sorry za pieknosc wypowiedzi
Blaze
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Blaze
Wedlug mnie Maiden miedy 1995 a 1998 rokiem jest to inna kapela anizeli w latach wczesniejszych/obecnych.... blaze ma swoj klimat i robi " swoja" muzyke np zauwazmy ze na "jego" albumach nie ma partii wokalu bardzo wysokich.. on poporstu spiewa po swojemu < co osobiscie mi sie starsznie pododba, np jego solowe projekty> lubie go sluchac bo jest to zupelnie inna muzyka maiden ... :beer
Blaze ma bardzo ciekawa brawe głosu i niektóre utwory bardzo dobrze mu leżaly głównie te z X factora i Virtual XI. Jednak niektóre utwory z poza tych plyt takze ciekawie wykonywął nie mowie ze lepiej od bruce'a ale ciekawie. Np Afraid to shoot of strangers. (ale to tylko moja opinia)
UpTheIrons
Dla mnie Blaze był bardzo dobrym wokalistą, co prawda bez takiej skali i rozpiętości głosu jak Bruce, ale śpiewając tym swoim basem swoje utwory z Maiden naprawdę dobrze mu to wychodzi, a Afraid To Shoot Strangers to wykonuje po prostu wyśmienicie, zwłaszcza oglądając klip podoba mi się ta jego "modlitwa" z mikrofonem 
Niedawno tata mnie zaskoczył i wrócł do domu z płytką Blood and Belief, bo "akurat miał kasę i tak mu w oczy się rzuciła".
Płytka jest całkiem całkiem, stylistycznie całkowicie odbiega od Maiden i moim zdaniem to właśnie w tego typu graniu sprawdza się Blaze. A co do Afraid To Shoot Strangers to również jestem pod ogromnym wrażeniem tego wykonania. Moim zdanie w tym akurat utworze bije Bruca o głowę.
Płytka jest całkiem całkiem, stylistycznie całkowicie odbiega od Maiden i moim zdaniem to właśnie w tego typu graniu sprawdza się Blaze. A co do Afraid To Shoot Strangers to również jestem pod ogromnym wrażeniem tego wykonania. Moim zdanie w tym akurat utworze bije Bruca o głowę.
Osobiscie wole Bruca i twierdze, ze jest wokalista No 1 w IM. Jednak wydaje sie mi, ze szczegolnie plyta TXF gdyby nagrana byly z Brucem to mogla by stracic swoj mroczny klimat. Barwa BB doskonale wkomponowala sie w calosc. Wykonania live Dickinsona tych kawalkow posiadaja moc i power lecz umyka gdzies ten mroczny klimat. Przyklad Sign Of The Cross jak dla mnie to dwa bieguny. W wykonaniu Bruca jest on o wiele bardziej dynamiczny i porywajacy czego nie potrafie odczuc na plycie. W wykonaniu studyjnym mamy smutek i mrok. Co sie tyczy VXI to np. spiewanie o wolnosci (The Clansman) w wykonaniu mistrza Bruca bardziej do mnie przemawia. Ta plyta w 50% lepiej by brzmiala gdyby wykonal ja Dickinson. Dlatego uwazam ja za slaba plyte.
Bardzo uradowało mnie, kiedy przeczyatłem powyżej, że nie tylko mnie tak bardzo rusza "Affair to shot strangers" w wykonaniu Blaze'a. Określenie jego postawy w tym kawałku jako "modlitwy" jest super trafne. Tak sobie myślę, że gdybym znał tylko to w jego wykonaniu, określiłbym go (Blaze'a) jako absolutną rewelację. To mnie naprawdę rusza, a wykonanie Bruca przyjąłem tak jakoś bez szczególnego entuzjazmu. Czasem z bootlega, albo z "Vision of the Beast" puszczam sobie tylko ten kawałek w wykonaniu Blaze'a, bo naprawdę to lubię. To jego "dudnienie" idealnie pasuje do wymowy tego kawałka.
literówka to to chyba nie byłaCubeX pisze:"Affair to shot strangers"
Co do Afraid To Shoot Strangers, to także wole wersję z Blazem, jego niski, mroczny wokal poprostu lepiej tam pasuje. Co nie zmienia faktu, że jest to jedna zniewielu piosenek Maiden nagrana z Brucem, którą Blaze potrafił zaśpiewać lepiej lub choćby równie dobrze. A Bruce mimo wszystko całkiem nieźle zaśpiewał Clansmana i Sign Of The Cross.
Z drugiej strony... The X Factor swój cudowny klimat zawdziecza w ogromnej mierze właśnie Bayleyowi. Ale na Virtual XI już tak ciekawie nie było (IMO najgorsza płyta Maiden), brakowało tam tego mroku, nastroju, który Bayley tworzył na TXF.
- likipiki
- -#Lord of the flies

nie... wtedy bym chyba ogłuchnąłMan_Of_The_Edge pisze:ten utwór akurat naprawdę jest super z BB![]()
ja chciałbym usłyszeć The Edge Of Darkness z Bruce'em
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Jakie tam zapomnienie?
12 (tzn. pojutrze) Blaze ma wziąć udział w jakiejś imprezie charytatywnej... http://www.planetblaze.com/?url=news.php
Stylistycznie to jest czysty, brytyjski heavy metal, a to że brzmienie jest cięższe, to już inna sprawa.Piwowarus pisze:stylistycznie całkowicie odbiega od Maiden
trudno, żeby jego band przyćmił maidenów
w ogóle ta heca z sancturay co mu trochę się naprzykrzali, myślę, że Blaze jest niezły, ale żeby więcej powiedzieć musiałbym uważniej posłuchać jego solowych płyt
w ogóle ta heca z sancturay co mu trochę się naprzykrzali, myślę, że Blaze jest niezły, ale żeby więcej powiedzieć musiałbym uważniej posłuchać jego solowych płyt