Plany zespołu na 2014

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Plany zespołu na 2014

Post autor: WICKER MAN »

Rod w wywiadzie dla najnowszego FC magazynu wspomniał, iż zespół zdecydował, iż chce koncertować każdego lata dla utrzymania dobrej formy - co jest szczególnie ważne dla Nicko, który jak wiadomo ma już 61 lat.

W związku z tym pojawia się pytanie o plany zespołu na przyszły rok... Wiemy na pewno, iż zespół zagra latem serię koncertów - prawdopodobnie kilka w Europie (myślę, że 10-12 sztuk, analogicznie do 2007 i 2010 roku) - obstawiałbym powrót na wyprzedane Wacken (super headliner na 25-lecie), Sziget, a także do krajów ominiętych w tym roku - Norwegii, Grecji, Bułgarii/Serbii czy państw, w których Maiden nie mieli okazji wcześniej występować (a widać, że bardzo lubią zwiększać swoje CV o kolejne państwa ;) ) - Republik Nadbałtyckich czy krajów Europy Wschodniej (Ukraina lub Białoruś - Rammstein czy Depeche Mode odważyły się tam koncertować i wyprzedały tamtejsze koncerty).

Równie możliwe są występy w Azji (Japonia, Indie, a także nieodwiedzane wcześniej kraje jak Malezja, Tajlandia czy Chiny) oraz w Australii i Nowej Zelandii (wiemy, że zespół negocjował z organizatorem Soundwave ich występy w krainie kangurów w 2014 roku, jednak nie w ramach w/w festiwalu). Raczej mało prawdopodobny jest powrót do Ameryki Północnej - tamtejszy rynek został już mocno wyeksploatowany w ciągu ostatnich 2 lat i nie sądzę, żeby Maiden wrócili tam przed 2015 rokiem.

Pytanie jaki będzie motyw przewodni przyszłorocznych koncertów. Na pewno niezwiązany z nowym albumem, gdyż prace nad nim rozpoczną się najwcześniej za rok. Jedna opcja to powtórka z Maiden England Tour (byłby to pierwszy raz w historii zespołu, gdy jedna trasa trwałaby łącznie 3 lata) - pewnie w ramach promocji DVD z Donington, ewentualnie z lekko zmienioną setlistą. Możliwa byłaby też inna trasa "the best of", ale nie sądzę, żeby Maiden inwestowali w zupełnie nową produkcję sceniczną na ok. 30 koncertów.

Na pewno Rod i EMI/Parlophone nie przepuszczą okazji do wypuszczenia jakichś nowych wydawnictw - naturalne wydaje się wypuszczenie zapisu koncertu na tegorocznym Download Festival, ewentualnie w pakiecie z poprzednimi występami w Donington (mają nagranych kilka kawałków z 1988, całość z 1992 i 2007 - chyba tylko byłby problem z materiałem z 2003). Mało prawdopodobne wydaje się wypuszczenie koncertu na Rock In Rio aczkolwiek skoro zespół ściągał tam Kevina Shirley'a i nagrywał oba koncerty (Sao Paulo i Rio) to wydaje się możliwe wykorzystanie ich przy okazji jakiegoś okolicznościowego boxu podsumowującego wszystkie występy Maiden na RiR (a każdy z nich został profesjonalnie zarejestrowany).

Dodatkowo w przyszłym roku możemy spodziewać się nowego albumu solowego Bruce'a z Roy'em Z i może jakimś cudem doczekamy koncertów promujących to wydawnictwo - osobiście dla mnie byłoby to o wiele bardziej ekscytujące niż kolejna odsłona Maiden England tour. ;)
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Plany zespołu na 2014

Post autor: vyrus »

WICKER MAN pisze: Dodatkowo w przyszłym roku możemy spodziewać się nowego albumu solowego Bruce'a z Roy'em Z i może jakimś cudem doczekamy koncertów promujących to wydawnictwo - osobiście dla mnie byłoby to o wiele bardziej ekscytujące niż kolejna odsłona Maiden England tour. ;)
To byłaby genialna sprawa :shock: Już przestałem wierzyć, że coś takiego jeszcze zobaczymy. Pytanie podstawowe, to plotka czy potwierdzone info? Jest szansa, że do składu dołączy Adrian czy narazie nic nie wiadomo?
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

vyrus pisze:
WICKER MAN pisze: Dodatkowo w przyszłym roku możemy spodziewać się nowego albumu solowego Bruce'a z Roy'em Z i może jakimś cudem doczekamy koncertów promujących to wydawnictwo - osobiście dla mnie byłoby to o wiele bardziej ekscytujące niż kolejna odsłona Maiden England tour. ;)
To byłaby genialna sprawa :shock: Już przestałem wierzyć, że coś takiego jeszcze zobaczymy. Pytanie podstawowe, to plotka czy potwierdzone info? Jest szansa, że do składu dołączy Adrian czy narazie nic nie wiadomo?
Raczej w pełni potwierdzone info. :) Już było mówione, że na początku tego roku Bruce nagrywał album w LA. Niestety wszystko wskazuje na to, że w składzie nie będzie Adriana, a album, podobnie jak "Tyranny of Souls", powstanie tylko przy udziale Roy'a Z.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Świetny temat. Ja osobiście obstawiam: luty- marzec Oceania i Azja, dajmy na to 15 koncertów i około 13 występów latem w wybranych krajach. Mogliby zahaczyć Łotwę, Litrwę, Estonię, Ukrainę - WACKEN jest dla mnie "PEWNY"...

