Ogólnie o koncertach
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Saimon1995
- -#Moderator

Re: Ogólnie o koncertach
Ale to już widzę robi się moda. Daria Zawiałow też zapowiedziała, że w 2025 zagra tylko jeden, wyjątkowy koncert. Podsiadło "exclusive" również jest.
Widocznie polscy wykonawcy są bardzo zmęczeni nieustannym życiem w trasie i jeżdżeniem od kraju do kraju
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Hehe... Zmęczeni ciągłym lawirowaniem między darmowymi plenerami a płatnymi sztukami.
Heh, jako adwokat diabła powiem, że rzeczywiście wielu wykonawców miało ostatnie 3 pocovidowe lata dosyć intensywne, więc nie ma co się przemęczać i przesycać rynku. Jak się przekroczy pewien próg spadku popularności i hype'u, to zostaje głównie granie na Dniach Piździewa Mniejszego, bo na biletowany koncert chętnych będzie niewielu.
Z innej beczki i trochę wobec dyskusji o sprzedaży biletów w temacie o Mystiku - już chyba zaczyna widać przesycenie rynku i wysoki wzrost cen. Wciąż można na luzie kupić bilety na przyszłoroczne Męskie Granie, gdzie kiedyś potrafił być absolutny sold out w kilkadziesiąt minut. Ciekawe co Podsiadło ogłosi w związku ze swoim festiwalem, choć pewnie jego nazwisko będzie wystarczająco do sold outu, niezależnie od reszty line-upu.
To jest tylko sposób na kreacje wizerunku, jeden koncert to aura wyjątkowości, można powiedzieć, że zaliczyło się wyjątkowy koncert z setlistą przedłużona o 20 min. I cyk, bilety się sprzedają. Marne to naprawdę, ale jak widać skuteczne. Będą kolejne sold-outy.
A męcząca swoją przeciętnością Zawialow ma grać na stadionie w Gdańsku, lol.
A męcząca swoją przeciętnością Zawialow ma grać na stadionie w Gdańsku, lol.
https://www.last.fm/user/kamooo
To Męskie Granie, to też ma bilety w konkretnych cenach. A dla tych artystów to czy na pewno własna trasa (gdzie trzeba opłacić swoją ekipę) jest lepsza niż dni pierdziszewa. 30-60 minut chałturki - przyjeżdżają na gotowe, odwalą pańszczyznę, kasa do kieszeni i papa.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

No i dobrze, niech Zawiałowe i Podsiadły grają po dwa koncerty rocznie, przynajmniej człowiek rzadziej będzie o nich słyszał 
Wziąłem na to poprawkę i sprawdziłem statystyki Sanah, Podsiadło i Zawiałow. Jakoś szczególnie wiele to się nie nagrali. Zależy od roku, ale po 2021 żadne z nich nie wyrobiło 50 gigów rocznie, a w te liczby wchodzą też jakieś pierdołowate występy typu zaśpiewanie piosenki na Fryderykach. Z perspektywy koncertowicza wolę normalne trasy, bo można na takich złapać wykonawcę kilkukrotnie i jeszcze trafić na zmiany w secie. Ale jak już napisano, chodzi o PR.
A Męskie Granie... No cóż, po prostu korpomuzyka i tyle
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- blackcocker
- -#Moderator

Nie no, pisać, że Zawiałow się naśpiewała to trochę śmiech na sali. Lato zazwyczaj na odpierdol (Wawa 2022 pod PGE to było rozczarowanie), ostatni rok to ciągle chora i kilkanaście halówek. Ja nie wiem, dostali wszyscy jakieś ultimatum, że jak nie zagrają koncertu na narodowym to zostaną eksmitowani? Polska - kraj coverbandów i pojedynczych koncertów na Narodowym alt popowych gwiazduniek. Szkoda strzępić ryja. Aż smutno się robi na wspomnienie takiego koncertu Darii ze Studia czy Torwaru w 2021, gdzie gniotła nieźle jajca
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nie wygląda na tak ciężką
Rzeczywiście zrobiła się moda na te stadionówki naszych lokalnych pop-gwiazd. W sumie. Jak tylu ludzi stać i mają ochotę, to nic mi do tego. Żeby tylko mi miasto nie zamykało mostu z tej okazji :/
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Może nie do końca to wyraźne napisałem: ostatnie lata były intensywne dla rynku i słuchaczy, niekoniecznie dla samych artystów. Wiadomo, że nie ma co porównywać 40 koncertów w ciągu roku w Polsce do zespołów, które potrafią trzasnąć ponad 100 na całym świecie, grając dzień po dniu. Ruch z "ekskluzywnymi" gigami to strategia PR-owa, aby wycisnąć jak najwięcej, jak najmniejszym kosztem (czemu trudno się dziwić z jednej strony), a nie że jakaś gwiazdka jest przemęczona koncertowaniem (choć jak obiła mi się o uszy ostatnio jakaś inba ze świata rapu, to i takie sytuacje się zdarzają, że niektórych przerastają kondycyjnie występy na żywo
). Rynek ma swoje limity i nie ma co ich nadwyrężać - dla porównania, niezbyt wielu amerykańskich artystów przekracza 50 koncertów w ciągu roku w USA, a mówimy o rynku prawie 10 razy większym.
-
paulek
- -#Lord of the flies

A taki Kazik, stary chłop po przejściach i wal rok w rok trasę bez prądu, pomarańczową, jeszcze solową i festyny obskoczy i zawsze to jest granie grubo ponad 2 godziny. Można, można...
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Po raz pierwszy coś takiego mi się przydarzyło: zakupiłem sobie dwa bilety na ebilecie (papierowe), przyszły ładnie następnego dnia, ale dodatkowo też przysłali mi etickety.
"Jeśli w przyszłości zgubisz swoje bilety papierowe lub zapomnisz zabrać je na wydarzenie - nie martw się! Niżej przesyłamy Ci kopie w wersji PDF. "
Fajna opcja
"Jeśli w przyszłości zgubisz swoje bilety papierowe lub zapomnisz zabrać je na wydarzenie - nie martw się! Niżej przesyłamy Ci kopie w wersji PDF. "
Fajna opcja
Czyli papierowa pamiątka może bezpiecznie zostać w domu i jest pewność, że się nie zniszczy podczas koncertu.
Widziałeś ceny biletów na te koncerty Sanah? 200 za płytę to bardzo dobra cena jak na dzisiejsze standardy. Więc nie trzeba być wcale nie wiadomo jak bogatym, by na nią pójść
Sorry za delikatny odkop ale coś źle mi wyświetla nieprzeczytane posty - jestem pewien, że miałem temat przeczytany a wchodzę i widzę nieprzeczytane z 20 grudnia...
Tymczasem Progresja bookuje kolejne gwiazdy światowego formatu. 13.02.2026 wystąpi... Ich Troje
.
No i spoko, chyba po tym Woodstocku przeżywają druga młodość. Po stokroć lepsze niż jakieś disco polo
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
- johnny_o
Dzień przed Walentynkami, a mogli przejąć pałeczkę po Turbo
Młodość już chyba trzecia czy czwarta i lepsze od disco polo, ale tylko trochę.
David Bowie zawsze na propsie
- johnny_o
Prawda