Fates Warning
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Fates Warning
Co sądzicie o tym zespole, ja teraz poznaję dyskografię i pierwsze wrażenia są pozytywne, ale mniej więcej wiedziałem jakiej muzyki się spodziewać.
-
Deleted User 622
Re: Fates Warning
Świetna kapela! Najbardziej lubie albumy ze środkowego okresu. Te z Archem na wokalu nie podchodzą mi wcale.
A mozecie powiedziec co za rodzaj muzy graja?
jak dla mnie to słychać tam sporo Queensryche, przynajmiej na albumach wczesnych ,czyli lekko progresywny heavy-metal
Świetny zespół
Wręcz wybitny niewykluczone.
Generalnie ich twórczość można, myśle, podzielić na 3 etapy:
I etap - mocny heavy metal, z elementami progresji. Tutaj zaliczyłbym wszystkie płyty z Jonem Archem ("Night On Brocken", "The Spectre Within" i mój ulubiony, znakomity "Awaken The Guardian") oraz pierwszy z Alderem - zajebisty "No Exit". Na tym albumie Alder to jeszcze piejec pierwsza klasa, ale i tak daje rade zdecydowanie. A sam album naprawde cięzki, może i najcięższy w ich dorobku.
II etap - nieznaczne złagodzenie brzmienia, bardziej hard rock niż heavy, tutaj za to właśnie dużo Queensryche u nich było słychać. Nadal jakieś elementy progresu ("Eleventh Hour" !), ale nie aż tak bardzo słyszalne (zresztą w Queensryche też nigdy nie było ich tak wiele, po prawdzie). Tutaj zaliczam 3 albumy: znakomite "Perfect Symmetry", bardzo dobre "Parallels" i dobre "No Exit". Świetne grania, Alder już nieco niżej śpiewa.
III etap - najbardziej złożoną muzykę tutaj prezentują. Prawdziwie progresywną, klimatyczną, nasyconą emocjami, tajemniczą. Ray Alder śpiewa już zupełnie inaczej, bardziej skupia sie na emocjach aniżeli na jakichś popisach wokalnych w górnych rejestrach. Matheos z kolei prawie zrezygnował z solówek, często sięga po akustyka, pojawiły sie klawisze, no i wprost niesamowicie zaczął bębnić Mark Zonder. Wszystkie 3 albumy które tutaj zaliczam, czyli "A Pleasant Shade Of Gray", "Disconnected" i "FWX" uwielbiam. Do tego koncertówka "Still Life", również świetna. To na pewno mój ulubiony etap ich twórczości, dlatego z czystym sumieniem moge powiedzieć, żę ten zespół jest jak wino 
co do ulubionych płyt:
1. A Pleasant Shade Of Gray
2. FWX
3. Disconnected
-. Perfect Symmetry
-. No Exit
-. Awaken The Guardian
7. Parallels
8. No Exit
jeszcze nie wiem do końca gdzie wcisnąć pierwsze 2 bo najmniej słuchałem, ale najlepszym na pewno nie zagrożą
Chciałbym kiedyś zobaczyć ich na koncercie i to bardzo. Będzie się to jednak wiązało zapewne z jakimś wyjazdem zagranicznym, bo generalnie niewiele koncertują (tym samym do Polski to już na bank nie przyjadą) a i do końca nie wiadomo czy nagrają jeszcze album, bo Matheos zasiał w kilku wywiadach ziarno niepewności.
Generalnie ich twórczość można, myśle, podzielić na 3 etapy:
co do ulubionych płyt:
1. A Pleasant Shade Of Gray
2. FWX
3. Disconnected
-. Perfect Symmetry
-. No Exit
-. Awaken The Guardian
7. Parallels
8. No Exit
jeszcze nie wiem do końca gdzie wcisnąć pierwsze 2 bo najmniej słuchałem, ale najlepszym na pewno nie zagrożą
Chciałbym kiedyś zobaczyć ich na koncercie i to bardzo. Będzie się to jednak wiązało zapewne z jakimś wyjazdem zagranicznym, bo generalnie niewiele koncertują (tym samym do Polski to już na bank nie przyjadą) a i do końca nie wiadomo czy nagrają jeszcze album, bo Matheos zasiał w kilku wywiadach ziarno niepewności.
FW to dla mnie wyłącznie 3 ostatnie płyty. FWX i Disconnected szczerze uwielbiam, Pleasant Shade Of Grey już mniej, ale też niezłe.
Wczesne płyty nie dla mnie.
Jak się rozkręcili, to chcą przestać nagrywać... 
Wczesne płyty nie dla mnie.
Artur pisze:a i do końca nie wiadomo czy nagrają jeszcze album, bo Matheos zasiał w kilku wywiadach ziarno niepewności.
-
Deleted User 2868
Wrzuciłby mi ktoś z was Fates Warning X na sendspace.pl albo rapid'a ?
Muszę się zapoznać z tą kapelą.
- AncientMariner
- -#Clansman

