12-15/11/2024 - Lucifer - Poznań/Ostrawa/Warszawa/Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Re: 12-15/11/2024 - Lucifer - Poznań/Ostrawa/Warszawa/Kraków

Post autor: Żelazny »

Piękny koncert, wszystkie 3 zespoły dowiozły w 100%. Jedynie bym każdemu dał równy czas grania po godzinie, bo wszyscy dla mnie byli na równo headlinerem
Forum internetowe to poważna sprawa.
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Jaka była czasowka?
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

19 drzwi
19:30-20:05 Tanith
20:25-21:10 Night Eternal
21:35-22:40 Lucifer
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Sardi pisze: czw lis 14, 2024 2:24 am 19 drzwi
19:30-20:05 Tanith
20:25-21:10 Night Eternal
21:35-21:40 Lucifer
Śmiechłem!
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Rzadko się zdarza tak, że na plakacie są 3 kapele i każda z nich dowozi jak należy.

Jechałem głównie na Lucifera i jestem z tego koncertu bardzo zadowolony, skupili się głównie na promocji ostatniej płyty (6 numerów), Asia z przodu slabo słyszalna, ale jak zawsze bardzo kontaktowa i jest świetną frontwoman. Koncert jednak mógłby być nieco dłuższy (maja dwa rotowane sloty, nr 3 i 4 mają alternatywy w postaci Riding Reaper i Leather Demon, wykreślone było także Coffin Fever), zabrakło zwłaszcza rzeczy z L1. Poza tym nie ma się do czego dopieprzyć.

The Night Eternal i Tanith przed koncertem znałem dość pobieżnie, ale dawno nie miałem tak, że na kapelach którymi się nie jaram bawiłem się jak na jednych z ulubionych zespołów.

Setlisty wrzucane były na bieżąco na Amerykański Portal, jeżeli komuś to pomoże podjąć decyzję o wybraniu się dziś lub jutro to zachęcam zerknąć.

Frekwencja marna, mniej więcej 2/3 klubu było dostępne (tył oddzielony kotarą, motyw jak na dużej sali Hype Park), na pewno było poniżej stu osób.
setlist.fm/user/matt01
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Świetny wieczór. Jutro więcej.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Jakie (jeżeli jakiekolwiek) zmiany w secie względem Ostravy?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Na Tanith nie dotarłem, za wcześnie grali, więc wbiłem krótko przed Night Eternal. Poprawny koncert, chociaż nic specjalnego i jakoś mnie to nie porwało. Lenny Kravitz na wokalu średnio wyrabiał moim zdaniem.

Natomiast 1000mods kompletny rozpierdol. Widziałem ich na Mystic w tym roku i tam było dobrze kiedy grali za dnia. Teraz ogladając ich w klubie było jeszcze lepiej. Miała być godzina rżnięcia, było 50 min, ale i tak byłem zadowolony. 117 decybeli (momentami) dobrego stonera to coś, co bardzo lubię. Po takiej masakrze miałem wrażenie już, że Lucifer nie doskoczy do ich poziomu.

I tak też było. To znaczy, nie zrozumcie mnie źle, Lucifer bardzo dobry koncert, choć set przewidywalny i zdominowany przez nową płytę. Kawałki z V dobrze wypadają na żywo i nie ma tu powodów do czepialstwa. Natomiast mimo wszystko 1000mods > Lucifer, bo u Greków jednak było mocniej i bardziej żywiołowo. No ale ja też wolę stoner niż taki cringe metal jak gra Lucifer czy Ghost, więc mam tu skrzywioną percepcję.

I frekwencja solidna od samego początku. Tj. od około 19:15 kiedy się pojawiłem. Nie wiem jak było na Tanith ale od Night Eternal klub był dość dobrze wypełniony.
https://www.last.fm/user/kamooo
pz
-#Administrator
-#Administrator

Można wydać 700zł i przez prawie dwie godziny siedzieć na niewygodnym krzesełku, słuchając jęczącego Klausa. A można też wydać 100zł + opłaty manipulacyjne i dostać za to 4,5 godziny świetnej muzyki w postaci 4 bardzo dobrych koncertów. :)

Dotarłem chwilę po 18. Na sali było już kilkadziesiąt osób. W tym kilka znanych osobistości z warszawskiego internetu :D

Tanith zaczął równo o czasie (w ogóle czasóweczka trzymana co do minuty). Bardzo mi się podoba ich muzyka oraz dobrze współgrające wokale. Młodsza wersja Doogiego White'a trochę zagadywała publiczność. Ludzi była już ponad setka. Głównie starsi metale, którzy dostojnie bujali się w rytm muzyki. Podobało mi się ich granie z płyty, koncert był bardzo dobry, więc namówili do zakupu obu albumów w formie CD.

