No Prayer For The Dying

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

farmer1990
-#Invader
-#Invader

Re: No Prayer For The Dying

Postautor: farmer1990 » sob wrz 01, 2007 5:10 pm

ten album jest naprawde swietny :)
miecie z pewnoscia Fear'a oraz AmoLaD
a szczegolnie na nim podoba mi sie glos Bruce'a
taki zadziorny wokal szczerze kocham i jest to imo najlepsza plyta w jego wykonaniu

Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: Nomad » pn gru 24, 2007 2:56 pm

fajna płyta, stawiam ją na równi z Fearem, ale to No Prayer jest niedoceniany, płyta ma swój klimat, doskonała nie jest ,ale zła też nie

Tailgunner 8,5/10
Holy Smoke 8/10
No Prayer for Dying 9/10
Public Enema No.1 8,5/10
Fates Warning 9/10
The Assasin 8/10
Run Silent Run Deep 8,5/10
Hooks in You 7,5/10
Bring Your Daughter... 8/10
Mother Russia 6,5/10 (niepotrzebny utwór na albumie)

Awatar użytkownika
Thor
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Thor » pn gru 24, 2007 3:05 pm

Mateczka jest fajna

Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: vyrus » pn gru 24, 2007 3:06 pm

Mateczka jest fajna
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.

Deleted User 2259

Postautor: Deleted User 2259 » pn gru 24, 2007 3:11 pm

Tailgunner 9/10
Holy Smoke 8/10
No Prayer for Dying 8,5/10
Public Enema No.1 10/10
Fates Warning 9,5/10
The Assasin 7/10
Run Silent Run Deep 7/10
Hooks in You 8,5/10
Bring Your Daughter... 8/10
Mother Russia 8/10

Awatar użytkownika
Thor
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Thor » pn gru 24, 2007 3:13 pm

Od mateczki zaczynałem grę na gitarze więc sentymencik ;-)

Timothy Dalton
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Timothy Dalton » ndz sie 17, 2025 8:02 am

Jeśli ten Jake Lee był w 1990 wolny to dlaczego Harris na gitarę bierze kogoś takiego jak Janick? W obwodzie byli Sykes, Schenker, nawet Gary Moore teoretycznie. Po latach kompletnie nie rozumiem co kierowało Harrisem. Janick to sympatyczny gość ale muzycznie jest po prostu słaby. To odbija się na muzyce.

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: sajki » ndz sie 17, 2025 10:49 am

To wszystko gwiazdy gitary, Harris nigdy nie chciał kogoś takiego w zespole.

Timothy Dalton
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Timothy Dalton » ndz sie 17, 2025 11:12 am

Gwiazdy miały być dwie. Dickinson i Harris.

Awatar użytkownika
johnny_o
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: johnny_o » ndz sie 17, 2025 11:23 am

Jeszcze któryś by się Szefowi postawił ;)

Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: remi » ndz sie 17, 2025 1:16 pm

Właśnie jak dla mnie Jan to taki wirtuoz gitary, którego zespół bardzo potrzebował. Obejrzyj sobie kilka filmików Licks of the Beast o Janku - tam Nick dobrze to tłumaczy. MI jako gitarzyście zawsze było też bliżej do Jana niż do Adriana, i to przy uczeniu się solówek tego pierwszego miałem więcej rozkmin zakończonych - "wow, to jest mocne".
Oczywiście, że Janek nie przebije studyjnie mistrzostwa świata gitary z SiT czy 7thSon, ale bez niego (i jego kompozycji) Maiden byłoby pozbawione pewnego skrzydła gry gitarowej, która poszerzyła horyzonty wyznaczone przez wspominany Duet.

Awatar użytkownika
Gary91
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Gary91 » ndz sie 17, 2025 1:20 pm

