Top 10 Koncertówek - wyzwanie - Zajzajer

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

Top 10 Koncertówek - wyzwanie - Zajzajer

Post autor: Zajzajer »

tak jak w temacie, tylko 10 albumów, oceniam pod względem audio, na top 15 dvd/bluray przyjdzie jeszcze czas

Najpierw jeden HM:

G3 - Live in Tokyo (2005)

Obrazek

Jedyne oficjalna koncertówka w tym składzie i był to pierwszy raz (i chyba ostatni) gdy G3 gościło w Azji, więc pamiątka warta uwagi. Pierwszy występuje John Petrucci i czuć że nie ma lipy, dobrze dobrane utworu, potem Steve Vai tutaj czasem trochę mnie nudzi i na końcu wielki Joe Satriani a potem Jam gdzie Panowie sięgają po 3 żelazne klasyki Rock 'N' Rolla.

Ulubione utwory: Glasgow Kiss, Damage Control, Building the Church, Searching, War, Foxy Lady

to tyle codziennie postaram się 1-2 albumy wrzucać :)
Still Reigning...
nugz
SMERF MARUDA

Re: Top 10 Koncertówek - wyzwanie - Zajzajer

Post autor: nugz »

Świetne G3, ale jednak z sentymentu wybieram edycję z Malmsteenem.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

to ja wole to g3 z Japonii i G3 z Johnsonem to pierwsze, bo ostatnio jakas druga koncertowka w tym samym skladzie byla
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

10. An Evening with John Petrucci and Jordan Rudess (2000)

Obrazek

Żona Jordana załatwiła koncert chłopakom w tym teatrze (ok 600 osób wejdzie) okładka w wersji z 2004 wrzuciłem, oryginalna wersja całkowicie się różni (którą również posiadam) jest 7 utworów a na tej jest 10. W zasadzie mamy tylko 2 muzyków tutaj (a ja jednak wolę koncertowe albumy z wokalistami) jest Jordan Rudess na klawiszach i Pietrucha na erni ballu gdzie często ma tutaj włączony przester na akustyka, ale nie dajcie się zmylić na tym koncercie nie występuje prawdziwy akustyk. Jedna z moich wersji tej płyty jest podpisana zarówno przez Pietruchę jak i Łysego :) na koncercie prócz tego co jest na płycie chłopaki zagrali lot trzmiela (na płycie jest wersja studyjna niestety tylko) i Hourglass - Liquid Tension Experiment, szkoda, że nie wszedł na płytę, ale to by musieli już dwupłytowe wydawnictwo zrobić. Momentami album troszeczkę zamula koprem, jak i wsponiałem wolę jednak albumy z wokalistami stąd 10 (ostatnia pozycja)

Ulubione utwory: In the Moment, Black Ice
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

9. Iron Maiden - Rock in Rio (2002)

Obrazek

Pamiętam najpierw album miałem na kasecie (fajne podwójne opakowanie) potem kasety vhs z koncertem i day in life a dopiero potem dorobiłem się koncertu na cd i dvd. Zespół w świetnej formie, trzecia gitara służy temu zespołowi. Dickinson w mega formie a do tego to bieganie po scenie itd, ale dobra skupmy się na wersji audio, absolutnie wspaniałe wykonania, mega feeling, super McBrain czuć energie publiczności. Klasyka, wstyd nie znać. Nie jestem posiadaczem bootlegów Iron Maiden, kilka kiedyś miałem i nie jestem tak osłuchany jeśli chodzi o ich bootlegi, ale wiele wykonań z tego koncertu to moim zdaniem najlepsze wersje jakie słyszałem :)

Ulubione utwory: Wrathchild, Sign of the Cross, The Trooper, The Clansman, The Evil That Men Do, Hallowed Be Thy Name
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

8. Supertramp - Paris (1980)

Obrazek

Oceniam wersję 90 minutową audio, bo taką mamy w domu, jest jeszcze 2 godzinna, ale dopiero kilka lat temu się ukazała, prócz tego mamy jeszcze to Dvd z 2012 roku, perkusista znalazł taśmy z koncertu na strychu i reszta już jest historią. Na tym wydaniu co mam jest aż 7 z 8 utworów z płyty Crime of the Century a ze Śniadanka w Ameryce są raptem 3 utwory, mimo że to nagrania w głównej mierze są z trasy promującej właśnie ten ostatni album. Zespół gra świetnie, fajnie jak członkowie bandu zwracają się do publiki po francusku, złoto w Usa, platyna w Kanadzie, no ten zespół to kiedyś był gigant :) na plus też w secie jeden utwór który był jako b-sajd na singlu Lady, czyli utwór You Started Laughing. RIP Rick Davies (*)

