedni z tych, któzy zrobili z ciężkiego rocka sztukę)
Mastodon (ich muzyka nie zna granic)
Nevermore (bo w klasycznym metalu nadal dużo można nowego zrobić)
Meshuggah (chory band, ale niesamowity)

To tak z ciężych rzeczy, bo się w tym jako tako orientuję.

Co do Gojiry to zgadzam się z Mikiem - zajebiści są, ale pionierzy chyba z nich nie są.

Dream Theater - tutaj jednak bym był ostrożny - owszem, zrobili dużo dobrego, nowego (złego troszkę też, ale to inny temat ;) ), aczkolwiek też zupełnymi pionierami bym ich nie nazwał chyba, jednak Fates Warning czy nawet Queensryche jakiś wpływ (chyba nawet niemały) na Dreamów miały.
Aczkolwiek dzięki "Images And Words", "Awake" czy "Scenes From A Memory" na pewno dostali się do panteonu najwięszkych w rocku.
Więc może i jednak będą też swego rodzaju ikonami ;-)
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Moim zdaniem Dreamy będą pamiętane przez długie lata. W zasadzie wypromowali prog metal, stali się ikoną tego gatunku. Owszem wzorowali się np. na Queensryche, czy Fates Warning ale jak dla mnie to już jest całkowicie inny styl gry, niż ten który prezentuje DT.

Z innych zespołów, rzeczywiście nowych i młodych z przełomu wieków i już nowego tysiącelcia to stawiam na Dillingera. Wyjątkowy zespół, tworzący wyjątkową muzykę.

Na razie nikt nie wspomniał o Opeth, a toć zacna to kapela, która myślę że rozwinęła muzykę progresywną w stronę bardziej extrmalną.

Na koniec tak myślę, że nieśmiało można dodać Bodom. Przecież ta kapela, co prawda z płyty na płytę co raz gorsza, znalazła wielu naśladowców wśród innych zespołów, które zaczęły grać w podobnym stylu, jak również znalazła wielu odbiorców, którzy mimo tego że powstają co raz to nowsze potworki, to dalej dla Something Wild, Hatebreeder i Follow The Reaper mają duży szacunek, bo to kawał doskonałej muzyki.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
sobota
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: sobota »

ale czy naprawdę sądzicie, że samo nowatorskie podejście do tworzenia muzyki wytarcza, żeby zostać zapamiętanym? Dillinger, Meshuggah, Gojira, to oczywiście genialne zespoły, ale kto tak naprawdę ich słucha i lubi, a ilu jest takich, co nawet o nich nie słyszeli? Porównajce je do Metalliki - ją zna każdy, niezależnie czy lubi czy nie, nowa płyta czy trasa stanowi wydarzeine w popkulturowym światku, a koncerty zapełniają stadiony - i to oni zostaną zapamiętani jako ikona thrashu. Wydaje mi się, ze (niestety?) popularność jest kluczem do tego, by stać się legendą. A Dilliger i Meshuggah stanowią jednak margines, być może właśnie przez tą swoją nowatorskość. Mastodon myślę że ma szansę stać się takim zespołem na miarę Slayera, Blood Mountain okoazało się sporym sukcesem przede wszystkim komercyjnym i jeśli nagrają jeszcze ze dwie tak świetne płyty, to myślę, że staną się takim właśnie sztandarowym zespołem sludge'u.

Dla mnie kandydat numer jeden na absolutną legendę to właśnie Tool. Udało im się porwać i publikę lubiącą ostre wymiatanie, i fanów progresu i nu-metalu nawet. Nieważne, że zaczęli nagrywać w '93 roku, ich popularność na naprawdę wielką skalę zaczeła się od Lateralusa i przypieczętowana została 10,000 days. Myślę, ze oni będą pamiętani jako kapela właśnie początku wieku. (podobnie jak na przykład Pink Floyd, nagrywali świetne albumy, ale dopiero Dark Side Of The Moon wyniósł ich na panteon).
Dream Theater to myślę że tak jak Queensryche skończy - będą czczeni przez fanów progresu, ale statusu Floydów nie osiągną.