Sądzę, że będzie 2DVD i 2 CD z koncerów w Donington/RiR - tylko że dziś wydawanie koncertówki to marny zarobek - vide najnowsza Madonna live. A DVD - "ME" nie odniósł jak na ten moment tak spektakularnego sukcesu, jak dwie poprzednie części - poczekamy jeszcze pół roku na jakieś "Złote i Platynowe" dyski... ale notowany był rewelacyjnie. Moim zdaniem powinni wydać na 2DVD i Rio i Donington, każdy kupi, co woli :idea:

Tutaj na forum pojawiaja się głosy, iż "nie wyobrażam sobie kolejnego roku z ME", czemu - skoro jest bardzo duże zainteresowanie? Przecież mogą odwiedzić te miejsca, gdzie jeszcze nie byli, z uwzględnieniem Azji i Krajów Nadbałtyckich. Tam tysiące ludzi czeka na te spektakle, dla nich to wielkie przeżycie. A na Wacken ewentualnie Sziget - sam pojadę!!!!

Jeszcze Wicker nic nie wspomniałeś o halowej trasie po UK,jakieś 6 - 7 koncertów miałoby sens i jestem pewien że frekwencja gwarantowana.

Co do Australii, na forum SOUNDWAVE mówi się, że na początku października ma być ogłoszony Trzeci Head i ... właśnie, fani obstawiają IM, a może tym razem Big Day Out 2014. Może, choć taki NIN bardziej by tam pasował...

Poczekajmy spokojnie na bieg wydarzeń!!!
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

Z frekwencją w UK nie byłbym taki pewien, wielki festiwal + 2 koncerty w O2 swoje zrobiły, a drugi już miał masę pustych miejsc. Szczególnie jeśli założyć Twój scenariusz ME leg 4. :P
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Irlandia, Szkocja, Walia i ze 3 sztuki w Anglii (Manchester, Birmingham, Sheffield) jak koncerty ogłoszą z odpowiednim wyprzedzeniem - będzie dobrze. Ogłoszenie 2 razy O2 zaraz po Donie (100,000) to była "lekka" przesada.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

RALF pisze:Irlandia, Szkocja, Walia i ze 3 sztuki w Anglii (Manchester, Birmingham, Sheffield) jak koncerty ogłoszą z odpowiednim wyprzedzeniem - będzie dobrze. Ogłoszenie 2 razy O2 zaraz po Donie (100,000) to była "lekka" przesada.
Tutaj jestem lekkim sceptykiem... Jeśli Rod poleci na łatwą kasę (bo każdy z brytyjskich koncertów to średnio $600-900.000 przychodów) to rzeczywiście, mogą ogłosić pod koniec roku dużą halową trasę po UK w lipcu/sierpniu 2014. Jednakże do tej pory grali halowe trasy po Wyspach promując nowy materiał, który to prawdopodobnie ukaże się w drugiej połowie 2015 r. i będzie mu towarzyszyć duża trasa po Europie. O wiele rozsądniej byłoby poczekać z brytyjską trasą do wydania nowego longplay'a, bo na dwie takie trasy rok po roku nie ma co liczyć. W 2014 roku obstawiałbym raczej "spady" po tegorocznej trasie + kilka festów + miejsca, w których jeszcze nie grali. Wtedy wszyscy lokalni fani byliby zadowoleni z kontynuacji Maiden England.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dzisiaj sa takie czasy, że zaledwie paru artystów może być pewnych frekwencji w danym miejscu w odstępie rocznym koncertowania. Ja liczę na to, że odwiedzą sporo miejsc, gdzie nie grali do tej pory, w Azji i Europie. Na MAIDENREVELATIONS szczegółowo komentują wywiad z Rod'em. Podobno na EF ONE już nie ma co liczyć...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Solowy album Bruce'a to dobra wiadomość i jestem bardzo ciekaw tej płyty, ale ja chyba należę do tej mniejszości, która bardziej czeka na nową płytę Maiden - jeśli wydadzą ją w 2015 to minie 5 lat. Sporo czasu.
Ciekawe czy będą jakieś koncerty solowego Dickinsona.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nowy album IM na 1000% w 2015, potem koncerty związane z 40-leciem. A album Brusiowy - ekstra!
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

5 lat dla Maiden, to chyba dlatego z dwóch przyczyn. Brak pomysłów i pewnie większa kasa z robienia tras historycznych. Z kolei Bruce kazał nam czekać 9 lat co było bardzo nieładne z jego strony :razz:
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

