Ulubione polskie Heavy metalowe grupy

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ulubione polskie Heavy metalowe grupy

Post autor: Adrian S.O.S. »

Wasze ulubione polsakie zespoły heavy metalowe. Ciekaw jestem czy słuchają ludzię czegoś jeszcze poza Kat, Turbo i TSA.
Jakie płyty polskich zespołów heavy uważacie za dobre?? Które polecacie? Czy coś ze starszych zespołów jak dziadki :) z CETI, Wilczy Pająk, Voodoo, Kreon, Mech, Stos, Open Fire, Crusader, Lord Vader, Hetman, Super Box, Gomor, Vincent. Albo czy z nowszych jak np. Chainsaw, Grimlord, Mistrust, Crystal Viper, Hellectricity, Krusher, Whisper, Morr, Panzer X, Monstrum, Forteca, Votum, Mr. Hyde, Wicked Side, Frost Commander.
A może godne uwagi i blizszego poznania są jakieś inne ojczyste zespoły? Czekam na typy :)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Re: Ulubione polskie Heavy metalowe grupy

Post autor: Dejavu »

Bardzo lubię Mech. Ten starszy, ale i ten nowoczesny. Pod względem koncertowym dla mnie to jeden z najlepszych polskich zespołów. Ludzie ciągle narzekają, że Dziki brzmi jak Zakk Wylde a Maciej Januszko jak Ozzy, a liczy się przecież to, jak wypadają na płytach i koncertach - dla mnie świetnie.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

nawet niedawno robiłem zestawienie ulubionych zespołów hard n heavy

https://rateyourmusic.com/list/Krusejde ... _n__heavy/

a przecież jeszcze drugie tyle niezłych bandów zasługuje na wymienienie :)
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Nowego Mchu (ale to brzmi ;-) ) nie znam, poza utworkiem do gry Painkiller. Muszę przesłuchać...
Dawno temu miałem na winylu Bluffmanię i naprawdę była to świetna płytka, a utworek "Piłem z diabłem bruderszaft" to było takie polskie Black Sabbath. Tony Iommi nie powstydziłby się takiego riffu. Tasmania już mi tak nie podeszła. Niedawno kupiłem sobie na CD kompilacje tych dwóch płyt, ale już nie zrobiło to na mnie takiego wrażenia jak kiedyś...
Zapuszczę jeszcze raz...
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Oprócz oczywistości typu Turbo czy KAT to muszę wymienić Scream Maker. Absolutna miazga na żywo (w studio też dają radę).
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sadek pisze:Oprócz oczywistości typu Turbo czy KAT to muszę wymienić Scream Maker. Absolutna miazga na żywo (w studio też dają radę).
SM są coraz lepsi :) Teraz grają wreszcie trasę z pełnym setem, mam nadzieję, że uda mi się ich zobaczyć jeszcze tej wiosny
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Mech to rzeczywiście świetna kapela na żywo (widziałem ich chyba z 10 razy), ale i studyjne nagrania mają świetne.
A oprócz Mchu ( :mryellow: ) moje ulubione kapele to: Night Mistress (obecnie zdecydowanie mój numer 1 na polskim rynku, miałem przyjemność "zaliczyć" w zeszłym roku 11 ich koncertów); Exlibris (chociaż płyta numer dwa, a właściwie trzy, średnio mi podeszła); Scream Maker (chłopaki mają naprawdę potencjał się wybić na zachód) ; Crystal Viper (chociaż raczej zobaczyć ich u nas to cud :/) ; Turbo (absolutna legenda i nadal w świetnej formie) ; Pathfinder (przegenialny power metal) ; Hateseed (brzmią jak polskie Blind Guardian)...
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

Lando pisze:Crystal Viper (chociaż raczej zobaczyć ich u nas to cud :/)
ja widziałem 3 :B

polski heavy metal jest słaby, bardzo słaby. Ma swoje przebłyski, jasne, ale generalnie.. no jest słaby. Jesli już serio coś miałoby mi się podobać, to Night Mistress i Mech są spoko. Turbo jest dla mnie patetyczne, a na ostatnich płytach robi kopiuj-wklej Iron Maiden, TSA jest dla mnie bardziej hard rockiem niż heavy metalem.

generalnie heavy metal mnie już od dawna nie kręci ;)
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
TeoDoor
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: TeoDoor »