Moje oceny płyt tego wybitnego zespołu
Night On Bröcken - 6/10
The Spectre Within - 8/10
Awaken The Guardian - 10/10
No Exit - 10/10
Perfect Symmetry - 10/10
Parallels - 9/10
Inside Out - 7/10
A Pleasant Shade of Gray - 7/10
Disconnected - 8/10
Fates Warning X - 9/10
Darkness In A Different Light - 7/10
Theories of Flight - 7/10
Night On Bröcken - 6/10
The Spectre Within - 8/10
No Exit - 10/10
Perfect Symmetry - 10/10
Parallels - 9/10
Inside Out - 7/10
A Pleasant Shade of Gray - 7/10
Disconnected - 8/10
Fates Warning X - 9/10
Darkness In A Different Light - 7/10
Theories of Flight - 7/10
Po 10 latach zapomniałem o PSoG całkowicie, ale FWX i Disconnected nadal są w moim kanoniesyzygy pisze:FW to dla mnie wyłącznie 3 ostatnie płyty. FWX i Disconnected szczerze uwielbiam, Pleasant Shade Of Grey już mniej, ale też niezłe.
-
Deleted User 2259
Arch i Matheos połączyli siły, może kogoś zainteresuje ta płytka:

- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Night On Bröcken - 7/10
The Spectre Within - 10/10
No Exit - 10/10
Perfect Symmetry - 8/10
Parallels - 7/10
Inside Out - 6/10
A Pleasant Shade of Gray - 6/10
Disconnected - 5/10
Fates Warning X - 6/10
Darkness In A Different Light - 5/10
Theories of Flight - 5/10
No Exit - 10/10
Perfect Symmetry - 8/10
Parallels - 7/10
Inside Out - 6/10
A Pleasant Shade of Gray - 6/10
Disconnected - 5/10
Fates Warning X - 6/10
Darkness In A Different Light - 5/10
Theories of Flight - 5/10
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Night On Bröcken - 6/10
No Exit - 9/10
Perfect Symmetry - 9/10
Parallels - 8/10
Inside Out - 7/10
A Pleasant Shade of Gray - 3/10
Disconnected - 3/10
FWX - 2/10
Darkness In A Different Light - 1/10
Theories Of Flight - 3/10
No Exit - 9/10
Perfect Symmetry - 9/10
Parallels - 8/10
Inside Out - 7/10
A Pleasant Shade of Gray - 3/10
Disconnected - 3/10
FWX - 2/10
Darkness In A Different Light - 1/10
Theories Of Flight - 3/10
- AncientMariner
- -#Clansman

Słaba to wiadomość. Ray Alder solowo mnie nie przekonuje a ostatnie Long Day Good Night i Theories of Flight może nie są u mnie na podium jeżeli chodzi o Fates Warning ale lubie ich od czasu do czasu posłuchać. Oby przeszedł im ten pomysł i nie zrezygnowali z nagrywania płyt