Steve kiedyś coś napomknął, że każdy członek IM musi być w stu procentach brytyjski, także Jake Lee na wstępie byłby poza zainteresowaniami. A Janick był kumplem Bruca, no i właściwie miał dość dobre muzyczne CV. Zresztą Tattooed Milionaire to już bardzo dobra wizytówka dla Janicka, no a Steve był łakomy na BYD...TTS. Nie wiem, może potrzebowali gitarowego wariata, żeby skontrastować solidność Davea. Na przykład jak zaczynałem przygodę z gitarą to Jan był dla mnie taki wooow robi sztuczki, zapierdziela po tej scenie, nie gra dokładnie, ale robi to w taki pozytywny sposób. Co do samej płyty to całkiem przyjemnie się jej słucha, nie jest taka gładka jak FOTD i może właśnie dlatego trafia w moje gusta. Najgorsze jest jej pominięcie na tegorocznej trasie, podczas kiedy był najlepszy moment, żeby cokolwiek z niej zagrać.. No ale cóż, może kiedyś jeszcze dziabną jakieś numery na żywo
7.8.08 - Somewhere Back In Time
10.6.11 - The Final Frontier Tour
4.7.13 - Maiden England
24.6.14 - Maiden England
3.7.16 - The Book Of Souls Tour
23.11.16 - British Lion
27.7.18 - Legacy Of The Beast
5.3.20 - Bruce Dickinson Global Expo
23.7.22 - British Lion
24.7.22 - Legacy Of The Beast
13.6.23 - The Future Past Tour
2.8.25 - Run For Your Lives

Timothy Dalton
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Timothy Dalton » ndz sie 17, 2025 1:23 pm

Bez urazy, ale strasznie sobie dopowiadasz. Nie potrafię wymienić ani jednej zachwycającej solówki Janicka. Ktoś potrafi? No bo co? Wasting Love? Wystarczy sobie porównać co w Sign of the Cross robi Dave i Janick. Solo tego drugiego to jakiś wypełniacz czasu. Z Adrianem to już w ogóle ....skoro Janick byłby dobrym gitarzystą bez trudu mógłby grać solówki Adriana czy Dave'a. To jednak dość żałosne, że na obecnej trasie gra 3 sola. Mam czasem wrażenie, że on na koncertach tylko uderza w struny i jego wpływ na brzmienie muzyki Iron Maiden jest zerowy. Gdyby w Iron Maiden były profesjonalne stosunki to w 1999 wyleciałby z zespołu. Nigdy w tym zespole nie byłoby tematu trzech gitar i jest to kompletnie niepotrzebne. Utwory epickie gdzie każdy z nich ma solówki się nie sprawdzają. Raz to się jakoś udało w Dance of Death. W pozostałych kompozycjach był przesyt.

Zbyt dużo słyszałem poglądów o tym jaki to Janick jest cudowny bo...uwaga, uwaga..na Rock in Rio fajnie się bawi z Eddiem. Na tym forum w temacie ankietowym jest takich pełno. Czy to sztuczne przypisywanie mu polskości gdzie gościu nawet dwóch zdań po polsku nie chciał się nauczyć. Jakimś dziwnym trasem genialne Iron Maiden skończyło się wtedy, jak on doszedł do tego zespołu. Taki przypadek?

Janick, wirtuoz? Naprawdę?
Steve kiedyś coś napomknął, że każdy członek IM musi być w stu procentach brytyjski
To, że wokalista to jeszcze rozumiem. Kwestie akcentu i tak dalej, ale w przypadku innych muzyków to jest jakiś debilizm. Serio.

Awatar użytkownika
Gary91
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Gary91 » ndz sie 17, 2025 1:46 pm

Najlepsze jest to, że masz rację. Solówki Janicka to jedna wielka niewiadoma, zwłaszcza na koncertach, większość opracowana na tym samym patternie i naprawdę niewiele jest tych przemyślanych. Na obecnej trasie tak naprawdę Janick mógłby tylko wyjść do FOTD, bo cała reszta mogłaby być na spokojnie ograna przez Adriana i Davea. Porównując solidność Maiden z lat 80, do tego co było w latach 90 to niebo a ziemia. Ale jednak kurde nie wiem... jakoś mam sentyment do typa, nie twierdzę, że jest jakimś tam wirtuozem to fakt, prędzej pociesznym wariatem, ale ta jego energia jakoś tak napędza w jakiś sposób tą machinę. Jeśli jego przyjęcie do IM pomogło temu zespołowi przetrwać, to chwała za to. Można oczywiście spekulować, co by było, gdyby przyjęli kogoś innego, ale stało się jak się stało, jest jak jest, a reszta to historia. Wychodzi na to, że Janick jest jak Marmite - można go lubić albo nienawidzić
7.8.08 - Somewhere Back In Time
10.6.11 - The Final Frontier Tour
4.7.13 - Maiden England
24.6.14 - Maiden England
3.7.16 - The Book Of Souls Tour
23.11.16 - British Lion
27.7.18 - Legacy Of The Beast
5.3.20 - Bruce Dickinson Global Expo
23.7.22 - British Lion
24.7.22 - Legacy Of The Beast
13.6.23 - The Future Past Tour
2.8.25 - Run For Your Lives

