Zwierzenia Ironholika

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
odja
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Zwierzenia Ironholika

Post autor: odja »

Tak na poczatek: mam 35 lat. Bylem na 2 koncertach IM w Lodzi w Hali sportowej: SlaveTour oraz Somwhere In Time. Zrezygnowalem jak przyjechali z Blazem ( sorki ale nie odpowiadal mi ten gostek). Pojechalem na Torwar na Brave New World. Aktualnie mam juz bilety do Chorzowa. Jade tam z 6- scio letnim synem. Chlopak tej muzyki slucha juz od 3 lat. Tak dokladnie Ironi zaczeli juz Go rajcowac jak mial 3 latka. Ja slucham ich od 78 roku. Mialem ten komfort, ze moglem nabywac Ich plyty. Jak sie dowiedzial, ze bylem bez Niego na Torwarze na trasie BNW to nikt nie chcial by takiej awantury przezyc. Z szacunku do chlopakow zIM nigdy nie kupilem i nie kupie zadnego pirata. Wszstko co mam i co bede mial jest oryginalne. W latach 80-tych analogi sciagalem z Deutchlandu. Pozniej te same plyty kupowalem na CD. Aktualnie zbieram wersje rozszerzone. To taki nie zobowiazujacy post, dajacy znac, ze stara gwardia Iron'ow jeszcze nie wymarla. UP THE IRONS!!!
Sim0n
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Zwierzenia Ironholika

Post autor: Sim0n »

gratuluje !!
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Hej!
Mogłeś się przywitać w specjalnym temacie na Forum Organizacyjnym, ale trudno. ;)
Fajnie by było, gdybyś w wolnym czasie skrobnął nam coś o tych koncertach w Łodzi! Takie wspomnienia na pewno mają niesamowitą wartość dla młodszych fanów, z których część nie była jeszcze wtedy na świecie. ;) Z góry dzięki!
Witamy na forum. :beer
Mandrake
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Mandrake »

to w 78 roku ktoś słyszał w Polsce o Iron Maiden ? :P
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Mandrake pisze:to w 78 roku ktoś słyszał w Polsce o Iron Maiden ? :P
:shock: też mnie to dziwi
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
JBJ
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: JBJ »

odja pisze:Bylem na 2 koncertach IM w Lodzi w Hali sportowej: SlaveTour oraz Somwhere In Time.
wow! zo ja bym dal zeby zyc w tamtych czasach... tzn. na SIT zylem no ale jakos bardziej mnie bobofruity i smoczki rajcowaly :lol: :lol: :lol:

Witamy na forum! UP THE IRONS! :solo :beer
Awatar użytkownika
KILLER
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: KILLER »

To moze ja zalatwie im koncert w Łodzi . Mam kilka wtyków więc kmoze sie uda skołowac koncert w 2299 roku :wink: :lol:
Who am I ??? I am KILLER :twisted:
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

^
II
A Ten znowu swoje :roll: Qrde fajnie, że tacy wyjadzacze IM są :D :beer
Awatar użytkownika
Iron Sajmon
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Iron Sajmon »

Jak odja zaczął słuchać Maidenów to, że tak powiem mnie jeszcze w planach nie było :D . Ile ja bym dał żeby wtedy być na tych koncertach :) heh
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

To tak jakby za malo Szymonow sie wypowiedzialo w tym temacie to ja tez sie wypowiem ;)

Przylaczam sie do prosby o jakies relacje z tych koncertow i ogolnie jakies opowiesci z tamtych lat ( poczytaj mi tato na dobranoc :) )
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

Niech to trwa 20 minut dziennie.....codziennie :beer
El Dorado

Post autor: El Dorado »

odja pisze:Tak na poczatek: mam 35 lat. Bylem na 2 koncertach IM w Lodzi w Hali sportowej: SlaveTour oraz Somwhere In Time. Zrezygnowalem jak przyjechali z Blazem ( sorki ale nie odpowiadal mi ten gostek). Pojechalem na Torwar na Brave New World. Aktualnie mam juz bilety do Chorzowa. Jade tam z 6- scio letnim synem. Chlopak tej muzyki slucha juz od 3 lat. Tak dokladnie Ironi zaczeli juz Go rajcowac jak mial 3 latka. Ja slucham ich od 78 roku. Mialem ten komfort, ze moglem nabywac Ich plyty. Jak sie dowiedzial, ze bylem bez Niego na Torwarze na trasie BNW to nikt nie chcial by takiej awantury przezyc. Z szacunku do chlopakow zIM nigdy nie kupilem i nie kupie zadnego pirata. Wszstko co mam i co bede mial jest oryginalne. W latach 80-tych analogi sciagalem z Deutchlandu. Pozniej te same plyty kupowalem na CD. Aktualnie zbieram wersje rozszerzone. To taki nie zobowiazujacy post, dajacy znac, ze stara gwardia Iron'ow jeszcze nie wymarla. UP THE IRONS!!!
jak potrzebny transport do chorzowa to prosze do mnie sie zgłaszać!
Awatar użytkownika
odja
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Dzięki! Transport mam. Przy okazji młodemu pokaże lunapark i planetarium. Ktoś wspomniał, żby IM ściągnąc do Łodzi. Marne szanse. Po koncercie Somwhere In Time opuścił się strop w Hali Sportowej i już później nie było tam do dziś większego koncertu. Pamietam, jak przed koncertem PowerSlave Bruce wyszedł przed Hale razem z Eddiem i zaczął go kopac po jajach. Mieliśmy wtedy niezły ubaw. Pozdrowionka dla wsztystkich
El Dorado