Witam
Jestem nowy na forum, ale stary koncertowo :mrgreen:
W latach 80-tych ubiegłego wieku było wiele wybitnych polskich kapel
Pamiętam świetne koncerty z Jarocina w latach 86, 87
MARKIZ DE SADE - do dziś pamiętam dwa numery ( Marionetka i Sługa Pana ) miazga
TEST FOBII - CREON - ich koncert z 86, to dla mnie najlepszy show polskiej kapeli jaki widziałem
DRAGON - 87 Marek Wojcieski (R.I.P.) jest dla mnie najlepszym polskim wokalistą heavy metalowym
OPEN FIRE - taki polski Helloween, ale w dobrym tego słowa znaczeniu
LORD VADER - do dziś siedzi mi w głowie ich numer "Retrospekcja"
FATUM - 86 Krzysiek Ostasiuk (R.I.P.), kolejny wybitny wokalista i niesamowity koncert, jeszcze wtedy bez klawiszy i przed Manią Szybkości.
To tylko kilka kapel z całego TABUNU
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Adrian S.O.S. pisze:Jakie płyty polskich zespołów heavy uważacie za dobre??
Kat "666"
Kat "Oddech wymarłych światów" (choć to nie heavy metal :) )
Open Fire "Lwy Ognia"
Wilczy Pająk "Wilczy Pająk"
Turbo "Smak Ciszy"
Turbo "Kawaleria Szatana"

Jest jeszcze pare innych jak wspomniany wyżej Dragon, ale to już nie heavy metal raczej.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Jak widze, zdania podzielone jednak. Ale nie ma co ukrywac, Kat, Turbo, TSA jednak cały czas w czołówce.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Crystal Viper z naprawdę wyczesanym nowym kawałkiem (a Marta poprawiła swoją angielską wymowę):
www.youtube.com/watch?v=caPi0V_5Tvs
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Oprócz żelaznej trójki KAT, TURBO i TSA ostatnio grubi wsiadł Nocny Kochanek! Takie trochę metalowe disco polo, ale muzycznie stoi to na bardzo wysokim poziomie, a i tekstowo odrywa się od reszty. Niby lekkie, a jakie życiowe... Polecam zapoznać grupę!
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

W końcu to heavy metal, muzyka łatwa, lekka i przyjemna dla ucha :) I nie rozumiem tego stawiania TSA na równi z Turbo i Katem. Dla mnie są kilka poziomów niżej. A w czołówce Night Mistress / Nocny Kochanek, Monstrum. Exlibris też dobre, ciekawe jak wpadnie nowy materiał po zmianie składu.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Heavy metal łatwy i przyjemny?

Heavy metal to krew wroga na ostrzu miecza!
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Czy wy serio z tym Nocnym Kochankiem, Scream Maker itp?
Aż tak nisko upadł heavy metal w Polsce??????
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Ja całkiem serio. Muzycznie nie mam się do czego przyczepić! Dużo inspiracji IM, Metą, AC/DC itd... To co lubię muzycznie z niby błahym, ale przemyślanym tekstem (w większości). Sto razy wolę nocnego kochanka od choćby Creadle of Filth, Kreatora, Mastodna, Behemota i całej reszty im podobnych. Byłem na koncercie i przed nimi wystąpił Zenek... Cieniutko wypadł na tle.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

hipcio_stg pisze: śr mar 15, 2017 2:07 pm Ja całkiem serio. Muzycznie nie mam się do czego przyczepić! Dużo inspiracji IM, Metą, AC/DC itd... To co lubię muzycznie z niby błahym, ale przemyślanym tekstem (w większości).
Popieram. Lubię ich zarówno obecne jak i poprzednie wcielenie.
hipcio_stg pisze: śr mar 15, 2017 2:07 pm Byłem na koncercie i przed nimi wystąpił Zenek... Cieniutko wypadł na tle.
W końcu nie on był gwiazdą wieczoru (mimo, że nie słucham na co dzień Zenka ani Kabanosa, to jego koncerty mi się podobały) :) A chłopaki koncertowo wypadają bardzo dobrze (z każdą trasą coraz lepiej).
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Zenka motyw z maskami p-gaz był spoko. Szkoda, że nie było za wiele publiczności pod niego i musiał sporo gadać, żeby bujnąć towarzystwo. Sam koncert nie był zły, chociaż jego klimat do mnie nie trafia. Nocne kochanki wymiotły salę.

pz - miło było poznać! Do zobaczenia!
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

widman pisze: śr mar 15, 2017 12:36 pm Czy wy serio z tym Nocnym Kochankiem, Scream Maker itp?
Aż tak nisko upadł heavy metal w Polsce??????
Do czego porównujesz ? Do mitycznej końcówki lat 80-tych ? Że niby wtedy było lepiej niż jest teraz?

To sobie porównaj do prawie całych lat 90-tych, do większości lat pierwszej dekady XXI wieku? Przecież u nas przez wiele lat nie wychodziła żadna porządna płyta w gatunku heavy. Może w black, thrash czy progressive to coś bywało. Ale w heavy - nic.

NK to projekt prowadzony zarówno muzycznie jak i menedżersko na poziomie europejskim. Drobne kiksy (Kacper, Andżej) zdarzają się nawet najlepszym, ale nie zmienia to ogólnej oceny całości.

SM też jest bardzo innowacyjny i robi wiele dobrego dla polskiego rynku metalowego. Byle tylko nie zmieniał często składu i zajmie miejsce, na które zasługuje.
ODPOWIEDZ