07/10/2025 - Wind Rose + Orden Ogan - Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
07/10/2025 - Wind Rose + Orden Ogan - Warszawa
Tolkienowscy powermetalowcy z Włoch zagrają 7 października w stołecznej Progresji. Wesprą ich Orden Ogan oraz Angus McSix.
Wind Rose gniotą na żywo i w studiu. Świadczą o tym nie tylko bangery pokroju „Fellows of the Hammer”, ale także jakość muzyczno-koncertowa. Ich inspirowany Tolkienem power metal z folkowym rdzeniem daje samą radość, a pełna emocji i dopracowana do cna oprawa występów urzeka precyzją. Najnowsza płyta grupy to „Trollslayer”.
Orden Ogan uprawiają powermetalowe rzemiosło od blisko trzydziestu lat i znają swój fach. Oprócz wrzynającej się w ucho hymniczności tych podniosłych refrenów oferują także wycieczkę do świata fantasy. Polecamy ich najświeższy album – „The Order of Fear”.
Angus McSix to projekt Angusa McFife’a, byłego wokalisty Gloryhammer. Szyld jest nowy, ale złożony z zasłużonych gatunkowych wyjadaczy. Będzie dużo międzygalaktycznych bitew i powermetalowa rozrywka.
Sprzedaż biletów na koncert w Progresji już się rozpoczęła na Knock Out Music Store (druki kolekcjonerskie).
Wind Rose gniotą na żywo i w studiu. Świadczą o tym nie tylko bangery pokroju „Fellows of the Hammer”, ale także jakość muzyczno-koncertowa. Ich inspirowany Tolkienem power metal z folkowym rdzeniem daje samą radość, a pełna emocji i dopracowana do cna oprawa występów urzeka precyzją. Najnowsza płyta grupy to „Trollslayer”.
Orden Ogan uprawiają powermetalowe rzemiosło od blisko trzydziestu lat i znają swój fach. Oprócz wrzynającej się w ucho hymniczności tych podniosłych refrenów oferują także wycieczkę do świata fantasy. Polecamy ich najświeższy album – „The Order of Fear”.
Angus McSix to projekt Angusa McFife’a, byłego wokalisty Gloryhammer. Szyld jest nowy, ale złożony z zasłużonych gatunkowych wyjadaczy. Będzie dużo międzygalaktycznych bitew i powermetalowa rozrywka.
Sprzedaż biletów na koncert w Progresji już się rozpoczęła na Knock Out Music Store (druki kolekcjonerskie).
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Re: 07/10/2025 - Wind Rose - Warszawa
Doskonały news, będę 
Re: 07/10/2025 - Wind Rose - Warszawa
Dopiszcie do tematu Orden Ogan, bo to całkiem solidny band i jeśli się wybiorę, to bardziej z uwagi na nich
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- johnny_o
Re: 07/10/2025 - Wind Rose + Orden Ogan - Warszawa
Bilet kupiony. Na innych stronach od samego początku widniało info o rozpoczęciu sprzedaży dopiero 13.12., przez weekend sprzedaż na KOMS była wyłączona, a dzisiaj z rana wjechała od razu druga pula. I tak przewidywałem sold out prędzej niż później, ale nie aż tak.
Tolkienowy Powermetal? Chciałbym zobaczyć Krasnoludy na koncercie metalowym 
O Jezu, dopiero teraz zobaczyłem ten temat i już po samym tekście mogę stwierdzić jedno: RZYYYYYYG
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Forum internetowe to poważna sprawa.
No i dlaczego mi robisz takie niemiłe rzeczy
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- blackcocker
- -#Moderator

o kurwa
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Skoro już to zobaczyłem to czemu mam cierpieć samemu
Forum internetowe to poważna sprawa.
- johnny_o
Dziwne że dopiero na tydzień przed gigiem... Kto wbija? 
- johnny_o
18:00 - The Doors
18:45 - Angus McSix
19:35 - Orden Ogan
20:50 - Wind Rose
18:45 - Angus McSix
19:35 - Orden Ogan
20:50 - Wind Rose
Ja, z uwagi na Ogana
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Za powyższą rekomendacją krusejdera pojawiłem się w Progresji już na Orden Ogan i warto było. Dobry heavy/power w bardziej klasycznym stylu niż współczesne plastikowe nuclearblastcore. Chętnie się też potem zapoznam bliżej z dyskografią
.
