Ogólnie o koncertach

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Re: Ogólnie o koncertach

Post autor: Saimon1995 »

Ale to już widzę robi się moda. Daria Zawiałow też zapowiedziała, że w 2025 zagra tylko jeden, wyjątkowy koncert. Podsiadło "exclusive" również jest.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Widocznie polscy wykonawcy są bardzo zmęczeni nieustannym życiem w trasie i jeżdżeniem od kraju do kraju

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Hehe... Zmęczeni ciągłym lawirowaniem między darmowymi plenerami a płatnymi sztukami.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Schizoid pisze: pt gru 20, 2024 11:33 am Widocznie polscy wykonawcy są bardzo zmęczeni nieustannym życiem w trasie i jeżdżeniem od kraju do kraju
Heh, jako adwokat diabła powiem, że rzeczywiście wielu wykonawców miało ostatnie 3 pocovidowe lata dosyć intensywne, więc nie ma co się przemęczać i przesycać rynku. Jak się przekroczy pewien próg spadku popularności i hype'u, to zostaje głównie granie na Dniach Piździewa Mniejszego, bo na biletowany koncert chętnych będzie niewielu. :B

Z innej beczki i trochę wobec dyskusji o sprzedaży biletów w temacie o Mystiku - już chyba zaczyna widać przesycenie rynku i wysoki wzrost cen. Wciąż można na luzie kupić bilety na przyszłoroczne Męskie Granie, gdzie kiedyś potrafił być absolutny sold out w kilkadziesiąt minut. Ciekawe co Podsiadło ogłosi w związku ze swoim festiwalem, choć pewnie jego nazwisko będzie wystarczająco do sold outu, niezależnie od reszty line-upu.
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

To jest tylko sposób na kreacje wizerunku, jeden koncert to aura wyjątkowości, można powiedzieć, że zaliczyło się wyjątkowy koncert z setlistą przedłużona o 20 min. I cyk, bilety się sprzedają. Marne to naprawdę, ale jak widać skuteczne. Będą kolejne sold-outy.

A męcząca swoją przeciętnością Zawialow ma grać na stadionie w Gdańsku, lol.
https://www.last.fm/user/kamooo
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

To Męskie Granie, to też ma bilety w konkretnych cenach. A dla tych artystów to czy na pewno własna trasa (gdzie trzeba opłacić swoją ekipę) jest lepsza niż dni pierdziszewa. 30-60 minut chałturki - przyjeżdżają na gotowe, odwalą pańszczyznę, kasa do kieszeni i papa.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

No i dobrze, niech Zawiałowe i Podsiadły grają po dwa koncerty rocznie, przynajmniej człowiek rzadziej będzie o nich słyszał :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Mr. M pisze: pt gru 20, 2024 12:31 pm
Schizoid pisze: pt gru 20, 2024 11:33 am Widocznie polscy wykonawcy są bardzo zmęczeni nieustannym życiem w trasie i jeżdżeniem od kraju do kraju
Heh, jako adwokat diabła powiem, że rzeczywiście wielu wykonawców miało ostatnie 3 pocovidowe lata dosyć intensywne, więc nie ma co się przemęczać i przesycać rynku.
Wziąłem na to poprawkę i sprawdziłem statystyki Sanah, Podsiadło i Zawiałow. Jakoś szczególnie wiele to się nie nagrali. Zależy od roku, ale po 2021 żadne z nich nie wyrobiło 50 gigów rocznie, a w te liczby wchodzą też jakieś pierdołowate występy typu zaśpiewanie piosenki na Fryderykach. Z perspektywy koncertowicza wolę normalne trasy, bo można na takich złapać wykonawcę kilkukrotnie i jeszcze trafić na zmiany w secie. Ale jak już napisano, chodzi o PR.

