Iron Maiden - Ballady

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Iron Maiden - Ballady

Post autor: hipcio_stg »

hejka!

W tym wyczekiwaniu i maraźmie na forum pomyślałem, że chciałbym złożyć sobie z całego repertuaru płytę ballady. Ciekawy jestem jak by wyglądała Wasza koncepcja takiego krążka? Jestem ciekawy na ile ona pokrywa się z moją listą.
Deleted User 2259

Re: Iron Maiden - Ballady

Post autor: Deleted User 2259 »

Limit na 1cd rozumiem?
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Jasne chociaż 2CD też jest możliwe. Generalnie to tak sobie myślę, że maideni powinni coś takiego wypuścić. Tyle wydali już tych cedeków, że ballady by nie zaszkodziły. Trzymajmy się limitu 1CD. Jak się rozwinie temat to ewentualnie go zwiększymy ;)
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Wytrzeźwiejcie...
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

ta, najpierw ballady, poźniej niech unplugged wydadzą, płyte z orkiestrą
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

A co byłoby złego w wydaniu czegoś takiego? Ja bym nie kupił, ale skoro znalazłoby nabywców i ktoś chciałby taką składankę z balladami mieć, to jaki w tym problem ;)?
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Dajcie spokój w ogóle.. jak jakaś Metallica.. balladki.. mi to przez myśl nawet nie przechodzi... Nie mogę sobie tego wyobrazić... Tak jakby Motorhead nagrał płytę z orkiestrą... przecież to się kłóci samo ze sobą..
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

@widman: Kłócisz się sam ze sobą. Maideni mają taki dorobek utworów, że śmiało mogliby skleić jakiś dobry krążek. Dziwię się, że ich marketing jeszcze na to nie wpadł... Niestety niektórym fanatykom sama nazwa ballada z Maiden się nie klei, natomiast mam znajomego co twierdzi, że Maideni to tylko ballady grają :D

A płytę z orkiestrą to bym wsycił jak makaron spagethi.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

niech wydają nowy materiał, względnie coś odmiennego (akustycznie, z orkiestrą, z chórem Aleksandrowa itp) a nie składanki z balladami.

Jak chcesz, to zrób sobie playlistę z mp3
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Płyta z balladami? :) Ale komu to potrzebne?? Te kawałki i tak są na normalnych płytach, wiec jak ktoś chce sobie posłuchać tego czy tamtego to sobie włączy. A cała płyta z takimi utworami? Iron Maiden nie jest od tulenia do snu. No bo niby po co ? Dla zakochanych? Na romantyczne wieczory, pełne miłości, namiętności czy tam na wyciszenie, jakąś zadumę i refleksje?
Myślałem, że inne twory muzyczne są od tego, a nie kapela, która niegdyś uchodziła za heavy metalową przecież w jednym szeregu z Dio, Raven, Tank, Judas Priest, Angel Witch....
Ja rozumiem jakiś cukierkowy Def Leppard, Bon Jovi, Scorpions, Guns 'N' Roses... Niech oni sobie wydają takie rzeczy, o ile już nie wydali. Ale Iron Maiden?
Ja mimo, że za nowymi płytami nie przepadam, to akurat dumny jestem z tego, że zespół jakoś tam trzymał fason i nie otarł się w latach 80tych tak jak wiele innych o te wieśniacką modę robienia z siebie płaczliwego natapirowanego heavy metalowego Modern Talking, który kładzie nacisk na miłosne przeboje. Dla mnie byłby to szczyt wieśniactwa.
No bo powiedzcie szczerze. Czy ktoś z was wyobraża sobie, ażeby Iron Maiden w 1987 roku czy 1988 zaraz po krążku "Somewhere In Time" wydali płytę z różowym Eddim na okładce, na której znajdowałby by się utwory z tytułami w stylu "Long Way To Love", "Don't Break My Heart", "Kiss Me Baby Tonight" czy "Don't Reject My Love"?? Ja nie.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
krieg
-#Invader
-#Invader

Post autor: krieg »