Samo Wind Rose można określić mianem "miniSabatonu". Muzyka podobna, fanbase podobny, vibe na koncertach podobny, tylko teksty i stylówy trochę inne
. Nie byłem wielkim fanem do tej pory i raczej nie zostanę, ale sam koncert solidny, nie dziwię się, że doszli do tego momentu, że wyprzedają Progresję. 90 minut grania wystarczyło z nawiązką, szczególnie biorąc pod uwagę tradycyjny tłok i zaduch w Progresji oraz kręcący się prawie przez cały koncert duży młyn. Prawie, bo chwila spokoju nadeszła, kiedy zagrali "Shot in the Dark" Ozzy'ego. Chęci może i były dobre, ale nie był to dobry wykon, a po drugie, miałem wrażenie, że większość publiki nie kojarzy tego kawałka XD. Stąd też moje wcześniejsze skojarzenie z Sabatonem - na oko było dużo osób, które pewnie poza Wind Rose to słuchają może tylko parę nazw z kuccore'u, a klasyki już nie za bardzo. Napisałbym, że "takie czasy, kiedyś to było", ale w sumie gdzieś w 2008 roku po wydaniu 40:1 wyglądało to pewnie podobnie na koncertach Szwedów XD.
Samo Wind Rose można określić mianem "miniSabatonu". Muzyka podobna, fanbase podobny, vibe na koncertach podobny, tylko teksty i stylówy trochę inne
Pierwszy raz widziałem Oganów na scenie i nie zawiodłem się. Dobre kompozycje, zabawna konferansjerka, fajne brzmienie. Może tylko ciut za dużo rzeczy leciało z taśm, takie miałem wrażenie.
Mieli dobre przyjęcie, chętnie zobaczyłbym ich na headliner show. Być może nawet po tej próbce szarpnąłbym się na wyjazd do innego miasta w tym celu.
Natomiast Wind Rose jest takie, jakie jest. Ja po obejrzeniu 5 numerów wyszedłem, zwlaszcza że miałem jeszcze coś do zrobienia do roboty. Tu mogło być jeszcze więcej efektów dźwiękowych. Mam nadzieję, że dzisiejszy Sabaton jest jednak wciąż lepszy muzycznie
Po relacji Mr M cieszę się, że nie czekałem do Shot in the Dark xDDD
Mieli dobre przyjęcie, chętnie zobaczyłbym ich na headliner show. Być może nawet po tej próbce szarpnąłbym się na wyjazd do innego miasta w tym celu.
Natomiast Wind Rose jest takie, jakie jest. Ja po obejrzeniu 5 numerów wyszedłem, zwlaszcza że miałem jeszcze coś do zrobienia do roboty. Tu mogło być jeszcze więcej efektów dźwiękowych. Mam nadzieję, że dzisiejszy Sabaton jest jednak wciąż lepszy muzycznie
Po relacji Mr M cieszę się, że nie czekałem do Shot in the Dark xDDD
- johnny_o
Ja wpadłem już na Angus McSix i pół godziny krindżu w wykonaniu byłego wokalisty Gloryhammer. W takiej dawce nawet zaskakująco strawne. Orden Ogan nie znałem wcześniej ale chętnie się zapoznam bliżej, jak i powtórzę przy najbliższej okazji bo bardzo dobre to było. Taśm u nich nie słyszałem bo jestem wielkim fanem Wind Rose
Cóż, bawiłem się świetnie i tylko ten Shot na minus - wykon nieszczególny a publika niekumata.
Mnie przez ten koncert i poszukiwania clipów na YT kapel w nim uczestniczących karzą teraz polecaniem podobnych "Niemieckich Kochanków"
https://youtu.be/umXOUGSLXLU?si=xbXHYmdUB1IvOw_e
Najgorsze, że ten numer mi się podoba :///
https://youtu.be/umXOUGSLXLU?si=xbXHYmdUB1IvOw_e
Najgorsze, że ten numer mi się podoba :///