Znaczy chciałbyś, żebyśmy dla dobra LP i WH zrobili Victoriusowi gorące przyjęcie? Dla ułatwienia wejścia na niemiecki rynek.
Ulubione polskie Heavy metalowe grupy
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Ulubione polskie Heavy metalowe grupy
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
W słusznej sprawie mogę zostać i żywo oklaskiwać numery o laserowych tygrysach 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
@Pucha trafiłem na yt na kilka nagrań Luxów z Radia Lublin. Jest tego materiału więcej? Może jakieś plany wydawnicze z nim związane?
Cały koncert jest profesjonalnie zarejestrowany, ale wg mojej wiedzy nie jest dostępny nigdzie online - wszystko co jest w internecie to 3 kawałki - "Rebellion", "Army of Salvation" i "Pociąg do Piekła Bram". W razie czego posiadam audio-ripa z radiowej transmisji (pełny set, bez bisu) jeśli jesteś zainteresowany
Możliwe że jakieś wersje koncertowe z tego gigu posłużą jako bonusy na przyszłych wydawnictwach, bo faktycznie nagranie jest jakości w pełni profesjonalnej. Większych planów wydawniczych raczej nie ma, ze względu na to że był to pierwszy koncert na trasie, pierwszy w ogóle z Patrykiem w roli gitarzysty i jeszcze nie wszystko trybiło jak należy, w dodatku set składał się w całości z utworów z "The Curse of the Iron King".
Możliwe że jakieś wersje koncertowe z tego gigu posłużą jako bonusy na przyszłych wydawnictwach, bo faktycznie nagranie jest jakości w pełni profesjonalnej. Większych planów wydawniczych raczej nie ma, ze względu na to że był to pierwszy koncert na trasie, pierwszy w ogóle z Patrykiem w roli gitarzysty i jeszcze nie wszystko trybiło jak należy, w dodatku set składał się w całości z utworów z "The Curse of the Iron King".
A WH też masz?pucha pisze: ↑czw sie 30, 2018 10:12 am Cały koncert jest profesjonalnie zarejestrowany, ale wg mojej wiedzy nie jest dostępny nigdzie online - wszystko co jest w internecie to 3 kawałki - "Rebellion", "Army of Salvation" i "Pociąg do Piekła Bram". W razie czego posiadam audio-ripa z radiowej transmisji (pełny set, bez bisu) jeśli jesteś zainteresowany![]()
WH jest akurat dostępne w całości, wraz z bisami, na facebooku Radia Lublin
https://www.facebook.com/RadioLublin/
https://www.facebook.com/RadioLublin/
O, miła wiadomość. Nie korzystam, to nie wiedziałem. 
Monstrum, Forteca, Votum,
Voodoo, Kreon, Mech, Stos
To są moje typy.
Voodoo, Kreon, Mech, Stos
To są moje typy.
takich ludzi nam trzeba na forum !!
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Ja to w sumie tęsknię trochę za czasami z przełomu wieków, bo wtedy nasza scena hard'n'heavy wyglądała naprawdę godnie - rzadko kiedy co prawda były pro wydawnictwa, ale granie było konkretne. Po dziś dzień mam w domu kilka chałupniczych wydawnictw i muza wciąż robi wrażenie, zwłaszcza jak przypomnę sobie takie kapele jak Dragon's Eye (z okresu "Screaming for Metal"), Miecz Wikinga (kvlt po dziś dzień), wczesne Chainsaw ("Electric Wizards" i "Journey...", potem trochę poszli w cięższe klimaty i nie do końca mi podeszło, choć wciąż mega szanuję), wymienione wyżej Monstrum (zwłaszcza "Za Horyzontem Ciszy"), Motorbreath ("Following the Fear") czy bardziej thrashowe HellFire (to z wawy, mieli dwie płyty, w tym rewelacyjną "Recoffination", na koncertach natomiast nie brali jeńców, wokalista po rozpadzie kapel śpiewał potem jeszcze w Witchking który też się rozleciał). Oczywiście masę świetnych bandów wydały lata 80-te (Fatum, Turbo, Stos, Open Fire), ale tych czasów aż tak dobrze nie pamiętam.
