Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?
Nic mi nie wiadomo o byciu jakimkolwiek rycerzem
Może jaśniej?
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?
Zapewne chodzi kolegom o to, że twoje narzekania są podobne do pewnego znanego i lubianego użytkownika tego forum. 
Moje narzekania biorą się z racjonalnego spojrzenia na sytuację. Wszystko, co napisałem jest dość proste i logiczne, jeśli podobne historie dotyczyły Black Sabbath czy Mercyful Fate, to napisałbym to również w takim tonie. Domyślam się, o jakiego użytkownika chodzi, ale idąc tym tokiem myślenia dojdziemy do wniosku, że każdy fan Maiden, który ośmieli się napisać coś niepochlebnego na temat tego zespołu jest takim Rycerzem. A to chyba nic dziwnego, że zwyczajnie ciekawią mnie procesy powstawania kawałków, które lubię i jak już napisałem, które wciąż słucham.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
Majkel1970
- -#Prodigal son

"2 Minutes to Midnight" IM i "Stand Up and Shout" Dio - te riffy zawsze wydawały mi się bardzo podobne.
Jeśli chodzi o 23:58 to to jest jeden z "najpopularniejszych" riffów w szeroko pojętym hard'n'heavy, ktoś już chyba w tym temacie wrzucał kilka przykładów podobieństw (i w większości powstałych przed krążkiem PowerslaveMajkel1970 pisze:"2 Minutes to Midnight" IM i "Stand Up and Shout" Dio - te riffy zawsze wydawały mi się bardzo podobne.
To tak zwany "naturalny riff metalowy", który w pierwszej połowie lat 80 był naprawdę popularny. Wykorzystany był jeszcze w Curse Of The Pharaohs Mercyful Fate, Welcome To Hell Venom, Flash Rockin' Man Acceptu i jeszcze w wielu innych kawałkach.
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Ponoć nikt się do niego nie przyznaje. Autor nieznany, melodia popularna 
https://www.youtube.com/watch?v=tiiY4ciKFQA
Nie tacy jak IM maja grzechy plagiatu na sumieniu - posłuchajcie i sami się przekonajcie - tym razem Led Zeppelin. Ściągi prawie takie albo nawet lepsze niż te od Backett... A jakoś ich fani ich za to specjalnie nie szkalują.
Nie tacy jak IM maja grzechy plagiatu na sumieniu - posłuchajcie i sami się przekonajcie - tym razem Led Zeppelin. Ściągi prawie takie albo nawet lepsze niż te od Backett... A jakoś ich fani ich za to specjalnie nie szkalują.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Cepy zrzynały ile wlezie, z tym, że sporo z podanych przykładów to są po prostu covery, ich autorzy są podani w książeczkach, więc tu nie ma mowy o plagiatach. A co do Hairway to Steven - własnie się o to sądzą - pewnie będzie ugoda 
Chyba nie wszystkich... Ale LZ zrzynał ostro, to fakt!
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Właśnie w radio w pracy leciało Hi-Fi : https://www.youtube.com/watch?v=4-OBu1nHwI4
Strasznie dużo maiden tam słyszałem. Czy tylko ja jestem już przeczulony, czy tez to zauważacie? nawet brzmienie gitary jak i sama solówka taka znajoma się wydaje.
Strasznie dużo maiden tam słyszałem. Czy tylko ja jestem już przeczulony, czy tez to zauważacie? nawet brzmienie gitary jak i sama solówka taka znajoma się wydaje.
-
Deleted User 5490
Chodzi Ci o to, że w kawałku jest rytm patataj? Przecież tego patentu używali nie tylko IM i to od dawna...
Jeśli faktycznie chodzi o ten rytm, to kwalifikowanie czegoś takiego jako plagiat to już przesada do potęgi.Pierre Dolinski pisze:Chodzi Ci o to, że w kawałku jest rytm patataj? Przecież tego patentu używali nie tylko IM i to od dawna...
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Wątpie by Wanda i Banda miała plagiatować Ironów. Utwór jest z 1984 r. czyli niby z momentu kiedy Ironi stawali się w Polsce bardzo znani, ale czy aż tak by ich plagiatować? Galopady były już np. w Deep Purple, Thin Lizzy, Ufo, Scorpionsach itd.
-
Deleted User 5490
Właśnie. Hipcio odczuwa pieszczoty sezonu ogórkowego i z nudów szyje teorie. 
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Nie zakładałem, że to plagiat, ale dużo rzeczy mi się tam gdzieś przyklejało do Maidenów.
W "Run To The Hills" Janick przyznawał, że bardzo podobny riff wymyślił grając w jakiejś swojej starej kapeli jeszcze na początku lat 80-tych czy nawet pod koniec 70-tych. Ten riff był grany m.in. na koncertach w Bandwagon Neala Kay, Adrian siłą rzeczy musiał go słyszeć, gdzieś mu pewnie został w podświadomości.kmberserker pisze:To tak zwany "naturalny riff metalowy", który w pierwszej połowie lat 80 był naprawdę popularny. Wykorzystany był jeszcze w Curse Of The Pharaohs Mercyful Fate, Welcome To Hell Venom, Flash Rockin' Man Acceptu i jeszcze w wielu innych kawałkach.
-
on_the_run
- -#Trooper

Judas też go mieli, w "Electric Eye" oraz Budgie w "Wildfire". Zagrywka tak wszędzie obecna, że należy ją traktować jak podstawowe perkusyjne rytmy.
Tak samo riff jak z "You've got another thing comin'" Priestów też pojawił się w masie utworów.
YGATC słyszałem bodajże w Dogs On Leads od Accept i Live Wire AC/DC.
No siłą rzeczy ktoś był "przed" a ktoś "po".
Dziś, czy jeszcze paręnaście lat wcześniej, nuty w hard rocku czy heavy metalu (+ pochodne) zostały wykorzystane. Nic już się, kur..., nie wymyśli nowego. Siłą rzeczy więc pewne podobieństwa będą zawsze słyszalne. Co innego emocje - i nad tym powinny pracować przede wszystkim młode kapele, tym mogą zwracać uwagę. Bo tym, że grają jak tysięczni inspirowani powiedzmy Venom, AC/DC, Black Sabbath, Kreator, Rainbow i czego jeszcze można sobie życzyć to ewentualnie przyciągną na przysłowiową chwilę. Przynajmniej mnie - bo ja mimo wszystko wolę "oryginały" niż tych co grają "jak" oryginały.
Dziś, czy jeszcze paręnaście lat wcześniej, nuty w hard rocku czy heavy metalu (+ pochodne) zostały wykorzystane. Nic już się, kur..., nie wymyśli nowego. Siłą rzeczy więc pewne podobieństwa będą zawsze słyszalne. Co innego emocje - i nad tym powinny pracować przede wszystkim młode kapele, tym mogą zwracać uwagę. Bo tym, że grają jak tysięczni inspirowani powiedzmy Venom, AC/DC, Black Sabbath, Kreator, Rainbow i czego jeszcze można sobie życzyć to ewentualnie przyciągną na przysłowiową chwilę. Przynajmniej mnie - bo ja mimo wszystko wolę "oryginały" niż tych co grają "jak" oryginały.