Turbo - Polska 2026

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Turbo - Polska 2024 / 2025

Post autor: cezi »

gumbyy pisze: pt sty 10, 2025 8:16 am A my będziemy robić wywiad z zespołem, więc jeśli chcielibyście o coś zapytac, a się wstydzicie ;) to napiszcie. Zapytamy :lol: ;)
1. Nie słuchałem wywiadu Wojtka i Tomka z Krzyskiem Sokolowskim, ale jesli to nie zostało jasno wyjasnione to zapytajcie:
Przybliżcie nam kulisy wspołpracy z gen. Rajmundem Andrzejczakiem. Wiemy, ze to jest Wasz wielki fan, był widziany wraz z dyskretną obstawą jeszcze jako Szef Sztabu WP w Warszawie na ScreamFescie kilka lat temu, gdzie byliscie główną gwiazdą. Mozna by zażartowac, ze Turbo pozazdroscilo Vaderovi "generała" Petera i sciagneło do składu rzeczywistego generała, do tego do niedawna najwazniejszą osobe w polskiej armii

2. Duze poruszenie wsrod fanow wywołała okładka nowej płyty " Blizny". Okładka jest rewelacyjna, przywołuje skojarzenia z najlepszą tworczoscia Zdzisława Beksińskiego. Jednak pojawiaja się tez glosy, ze jest to wytwór sztucznej inteligencji. Czy mozecie jednoznacznie potwierdzić/zdementować te plotki, a jeśli stworzył ją czlowiek, to kto jest autorem tej fantastycznej okładki.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Jedno i drugie jest jasne. O geneale, Wojtek opowiadał u Sokolowskiego. Sprawę okładki wyjaśnili na fb, podając autora.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Okładkę zrobił Michał Loranc. To jest jego profil na DeviantArt: https://www.deviantart.com/xaay/gallery ... i__LMZbOJw

Nie wiem, może gość ma po prostu taki styl, ale niektóre jego prace baaaardzo przypominają wytwory AI. Oto okładka do książki, którą sporządził:

Obrazek

No i ewidentnie widać kilka cech charakteryzujących grafiki robione przy użyciu generatywnej AI:
- dziwne proporcje kończyn (nienaturalnie długie dłonie)
- zbędne, po bliższym wglądzie źle prezentujące się szczegóły (pas)
- elementy oderwane od całości, niewnoszące nic do obrazu (jakieś "nitki" zwisające z tronu - co to ma być?)
- ukrycie palców - generalnie AI wciąż ma problemy z dobrym wygenerowaniem palców, przez co niejednokrotnie one są w liczbie większej niż naturalna, a osoby wykorzystujące tego typu twory decydują się na pokazywanie tylko tych efektów, w których jakoś pominięto ten problem (np. poprzez umiejscowienie rąk za kadrem lub plecami postaci, czy tak jak tutaj, wykorzystanie cieni)

Tak samo tutaj widać niezwykle dużo cech z grafikami tworzonymi przez Midjourney:
Obrazek

Żeby nie było, to nie jest ktoś, kto całą swoją karierę przejechał na wykorzystywaniu AI. Sporo jego prac wykazuje jednak cechy normalnego procesu twórczego, zresztą on zaczął się tym zajmować na długo przed pojawieniem się AI w użytku powszechnym. Ciężko powiedzieć, czy te rzeczy na pewno są robione przy użyciu AI, ale wydaje się, że część jest. A jeśli jest i okładka Turbo stanowi tego przykład (o czym może świadczyć nie tylko sam wygląd pracy, ale również dziwne umiejscowienie loga - jakby prompt nie przewidział odpowiedniego miejsca, w którym miałoby się znaleźć), to sam zespół przecież tego nie powie. Ba, może o tym nawet nie wiedzieć.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

pz pisze: pt sty 10, 2025 2:58 pm Jedno i drugie jest jasne. O geneale, Wojtek opowiadał u Sokolowskiego. Sprawę okładki wyjaśnili na fb, podając autora.
O proszę....ujawnił się tajny użytkownik facebooka :D :D

A poważniej, to nie znałem odpowiedzi na żadne z tych pytań. Dla Ciebie jest jasne, bo jesteś podejrzewam w pierwszej dwudziestce osob w PL, które najwiecej wiedzą o Turbo. A lepiej zapytac o okładkę w wywiadzie, niż calą wiedze opierac z komentarza na fb. To oczywiscie moje zdanie, pozostawiam pod rozwagę @gumboy. Zakładam, ze wywiad jest dla szerszej publicznosci, nie tylko dla maniakalnych Sanktuarian. Zwłaszcza, ze pytania nie są banalne. Z drugiej strony zdaje sobie sprawę, ze pytanie na ktore znasz odpowiedž ciekawym nie jest.

