Strαtego - opinie

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
4
8%
9
4
8%
8
21
40%
7
9
17%
6
8
15%
5
3
6%
4
0
Brak głosów
3
1
2%
2
1
2%
1
1
2%
0
1
2%

Liczba głosów: 53

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Strαtego - opinie na temat nowego singla

Post autor: Schizoid »

Nie no Maidenfans są totalnie odkejeni, nie ma o czym mówić xD Ale faktycznie, tamto forum jest skarbcem ciekawostek.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

sajki pisze: pt sie 20, 2021 11:00 am Na którym 95% to również fanatycy. Ale to świetne źródło informacji.
Szkoda. Liczyłem na to, że na forum poświeconym Iron Maiden będzie więcej głosów krytycznych. Do czego to doszło, żeby ludziom, którzy mają czas słuchać kawałków Maiden i pisać na temat zespołu podobała się nowa muzyka. ;) Myślałem, że jeśli komuś nie podoba się nowa muzyka to zechce mu się pisać na ten temat, a tu lipa. ;)
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

No widzisz. Ja na przykład jestem jednym z największych krytyków ostatnich trzech płyt Maiden, zresztą każdy może sobie zobaczyć moje posty. Natomiast oba nowe kawałki mi się podobają, szczególnie St ratego. Jednak to mnie różni od fanatyka, że nie piszę, że brzmienie jest super, albo takie jak na BNW. Z brzmieniem Maideni mają problem od bardzo dawna i jak ktoś tego nie słyszy, to najwyraźniej ma problemy laryngologiczne albo jest właśnie zaślepionym fanatykiem. Podawałem już przykłady ostatnich płyt różnych zespołów heavy metalowych, gdzie wszystko brzmi jak trzeba. I mówiąc "jak trzeba" nie mam na myśli "tak jak mi się podoba". Każdy może mieć różne upodobania co do brzmienia- ja np. lubię czyste, napompowane brzmienia a'la Sneap, ktoś może woleć vinatge. Ale chyba nikt nie lubi brzmienia niedbałego, niedopracowanego, źle zmiksowanego, itp, itd. A takie jest brzmienie Maiden od ostatnich kilunastu lat. Zarówno w studiu jak i live.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

gumbyy pisze: pt sie 20, 2021 10:32 am No dzieciniada ze S tratego zamienianym na Sratego na calego...
Aż dziwne, że stary chłop wylewa w tak dziecinny sposób frustracje, bo mu się nowe utwory nie podobają. :lol: :lol: Ale to jego forum, co zrobisz ;)
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Ktoś (chyba pinio) wcześniej pisał, że trzeba odróżnić muzykę od produktu. I tu chyba jest pies pogrzebany. Piszecie, że produkcja jest skopana itd ale cofnijmy się do Soundhouse Tapes i albumu Iron Maiden. Kopały tyłek i o to chyba chodziło.

Mi się singiel muzycznie podoba a co do produkcji to mi się marzy żeby Steve zrobił to co kiedyś autorzy Dooma (udostępnili cały kod gry i wszyscy programiści mogli sobie "oszlifować" grę jak chcieli). Niech udostępni każdą ścieżkę i niech wszyscy mądralińscy producenci sobie pomiksują jak im się podoba.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Iron Maiden to JEST produkt. Zresztą o czym my tu mówimy, Soundhouse Tapes wydał undergroundowy zespół 20-latków, którzy nie mieli zasobów finansowych, by zadbać o brzmienie.
Ostatnio zmieniony pt sie 20, 2021 12:19 pm przez Schizoid, łącznie zmieniany 1 raz.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Myślę, że gdyby to wyszło na solowej płycie Bruce'a to pojawiłyby się komentarze, że "Roy Z potrafi pisać utwory - nie to co te dziady z Maiden." :wink:
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Clanowy pisze: pt sie 20, 2021 12:09 pm Mi się singiel muzycznie podoba a co do produkcji to mi się marzy żeby Steve zrobił to co kiedyś autorzy Dooma (udostępnili cały kod gry i wszyscy programiści mogli sobie "oszlifować" grę jak chcieli). Niech udostępni każdą ścieżkę i niech wszyscy mądralińscy producenci sobie pomiksują jak im się podoba.
wiadomo, jak Ci danie w restauracji nie posmakuje, to niech Ci kucharz udostępni kuchnię i wtedy zrobisz sobie lepsze. Inaczej nawet nie śmiej powiedzieć, że coś Ci nie pasuje.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Geri666 pisze: pt sie 20, 2021 12:30 pm
Clanowy pisze: pt sie 20, 2021 12:09 pm Mi się singiel muzycznie podoba a co do produkcji to mi się marzy żeby Steve zrobił to co kiedyś autorzy Dooma (udostępnili cały kod gry i wszyscy programiści mogli sobie "oszlifować" grę jak chcieli). Niech udostępni każdą ścieżkę i niech wszyscy mądralińscy producenci sobie pomiksują jak im się podoba.
wiadomo, jak Ci danie w restauracji nie posmakuje, to niech Ci kucharz udostępni kuchnię i wtedy zrobisz sobie lepsze. Inaczej nawet nie śmiej powiedzieć, że coś Ci nie pasuje.
Też zawsze używam tego argumentu jak pada taka głupota w dyskusji :D najlepiej to niech Harris napisze muzyke, a wy sobie zagrajcie i zaaranżujcie sami jak jesteście tacy wszystko wiedzący XD
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

