Widać że nigdy nie byłeś na koncercie KISSmolojuh pisze:Żaden inny zespół, nie potrafi zrobić fanom takiego show.
Iron Maiden - kicz lat 80-tych?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 357
Re: Iron Maiden - kicz lat 80-tych?
a wiecie co? Uważam, że śpiewanie o smokach, rycerzach, wróżkach i podróżach w czasie jest tak samo dziecinne, jak śpiewanie o tym, jaki świat jest okrutny, a my mali i bezsilni i nikt nas nie kocha, a politycy kłamią. Tak samo niedojrzałe, ale dużo bardziej pozytywne.
Our time will come! Oooo...
Jeśli tak to o czym musiała by być piosenka żeby niebyła dziecinna?Wiwern pisze:a wiecie co? Uważam, że śpiewanie o smokach, rycerzach, wróżkach i podróżach w czasie jest tak samo dziecinne, jak śpiewanie o tym, jaki świat jest okrutny, a my mali i bezsilni i nikt nas nie kocha, a politycy kłamią. Tak samo niedojrzałe, ale dużo bardziej pozytywne.
Najlepiej, jakby w ogule nie miała tekstuZilian pisze:Wiwern napisał/a:
a wiecie co? Uważam, że śpiewanie o smokach, rycerzach, wróżkach i podróżach w czasie jest tak samo dziecinne, jak śpiewanie o tym, jaki świat jest okrutny, a my mali i bezsilni i nikt nas nie kocha, a politycy kłamią. Tak samo niedojrzałe, ale dużo bardziej pozytywne.
Jeśli tak to o czym musiała by być piosenka żeby niebyła dziecinna?
wymieszane jedno z drugim, a nawet jakimś trzecim, do tego z niejednoznacznym przesłaniem. I żeby śmiech mieszał się z łzami, a zdecydowana większość nie wiedziała, o czym tow sumie jestJeśli tak to o czym musiała by być piosenka żeby niebyła dziecinna
- Nicko McBrain
- -#Long distance runner

maideni maja piosenke o wrozkach? 
Clairvoyant...maideni maja piosenke o wrozkach?
Women In Uniform jest o wrożce zębuszce
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

A "Deja Vu" jest o deja vu.
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Ale, Aces High - jest o bitwie o Anglię, Powerslave - o faraonie który chce być nie śmiertelny, Aleksander - wiadomo. Wsated Years - o przemijającym czacie, Paschendale - o najżwawszej bitwie I wojny światowej, The Longest Day - o lądowaniu aliantów w Normandii. Rymy - przedstawiają bardzo ciekawą historie marynarzy którzy zapuścili się w nieznane. Jeśli ktoś uważa że któraś z tych piosenek przedstawia kiczowatą historię sam jest kiczowaty
Fakt IM mają też utwory z kiczowatymi historiami ale mają też dzieła które przenoszą słuchacza w inne miejsce w którym poznaje bardzo ciekawe opowieści 
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Albo Genghis Khan- o wielkim wodzu Chińczyków.
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
noofkorz, że macie rację. Sam jeszcze dorzucę świetny tekst, który mnie zawsze porusza - "Hallowed Be Thy Name". Z drugiej strony tytułowy "Number Of The Beast", to już druga strona medalu, trochę obciach, ale się broni. Ja tak ogólnie o tekstach w klasycznym hard i heavy napisałem - że wolę ten kanon, niż kanon szeroko pojętego emo rocka rodem z Eski Rock, co ma rock tylko w nazwie.
Ostatnio czytałem recke FotD gdzie koleś sentymentalnie wspomina czasy jak chodził w koszulce "Killers" i słuchał Iron Maiden jako soundtracku do książek fantasy, ale teraz naszła go myśl, że:
Jak wy oceniacie kicz w heavy metalu? Pisze ogólnie o gatunku, bo sprawa dotyczy nie tylko Iron Maiden
Metal to w dużej mierze kicz i zabawa z estetyką kiczu. Tyle, że kicz
kiczowi nie równy. Iron Maiden to akurat kicz, który lubie (czyli kicz zamierzony) Iron Maiden zawsze dobrze balansowało na linie, choć pare razy zdarzyło im się popełnić gniota, którego ciężko się słuchało, ale rekompensowali to słuchaczom wieloma świetnymi numerami. Owszem okładki Maiden to niesamowity kicz, ale kicz w dobrym tonie. Lubie tego typu komiksowo/jarmarczną estetyke. Klimat tandetnego SF i horrou jest widocznie bliski chłopakom z Maiden :-) A lubie taki podejście do kiczu bo nie widze tutaj przesadnej napinki i patosu. (Nigdy nie byłem jakims mega fanem alexandra, blood brothers i innych podniosłych kawałków... choć AtG bym chetnie wysłuchał live
) Cięzko jest mi więc słuchac metalu w stylu ManowaR czy Hammerfall, bo tam ten kiczowaty patos wylewa sie z każdej solówki i każdego refrenu. Cięzko jest mi przełknąc też kicz blackmetalowy przez tą ich śmiertelnie poważnie pojmowaną mhroczność i infantylną (choć oni by pewnie woleli określenie - diaboliczną) estetykę sceniczną.
