Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Re: Ghost

Post autor: MaidenFan »

johnny_o pisze: pn mar 03, 2025 12:07 pm Ja kocham wszystkie i wszystko łyknę ;)
+1, nie wiem co by musiał nagrać, żeby mi nie siadło.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Biały dym się unosi, nowy Papa lada chwila...
https://m.youtube.com/watch?v=JRUWKJ6B1SU
Jutro o szóstej rano czasu polskiego premiera klipu do Satanized... Jednak Środa Popielcowa i premiera albumu pewnie w Wielki Piątek :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Zdjęcia fragmentów twarzy "nowego" już są. Nie dam ich tutaj, bo pliki za duże, Kw wygląda na to, że Tobias zrezygnował z lateksowej maski i po prostu będzie nosił makijaż + maskę z plakatu trasy.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
johnny_o

Bardzo kusi, ale nie chcę sobie spoilerować. Natomiast teraz nie wiem czy o tej szóstej oglądać billboard, czy od razu odpalić numer ;)
https://m.youtube.com/watch?v=mGR2M2mBJXU
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Czyli Papa V Perpetua jest na plakacie promującym trasę.
Awatar użytkownika
johnny_o

Szkoda że nie ma trailera i nikt niczego nie grał w knajpie ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Był trailer i był w nim Watcher, dla mnie to jest wiążące.

Kurde, singiel już za kilka godzin, ale łapią mnie przemyślenia :D

Wychodzi na to, że Tobias będzie nosił 2 podobne maski w stylu karnawałowym, tym samym pozbywając się maski na cały łeb. To jest o tyle interesujące, że sam wielokrotnie wspominał o ograniczeniach głosowych związanych z noszeniem takiej maski (właśnie stąd była cała "operacja plastyczna" Papy kilka lat temu, po prostu zrobili mu lepszy model). Po drugie, dalej nie ma ogłoszonych supportów na trasę i jeżeli trwa to tyle czasu, to może ich po prostu w ogóle nie być. Tobias wspominał kiedyś, że nie będzie już "an evening with Ghost", bo za bardzo go to męczyło - ale w sumie, jeżeli nie będzie się gotował w lateksie, to może jednak...?

Sama maska wydaje mi się nawiązaniem do 2 rzeczy: po pierwsze karnawału (timing nie jest przypadkowy) i - co ważniejsze - człowieka w żelaznej masce. Wiadomo, że w lore Ghosta Perpetua to najpewniej brat Copii, więc akurat motyw bliźniaka-monarchy skrywanego przed światem tutaj bardzo leży.

Jeszcze wchodzi (wyjątkowo) słusznie wyłapany wątek analogii między wizerunkiem Papy V i postaciami z szaty graficznej Infestissumam (Antychryst z okładki, Antychryst z grafiki do Year Zero, maska diabła "zasysająca" ludzi z grafiki do Depth of Satan's Eyes). Ogólnie widać, że sporo słuchaczy chciałoby powrotu do estetyki/brzmienia z pierwszych płyt, ale ja odnoszę się do tego sceptycznie. To pewnie kiedyś się może wydarzyć, ale nie sądzę, by miało to miejsce już teraz. Choć na pewno sama twarz V jest bardziej mroczna niż facjata pandy Copii.

PODOBNO Satanized uderza w tony zbliżone do Witch Image i Monstrance Clock. Jeśli to prawda, to nie jestem przekonany co do takiego wyboru. Niestety to nie Tobias te single wybiera, tylko Loma Vista, a ona ma różne głupie pomysły. Dla mnie idealnym singlem pilotażowm było Rats. Niezależnie od wszystkiego, piosenka trwa 4:07.

Okładka jest... Dziwna. Absolutnie nie będę tu krytykował Bielaka, który jest totalnym szefem, ale uważam, że ta grafika jest nieczytelna w porównaniu z wcześniejszymi. Papa stoi tyłem, z jego mitry wyrasta kolejny Papa, a na górze wisi szkielet... WTF? Ten widok ciągnący się za okiennicami i kontrast między pięknem i zniszczeniem to, jak rozumiem, nawiązanie do motywu z Impera, czyli wzrostu i upadku imperiów. A, no i całość umiejscowiona jest w kosmosie :?: Wizualnie trochę mi się to kojarzy z pracą do Spoksonat, gdzie kompozycja była nieco podobna.

No cóż, o wszystkim przekonamy się jutrzejszego ranka. Post w sumie bardziej dla siebie pisałem, bo lubię wracać do swoich archiwalnych wypocin :D Co by nie mówić, conclave to na pewno najbardziej emocjonujący czas w cyklu życia fana Ghosta.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Ghost - Skeletá 25.04.2025!
Awatar użytkownika
johnny_o

Eee, tydzień po Wielkim Piątku...
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Ta okładka jest na singla czy już na płytę?

Też uważam ją za nieczytelną. Ciężko rozróżnić niektóre detale. Na początku myślałem, że to jakaś fontanna.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
johnny_o

Mnie się bardzo podoba i pasowałaby do tytułu płyty.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ghost już od pewnego czasu nie robi osobnych okładek dla głównych singli. Zaczęło się to z Prequelle i Rats. Hunter's Moon nie było singlem płytowym per se, do pewnego momentu w ogóle nie było jasne, czy trafi na album.

nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Fajnie macie z tą zajawką na G. Dla mnie nadal zespół enigma, poza supportem na PGE w 19. Podobał mi się :)
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Skeletour :D
Załączniki
IMG_7644.jpeg
Awatar użytkownika
johnny_o

Dobre :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Mam nadzieję, że na scenie nie będzie nosił tej czapki podjebanej od stracha na wróble, ale pewnie będzie xD

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Na pewno będzie xd
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Fajna ta okładka. Przyznam szczerze. Ale to żadne zaskoczenie w przypadku Ghost.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Okeeej, ale potrzebuję trochę czasu, bo single Ghosta rzadko kiedy mi w pełni zaskakują po pierwszym odsłuchu.

Szaty Papy fajne i wdzianka Ghouli chyba też. Teledysk kojarzy mi się ze szwedzko-duńskim filmem Haxan.

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Takie sobie, chociaż trochę buja. Skrzydlate Ghoule fajne. Bardziej mi się podobają niż te z rurkami.
A
B
C
D
E
ODPOWIEDZ