A co do brzmienia, wydaje mi się, że Shirley ma duży problem z tą muzyką i jej aranżami. Na DoD było słychać te 3 gitary, bo byłty dobrze zaaranżowane i była na nie przestrzeń w miksie. Posłuchajcie Gates Of Tomorrow czy Dance Of Death - co tam się dzieje.

Co tutaj ma ten biedny jaskiniowiec wycisnąć jak 3 gitary grają praktycznie to samo i jeszcze w przypadku tego zespołu mamy bardzo "inwazyjny" bas, który gra jak czwarta gitara? Da jedną w lewo, drugą w prawo, trzecią w środek plus bas na środku jako czwarta gitara i się wszystko zlewa.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

blackmailer pisze: pt sie 20, 2021 12:32 pm
Geri666 pisze: pt sie 20, 2021 12:30 pm
Też zawsze używam tego argumentu jak pada taka głupota w dyskusji :D najlepiej to niech Harris napisze muzyke, a wy sobie zagrajcie i zaaranżujcie sami jak jesteście tacy wszystko wiedzący XD

Jeszcze w przypadku tego forum i community to ten argument jest strzałem w stopę, bo wiele osób które słucha Maiden prędzej czy później złapie za jakiś instrument, zagra w jakimś zespole, pocoveruje trochę i zaznajomi się z tymi pojęciami. Wielce prawdopodobne, że w mniejszym, lub większym stopniu zaznajomi się także z produkcją muzyki, zwłaszcza metalowej, która - uwaga - nie jest jakąś nie wiadomo jaką trudnością.
Spróbujcie pomiksować i zaaranżować muzykę filmową. Tu mamy Basik, gitarki i perkusję. Wielce skomplikowane. Myślę, że dużo osób tutaj ma pojęcie o brzmieniu, rozumie jak to wszystko działa i nie wypowiada się z pozycji kanapowego janusza z piwem w ręku.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

gumbyy pisze: pt sie 20, 2021 10:21 am
dostoevsky pisze: pt sie 20, 2021 10:12 am
gumbyy pisze: pt sie 20, 2021 10:09 am

Dokładnie... nigdy nie zrozumiem, że ktoś ma problem z krytyką ulubionego zespołu i reaguje na nią mocno histerycznie...

Dla mnie Sratego brzmi jak wersja demo.
Moim zdaniem przesadzone są teksty krytyczne. Niektórzy prześciagają się w pokazywaniu jak bardzo mają w nosie nowe Maiden. A już szczytem były popisy jednego użytkownika, który chwalił się ile to czasu minęło od premiery TBOS a on w ogóle nie przesłuchał albumu. Fani. :facepalm:
Dlaczego uważasz, że mój głos krytyczny jest przesadzony? Uwielbiam ten zespół, ale nowe numery mega mnie rozczarowały i nie będę udawał, że jest inaczej.

ps. zmieńcie ten skrypt, który zmienia S tratego na Sratego. Niepoważne to jest.
Mnie to mówisz? :facepalm:
Dziecinada, ale widać niektórych to bawi
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ten "argument" pt. "zrób lepiej jeśli ci się nie podoba hyhy" jest z założenia głupi i nie świadczy zbyt dobrze o osobie, która go używa. I tak jak pisał bodajże Sajki, bronienie tego, co wykręcił Shirley jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe i nie jest to kwestia gustu. Przedostatni krążek Priest też brzmi jak gówno, ale nie robię fikołków, żeby tego bronić, po prostu schrzanili sprawę i teraz zrobiło to Maiden. Do tej pory brzmienie ich płyt było mierne, ale akceptowalne, a ten singiel brzmi jak demówka.

