Fates Warning

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Fates Warning

Post autor: Nomad »

Co sądzicie o tym zespole, ja teraz poznaję dyskografię i pierwsze wrażenia są pozytywne, ale mniej więcej wiedziałem jakiej muzyki się spodziewać.
Deleted User 622

Re: Fates Warning

Post autor: Deleted User 622 »

Świetna kapela! Najbardziej lubie albumy ze środkowego okresu. Te z Archem na wokalu nie podchodzą mi wcale.
Kro
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kro »

A mozecie powiedziec co za rodzaj muzy graja?
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

jak dla mnie to słychać tam sporo Queensryche, przynajmiej na albumach wczesnych ,czyli lekko progresywny heavy-metal
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Świetny zespół :D Wręcz wybitny niewykluczone.

Generalnie ich twórczość można, myśle, podzielić na 3 etapy:

:arrow: I etap - mocny heavy metal, z elementami progresji. Tutaj zaliczyłbym wszystkie płyty z Jonem Archem ("Night On Brocken", "The Spectre Within" i mój ulubiony, znakomity "Awaken The Guardian") oraz pierwszy z Alderem - zajebisty "No Exit". Na tym albumie Alder to jeszcze piejec pierwsza klasa, ale i tak daje rade zdecydowanie. A sam album naprawde cięzki, może i najcięższy w ich dorobku.

:arrow: II etap - nieznaczne złagodzenie brzmienia, bardziej hard rock niż heavy, tutaj za to właśnie dużo Queensryche u nich było słychać. Nadal jakieś elementy progresu ("Eleventh Hour" !), ale nie aż tak bardzo słyszalne (zresztą w Queensryche też nigdy nie było ich tak wiele, po prawdzie). Tutaj zaliczam 3 albumy: znakomite "Perfect Symmetry", bardzo dobre "Parallels" i dobre "No Exit". Świetne grania, Alder już nieco niżej śpiewa.

:arrow: III etap - najbardziej złożoną muzykę tutaj prezentują. Prawdziwie progresywną, klimatyczną, nasyconą emocjami, tajemniczą. Ray Alder śpiewa już zupełnie inaczej, bardziej skupia sie na emocjach aniżeli na jakichś popisach wokalnych w górnych rejestrach. Matheos z kolei prawie zrezygnował z solówek, często sięga po akustyka, pojawiły sie klawisze, no i wprost niesamowicie zaczął bębnić Mark Zonder. Wszystkie 3 albumy które tutaj zaliczam, czyli "A Pleasant Shade Of Gray", "Disconnected" i "FWX" uwielbiam. Do tego koncertówka "Still Life", również świetna. To na pewno mój ulubiony etap ich twórczości, dlatego z czystym sumieniem moge powiedzieć, żę ten zespół jest jak wino ;)

co do ulubionych płyt:

1. A Pleasant Shade Of Gray
2. FWX
3. Disconnected
-. Perfect Symmetry
-. No Exit
-. Awaken The Guardian
7. Parallels
8. No Exit

jeszcze nie wiem do końca gdzie wcisnąć pierwsze 2 bo najmniej słuchałem, ale najlepszym na pewno nie zagrożą ;)

Chciałbym kiedyś zobaczyć ich na koncercie i to bardzo. Będzie się to jednak wiązało zapewne z jakimś wyjazdem zagranicznym, bo generalnie niewiele koncertują (tym samym do Polski to już na bank nie przyjadą) a i do końca nie wiadomo czy nagrają jeszcze album, bo Matheos zasiał w kilku wywiadach ziarno niepewności.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

FW to dla mnie wyłącznie 3 ostatnie płyty. FWX i Disconnected szczerze uwielbiam, Pleasant Shade Of Grey już mniej, ale też niezłe.

Wczesne płyty nie dla mnie.
Artur pisze:a i do końca nie wiadomo czy nagrają jeszcze album, bo Matheos zasiał w kilku wywiadach ziarno niepewności.
:| Jak się rozkręcili, to chcą przestać nagrywać... :|
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

Wrzuciłby mi ktoś z was Fates Warning X na sendspace.pl albo rapid'a ? ;-) Muszę się zapoznać z tą kapelą.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Moje oceny płyt tego wybitnego zespołu

Night On Bröcken - 6/10
The Spectre Within - 8/10
Awaken The Guardian - 10/10
No Exit - 10/10
Perfect Symmetry - 10/10
Parallels - 9/10
Inside Out - 7/10
A Pleasant Shade of Gray - 7/10
Disconnected - 8/10
Fates Warning X - 9/10
Darkness In A Different Light - 7/10
Theories of Flight - 7/10
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

syzygy pisze:FW to dla mnie wyłącznie 3 ostatnie płyty. FWX i Disconnected szczerze uwielbiam, Pleasant Shade Of Grey już mniej, ale też niezłe.
Po 10 latach zapomniałem o PSoG całkowicie, ale FWX i Disconnected nadal są w moim kanonie ;) Dwie nowe... hmmm. tą wcześniejszą słuchałem nawet, ale pamiętam tylko jeden kawałek (Chlorophorm), ta najnowsza.. może za mało uwagi jej poświęciłem, ale nie wciągnęła mnie zupełnie.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Arch i Matheos połączyli siły, może kogoś zainteresuje ta płytka:

Obrazek
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Night On Bröcken - 7/10
The Spectre Within - 10/10
No Exit - 10/10
Perfect Symmetry - 8/10
Parallels - 7/10
Inside Out - 6/10
A Pleasant Shade of Gray - 6/10
Disconnected - 5/10
Fates Warning X - 6/10
Darkness In A Different Light - 5/10
Theories of Flight - 5/10
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Night On Bröcken - 6/10
The Spectre Within - 10/10
No Exit - 9/10
Perfect Symmetry - 9/10
Parallels - 8/10
Inside Out - 7/10
A Pleasant Shade of Gray - 3/10
Disconnected - 3/10
FWX - 2/10
Darkness In A Different Light - 1/10
Theories Of Flight - 3/10
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Słaba to wiadomość. Ray Alder solowo mnie nie przekonuje a ostatnie Long Day Good Night i Theories of Flight może nie są u mnie na podium jeżeli chodzi o Fates Warning ale lubie ich od czasu do czasu posłuchać. Oby przeszedł im ten pomysł i nie zrezygnowali z nagrywania płyt
ODPOWIEDZ