A wy jak odbieracie kicz u Iron Maiden albo ogólnie, w metalu?
Już wiele lat temu przestałem być dzieciakiem w koszulce Killers i naszywkami zespołów na plecaku. Wspominam tamte czasy z sympatią, ale też z wielką dawką samo-złośliwości. Mam sentyment do Maidenów, ale kiedy jakiś czas temu zrobiłem sobie dzień z ich dyskografią, to na przemian śmiałem się do rozpuku, albo łapałem za głowę. W pierwszej, albo drugiej edycji Idola Kuba Wojewódzki stwierdził, że Iron Maiden to jest totalna wioska. Wtedy byłem tą opinią zdumiony, natomiast teraz w pełni się z nią zgadzam. Wokal Dickinsona, zarówno ten podniosły falset z lat 80., jak i skrzeczenie z Fear of the Dark to szczyt groteski i odpustowego kiczu. Wesołe melodyjki, onanistyczne solówki i zawsze taki sam rytm klasyfikuje zespół jako rasowy patataj metal. Image grupy jest i zawsze był żenujący, poczynając od obcisłych kolorowych getrów, w których było im widać jajca, a kończąc na Eddiem, który wyglądał jak pierwowzór Michała Wiśniewskiego. Absolutnie każdy element stylu Iron Maiden od brzmienia, przez rytm, aż po okładki jest po prostu infantylny. To jest muzyka dla dorastających chłopców. I kiedy sam byłem takowym to wszystko do mnie trafiało. Natomiast dzisiaj absolutnie nie mam ochoty tego słuchać, tak samo jak nie mam ochoty urządzać z kolegami bitwy na patyki, ani biegać po korytarzu. Chyba każdy facet do końca życia ma coś z dziecka i mnie ta reguła jak najbardziej dotyczy. Tylko że w sferze muzycznej z pewnych rzeczy wyrosłem. Wiem, że jest wielu takich, którzy nie wyrośli. I z jednej strony troszkę mnie to żenuje, ale przyznam się, że czasami, kiedy przypomnę jaką uciechę miałem przy Ironach te dziesięć lat temu, to trochę takim osobnikom zazdroszczę...
Jak wy oceniacie kicz w heavy metalu? Pisze ogólnie o gatunku, bo sprawa dotyczy nie tylko Iron Maiden
kiczowi nie równy. Iron Maiden to akurat kicz, który lubie (czyli kicz zamierzony) Iron Maiden zawsze dobrze balansowało na linie, choć pare razy zdarzyło im się popełnić gniota, którego ciężko się słuchało, ale rekompensowali to słuchaczom wieloma świetnymi numerami. Owszem okładki Maiden to niesamowity kicz, ale kicz w dobrym tonie. Lubie tego typu komiksowo/jarmarczną estetyke. Klimat tandetnego SF i horrou jest widocznie bliski chłopakom z Maiden :-) A lubie taki podejście do kiczu bo nie widze tutaj przesadnej napinki i patosu. (Nigdy nie byłem jakims mega fanem alexandra, blood brothers i innych podniosłych kawałków... choć AtG bym chetnie wysłuchał live
A wy jak odbieracie kicz u Iron Maiden albo ogólnie, w metalu?
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
JEZZU - ciekaw jestem, czego koleś słucha.. Nie chcesz - nie słuchaj... Przecież cały tej muzyczny bajzel, to kicz! Metal, jako gatunek który przerysowuje pewne schematy jest na ów "kicz" skazany...
Kuba Wojewódki, mój Boże. Wszyscy wiemy, jak dużo osiągnęła ekipa Harris'a... Co OSIĄGNĘŁA KAPELA "Znafcy Dubrygo Szmacku", PANA KUBY??? N I C!!!!!
Ja widzę ten kicz w Manowar, choć wiele ich kompozycji (zwłaszcza epickich) to piękna muzyka, takie Courage.... EDDIE to kicz. JASNE - I K***WA, NIKT NIE MIAŁ ZAMIARU TWORZYĆ Z TEJ KUKIEŁKI DZIEŁA SZTUKI.....
Dla mnie najgorszym kiczem jest "udawanie sztuki"... IM nigdy nie mówili, iż tworzą "sztukę" - a jednak ich albumy oceniono, jako jedne z najbardziej wpływowych i znaczących w ciężkim rocku!!! Koncerty Iron Maiden to już legenda a nagrodami obsypano zespół wielokrotnie....