Awatar użytkownika
Krzychu
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Krzychu »

Przesłuchałem na lepszym sprzęcie. Kompozycyjnie kawałek coraz bardziej mi się podoba. Klawisze jakby miały brzmienie tych z 7 syna i były lekko ciszej to by pasowały o wiele lepiej. Największy chaos robi się na zwrotkach. Nie wiem czy to kwestia miksu czy zbyt dużo różnych od siebie partii na gitarach. Wywalić melodyjke na zwrotce i zamiast tego harmonizować tą gitarę co robi taki ciekawy pochód po skali i byłoby git
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Karl pisze: pt sie 20, 2021 11:01 am na wiele lat przed rejestracja tutaj juz slyszalem, ze poziom fanbojki wywala tutaj poza skale i "niesubordynowami" - czyli krytycznie i szczerze komentujacy, nie maja tutaj lekko ;)

ALBO bylo to o oficjalnym forum.
bardzo dawno temu to slyszalem.
A mnie się wydaje, ze wstyd aktualnie napisać "a mnie sie podoba i dobrze mi z tym" bo od razu jesteś analfabeta muzycznym ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Przecież ten numer tak ostrzej skrytykował chyba tylko Pierre i Deleted User 804

Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Budziol pisze: pt sie 20, 2021 1:02 pm
gumbyy pisze: pt sie 20, 2021 10:21 am
dostoevsky pisze: pt sie 20, 2021 10:12 am

Moim zdaniem przesadzone są teksty krytyczne. Niektórzy prześciagają się w pokazywaniu jak bardzo mają w nosie nowe Maiden. A już szczytem były popisy jednego użytkownika, który chwalił się ile to czasu minęło od premiery TBOS a on w ogóle nie przesłuchał albumu. Fani. :facepalm:
Dlaczego uważasz, że mój głos krytyczny jest przesadzony? Uwielbiam ten zespół, ale nowe numery mega mnie rozczarowały i nie będę udawał, że jest inaczej.

ps. zmieńcie ten skrypt, który zmienia S tratego na Sratego. Niepoważne to jest.
Mnie to mówisz? :facepalm:
Dziecinada, ale widać niektórych to bawi
Ciekawe który dureń to zrobił, to jest w sumie ciekawe, że dla kogoś starszego niż 15 lat to może być sposób na żartowanie czy wrażanie swojej frustracji (w sumie nie wiem co to miało być) - w każdym razie kimkolwiek jesteś - mam nadzieję, że chociaż czujesz się lepiej :D

Jednym nowe single się podobają, innym się nie podobają i okej. Ale zabawa w skrypty to trochę żenada.
Schizoid pisze: tak jak pisał bodajże Sajki, bronienie tego, co wykręcił Shirley jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe i nie jest to kwestia gustu.
Zgadza się. Byłem tutaj jedną z najdłużej broniących Shirleya osób. Dosyć lubię brzmienie na TFF na przykład, co jak wiadomo jest dość osobliwe. Ale tutaj to nie brzmi, jak coś co można krytykować z pozycji subiektywnej - np. że coś ma za mało mocy, brzmi zbyt mało metalowo, że trzy gitary nie są wykorzystane czy cokolwiek w tym stylu. Tutaj niektóre rzeczy brzmią po prostu jak źle zrobiony miks. Mam na myśli przede wszystkim wokale w zwrotkach.

Krzychu pisze: Klawisze jakby miały brzmienie tych z 7 syna i były lekko ciszej to by pasowały o wiele lepiej.
Całkowicie się zgadzam. Bo sam pomysł z tymi klawiszami był według mnie bardzo ok.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Wczesniej sporo syfu bylo, az glupio napisać, a mnie się podoba. Teraz corwz więcej pochlebnych głosów. Widać lepiej sie obronił STRATEGO niz WTOW
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Budziol pisze: pt sie 20, 2021 1:28 pm Wczesniej sporo syfu bylo, az glupio napisać, a mnie się podoba. Teraz corwz więcej pochlebnych głosów. Widać lepiej sie obronił Sratego niz WTOW
Co ciekawe na oficjalnym forum w głosowaniu, który singiel lepszy dużą ilością głosów wygrywa TWOTW :D
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

Krzychu pisze: pt sie 20, 2021 1:24 pm Nie wiem czy to kwestia miksu czy zbyt dużo różnych od siebie partii na gitarach. Wywalić melodyjke na zwrotce i zamiast tego harmonizować tą gitarę co robi taki ciekawy pochód po skali i byłoby git
Za słabo słychać (dlatego m.in. czekam na lepszą jakość) co robi gitara w lewym kanale w zwrotkach. Coś/ sporo się tam dzieje, ale jakość z jutuba jest do d... Trza poczekać lub upolować lepszą jakość aby to lepiej usłyszeć.
ODPOWIEDZ