Post autor: El Dorado »

odja pisze:Dzięki! Transport mam. Przy okazji młodemu pokaże lunapark i planetarium. Ktoś wspomniał, żby IM ściągnąc do Łodzi. Marne szanse. Po koncercie Somwhere In Time opuścił się strop w Hali Sportowej i już później nie było tam do dziś większego koncertu. Pamietam, jak przed koncertem PowerSlave Bruce wyszedł przed Hale razem z Eddiem i zaczął go kopac po jajach. Mieliśmy wtedy niezły ubaw. Pozdrowionka dla wsztystkich
coz szkoda ze masz transport.. ale jesli znasz kogos kto nie ma to prosze do mnie :) jak na razie wychodzi mi taniej o połowe niz w Empiku :D
Awatar użytkownika
†Powerslave&
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: †Powerslave& »

odja pisze:Pamietam, jak przed koncertem PowerSlave Bruce wyszedł przed Hale razem z Eddiem i zaczął go kopac po jajach.
buahahahahahaa :D:D:D:D prosze wiecej takich wspomnien :D
Awatar użytkownika
odja
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Witam ponownie!

Sorki ale niestety nie mam za bardzo czasu na odwiedzanie tej wspaniałej grupy i nie moge na bieżąco pisać o zamierzchłych czasach IM w Polsce. Ktoś wcześniej poddał w wątpliwoćś, ze Iron Maiden w Polsce w 1978 roku było nieznane. Nie zgadzam się z tym. W okresie tym miałem kolegę starszego od siebie (sąsiada z bloku), który mial brata w GB. Kolega ów grał w naszej mieścinie na perkusji, w dość podłym zespole tzw. do kotleta, ale miał dosyć wysokie ambicje. Brat był starszy od mojego kolegi i dosyć postępowy jak na te czasy (poparte to było jego bardzo dobrze usytuowanymi finansowo rodzicami). Chodził on po różnych klubach u Angoli i nagrywał mojemu koledze różne ciekawostki zza "żelaznej kurtyny". Uwrażliwiony był na zespoły z dobrym warsztatem perkusyjnym. I jednego razu przysłał kasete. Kumpla zafascynowała gra na bębnach, i arytmika jednego zespołu. Cudowne zmiany tempa, solówki i niesamowity klimat wykonywanych utworów. Jak zwykle poszedłem z moim nieśmiertelnym MK232 (patrz Grundol) i nagrywałem to na nasze cudowne kasety Stilon Gorzów. I to właśnie jak się później dowiedziałem był właśnie zespół Steve'a Harrisa. W okresie tym słuchaliśmy namiętnie AC/DC ale przy tym co kumpel otrzymal od brata, kapela Angusa była prosta i do bólu przewidywalna, to co grali od początku swego istnienia grają do tej pory (sorki zagożali fani AC/DC. to jest tylko moje subiektywne zdanie). Słuchając IM nigdy nie wiadomo, jak skończy się nowo słuchany utwór. Ale wróćmy do 1985 roku Łódź, trasa "Somwhere In Time". Mam do tej pory magazyn "Non Stop", którego redaktorem był wtedy Wojciech Mann. W artykule po koncertach w Polsce tak wtedy zryczał IM oraz Ich płyte, że wszyszy którzy nie byli na koncertach poczuli się lepiej. Może właśnie o to chodziło. Ja na tym koncercie byłem i do tej pory mam naprawdę żal do Pana Wojciecha za takie potraktowanie IM. Nie będę wysuwał dalej idących wniosków, ale wydaje mi się, że w tym okresie tak musiał napisać. Koncert "Powerslave" był pierwszym takim widowiskiem w PRL, ale "Somwhere In Time" technicznie i rozmachem pobiło poprzedni (tak jak wyżej: moje subiektywne zdanie). Na koncert do Łodzi przywiózł mnie mój tata, stał pod Halą Sportową przez 3 godziny w "maluchu". Do tej pory staruszek wspomina i dziwi się, że ja i mój syn a Jego wnuk słuchaja tego samego. Miło mi będzie spotkać się z Wami wszystkimi na koncercie w Chorzowie. Niestety płyta główna w moim przypadku odpada, sektorek siedzący tylko zostaje, ale jak tylko IM będzie do Polski przyjeżdżał to nawet w tzw. "wieku papieskim" ( bez obrazy) pogonię, coby Ich znowu zobaczyc i posłuchać.

Pozdrawiam:

Janusz
kocian_jr
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: kocian_jr »

Wspaniale sie czyta twoje wspomnienia odja :wink: Naprawde sa niezwykle ciekawe. A jesli chodzi o trase SiT to mam ogromny zal do samego zespolu ze nie zdecydowali sie nagrac zadnego koncertu w calosci. A przeciez na tej trasie byla taka wspaniala scenografia, te efekty pirotechniczne... Naprawde ogromnie ci zazdroszcze odja ze uczestniczyles w tym wspanialym widowisku jaki byl koncert IM na trasie SiT.
Kro
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kro »

Male sprostowanie koncert na SOT byl w 1987 a nie w 1985 :wink: Ja zaluje, ze tak pozno zaczalem sluchac Maiden, niewiele ponad 3 lata to zdecydowanie za malo, zeby sie szerzej wypowiedziec. Szczerze gratuluje i zazdroszcze znajomosci oraz przezyc :wink:
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Kroczniok pisze:Male sprostowanie koncert na SOT byl w 1987 a nie w 1985 :wink:
Ha Ha obaj się mylicie. Koncert tak naprawdę był 24.09.1986.
Kro
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kro »

Piwowarus pisze:
Kroczniok pisze:Male sprostowanie koncert na SOT byl w 1987 a nie w 1985 :wink:
Ha Ha obaj się mylicie. Koncert tak naprawdę był 24.09.1986.
Tfu :oops: Tez literowka, moje niedopatrzenie. Jasne, ze 1986 :beer
ODPOWIEDZ