Timothy Dalton
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Timothy Dalton » ndz sie 17, 2025 2:05 pm

W sensie, to o dopowiadaniu to pisałem do Remiego. Dlatego, ze zbyt dużo takich poglądów słyszałem. Ten Janick jest broniony na różne sposoby, ale rzadko kiedy idą za tym sensowne argumenty. Żeby nie być gołosłownym, wchodzę teraz w temat najlepszy gitarzysta Iron Maiden.

Argumenty za Janickiem

cytuję

"Janick za Dance of Death no i oczywiście za rzucanie gitarką :solo :solo :rocx :rocx ."

"Janick, za ruch sceniczny, poczucie humoru, a także to, co stworzył"

"Janick Gers - za wspaniałą grę, humor i polskie pochodzenie"

"Janick Gers za pajacowanie na scenie "

"Janek - za to, jaki jest na scenie, i w ogole jakies takie sympatyczne wrazenie sprawia"

i tak dalej i tak dalej

Faktycznie przekonali mnie. Te argumenty sprawiają, że kasuje absolutnego króla gitarowego feelingu, a także kasuje jednego z najlepszych specjalistów od solówek gitarowych w heavy-metalu. To były posty z 2003/2004 roku, czyli typowe pokolenie Rock in Rio. Kto tam najbardziej się rzuca w oczy? No właśnie.

Janicka absolutnie nie nienawidzę. Skądże. Mało tego gdybym miał do wyboru spotkanie z nim czy Stevem albo Brucem to bym się minuty nie zastanawiał. Teraz jakby go mieli wywalić bym pierwszy protestował, jaki sens. Po prostu w 1990 roku Steve miał zrobić uczciwy casting a nie kierować się osobistymi sympatiami. Tak samo jak w 1995 roku. Kropka.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » ndz sie 17, 2025 2:29 pm

Po prostu w 1990 roku Steve miał zrobić uczciwy casting a nie kierować się osobistymi sympatiami. Tak samo jak w 1995 roku. Kropka.
Ale niby dlaczego coś niby Stefan musiał? Bo Ty tak chcesz? Granie w zespole to złożona sprawa (choćby osobowość na co dzień). Wybrał jak wybrał i może dzięki temu wyborowi i decyzji z tamtych lat IM jest dzisiaj w tym, a nie innym miejscu? Widocznie Jan daje tyle, że Harris nie myśli o pozbyciu się go z zespołu.

Serio, dziecinne jest takie pisanie "ma być tak jak ja chcę, bo ja wiem lepiej. Kropka."
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: sajki » ndz sie 17, 2025 2:43 pm

Bez urazy, ale strasznie sobie dopowiadasz. Nie potrafię wymienić ani jednej zachwycającej solówki Janicka. Ktoś potrafi? No bo co? Wasting Love?
Tak, Wasting Love ma kapitalna solówkę.
Zbyt dużo słyszałem poglądów o tym jaki to Janick jest cudowny bo...uwaga, uwaga..na Rock in Rio fajnie się bawi z Eddiem.
Ty serio takie kocopoły piszesz, czy wymyślasz pod tezę?

Timothy Dalton
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Timothy Dalton » ndz sie 17, 2025 2:46 pm

Przecież podałem tutaj całe cytaty z tematu "Ulubiony gitarzysta Iron Maiden". Sam sobie ich nie wymyśliłem.

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: sajki » ndz sie 17, 2025 3:05 pm

Tak to wygląda, bo ciężko mi uwierzyć w to, że ktoś sądzi, że Jan jest cudowny, bo się z Eddim fajnie bawi.

Timothy Dalton
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Timothy Dalton » ndz sie 17, 2025 3:20 pm

To w takim razie poczytaj ten temat

viewtopic.php?t=1865&hilit=ulubiony+git ... 20#p120665

3/4 argumentów za Janickiem dotyczy zachowania na scenie.

Wróć do „Forum Główne”