Mozna jeszcze zapytac o proces układania setlisty na trasę koncertową....czy to praca kolektywna, czy jednoosobowa decyzja WH. I dlaczego staje się zwyczajem, ze pierwsze koncerty na trasie są generalnie bogatsze niż ostatnie, a w międzyczasie dwa lub trzy numery zostają wykreślane ręką maestro :D
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
pz
-#Administrator
-#Administrator

No wiadomo, że lepiej czytać o tym czego się nie wie. Może gumbyyy czymś zaskoczy. General bym w radio. Tej historii nie znałem w całości wcześniej. A komentarz był chyba na forum podnoszony. Choć akurat komentarze pod postem o numerze czytałem, bo byłem ciekawy reakcji ludzi.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

@gumbyy, a ten wywiad to będzie slowo czytane, czy w formie jakiegoś podcastu video?

Czy ten wywiad , ktory robił Sokołowski jest gdzieś na YT? Nie mam teraz jak szukac, bede wdzięczny za linka.
Pizzaiolo5150
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: Pizzaiolo5150 »

cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Przesłuchałem ten wywiad. Ogolnie bardzo fajny, chociaż mam wrazenie, ze czasami sobie mimowolnie przerywano. Nowy numer "Łotr" bardzo dobry....czy tylko mi się wydaje, ze w pewnym momencie Tomek zaciągnął wokalizę jak Romek.....Kostrzewski znaczy się.
Ale z wątku o Andrzejczaku...jednak malo wiadomo....Wojtek miał sen, potem Rajmund zadzwonił, czemu zadzwonił, bo kupił gitarę basową. Nie bardzo to zrozumiałem. Nie wiadomo też skąd idea współpracy....moze dlatego, ze Rajmund im salę prób załatwił. Moglo to być lepiej pociągnięte.

Ale i tak najbardziej mnie wkurzylo info od PZ-ta, ze w Jarocinie nie bylo......zresztą nie bedę spojlerował....niech sam napisze.
Tak, czy siak ręce opadają.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Wróciłem. Średniswka. Drugi singiel Na dno gorszy od Łotra i Rozdziału, ale wciąż przywoity. Rano więcej.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Wczorajszy wieczór był.. wieczorem rozczarowań. Zarówno tych niespodziewanych jak i spodziewanych. Do tych pierwszych zdecydowanie zaliczyłbym odcinkowy pomiar prędkości na A2 pod Koninem (kto to wymyślił!!!!). Do drugich sposób nawigowania przez google (przez wsie bez drogi), metalową publiczność oraz seta Turbo.

Jeszcze przed koncertem w oczy rzucała się większa niż zazwyczaj liczba osób, które potencjalnie przyszły tylko na "Dorosłe dzieci" i ewentualnie "Jaki był ten dzień". Samego seta podejrzeliśmy przed koncertem na kartce i w zasadzie trochę nam się odechciało. Tylko 2.5 nowego numeru na pierwszym koncercie trasy. Chłopaki później się zarzekali, że oficjalnie promocja płyty zaczyna się dopiero 1.02, ale w takim razie czemu te koncerty są już pod szyldem trasy. Poza "Nowym rozdziałem" (świetnie wypadł na żywo, kilka osób wokół znało, przyjemnie było podrzeć mordę), zagrali "Na dno" (to ten numer, a nie Łotr, będzie kolejnym singlem) oraz "Wszystko wszędzie...", które mieliśmy już okazję kilka razy słyszeć. Trochę się ten numer pozmieniał od pierwszego wykonania, ale zasadniczo ciężko go uznać za nowość. Początek koncertu spędziliśmy w 2 rzędzie na środku. Dźwięk nie był tam idealny (za głośno, bo głośnik wisiał nam nad głowami), więc ciężko w pełni ocenić nowy numer. Na pewno słabszy od "Łotra" i "Rozdziału". Dla mnie lepszy od "Wszystko wszędzie...", dla żony gorszy. Po pierwszych 5 numerach (3 nowe + "Otwarte drzwi" i "Pismo") chłopaki zmienili instrumenty i zaczęła się kotleciarnia. Najpierw poleciał "Już nie z Tobą" i zaczęło się szaleństwo, a dla mnie skończył się koncert. Pogo rozkręcił Mateusz (wokalista Hellhaim i Subterfuge) i postanowiłem się ewakuować spod sceny. Wycofałem się na bok w okolicę stoiska z merchem (tam dźwięk był żyleta) i resztę koncertu... przegadałem z Bartkiem Hoffmannem :) Nawet za bardzo nie rejestrowałem co grają. Poza tym, że do już fatalnego seta postanowili dorzucić jeszcze "This War Machine" :lol:, moją uwagę zwrócił oczywiście "Strażnik Światła". Uwielbiam ten numer, ale on też ostatnio był w miarę często grany i mam go dobrze osłuchanego na koncertach. Mogliby zaproponować coś innego z tej płyty. Stojąc z boku mogłem obserwować publiczność - typową "staro-metalową" - mocno podpitą, na przemian stojącą jak kołki oraz nieznającą tekstów swoich ulubionych numerów. Wyróżnił się gość, który opowiadał swojej towarzyszce, że uwielbia, jak przystało na prawdziwego metala, "Jaki był ten dzień". Nawet jej "zaśpiewał" kawałek. Tak się złożyło, że chwilę później zagrali ten numer i gość w kółko śpiewał jeden wers (niezależnie od tego co właśnie śpiewał Tomek). W czasie DD poszedłem do kibla i natknąłem się tam na kolesia nucącego Dorosłe nad pisuarem. Po prostu fantastycznie. METAL!!!!!!!