Ulubione utwory: The Logical Song, Hide in Your Shell
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

7. Genesis - The Way We Walk, Volume One: The Shorts (1992) / The Way We Walk, Volume Two: The Longs (1993)

ObrazekObrazek

Zbiór nagrań podzielony na single i dłuższe kompozycje (jest też wersja połączona) ale wrzucam taką, większość nagrań pochodzi z trzech Hanoverskich dat 1992 (15 lat później widziałem ich pierwszy i ostatni raz), ale mamy też coś z wcześniejszej trasy, jak Los Angeles 86 czy Wembley 87. Dla mnie to jest najlepszy skład Genesis + dwóch towarzyszących muzyków, to było pierwsze Genesis z jakim miałem styczność w życiu. Steve Hackett i Peter Gabriel to nie moja bajka, szanuję ich, ale fanem nigdy nie byłem, zrobili swoje i dopiero po ich odejściu zespół rozwinął skrzydła i poszedł w takim kierunku, jakim poszedł. Szkoda, że więcej zespołów nie podążyło taką popową ścieżką jak Genesis, mówię całkowicie serio. Takie Dream Theater, Yes czy wielu innych to teraz niestety więźniowie własnego stylu i grają bezpiecznie. Ale przejdźmy do koncertówki, najpierw Shorts: publika żywiołowo reaguje na wszystkie te hity, Phil śpiewa z ogromnym feelingiem (jedyny słuszny wokal Genesis) doskonała perkusja Chestera Thompsona, reszta kolegów nie zostaje w tyle. Solo gitarowe w Jesus He Knows Me - Daryl Stuermer bawi się w shred i wychodzi mu to znakomicie. Fajna zabawa z publiką Collinsa w Throwing It All Away, co za band człowieku. Absolutny tytan koncertowy. Mama też nieźle wychodzi, końcówka Hold on My Heart i tak płyniemy sobie spokojnie do końca, przechodzimy do 2 części wydawnictwa Longs: tutaj się sporo dzieje, mamy drum duet na 2 perkusje, coś wspaniałego. W ogóle to wolę te drugą płytę właśnie gdzie mamy też Old Medley (sporo fajnych staroci) który trwa prawie 20 minut, palce lizać. I kilka nowszych dłuższych epików, Domino rozwala mnie totalnie - jak dla mnie najlepszy moment tego wydawnictwa :) to tyle, zostało najlepsze 6 koncertówek. Będzie się działo.

Ulubione utwory: Domino
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

6. Dream Theater - Live Scenes from New York (2001)

ObrazekObrazek

Najpierw trochę info:

Gościnnie podczas koncertu wystąpili: Theresa Thomason (śpiew), Jay Beckenstein (saksofon sopranowy w utworze Another Day) oraz Kent Broadhurst (aktor grający rolę hipnoterapeuty).

Album został wydany 11 września 2001 roku – w dzień zamachów terrorystycznych. Tytuł Sceny na żywo z Nowego Jorku nabrał drugiego znaczenia. Na domiar złego okładka przedstawiała miasto w płomieniach – z wieżowcami World Trade Center i Statuą Wolności na pierwszym planie. Płyta została wycofana ze sklepów i powróciła do sprzedaży kilka dni później ze zmienioną okładką. Część pierwszego wydania pozostała jednak w obiegu nabierając wartości kolekcjonerskiej.

To teraz ode mnie, wow mają rozmach chłopaki, pierwsza oficjalna koncertówka z Rudessem, prawie bite 190 minut muzyki. Mike zasłabł po tym koncercie, ale na szczęście to omdlenie było niegroźne. James LaBrie ma koncertówki na których lepiej śpiewa, ale nie jest źle. Rudess momentami denerwuje i całość jako koncert czasami nie mam ochoty słuchać za jednym razem, bo to jednak ponad 3 godziny muzyki, a i mamy całe Scenes from a Memory i sporo innych ciekawych rzeczy. Mam kilka wersji tego albumu zarówno z jabłkiem jak i normalne, i kiepsko jest wydane płyty włożone do koperty, ale nie wszystkie takie są, bo np koreańska wersja to cudo. John Petrucci błyszczy swoimi partiami, podobnie jak Mike Portnoy i słyszalny John Myung, ta trójka założycieli moim zdaniem wypada na tym koncercie najlepiej. Na trzeciej płycie cd są dodatkowo dwa video do obejrzenia : Another Day i solo Rudessa, które co tu dużo mówić jakoś nie powala. Chór gospel w The Spirit Carries On czyni chyba ten kawałek jego najlepszą wersją. John & Theresa solo spot niszczy, solo miało się znaleźć na utworze Through Her Eyes ale brakło miejsca na płycie. Za to na koncercie nie było co żałować :) druga płyta to dalej trochę materiału ze SFAM - końcówka Portnoya z Finally Free to coś pięknego. Mamy trochę medleyów potem a trzecia płyta to już uczta znakomita A Mind Beside Itself, Learning to Live i A Change of Seasons. DT w świetnej formie, być może będzie jeszcze jakaś koncertówka DT, nie mówię że nie, czy tak. DT nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa.