Motorbreath ... oni znów coś kombinują
Ale całe lata nie widziałem kapeli. Na pewno od 2008 rP.
Mniej mi to wchodzi niż kiedyś https://www.youtube.com/watch?v=k_hCqvjxVss
Mniej mi to wchodzi niż kiedyś https://www.youtube.com/watch?v=k_hCqvjxVss
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Tak, dokładnie, te nowe numery niby złe nie są, ale bardziej pretendują do miana "polski rock" niż "heavy metal"
Ja ostatni raz widziałem ich na żywca w 2007 roku, w sumie to sam ich wtedy zapraszałem do Grodu Kozła
Ja ostatni raz widziałem ich na żywca w 2007 roku, w sumie to sam ich wtedy zapraszałem do Grodu Kozła
Do tych nadziei z kategorii bardziej klasycznego grania, to liczyłem też mocno na Exlibris. Dwie płyty z Krzyśkiem na wokalu były świetne (ostatniej nie słuchałem). Trasa, na której nagrywali dvd również, ale obecnie jakoś nie widzę ich przyszłości w jasnych barwach.pucha pisze: ↑pt wrz 07, 2018 11:54 amJa natomiast upatrywałem w Night Mistress przyszły towar eksportowy rodzimej sceny hard'n'heavy, bo chłopaki naprawdę mieli potencjał a druga płyta była naszpikowana naprawdę świetnymi kompozycjami. Szczerze to wciąż mam im trochę za złe ze poszli na skróty, co prawda cieszę się z ich sukcesu bo zawsze im kibicowałem, ale Night Mistress naprawdę zapowiadało się na coś więcej niż kolejna kapelka heavy metalowa grająca kilka koncertów rocznie w obskurnych klubach z Polski - zwłaszcza jeśli mieć na uwadze ich olbrzymi progres jeśli chodzi o utwory, brzmienie i koncerty live. Widziałem ich na żywo sporo razy, kilka z tych koncertów sam organizowałem i wiele kapel które supportowali miało nieciekawą minę w perspektywie grania po nich, bo oni zawsze wypruwali sobie flaki na scenie.pz pisze: ↑czw wrz 06, 2018 8:27 pmTo specyficzny przypadek, więc nie wiem czy da się go podciągnąć pod naszą dyskusję. Chociaż kilka fajnych riffów mają, a wokal Krzyśka jest na dobrym poziomie. Natomiast, gdy grali jeszcze jako Night Mistress nie było źle. Mi obie płyty NM się podobały, a i na koncertach bywało nieźle (jak na polskie heavy, bez porównania do NK) z frekwencją (chociaż tutaj Lando mógłby się wypowiedzieć bardziej wiarygodnie, bo byłem na NM tylko w Warszawie).
PS. Pozwoliłem sobie przenieść dyskusję do bardziej pasującego tematu, bo od Scream Makera zeszliśmy na bardziej ogólne zagadnienia
Słuszna inicjatywa.
Co do Exlibris, to widziałem ich na żywo z Riku, i wciąż są dla mnie naprawdę zajebiści, bardzo świeży i bardzo sprawny band, muzycznie też swego rodzaju unikat. Nowa płyta jest przeze mnie przesłuchana raz, może dwa na Tidalu, na głębsze refleksje czekam aż zakupię oryginalny cd, bo nie przepadam za słuchaniem muzy ze streamingu. Co do przyszłości, ich jak i innych zdolnych w naszym kraju, to wydaje mi się że tu po prostu jej nie ma, jest raczej na zachodzie, ewentualnie południu. Cały czas nie mogę pogodzić się z faktem że na koncert Exlibris przychodzi w porywach 50 osób w takim Lublinie a w Białymstoku to całkiem muszą odwoływać bo bilety nie schodzą.
