07/10/2025 - Wind Rose + Orden Ogan - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Teddy123
-#Invader
-#Invader

07/10/2025 - Wind Rose + Orden Ogan - Warszawa

Post autor: Teddy123 »

Tolkienowscy powermetalowcy z Włoch zagrają 7 października w stołecznej Progresji. Wesprą ich Orden Ogan oraz Angus McSix.

Wind Rose gniotą na żywo i w studiu. Świadczą o tym nie tylko bangery pokroju „Fellows of the Hammer”, ale także jakość muzyczno-koncertowa. Ich inspirowany Tolkienem power metal z folkowym rdzeniem daje samą radość, a pełna emocji i dopracowana do cna oprawa występów urzeka precyzją. Najnowsza płyta grupy to „Trollslayer”.

Orden Ogan uprawiają powermetalowe rzemiosło od blisko trzydziestu lat i znają swój fach. Oprócz wrzynającej się w ucho hymniczności tych podniosłych refrenów oferują także wycieczkę do świata fantasy. Polecamy ich najświeższy album – „The Order of Fear”.

Angus McSix to projekt Angusa McFife’a, byłego wokalisty Gloryhammer. Szyld jest nowy, ale złożony z zasłużonych gatunkowych wyjadaczy. Będzie dużo międzygalaktycznych bitew i powermetalowa rozrywka.

Sprzedaż biletów na koncert w Progresji już się rozpoczęła na Knock Out Music Store (druki kolekcjonerskie).
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Re: 07/10/2025 - Wind Rose - Warszawa

Post autor: johnny_o »

Doskonały news, będę :)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: 07/10/2025 - Wind Rose - Warszawa

Post autor: krusejder »

Dopiszcie do tematu Orden Ogan, bo to całkiem solidny band i jeśli się wybiorę, to bardziej z uwagi na nich
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
johnny_o

Re: 07/10/2025 - Wind Rose + Orden Ogan - Warszawa

Bilet kupiony. Na innych stronach od samego początku widniało info o rozpoczęciu sprzedaży dopiero 13.12., przez weekend sprzedaż na KOMS była wyłączona, a dzisiaj z rana wjechała od razu druga pula. I tak przewidywałem sold out prędzej niż później, ale nie aż tak.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

80% sold.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Tolkienowy Powermetal? Chciałbym zobaczyć Krasnoludy na koncercie metalowym :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

O Jezu, dopiero teraz zobaczyłem ten temat i już po samym tekście mogę stwierdzić jedno: RZYYYYYYG

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

:lol:
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Schizoid pisze: czw sie 14, 2025 2:05 pm O Jezu, dopiero teraz zobaczyłem ten temat i już po samym tekście mogę stwierdzić jedno: RZYYYYYYG
https://www.facebook.com/share/v/19xXLBqzCq/

Nie mam pojęcia o czym mówisz
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

No i dlaczego mi robisz takie niemiłe rzeczy

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

o kurwa
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Schizoid pisze: czw sie 14, 2025 6:24 pm No i dlaczego mi robisz takie niemiłe rzeczy
Skoro już to zobaczyłem to czemu mam cierpieć samemu
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Sold out.
Awatar użytkownika
johnny_o

Dziwne że dopiero na tydzień przed gigiem... Kto wbija? :)
Awatar użytkownika
johnny_o

18:00 - The Doors
18:45 - Angus McSix
19:35 - Orden Ogan
20:50 - Wind Rose
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

johnny_o pisze: sob paź 04, 2025 8:42 am Dziwne że dopiero na tydzień przed gigiem... Kto wbija? :)
Ja, z uwagi na Ogana
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Za powyższą rekomendacją krusejdera pojawiłem się w Progresji już na Orden Ogan i warto było. Dobry heavy/power w bardziej klasycznym stylu niż współczesne plastikowe nuclearblastcore. Chętnie się też potem zapoznam bliżej z dyskografią :).

Samo Wind Rose można określić mianem "miniSabatonu". Muzyka podobna, fanbase podobny, vibe na koncertach podobny, tylko teksty i stylówy trochę inne :mryellow:. Nie byłem wielkim fanem do tej pory i raczej nie zostanę, ale sam koncert solidny, nie dziwię się, że doszli do tego momentu, że wyprzedają Progresję. 90 minut grania wystarczyło z nawiązką, szczególnie biorąc pod uwagę tradycyjny tłok i zaduch w Progresji oraz kręcący się prawie przez cały koncert duży młyn. Prawie, bo chwila spokoju nadeszła, kiedy zagrali "Shot in the Dark" Ozzy'ego. Chęci może i były dobre, ale nie był to dobry wykon, a po drugie, miałem wrażenie, że większość publiki nie kojarzy tego kawałka XD. Stąd też moje wcześniejsze skojarzenie z Sabatonem - na oko było dużo osób, które pewnie poza Wind Rose to słuchają może tylko parę nazw z kuccore'u, a klasyki już nie za bardzo. Napisałbym, że "takie czasy, kiedyś to było", ale w sumie gdzieś w 2008 roku po wydaniu 40:1 wyglądało to pewnie podobnie na koncertach Szwedów XD.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Pierwszy raz widziałem Oganów na scenie i nie zawiodłem się. Dobre kompozycje, zabawna konferansjerka, fajne brzmienie. Może tylko ciut za dużo rzeczy leciało z taśm, takie miałem wrażenie.

Mieli dobre przyjęcie, chętnie zobaczyłbym ich na headliner show. Być może nawet po tej próbce szarpnąłbym się na wyjazd do innego miasta w tym celu.

Natomiast Wind Rose jest takie, jakie jest. Ja po obejrzeniu 5 numerów wyszedłem, zwlaszcza że miałem jeszcze coś do zrobienia do roboty. Tu mogło być jeszcze więcej efektów dźwiękowych. Mam nadzieję, że dzisiejszy Sabaton jest jednak wciąż lepszy muzycznie ;)

Po relacji Mr M cieszę się, że nie czekałem do Shot in the Dark xDDD
Awatar użytkownika
johnny_o

Ja wpadłem już na Angus McSix i pół godziny krindżu w wykonaniu byłego wokalisty Gloryhammer. W takiej dawce nawet zaskakująco strawne. Orden Ogan nie znałem wcześniej ale chętnie się zapoznam bliżej, jak i powtórzę przy najbliższej okazji bo bardzo dobre to było. Taśm u nich nie słyszałem bo jestem wielkim fanem Wind Rose ;) Cóż, bawiłem się świetnie i tylko ten Shot na minus - wykon nieszczególny a publika niekumata.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Mnie przez ten koncert i poszukiwania clipów na YT kapel w nim uczestniczących karzą teraz polecaniem podobnych "Niemieckich Kochanków"

https://youtu.be/umXOUGSLXLU?si=xbXHYmdUB1IvOw_e

Najgorsze, że ten numer mi się podoba :///
ODPOWIEDZ