Ulubione utwory: John & Theresa Solo Spot, Through Her Eyes, The Spirit Carries On, Voices, Learning to Live, A Change of Seasons
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

4. Iron Maiden - Live After Death (1985)

Obrazek

Klasyczna, kultowa koncertówka u mnie na 5 miejscu, dysk pierwszy (oceniam remasterke 98) z koncertów z Long Beach, a drugi dysk z Hammersmith - Londyn. Najdłuższa trasa koncertowa Dziewicy - 187 koncertów. Po raz pierwszy zespół zagrał wtedy w Polsce, zresztą wszystko to doskonale wiecie. Absolutnie nic mi w tym albumie koncertowym nie przeszkadza. No nie ma się co rozpisywać. Okładka to moje top 2 okładek wszech czasów w ogóle, a teraz wypiszę swoje ulubione kawałki:

Ulubione utwory: Revelations, Rime of the Ancient Mariner, Powerslave, The Number of the Beast, Hallowed Be Thy Name, Running Free, Phantom of the Opera
Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2025 9:28 am przez Zajzajer, łącznie zmieniany 1 raz.
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

3. Alice in Chains - Unplugged (1996)

Obrazek

Moim zdaniem największe arcydzieło z serii akustycznych koncertów unplugged, pierwszy koncert AiC od prawie 2,5 roku, tylko 400 fanów (w tym członkowie Metalliki) koncert trwał niewiele ponad 70 minut, ale tak naprawdę łącznie z różnymi podejściami i pomyłkami aż ponad trzy godziny!!! Mega smutno ogląda się na DvD wychudzonego i szarego na twarzy Layne'a, ale dalej spiewał znakomicie i ta charyzma, ale oceniam wersje studyjne, na top dvd/blu ray przyjdzie kiedyś czas jeszcze. Jest tu kilka kompozycji które zostały wykonane po raz pierwszy na żywo a niektóre nawet i ostatni. Mamy nową kompozycję która zamyka koncert czyli Cantrellowe - Killer is Me, jest też oczywiście podwójna platyna. Mam sporo wspomnień dotyczących tego zespołu, w najgorszym momencie ważyłem 49 kg i też byłem na twarzy blado/zielony, swoje przeżyłem i w tych przeżyciach muzyka Alice in Chains podtrzymywała mnie na duchu. Trochę szkoda, że nie ma nic z Facelift, bo miało być np Love Hate Love i We Die Young, ale ograniczenia czasowe rządzą się swoimi prawami. AiC z Laynem 4 life!!!

Ulubione utwory: Nutshell, Sludge Factory, Down in a Hole, Rooster, Would?, Frogs, Over Now
Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2025 9:28 am przez Zajzajer, łącznie zmieniany 1 raz.
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

5. Dream Theater - Once in a LIVEtime (1998)

Obrazek

W tym słynnym teatrze w którym nagrano ten koncert doszło do zamachu w czasie koncertu eagles of death metal w 2015, tak to ten sam obiekt niestety. James nie jest tu w najlepszej formie, koncert jest okrojony o utwory: Burning My Soul, Under a Glass Moon, The Way It Used to Be, Anna Lee, Speak To Me, Hey You (cover Pink Floyd), Goodbye Yellow Brick Road (Elton John cover), Cover My Eyes i to tyle. Jay Beckenstein tak naprawdę nie grał na koncercie na saksofonie w Take Away My Pain jego partia została nagrana w studio a potem zgrabnie połączona z tym nagraniem koncertowym. Nie ma sola gitarowego w Scarred, krążyły wtedy plotki, że Pietrucha nie umie zagrać tej solówki, ale na niektórych, innych koncertach z tej trasy solówka była bez problemu grana, ach ci fani :wink: w 2009 na letnim legu w europie kończyli takim samym medleyem jak tutaj czyli Metropolis pt.1, Learning to Live i VII część ACoS - The Crimson Sunset, miałem szczęście kilka razy go zaliczyć wtedy w takiej formie ;) a ta ośmiominutowa solówka Pietruchy już nie robi takiego wrażenia jak kiedyś, mamy lot trzmiela, LTE i pare innych i co? Jednak widzę, że chyba przesadziłem z tym 3 miejscem, dam ostatecznie ten album na 5 pozycji, wyżej jednak stawiam zarówno Live After Death - Maidenów jak i Unplugged - Alicji.