I jescze jedna sprawa - czy aby na pewno trzeba pójść nową ścieżką, żeby stać się elementem historii? Bo dla mnie Guns'n'roses to kapela która idealnie temu przeczy. I stanowi też dowód, że jednak popularność, a nie ambitne i nowatorskie podejście jest kluczowa.
Ostatnio zmieniony pt mar 30, 2007 11:40 am przez sobota, łącznie zmieniany 1 raz.
Reach out
-#Invader
-#Invader

sobota pisze:I jescze jedna sprawa - czy aby na pewno trzeba pójść nową ścieżką, żeby stać się elementem historii?
Dobrze by było pójść nową ścieżką. Niestety chyba dziś zarabia się inaczej. Ile było takich kapel pokroju Nightwish - był taki okres, że pojawiało się sporo tego typu zespołów, a ludzie co zapamiętają? Evanescence, które nagle wyskoczyło nie wiadomo skąd, podobnie jak Him, który ewidentnie czerpie z Type O Negative. Toola także bardzo dobrze umie podrobić już wiele zespołów, więc tylko czekać. Tak w ogóle to przez malutką chwilę wierzyłem w The Darkness, ale nic z tego nie wyszło.
obserwator
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: obserwator »

oczywiście dream theater
później, nin i jeszcze marilyn manson bym dorzucił
mtszły
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

obserwator pisze:oczywiście dream theater
jak kolega wyżej
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

Ciężko jest stać się ikoną - nowatorstwo jednak wcale nie jest do tego potrzebne. W sumie dużo jest teraz popularnych zespołów tych nowszych, ale ciężko stwierdzić czy któryś zostanie legendą. W polskim światku warto wspomnieć o Riverside, z powodu takiego tylko że kariera ich idzie naprawdę potężnie i w szybkim tempie. O nich być może ludzie będą pamiętać.

A w Dream Theater nie widzę potencjalnych ikonek. Nie wiem czemu, jakoś tak.
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

miki pisze:lata 90. to poza ogromnym sukcesem grandżu to też eksplozja hip-hopu. zawładnął wtedy ten styl światem. to na pewno będzie istotne dla późniejszych epok różnych. taki snoop dogg, czy eminem nawet będą chyba bardzo ważnymi postaciami w przyszłości.
hmm, bo ja wiem, mi się wydaje, że właśnie Snoop i Emienm będą ważni, ba, już są ważni, Snoop dla rapu i hip hopu to trochę jak Beatlesi dla rocka a Eminem to najsławnieszy biały raper, dużo zrobił, myślę, że jeśli wróci, co jest bardzo możliwe ma dopiero 34 lata, to jeszcze coś nagra. no ale to nie o nigasach temat, tylko o kapelach rockowych. no więc się zastanowiłem i mam jedną nazwę 'Wolfmother' nagrali jak narazie jeden album w stylu hard rocka lat '70, ale dla mnie są nieprzeciętni i jeśli dobrze potoczy się ich kariera, możliwe, że będziemy słuchać ich za 10 lat. choć jeśli mam być szczery, hard rockowy styl jest już dość wyprany więc będą musieli nas zaskoczyć czymś nowym.

EDIT:
sobota pisze:I jescze jedna sprawa - czy aby na pewno trzeba pójść nową ścieżką, żeby stać się elementem historii? Bo dla mnie Guns'n'roses to kapela która idealnie temu przeczy. I stanowi też dowód, że jednak popularność, a nie ambitne i nowatorskie podejście jest kluczowa.
a no z Gunsami to było tak, że przebili się, narobili sporo szumu. trochę glamowy styl wyglądu połączyli z dobrą muzyką. hard rock i trochę blusowego luzu dało mieszankę bardzo dobrą. amerykanie potrzebowali w tamtym czasie bandu, który mogli by czcić.
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

w porownaniu do lat 60,70 i 80 to w muzyce dzieje sie bardzo malo obecnie i kilkanascie lat wstecz...wystarczy sie rozejrzec i stwierdzic ze wszystkie wieksze wydarzenia w muzyce zwiazane sa z "dinozaurami" :)
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

Dziku pisze:w porownaniu do lat 60,70 i 80 to w muzyce dzieje sie bardzo malo obecnie i kilkanascie lat wstecz
pierdololo mi tu pociskasz. poprostu tego nie widzisz bo w muzyce która Cie interesuje mało sie dzieje. teraz dzieje sie znacznie wiecej. ale fakt, ze nie ma takich ikon, jak ktoś już słusznie zauważył czas idoli sie chyba skończył. i dobrze.
a co bedziemy pamietać? mysle że grunge, nu-metal... takie kapele jak (prócz wymienionych Toolów i innych) korn, limp bizkit, linkin park... ogólnie eksperymenty.
ODPOWIEDZ