Po koncercie oczywiście była okazja pogadać. Wojtek potwierdził wcześniejsze zapowiedzi co do seta w Poznaniu, więc @cezi powinieneś dostać "Narodziny demona". Oficjalne wydanie płyty i start promocji 1.02 w Poznaniu.

Na koniec kilka słów o Subterfuge. Mimo, że znamy oboje wokalistów, a zespół jest dla nas "lokalny", wczoraj po raz pierwszy mieliśmy okazję zobaczyć ich na żywo. Muszę powiedzieć, że był to bardzo fajny występ. Numery spoko, dźwięk w porządku. Wokale Mateusza i Kingi fajnie się uzupełniają. 40 minut zleciało błyskawicznie. Z Mateuszem też pogadaliśmy po koncercie i na ten rok planuje wydanie nowej płyty zarówno z Subterfuge jak i z Hellhaim (to dopiero pod koniec roku).

Sam lokal spoko, chociaż przed sceną 2 filary. Turbo idealnie mieściło się między nimi, Subterfuge niestety nie. Po koncertach obsługa szybko zastawiła salę stolikami i można było usiąść, napić się czy pogadać. Miła odmiana po koncertach w większych klubach, z których próbują cię wyrzucić jak tylko artysta zejdzie ze sceny.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Właśnie spojrzałem na zdjęcie seta, które żona zrobiła i okazało się, że to nieplanowane This War Machine wjechało zamiast Grzeszników. Jakbym wiedział wczoraj, to bym jeszcze powiedział Tomkowi co o tym myślę, bo jestem pewny, że to on był autorem zmiany w secie.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Wczoraj pół wieczoru męczyłem żonie, że poszedłbym se na Turbo, muszę ją teraz przeprosić, bo nawet myśleć o tym gigu szkoda czasu :lol:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

blackcocker pisze: sob sty 11, 2025 10:20 am Wczoraj pół wieczoru męczyłem żonie, że poszedłbym se na Turbo, muszę ją teraz przeprosić, bo nawet myśleć o tym gigu szkoda czasu :lol:
Nie no, Subterfuge + pierwsze 5 numerów Turbo naprawdę świetnie. Akurat godzinka koncertu. :D

cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

pz pisze: sob sty 11, 2025 9:43 am Wczorajszy wieczór był.. wieczorem rozczarowań. Zarówno tych niespodziewanych jak i spodziewanych. Do tych pierwszych zdecydowanie zaliczyłbym odcinkowy pomiar prędkości na A2 pod Koninem (kto to wymyślił!!!!). Do drugich sposób nawigowania przez google (przez wsie bez drogi), metalową publiczność oraz seta Turbo.

Jeszcze przed koncertem w oczy rzucała się większa niż zazwyczaj liczba osób, które potencjalnie przyszły tylko na "Dorosłe dzieci" i ewentualnie "Jaki był ten dzień".
Zawsze mogli Ci auto odholować:)

Ale przechodząc do meritum. Dzięki za recenzję....cieszę sie również, że nie pojechałem na ten koncert, chociaż był przez moment szaleńczy plan, żeby z Krakowa po wyjeździe cisnąc tam bezpośrednio.