Co do Exlibris, to widziałem ich na żywo z Riku, i wciąż są dla mnie naprawdę zajebiści, bardzo świeży i bardzo sprawny band, muzycznie też swego rodzaju unikat. Nowa płyta jest przeze mnie przesłuchana raz, może dwa na Tidalu, na głębsze refleksje czekam aż zakupię oryginalny cd, bo nie przepadam za słuchaniem muzy ze streamingu. Co do przyszłości, ich jak i innych zdolnych w naszym kraju, to wydaje mi się że tu po prostu jej nie ma, jest raczej na zachodzie, ewentualnie południu. Cały czas nie mogę pogodzić się z faktem że na koncert Exlibris przychodzi w porywach 50 osób w takim Lublinie a w Białymstoku to całkiem muszą odwoływać bo bilety nie schodzą.
To ostatnie to już w ogóle tragedia. Z Riku mam problem, bo ja w starych kawałkach słyszę Krzyśka (nic nie poradzę). Dlatego czekałem na tą płytę, żeby go posłuchać w materiale napisanym "dla niego" i posłuchać tego na żywo. Oczywiście te pojedyncze utwory słyszałem i uważam, że nie jest źle. Płytę kupimy na koncercie (jeżeli uda mi się dotrzeć na jakiś, bo rozpiska trasy mi nie pasuje). Co do przyszłości, to bardziej chodziło mi o to, że to jednak jest hobby, a teraz wokalista nie jest dostępny pod ręką, co jeszcze ogranicza możliwości grania koncertów.
Riku na żywo daje radę. Te nowe utwory co słyszałem też bardzo spoko. Zwłaszcza ten z Krzyśkiem na wokalu
Płytę też kupię na koncercie. Mam kilka dat wpisanych, gdzieś musi się udać 
Night Mistress Fan Club Łódź
Riku ma świetne warunki głosowe i nie ma problemów z kawałkami oryginalnie nagranymi przez Krzyśka - mój faworyt, czyli "Omega Point" nie stracił nic na wyrazie w wersji koncertowej, zresztą po sieci lata gdzieś studyjne demo z Riku na voxie, można sobie porównać.
Co do tej odległości, wiem że chłopaki sobie radzą całkiem nieźle z tym, nauczyli się pracować zdalnie, prawdopodobnie mając na uwadze że lepszego wokalistę od Riku, zwłaszcza na terenie Polski, będzie znaleźć bardzo ciężko. Póki co wygląda to dobrze pod względem organizacyjnym, życzę im jeszcze godnej frekwencji w klubach w PL, bo na razie to żal patrzeć, choć wiem że te kameralne koncerty swój klimat mają, zwłaszcza dla publiczności która się na takowy pofatyguje
Co do tej odległości, wiem że chłopaki sobie radzą całkiem nieźle z tym, nauczyli się pracować zdalnie, prawdopodobnie mając na uwadze że lepszego wokalistę od Riku, zwłaszcza na terenie Polski, będzie znaleźć bardzo ciężko. Póki co wygląda to dobrze pod względem organizacyjnym, życzę im jeszcze godnej frekwencji w klubach w PL, bo na razie to żal patrzeć, choć wiem że te kameralne koncerty swój klimat mają, zwłaszcza dla publiczności która się na takowy pofatyguje
Z tym lepszym wokalistą zgoda. Chyba musiałby się ktoś zupełnie nowy objawić. Z kameralnymi koncertami mam spory problem. Z jednej strony je bardzo lubię jako częsty uczestnik
a z drugiej wolałbym jednak, żeby zespoły, na które chodzę grały na pełnych salach i trochę większych niż voodoo.
Mam nową płytę Exów. I to jest bardzo w porządku LP. Ale niestety, jak dla mnie na tej płycie stracili rozmach i przestrzeń oraz oryginalność. Teraz są jednym z wielu bdb power metalowych bandów