Mercyful Fate
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Krokodyl_dg
- -#Prodigal son

Re: Mercyful Fate
Odkurzę, bo Mercyful Fate, obok Metalliki i Iron Maiden to był zespół, z którym zaczynałem przygodę z metalem. Zaczęło się oczywiście od tego, że Meta wydała Garage Inc. ze swoim medleyem Mercyful Fate. Zaintrygowany muzyką postanowiłem kupić kasetę (tak, za moich czasów kupowało się kasety) z albumem Melissa.
O Szatanie, co to było za doznanie!
Absolutnie genialna płyta.
Evil, Curse of the Pharaohs i Into the Coven - świetne riffy. Satan's Fall, długi, epicki numer, ze zmiennymi tempami, nastrojami. Tu czuć właśnie klimat black metalu. No i Melissa.... do tej pory jedna z moich ulubionych ballad, często słucham jej w remeke'u Dana Swano.
Potem namówiłem dziewczynę, żeby kupiła mi w legendarnym sklepie muzycznym w Dąbrowie Górniczej kasetę Don't break the Oath. Tutaj mniej blackowo, bardziej heavy z akcentami Uriah Heep (jakoś utwory Gypsy obu zespołów bardzo mi do siebie pasują), czy Iron Maiden (galopady w the Oath).
W trójce moich ulubionych albumów znajduje się bezpretensjonalna "9", gdzie każdy utwór to po prostu naparzanka do przodu.
Szkoda, że King Diamond zarzucił sposób śpiewania, jaki prezentował na dwóch pierwszych albumach MF, jego późniejsze dokonania wokalne nie są dla mnie tak przekonujące.
O Szatanie, co to było za doznanie!
Absolutnie genialna płyta.
Evil, Curse of the Pharaohs i Into the Coven - świetne riffy. Satan's Fall, długi, epicki numer, ze zmiennymi tempami, nastrojami. Tu czuć właśnie klimat black metalu. No i Melissa.... do tej pory jedna z moich ulubionych ballad, często słucham jej w remeke'u Dana Swano.
Potem namówiłem dziewczynę, żeby kupiła mi w legendarnym sklepie muzycznym w Dąbrowie Górniczej kasetę Don't break the Oath. Tutaj mniej blackowo, bardziej heavy z akcentami Uriah Heep (jakoś utwory Gypsy obu zespołów bardzo mi do siebie pasują), czy Iron Maiden (galopady w the Oath).
W trójce moich ulubionych albumów znajduje się bezpretensjonalna "9", gdzie każdy utwór to po prostu naparzanka do przodu.
Szkoda, że King Diamond zarzucił sposób śpiewania, jaki prezentował na dwóch pierwszych albumach MF, jego późniejsze dokonania wokalne nie są dla mnie tak przekonujące.
Melissa - 9/10
Don't Break the Oath - 8/10
In the Shadows - 7/10
Time - 9/10
Into the Unknown - 8/10
Dead Again - 5/10
9 - 6/10
Don't Break the Oath - 8/10
In the Shadows - 7/10
Time - 9/10
Into the Unknown - 8/10
Dead Again - 5/10
9 - 6/10
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Melissa - 10/10
Don't Break the Oath - 10/10
In The Shadows - 8/10
Time - 9/10
Into The Unknown - 8/10
Dead Again - 7/10
9 - 7/10
Don't Break the Oath - 10/10
In The Shadows - 8/10
Time - 9/10
Into The Unknown - 8/10
Dead Again - 7/10
9 - 7/10
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Ciekawe czemu bez Dennera
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Widziałem dwa razy, najpierw w 1997 w Poznaniu i dwa lata później w Warszawie na gwardii i te koncerty podobały mi się nawet bardziej niż Diamonda. Jezeli bedzie ponowna okazja zobaczenia ich choćby w Czechach albo Niemczech to raczej nie bedę sie zastanawiał. Dziwna sprawa że Mike Wead na drugiej gitarze. Chociaż i tak dobrze że gra ktoś kto nagrał z Mercyful dwie płyty zamiast kogoś nowego.
