Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?

Post autor: Schizoid »

Nic mi nie wiadomo o byciu jakimkolwiek rycerzem ;) Może jaśniej?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?

Post autor: Papa »

Zapewne chodzi kolegom o to, że twoje narzekania są podobne do pewnego znanego i lubianego użytkownika tego forum. :wink:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Moje narzekania biorą się z racjonalnego spojrzenia na sytuację. Wszystko, co napisałem jest dość proste i logiczne, jeśli podobne historie dotyczyły Black Sabbath czy Mercyful Fate, to napisałbym to również w takim tonie. Domyślam się, o jakiego użytkownika chodzi, ale idąc tym tokiem myślenia dojdziemy do wniosku, że każdy fan Maiden, który ośmieli się napisać coś niepochlebnego na temat tego zespołu jest takim Rycerzem. A to chyba nic dziwnego, że zwyczajnie ciekawią mnie procesy powstawania kawałków, które lubię i jak już napisałem, które wciąż słucham.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Majkel1970
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Majkel1970 »

"2 Minutes to Midnight" IM i "Stand Up and Shout" Dio - te riffy zawsze wydawały mi się bardzo podobne.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Majkel1970 pisze:"2 Minutes to Midnight" IM i "Stand Up and Shout" Dio - te riffy zawsze wydawały mi się bardzo podobne.
Jeśli chodzi o 23:58 to to jest jeden z "najpopularniejszych" riffów w szeroko pojętym hard'n'heavy, ktoś już chyba w tym temacie wrzucał kilka przykładów podobieństw (i w większości powstałych przed krążkiem Powerslave :wink: ).
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To tak zwany "naturalny riff metalowy", który w pierwszej połowie lat 80 był naprawdę popularny. Wykorzystany był jeszcze w Curse Of The Pharaohs Mercyful Fate, Welcome To Hell Venom, Flash Rockin' Man Acceptu i jeszcze w wielu innych kawałkach.

Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Ponoć nikt się do niego nie przyznaje. Autor nieznany, melodia popularna ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

https://www.youtube.com/watch?v=tiiY4ciKFQA

Nie tacy jak IM maja grzechy plagiatu na sumieniu - posłuchajcie i sami się przekonajcie - tym razem Led Zeppelin. Ściągi prawie takie albo nawet lepsze niż te od Backett... A jakoś ich fani ich za to specjalnie nie szkalują.
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

Cepy zrzynały ile wlezie, z tym, że sporo z podanych przykładów to są po prostu covery, ich autorzy są podani w książeczkach, więc tu nie ma mowy o plagiatach. A co do Hairway to Steven - własnie się o to sądzą - pewnie będzie ugoda :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Chyba nie wszystkich... Ale LZ zrzynał ostro, to fakt!
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Właśnie w radio w pracy leciało Hi-Fi : https://www.youtube.com/watch?v=4-OBu1nHwI4

Strasznie dużo maiden tam słyszałem. Czy tylko ja jestem już przeczulony, czy tez to zauważacie? nawet brzmienie gitary jak i sama solówka taka znajoma się wydaje.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Chodzi Ci o to, że w kawałku jest rytm patataj? Przecież tego patentu używali nie tylko IM i to od dawna...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Pierre Dolinski pisze:Chodzi Ci o to, że w kawałku jest rytm patataj? Przecież tego patentu używali nie tylko IM i to od dawna...
Jeśli faktycznie chodzi o ten rytm, to kwalifikowanie czegoś takiego jako plagiat to już przesada do potęgi.
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomad.1985 »

Wątpie by Wanda i Banda miała plagiatować Ironów. Utwór jest z 1984 r. czyli niby z momentu kiedy Ironi stawali się w Polsce bardzo znani, ale czy aż tak by ich plagiatować? Galopady były już np. w Deep Purple, Thin Lizzy, Ufo, Scorpionsach itd.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Właśnie. Hipcio odczuwa pieszczoty sezonu ogórkowego i z nudów szyje teorie. :)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Nie zakładałem, że to plagiat, ale dużo rzeczy mi się tam gdzieś przyklejało do Maidenów.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

kmberserker pisze:To tak zwany "naturalny riff metalowy", który w pierwszej połowie lat 80 był naprawdę popularny. Wykorzystany był jeszcze w Curse Of The Pharaohs Mercyful Fate, Welcome To Hell Venom, Flash Rockin' Man Acceptu i jeszcze w wielu innych kawałkach.
W "Run To The Hills" Janick przyznawał, że bardzo podobny riff wymyślił grając w jakiejś swojej starej kapeli jeszcze na początku lat 80-tych czy nawet pod koniec 70-tych. Ten riff był grany m.in. na koncertach w Bandwagon Neala Kay, Adrian siłą rzeczy musiał go słyszeć, gdzieś mu pewnie został w podświadomości.
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: on_the_run »

Schizoid pisze: ndz cze 05, 2016 2:58 pm To tak zwany "naturalny riff metalowy", który w pierwszej połowie lat 80 był naprawdę popularny. Wykorzystany był jeszcze w Curse Of The Pharaohs Mercyful Fate, Welcome To Hell Venom, Flash Rockin' Man Acceptu i jeszcze w wielu innych kawałkach.
Judas też go mieli, w "Electric Eye" oraz Budgie w "Wildfire". Zagrywka tak wszędzie obecna, że należy ją traktować jak podstawowe perkusyjne rytmy.
Tak samo riff jak z "You've got another thing comin'" Priestów też pojawił się w masie utworów.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

YGATC słyszałem bodajże w Dogs On Leads od Accept i Live Wire AC/DC.

Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

No siłą rzeczy ktoś był "przed" a ktoś "po".
Dziś, czy jeszcze paręnaście lat wcześniej, nuty w hard rocku czy heavy metalu (+ pochodne) zostały wykorzystane. Nic już się, kur..., nie wymyśli nowego. Siłą rzeczy więc pewne podobieństwa będą zawsze słyszalne. Co innego emocje - i nad tym powinny pracować przede wszystkim młode kapele, tym mogą zwracać uwagę. Bo tym, że grają jak tysięczni inspirowani powiedzmy Venom, AC/DC, Black Sabbath, Kreator, Rainbow i czego jeszcze można sobie życzyć to ewentualnie przyciągną na przysłowiową chwilę. Przynajmniej mnie - bo ja mimo wszystko wolę "oryginały" niż tych co grają "jak" oryginały.
ODPOWIEDZ