Na The Night Eternal było już bardziej żywiołowo. Numery zespołu bardziej pędziły i zmuszały publiczność do bardziej żywiołowego machania łbami. Wokal mógłby być lepiej nagłośniony, ale ogólnie było głośno (chociaż jeszcze nie aż tak głośno), więc trochę się to mogło rozjeżdżać. Nie było jednak tragedii. Bez stoperów było całkiem nieźle słychać. W tym momencie można powiedzieć, że sala była praktycznie pełna.

1000Mods zostali dołączeni do składu w Warszawie na doczepkę, co było trochę widać. Inny rodzaj muzyki. Trochę inna publiczność. Inna głośność. Chłopaki trzymali przez cały koncert sto kilkanaście decybeli przez co dźwięk był mało selektywny. Z drugiej strony to stoner, więc ogólnie mało selektywne rzępolenie. Na pewno podbili też frekwencję, bo grupa ponad 20 hipsterów opanowała środek publiczności odpalając "desert stage mode". Może nie był to rozpierdol jak na Orange Goblin, ale momentami było całkiem konkretnie. Koncert fajny, ale te 52 minuty (grali 8 minut krócej niż na rozpisce) to trochę dużo jak na taką muzykę, zaserwowaną w takich warunkach. 40 minut byłoby dla mnie optymalnie. Bardzo słaby kontakt z publiką. Gość tylko bił brawo ze sceny, z raz powiedział "thanks, dziękuje", a na koniec po prostu odłożyli instrumenty i zeszli. W sumie nie wiedziałem czy to koniec czy wrócą :)

Lucifer przywrócił klub to wcześniejszych klimatów dostojnego heavy, a hipsterzy sobie poszli, albo się uspokoili. Co nie znaczy, że publiczność stała statycznie. Po prostu nie było już pogo, kociołków i tym podobnych rozrywek. Było machanie łbem, rękami i śpiewanie. Zespół w dobrej formie. Koncert bardzo dobry, niestety krótki. Przydałoby się z 15 minut więcej. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to znowu średnio nagłośniony wokal. Były momenty, gdy słabiej było go słychać. Instrumenty bardzo fajnie nagłośnione. Do tego 100lat dla basisty.

Piwko w hybrydach z butelki tylko 18zł. Szok. Myślałem, że w tak "eleganckim" lokalu będzie spokojnie powyżej 20. Zespoły miały sporo merchu: duży wybór koszulek i gadżetów (niektóre w przegiętych cenach). Brakowało płyt The Night Eternal (w ogóle nie było), i Lucifer V.

Słyszałem plotkę, że na ten koncert poszło 300 biletów.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

No to dla porównania piwko w Barraku w OstraVie...9,62 ;)
setlist.fm/user/matt01
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Placze że nie będę na tym zestawie :(
pz
-#Administrator
-#Administrator

Sardi pisze: pt lis 15, 2024 12:12 pm No to dla porównania piwko w Barraku w OstraVie...9,62 ;)
To drogo jak na Czechy :lol:

Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

a ile piwo w Krakowie?:)
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Na pewno drożej niż w Warszawie, bo Kraków to miasto bogatych ludzi.
https://www.last.fm/user/kamooo
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

no kam ma rację, bo chyba 21. dobrze że to już nie jest mój problem więc nie pamiętam dokładnie (te 9,62 to oczywiście cena bezalko)
setlist.fm/user/matt01
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Ku uzupełnieniu, alkoholowy radegast dwunastka też kosztował 9,62 a Pilsner 11,50 ;)
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

pz pisze: pt lis 15, 2024 11:10 am Można wydać 700zł i przez prawie dwie godziny siedzieć na niewygodnym krzesełku, słuchając jęczącego Klausa. A można też wydać 100zł + opłaty manipulacyjne i dostać za to 4,5 godziny świetnej muzyki w postaci 4 bardzo dobrych koncertów. :)
Bardzo złośliwe, ale w stu procentach zgodne z prawdą i śmiechłem :)
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
pz
-#Administrator
-#Administrator

Sardi pisze: pt lis 15, 2024 1:03 pm (te 9,62 to oczywiście cena bezalko)
Musieli na Ciebie dziwnie patrzeć ci Czesi ;)

pz
-#Administrator
-#Administrator

johnny_o pisze: pt lis 15, 2024 1:37 pm
pz pisze: pt lis 15, 2024 11:10 am Można wydać 700zł i przez prawie dwie godziny siedzieć na niewygodnym krzesełku, słuchając jęczącego Klausa. A można też wydać 100zł + opłaty manipulacyjne i dostać za to 4,5 godziny świetnej muzyki w postaci 4 bardzo dobrych koncertów. :)
Bardzo złośliwe, ale w stu procentach zgodne z prawdą i śmiechłem :)
Takie miało być ;)

pz
-#Administrator
-#Administrator

Schizoid pisze: czw lis 14, 2024 11:22 pm Jakie (jeżeli jakiekolwiek) zmiany w secie względem Ostravy?
Set był krótszy o jeden numer, ale obstawiałbym, że mogło to wynikać z obecności dodatkowego zespołu w lineupie

ODPOWIEDZ