Najbardziej śmieszą mnie tacy ludzie, którzy opowiadają o "dorosłości i powadze w metalu, dorastaniu i wyrastaniu"... Na koncertach IM (a byłem na wielu) nie dominują wśród widzów "dorastający kolesie" - raczej ludzie w moim wieku i czterdziestolatkowie... Image IM - sami muzycy - TO ZAWSZE BYŁO "Przymrużenie Oka" - a że ten "disneyland" się spodobał ludziom i nadal cieszy dziesiątki - tysięcy na koncertach (po 35 latach) - widocznie IM byli w tym dobrzy!!!
Zaraz mi się przypomina (JEZZZZU!) Neruś i jego "mały Dickinson"... Abstrahuję już od stwierdzenia, iż "Herr N." to prawdziwy wielkolud i "bysior" - to w świecie muzyki rockowo - metalowej N i BEH znaczą trochę mniej niż ekipa Harris'a...
Dobra - ochłonąłem, Ci wszyscy "poważni kolesie" słuchający "poważnych" kapel to najczęściej Ci, którzy na etapie zainteresowania zarówno IM czy np. KISS, skupiali się WYŁĄCZNIE na tych koszulkach i innych przejawach "kiczu", pomijając muzykę... Potem "dorośli i wyrośli". Nie wiem, może jeden z drugim spostrzegł, że te koszulki są już za ciasne...
W tym miejscu przytoczę wypowiedź Lemmy'ego: "Wielu ludzi mówi mi, ... kiedyś słuchałem Motorhead, w 1981. Ale rozumiesz, ożeniłem się i z tego wyrosłem... NIE - nie Wyrosłeś a zestarzałeś się, głupolu - odparłem". (Lemmy, 2003)
O muzyce IM w superlatywach wypowiadało się szereg najbardziej uznanych muzyków rock'a - z R. Plant,em, G. Simmons'em , B. Maye'm. R. Blackmore'm, L. Urlich'em na czele... Co prawda, ONI są niczym przy K. W. i autorze wspomnianej recenzji...

Kuba Wojewódki, mój Boże. Wszyscy wiemy, jak dużo osiągnęła ekipa Harris'a... Co OSIĄGNĘŁA KAPELA "Znafcy Dubrygo Szmacku", PANA KUBY??? N I C!!!!!
Ja widzę ten kicz w Manowar, choć wiele ich kompozycji (zwłaszcza epickich) to piękna muzyka, takie Courage.... EDDIE to kicz. JASNE - I K***WA, NIKT NIE MIAŁ ZAMIARU TWORZYĆ Z TEJ KUKIEŁKI DZIEŁA SZTUKI.....
Dla mnie najgorszym kiczem jest "udawanie sztuki"... IM nigdy nie mówili, iż tworzą "sztukę" - a jednak ich albumy oceniono, jako jedne z najbardziej wpływowych i znaczących w ciężkim rocku!!! Koncerty Iron Maiden to już legenda a nagrodami obsypano zespół wielokrotnie....
Najbardziej śmieszą mnie tacy ludzie, którzy opowiadają o "dorosłości i powadze w metalu, dorastaniu i wyrastaniu"... Na koncertach IM (a byłem na wielu) nie dominują wśród widzów "dorastający kolesie" - raczej ludzie w moim wieku i czterdziestolatkowie... Image IM - sami muzycy - TO ZAWSZE BYŁO "Przymrużenie Oka" - a że ten "disneyland" się spodobał ludziom i nadal cieszy dziesiątki - tysięcy na koncertach (po 35 latach) - widocznie IM byli w tym dobrzy!!!
Zaraz mi się przypomina (JEZZZZU!) Neruś i jego "mały Dickinson"... Abstrahuję już od stwierdzenia, iż "Herr N." to prawdziwy wielkolud i "bysior" - to w świecie muzyki rockowo - metalowej N i BEH znaczą trochę mniej niż ekipa Harris'a...
Dobra - ochłonąłem, Ci wszyscy "poważni kolesie" słuchający "poważnych" kapel to najczęściej Ci, którzy na etapie zainteresowania zarówno IM czy np. KISS, skupiali się WYŁĄCZNIE na tych koszulkach i innych przejawach "kiczu", pomijając muzykę... Potem "dorośli i wyrośli". Nie wiem, może jeden z drugim spostrzegł, że te koszulki są już za ciasne...