A Męskie Granie... No cóż, po prostu korpomuzyka i tyle :lol:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Nie no, pisać, że Zawiałow się naśpiewała to trochę śmiech na sali. Lato zazwyczaj na odpierdol (Wawa 2022 pod PGE to było rozczarowanie), ostatni rok to ciągle chora i kilkanaście halówek. Ja nie wiem, dostali wszyscy jakieś ultimatum, że jak nie zagrają koncertu na narodowym to zostaną eksmitowani? Polska - kraj coverbandów i pojedynczych koncertów na Narodowym alt popowych gwiazduniek. Szkoda strzępić ryja. Aż smutno się robi na wspomnienie takiego koncertu Darii ze Studia czy Torwaru w 2021, gdzie gniotła nieźle jajca
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

blackcocker pisze: pt gru 20, 2024 4:07 pm , gdzie gniotła nieźle jajca
Nie wygląda na tak ciężką ;)

Rzeczywiście zrobiła się moda na te stadionówki naszych lokalnych pop-gwiazd. W sumie. Jak tylu ludzi stać i mają ochotę, to nic mi do tego. Żeby tylko mi miasto nie zamykało mostu z tej okazji :/

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Może nie do końca to wyraźne napisałem: ostatnie lata były intensywne dla rynku i słuchaczy, niekoniecznie dla samych artystów. Wiadomo, że nie ma co porównywać 40 koncertów w ciągu roku w Polsce do zespołów, które potrafią trzasnąć ponad 100 na całym świecie, grając dzień po dniu. Ruch z "ekskluzywnymi" gigami to strategia PR-owa, aby wycisnąć jak najwięcej, jak najmniejszym kosztem (czemu trudno się dziwić z jednej strony), a nie że jakaś gwiazdka jest przemęczona koncertowaniem (choć jak obiła mi się o uszy ostatnio jakaś inba ze świata rapu, to i takie sytuacje się zdarzają, że niektórych przerastają kondycyjnie występy na żywo :B). Rynek ma swoje limity i nie ma co ich nadwyrężać - dla porównania, niezbyt wielu amerykańskich artystów przekracza 50 koncertów w ciągu roku w USA, a mówimy o rynku prawie 10 razy większym.
paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: paulek »

A taki Kazik, stary chłop po przejściach i wal rok w rok trasę bez prądu, pomarańczową, jeszcze solową i festyny obskoczy i zawsze to jest granie grubo ponad 2 godziny. Można, można...
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Po raz pierwszy coś takiego mi się przydarzyło: zakupiłem sobie dwa bilety na ebilecie (papierowe), przyszły ładnie następnego dnia, ale dodatkowo też przysłali mi etickety.

"Jeśli w przyszłości zgubisz swoje bilety papierowe lub zapomnisz zabrać je na wydarzenie - nie martw się! Niżej przesyłamy Ci kopie w wersji PDF. "

Fajna opcja :)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Czyli papierowa pamiątka może bezpiecznie zostać w domu i jest pewność, że się nie zniszczy podczas koncertu.

barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

pz pisze: pt gru 20, 2024 4:23 pm
blackcocker pisze: pt gru 20, 2024 4:07 pm , gdzie gniotła nieźle jajca
Nie wygląda na tak ciężką ;)

Rzeczywiście zrobiła się moda na te stadionówki naszych lokalnych pop-gwiazd. W sumie. Jak tylu ludzi stać i mają ochotę, to nic mi do tego. Żeby tylko mi miasto nie zamykało mostu z tej okazji :/
Widziałeś ceny biletów na te koncerty Sanah? 200 za płytę to bardzo dobra cena jak na dzisiejsze standardy. Więc nie trzeba być wcale nie wiadomo jak bogatym, by na nią pójść :wink:

Sorry za delikatny odkop ale coś źle mi wyświetla nieprzeczytane posty - jestem pewien, że miałem temat przeczytany a wchodzę i widzę nieprzeczytane z 20 grudnia...
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Tymczasem Progresja bookuje kolejne gwiazdy światowego formatu. 13.02.2026 wystąpi... Ich Troje 8).
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Mr. M pisze: pt sty 24, 2025 12:45 pm Tymczasem Progresja bookuje kolejne gwiazdy światowego formatu. 13.02.2026 wystąpi... Ich Troje 8).
No i spoko, chyba po tym Woodstocku przeżywają druga młodość. Po stokroć lepsze niż jakieś disco polo
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
johnny_o

Dzień przed Walentynkami, a mogli przejąć pałeczkę po Turbo ;) Młodość już chyba trzecia czy czwarta i lepsze od disco polo, ale tylko trochę.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

David Bowie zawsze na propsie

Awatar użytkownika
johnny_o

Prawda ;)
ODPOWIEDZ