I dlatego powinni grać coś z dwóch ostatnich płyt, a będą grali tylko z dwóch pierwszych. Strata czasu. Widziałem ich w Krakowie w 1997, razem z King Diamond, wypadli lepiej niż King Diamond. Może dlatego, że byli bardziej rock and rollowi.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Vorgel to jest najgłupsza rzecz jaką napisałeś na tym forum
-
Deleted User 5490
Ogólnie to jeśli chodzi o fachowość Michaela Weada nie ma o czym dyskutować, bo to wyśmienity muzyk. WIadomo, że z Dennerem udałoby się pewnie wydobyć bardziej klimat początków Mercyful Fate. Jest on do tego jakby naturalnie bardziej uprawniony, ale z tego co Schizoid mówił, kłopoty rodzinne na stałe wykluczają go z większych przedsięwzięć. Jak to ktoś wcześniej pisał. Cieszmy się, że to człowiek, który jest późniejszą, ale jednak częścią Mercyful Fate, a nie ktoś zupełnie z zewnątrz.
Moim zdaniem obecność czy nieobecność Dennera jest zupełnie bez znaczenia, Wead to gitarzysta tej samej klasy i pasuje do Mercyful Fate. Dla mnie najbardziej zapamiętywalne solówki Dennera znalazły się na płytach King Diamond.Pierre Dolinski pisze: ↑pt sie 02, 2019 1:10 pm Ogólnie to jeśli chodzi o fachowość Michaela Weada nie ma o czym dyskutować, bo to wyśmienity muzyk. WIadomo, że z Dennerem udałoby się pewnie wydobyć bardziej klimat początków Mercyful Fate. Jest on do tego jakby naturalnie bardziej uprawniony, ale z tego co Schizoid mówił, kłopoty rodzinne na stałe wykluczają go z większych przedsięwzięć. Jak to ktoś wcześniej pisał. Cieszmy się, że to człowiek, który jest późniejszą, ale jednak częścią Mercyful Fate, a nie ktoś zupełnie z zewnątrz.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Nie.
Tak samo jak nie bylo całe pokolenie, które albo wtedy było maluchami (jak ja), albo nawet nie było jeszcze na świecie.
Twierdzenie, że powinni grać numery z dwóch ostatnich, bo 23 lata wcześniej coś... to jest reaktywacja, która dla pewnie połowy fanów jest jedyną szansą na usłyszenie numerów typu Sabbath, Evil, czy inne Szatany. Nie wierze, że w swoim egocentryzmie tego nie widzisz.
Ale mnie chodziło o to, że powinni też grać numery z płyt z Weadem, nie tylko z dwóch pierwszych płyt. Po prostu powinni dać coś więcej do repertuaru. Ja np. obecnie wolę In the Shadows czy Into the Unknown od dwóch pierwszych albumów. Niektórzy chcą słuchać tylko pierwszych płyt, dla mnie to małe urozmaicenie repertuaru koncertowego.
ależ Wodzu, co Wódz ...
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Pamiętam, że czytałem taką historię, jakoby w utworze Melissa były partie wokalne, których King nie zaśpiewał. Tak się akurat składa, że na remasterze z 1997 jest inna wersja Melissy niż na pierwszym wydaniu, może o to chodziło. W każdym razie to ciekawe.
Jak dla mnie mogą grać cokolwiek z repertuaru bo lubię wszystko od początku do końca. Oczywiście największą czołobitnością i kultem otaczam dwie pierwsze płyty i EP-kę i jeśli zdecydują się na taki set to będzie idealnie. Ale numerami z takiego "9" też nie pogardzę.
9 miażdży Melissę. 3 2 1 hejt start 
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Melissa to klasyk, a 9 nikt nie zna
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Tez się uśmiałem
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.