LukaSieka pisze:Płyta z balladami? :) Ale komu to potrzebne?? Te kawałki i tak są na normalnych płytach, wiec jak ktoś chce sobie posłuchać tego czy tamtego to sobie włączy. A cała płyta z takimi utworami? Iron Maiden nie jest od tulenia do snu. No bo niby po co ? Dla zakochanych? Na romantyczne wieczory, pełne miłości, namiętności czy tam na wyciszenie, jakąś zadumę i refleksje?
Myślałem, że inne twory muzyczne są od tego, a nie kapela, która niegdyś uchodziła za heavy metalową przecież w jednym szeregu z Dio, Raven, Tank, Judas Priest, Angel Witch....
Ja rozumiem jakiś cukierkowy Def Leppard, Bon Jovi, Scorpions, Guns 'N' Roses... Niech oni sobie wydają takie rzeczy, o ile już nie wydali. Ale Iron Maiden?
Ja mimo, że za nowymi płytami nie przepadam, to akurat dumny jestem z tego, że zespół jakoś tam trzymał fason i nie otarł się w latach 80tych tak jak wiele innych o te wieśniacką modę robienia z siebie płaczliwego natapirowanego heavy metalowego Modern Talking, który kładzie nacisk na miłosne przeboje. Dla mnie byłby to szczyt wieśniactwa.
No bo powiedzcie szczerze. Czy ktoś z was wyobraża sobie, ażeby Iron Maiden w 1987 roku czy 1988 zaraz po krążku "Somewhere In Time" wydali płytę z różowym Eddim na okładce, na której znajdowałby by się utwory z tytułami w stylu "Long Way To Love", "Don't Break My Heart", "Kiss Me Baby Tonight" czy "Don't Reject My Love"?? Ja nie.
Nic dodać, nic ująć. Pomijając sam fakt, że ballady metalowe w większości wypadków, ciągną wiochą, to IM na koncie maja już tyle bestów, koncertów, że naprawdę wystarczy. Potrzeba nowego materiału a nie ciągle młócenia tych samych kawałków.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

LukaSieka pisze: No bo powiedzcie szczerze. Czy ktoś z was wyobraża sobie, ażeby Iron Maiden w 1987 roku czy 1988 zaraz po krążku "Somewhere In Time" wydali płytę z różowym Eddim na okładce, na której znajdowałby by się utwory z tytułami w stylu "Long Way To Love", "Don't Break My Heart", "Kiss Me Baby Tonight" czy "Don't Reject My Love"?? Ja nie.
Ale z tego co pisał hipcio_stg to rozumiem, że chodziło mu nie o płytę z nowymi utworami na których byłyby wyłącznie ballady, a o jakąś składankę z tego co już zostało wydane, chyba coś na zasadzie Golden Ballads (nie jestem pewny nazwy bo nie kupuję składanek) Deep Purple

A to co piszesz, czyli pomysł z nowym materiałem złożonym wyłącznie z ballad to zupełnie inna sprawa - mnie by się coś takiego nie podobało, tylko nie wiem skąd takie skojarzenia z różowym Eddim i utworami "Don't Break My Heart" czy "Don't Reject My Love" podczas gdy balladowe kawałki Iron Maiden zawsze trzymają poziom, Strange World, Children of the Damned czy z nowszych Coming Home to wysoki poziom. Ale pomysł z nagraniem nowej i wyłącznie balladowej płyty też uważam za słaby. Składanki z tego co już było wydane - inna rzecz, niektórzy lubią takie rzeczy, ja niezbyt.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Ktoś wyraźnie nie zrozumiał intencji. Nie chcę, żeby nowa płyta była nowymi utworami skomponowana z samych ballad, tylko wydania płyty która jest spokojna. Tak spokojna. Są momenty, gdzie na różnych płytach bruś tak zarzyna, że mnie po prostu męczy. Jeżeli dla Was IM nie może grać metalowych ballad to jesteście próżni. Polecam ballady KATa...
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

To inna kwestia z KATem przecież.
Ja się nie kłócę sam ze sobą, poza tym nie mam co pisać, LukaSieka napisał w tym temacie wszystko.
Taka płyta przyciągnęłaby pewno wszelkiej maści sezonowców, kinderków, którzy tylko czekają na takie rzeczy. Najlepiej jakby jeszcze złożyć "Best of Heavy Metal Ballads" z Iron Maiden, Metalliczką, Guns'n'roses, Scorpions czy czym tam jeszcze... Dajta spokój i nie róbta z kota młota.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

Kat to trochę inna sprawa, bo są to stare wcześniej niepublikowane kawałki, które Luczyk i zespół chcieli wydać. Ale że, było tego za mało na całą płytę i miały taki, a nie inny charakter to dołożyli trzy numery z trzech wcześniejszych płyt i o to mamy lp o nazwie "Ballady".... Wiem, że ta płyta zaraz po wydaniu spotkała się ze skrajnie różnymi opiniami, sam nie uważam tego jako całą, pełnometrażową płytę. Od tak wydany jako ciekawostka materiał z dobrymi kawałkami. Chociaż pamiętam, że z początku trochę irytowało mnie to wydawnictwo z racji tej banalnej nazwy......
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

LukaSieka pisze:Luczyk i zespół chcieli wydać. Ale że, było tego za mało na całą płytę i miały taki, a nie inny charakter to dołożyli trzy numery z trzech wcześniejszych płyt i o to mamy lp o nazwie "Ballady"
Ja znam inna geneze tej plyty :B
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

LukaSieka pisze:Ale że, było tego za mało na całą płytę i miały taki, a nie inny charakter to dołożyli trzy numery z trzech wcześniejszych płyt i o to mamy lp o nazwie "Ballady"....
Łączny czas tych premierowych kompozycji wynosi ok. 40min, zatem spokojnie mogli to wydać jako normalny longplay
ODPOWIEDZ