Tak czy siak, Turbo na koncertach zawsze będzie grac Dorosłe Dzieci i Jaki Był Ten Dzien, bo 50 % publiczności zna (pamięta) tylko te dwa numery, a może tylko jeden. Zwłaszcza bez obrazy w mniejszych miejscowościach. Natomiast faktem jest, że set trochę rozczarował, oby było lepiej na nastepnych gigach. Faktem jest, że był okres świąteczny/poświąteczny i chłopaki mieli trochę malo czasu na ogranie nowych/przypomnienie starych numerów. reasumując...pierwsze śliwki robaczywki, Chociaż masz prawo być rozczarowany jadąc taki szmat drogi "wśród ryczących fal...poprzez chmury i deszcz/śnieg"

P.S. A tak w ogóle, to wczoraj słuchałem w aucie randomowej setlisty na Spotify....i włączył mi się numer Turbo "Kręci się nasz film". Kurde jaki zajebisty, nie mógł mi wyjść z kolejki, bo dawałem repeat.....Jeden z lepszych, jeśli nie najlepszy z okresu błędów i wypaczeń. I nigdy nie grany na żywo - jesli wierzyć amerykańskiemu portalowi.
pz
-#Administrator
-#Administrator

cezi pisze: sob sty 11, 2025 10:35 am
pz pisze: sob sty 11, 2025 9:43 am Wczorajszy wieczór był.. wieczorem rozczarowań. Zarówno tych niespodziewanych jak i spodziewanych. Do tych pierwszych zdecydowanie zaliczyłbym odcinkowy pomiar prędkości na A2 pod Koninem (kto to wymyślił!!!!). Do drugich sposób nawigowania przez google (przez wsie bez drogi), metalową publiczność oraz seta Turbo.

Jeszcze przed koncertem w oczy rzucała się większa niż zazwyczaj liczba osób, które potencjalnie przyszły tylko na "Dorosłe dzieci" i ewentualnie "Jaki był ten dzień".
Zawsze mogli Ci auto odholować:)

Zaparkowałem pod jakimś urzędem, ale to nie było CBA ;)

pz
-#Administrator
-#Administrator

Przesłuchałem sobie ponownie Łotra i już wiem z czym mi się kojarzy ta końcówka, gdy Tomek krzyczy. Z "Raportem z oblężonego miasta" Gintrowskiego.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

cezi pisze: pt sty 10, 2025 4:00 pm @gumbyy, a ten wywiad to będzie slowo czytane, czy w formie jakiegoś podcastu video?
Jeszcze nie wiemy co nam zaproponują. Jak będzie video to wleci na naszego YT.

Pytanka zapisane, w szczególności to o cięciu setów. Bo okładka i nowa płyta to główny temat będzie ;)
www.MetalSide.pl
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Dzięki wielkie. Pewnie o nową płytę w serwisach streamingowych też zapytasz. Bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić dwa profile Turbo na Spotify czy Tidalu.
pz
-#Administrator
-#Administrator

O tym wczoraj zapomniałem. Bo płyta na koncertach czy zamówienie przez neta spoko, ale fajnie jakby jakiś normalny streaming to miał. Ja akurat będę w dniu premiery za granicą i chętnie bym sobie posłuchał, a nie czekał 2 tygodnie do Warszawy.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

pz pisze: sob sty 11, 2025 9:43 am Wczorajszy wieczór był.. wieczorem rozczarowań.
Gdybym pojechał - co niestety nie doszło do skutku - miałbym zapewne podobne odczucia do Was, bo oczekiwania od Turbo byłyby znacznie wyższe. No, motyla noga! - po 2-3 numery to powinni grać na jesieni, aby ludzie wbili sobie w pamięć, że nowa płyta nadchodzi. Ale na pewno na bisach już byłbym zdania, że to był kolejny bdb koncert Turboli ...

Natomiast bardzo mnie cieszy, że Subterfuge się spodobali :) Dla mnie to przedewszystkiem zespół Tyberiusza, bardzo inteligentnego i ciekawego człowieka, fantastycznego muzyka. Patrząc na scenę metalową, nie tak łatwo być oryginalnym. Im się to świetnie udaje :) Czy wciąż gra z nimi gitarzysta w pióropuszu i zgrabna klawiszówka? - Bo zmian w składzie ostatnio sporo było ...
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
ODPOWIEDZ