RALF pisze:Dzisiaj sa takie czasy, że zaledwie paru artystów może być pewnych frekwencji w danym miejscu w odstępie rocznym koncertowania. Ja liczę na to, że odwiedzą sporo miejsc, gdzie nie grali do tej pory, w Azji i Europie. Na MAIDENREVELATIONS szczegółowo komentują wywiad z Rod'em. Podobno na EF ONE już nie ma co liczyć...
Po upadku Astraeusa koniec projektu Ed Force One stał się faktem. Tak jak mówi Rod - koszt wynajęcia nowego samolotu w innej linii lotniczej (pewnie na bardziej biznesowych zasadach, bo w końcu Bruce był w Astraeus Airlines dyrektorem), jego przekonwertowanie (pytanie czy mają patent na konwersję Boeinga 757 do wersji combi) i eksploatacja byłyby niezwykle kosztowne... A zespół raczej nie będzie już latał dookoła świata, gdyż zwyczajnie w świecie w niektórych terytoriach grał ostatnio za często (przede wszystkim Ameryka Płd).
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

WICKER MAN pisze: Raczej w pełni potwierdzone info. :) Już było mówione, że na początku tego roku Bruce nagrywał album w LA. Niestety wszystko wskazuje na to, że w składzie nie będzie Adriana, a album, podobnie jak "Tyranny of Souls", powstanie tylko przy udziale Roy'a Z.
Z Adrianem czy bez i tak będzie to wielkie wydarzenie. Oby utrzymała poziom ostatnich trzech albumów studyjnych Bronka to będzie wspaniale.
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Post autor: VeeKing »

ED FORCE ONE mogłby do jakiegoś muzeum trafić :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W zasadzie latanie i transport sprzętu na zlecenie może się okazać tańsze niż w przypadku przekonwertowania EF 1. Wszyscy latają na różne kontynenty bez konieczności posiadania takiego EF 1 i wychodzą na tym dobrze. Nowy album pewnie połączą z obchodami 40-lecia IM...
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

VeeKing pisze:ED FORCE ONE mogłby do jakiegoś muzeum trafić :)
Pierwszy Ed Force One, G-OJIB, został przekonwertowany do wersji w pełni transportowej (freighter) i wozi paczki dla FedEx'u.

Drugi, G-STRX, używany w 2011 roku, jest obecnie zezłomowany w irlandzkim Shannon:

http://flightaware.com/photos/view/1094 ... b4c9c53805
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Skoro trasa w 2014 ma być kolejnym etapem ME, jakie zmiany objęłyby setlistę...
Czwarty leg trasy SBiT obfitował w wymianę 5 kawałków, niektóre jak Phantom czy Wrathchild były związane z LAD, inne jak Children of the Damned - nie.
Można więc przypuszczać powrót Wrathchilda, Sanctuary (było na ME '88), i dawno oczekiwane Still Life i Infinite Dreams. Z drugiej zaś strony masa fanów z krajów odwiedzonych w latach 2012-13 poczuje się tym faktem trochę dotknięta.

Nie ma prostego wyjścia, powtórzenie tej samej setlisty przez 3 lata na pewno byłoby przegięciem dla nas, z drugiej zaś strony ludzie w Australii czy Japonii - być może marzą o tym i liczą na brak zmian :mryellow:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Może Infinite Dreams
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Post autor: VeeKing »

Jak dla mnie każdy egzemplarz Ed Force One powinien trafić do muzeum bo to kawał historii...
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Świetny news z nowym albumem Dickinsona. Mnie w sumie kolejny rok ME nie przeszkadza - wiadomo że jest parę miejsc, w których jeszcze by mogli to zagrać i były te miejsca już wymieniane tutaj. Liczę że za tym pójdą te boxy o których wspomniał WICKER MAN. Chętnie kupiłbym oba, jestem tylko ciekaw czy w ogóle pojawiłyby się na BluRay czy tylko DVD, bo jednak większość zapisów z obu festiwali jest dość stara, a jak zauważyłem starszych materiałów nie konwertują na wyższą rozdzielczość, tylko po najmniejszej linii oporu wydają DVD/CD (np. Maiden Englad z tego roku). Solowy album Bruce'a, i do tego we współpracy z Royem Z, jako kontynuacja genialnego ToS, to będzie piękna osłoda w oczekiwaniu na nowy album IM. A jeszcze jakby za tym poszła jakaś trasa promocyjna.... choć osobiście nie sądzę, ew. parę "elitarnych" koncertów Dickinsona w Anglii, ale nie spodziewałbym się nic większego jeśli Maiden ma grać trasę w 2014 , Bruce jest zbyt zajęty innymi sprawami jeszcze, nie miałby czasu silnie promować nowej płyty (co nie znaczy że w ogóle nie będzie, stawiam właśnie na limitowaną, króciutką trasę).
ODPOWIEDZ