W tym miejscu przytoczę wypowiedź Lemmy'ego: "Wielu ludzi mówi mi, ... kiedyś słuchałem Motorhead, w 1981. Ale rozumiesz, ożeniłem się i z tego wyrosłem... NIE - nie Wyrosłeś a zestarzałeś się, głupolu - odparłem". (Lemmy, 2003)
O muzyce IM w superlatywach wypowiadało się szereg najbardziej uznanych muzyków rock'a - z R. Plant,em, G. Simmons'em , B. Maye'm. R. Blackmore'm, L. Urlich'em na czele... Co prawda, ONI są niczym przy K. W. i autorze wspomnianej recenzji...
Szczerze mówiąc nie zwracam na niego uwagiEmilio pisze:A wy jak odbieracie kicz u Iron Maiden albo ogólnie, w metalu?
To, że ktoś wyrasta z danej muzyki... ja to po prostu oceniam tak, że najwyraźniej tego co słuchał wcześniej to nie byłą jego bajka. Ja heavy metalu słucham od końca lat 80-tych (a dokładnie od 1988 roku), czyli przez większą część swojego życia. I zupełnie nie robią na mnie wrażenia komentarze, że kicz, że wiocha, że wstyd słuchać i co tam jeszcze sobie ktoś wymyśli.
Muzyka to mój światek i tutaj nikt nie ma nic do gadania
RALF - zluzuj trochę, bo jeszcze jakaś żyłka Ci pęknie
www.MetalSide.pl
Bo to doprawdy - wkurzające, ale masz rację, luzzie 
Nie zmieniłem zdania w stosunku do pierwszego postu w tym temacie przez te 2 lata.
-
ZłapanyWCzasie
- -#Clairvoyant

Gdy miałem 16 lat miałem dużo większy dystans do Iron Maiden niż teraz i w na przestrzeni ostatnich 6-7 lat ,to tak apropo wyrastania z Iron Maiden.
Miałem kilka dłuższych przerw w słuchaniu tych gości , ostatnią po koncercie w Warszawie 2008 r. i parę razy myślałem , że albo znajdę sobie inny zespół albo w ogóle przestanę słuchać muzyki ale to wraca ! to wraca jak bumerang. A muzyka Ironów to taka melodia do życiorysu dla ludzi , dla krain !
Miałem kilka dłuższych przerw w słuchaniu tych gości , ostatnią po koncercie w Warszawie 2008 r. i parę razy myślałem , że albo znajdę sobie inny zespół albo w ogóle przestanę słuchać muzyki ale to wraca ! to wraca jak bumerang. A muzyka Ironów to taka melodia do życiorysu dla ludzi , dla krain !
Jasne, pod warunkiem że fascynowałeś się muzyką a nie tylko koszuliskami i EDKIEM, wyrasta się z koszulek a nie muzyki, którą AUTENTYCZNIE LUBISZ...
Ja już nie mam żadnej koszulki z IM - miałem 10 na ostatniej trasie nie kupiłem, bo wolałem wydać forsę na program i album "FFTE" na 3 PLP! Im jestem starszy, z perspektywy czasu - bardziej cenię muzę IM, bezprecedensowa sprawa...
Ja już nie mam żadnej koszulki z IM - miałem 10 na ostatniej trasie nie kupiłem, bo wolałem wydać forsę na program i album "FFTE" na 3 PLP! Im jestem starszy, z perspektywy czasu - bardziej cenię muzę IM, bezprecedensowa sprawa...
-
ZłapanyWCzasie
- -#Clairvoyant

Ja miałem w życiu jedną koszulkę Iron Maiden Edward the Great, dostałem ją na prezent na święta w 2003 r. będąc w wieku kiedy teraz niektórzy z tego wyrastają.
W moim mieście po koszulki , naszywki takie rzeczy ludzie jeździli do miasta oddalonego 30 km , u nas nic było.
W mojej szkole Iron Maiden było praktycznie nie znane, wszyscy słuchali Metallici,Soufly,Korn czy System of a Down ,ew. reagge .
W ogóle przez ładnych parę lat myślałem , że to zespół znany paru tysiącom ludzi w Polsce i tak ich odbierałem.
Co do Eddiego to nawet wrażenie robił , kojarzył mi się ze starymi horrorami klasy b, lubiłem ten klimat , podobnie jak klimat utworów Black Sabbath czy KISS, moich pierwszych kapel.
W moim mieście po koszulki , naszywki takie rzeczy ludzie jeździli do miasta oddalonego 30 km , u nas nic było.
W mojej szkole Iron Maiden było praktycznie nie znane, wszyscy słuchali Metallici,Soufly,Korn czy System of a Down ,ew. reagge .
W ogóle przez ładnych parę lat myślałem , że to zespół znany paru tysiącom ludzi w Polsce i tak ich odbierałem.
Co do Eddiego to nawet wrażenie robił , kojarzył mi się ze starymi horrorami klasy b, lubiłem ten klimat , podobnie jak klimat utworów Black Sabbath czy KISS, moich pierwszych kapel.