Ulubione utwory: Voices, Take the Time, Scarred, Trial of Tears, Take Away My Pain
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

2. Avenged Sevenfold - Live in the LBC (2008)

Obrazek

76 minut czystego rock 'n' rolla, bielizna lata po scenie (ale wrócmy do wersji audio lol) mamy fana zaproszonego podczas wykonywania Walk - Pantery, Matteo poradził sobie doskonale i po wykonie zostaje zaproszony na Backstage gdzie są drinki i panienki xd, to jest życie. Rev jeszcze żył i doskonale bębni/śpiewa. Lepszego momentu na wydanie tego koncertu być nie mogło. Szkoda, że Second Heartbeat jest w skróconej wersji, ale w takiej go grali na tej trasie wtedy. Słynne Long Beach Arena, tak w tej samej hali zostało nagrane LaD - Maidenów. Zacky i Syn jako bliźniacy gitarowi brzmią idealnie, czuć, że chłopaki grają u siebie. Johhny śpiewa początek Seize the Day, fajnie, dobrze ciupie tutaj na basie. No i M. Shadows - klasa wiadomo. Jest to też jedno z moich ukochanych dvd, ale na taki ranking przyjdzie czas. Striptizerki na Scream, co za band :D A7X for Life!!! i wcale nie potrzeba 2,5 - 3 godziny żeby rozwalić system na koncercie.

Ulubione utwory: Second Heartbeat, Afterlife, Beast and the Harlot, Scream, Seize the Day, Walk, Bat Country, Almost Easy, Gunslinger, Unholy Confessions, A Little Piece of Heaven

wymieniłem prawie cały koncert lol xD,
Still Reigning...
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Haartbeat to absolutny banger na żywo🔥
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

No fajny ten koncert A7X, ale chyba nie ukazał się w oficjalu na CD.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

Cold pisze: ndz gru 07, 2025 10:35 pm No fajny ten koncert A7X, ale chyba nie ukazał się w oficjalu na CD.
Nie, ale jest w formacie digital, promo i kasecie
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

1. Dream Theater - Live at the Marquee (1993)

Obrazek

W 1993 roku zespół miał tylko trochę singli, majesty Demos i 2 albumy studyjne, tak więc fani chętnie przyjęli to nowe wydawnictwo na cd (co z tego że Labrie większość partii dograł w studio) wystarczy posłuchać wielu bootlegów z tej najdłuższej - niekończącej się DT trasy, by wiedzieć że LaBrie w latach 91-94 to był topowy gracz - najbardziej top oceniam pierwszy leg od października do grudnia 94 promujący Awake, to chyba moje najlepsze moment wokalne live nagrane przez kogokolwiek (no może na równi z M. Shadowsem lata 2008-2011 i Laynem z Alice in Chains 90-93) . Chwilę po wydaniu tego koncertu doszło na vhs : Live in tokyo. Kevin Moore w składzie, lepszego klawiszowca DT juz nie miało. 6 utworów, ale za to jakich, oceniam europejskie wydanie, w japońskim zamiast Surrounded na pozycji 4 mamy Another Day. Metropolis pt. 1 nie różni się za bardzo od oryginału, jest Bombay Vindaloo instrumentalna improwizacja/kompozycja grana tylko 6 razy na żywo, jeden z moich topowych wałków live DT - wszyscy tu błyszczą a zwłaszcza Kevin i JP. Nie ma się co rozpisywać - gig absolutna klasyka, jak i kultowa już okładka, to serce to był pierwszy tatuaż jaki robiłem w ogóle. Pull Me Under to już klasyka, ale ten utwór już się słyszało tyle razy, pojawiał się na tylu ich wydawnictwach, że nie umieszczę go na mojej liście ulubionych z tego koncertu.

Ulubione utwory: A Fortune in Lies, Bombay Vindaloo, Surrounded, Another Day (japońskie wydanie) Another Hand / The Killing Hand

To już wszystko dzięki jak się komuś chciało czytać moje wypociny
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

To teraz jeszcze podsumowanie koncertów z mojej dyszki: państwa/kontynenty miasta

Ameryka południowa - Brazylia - Rio De Janeiro x1
Ameryka Północna - USA - Nowy Jork x3
Ameryka Północna - USA - Long Beach x2
Europa - Francja - Paryż x2
Europa - Niemcy - Hannover x1 (4 koncerty)
Ameryka Północna - USA - Los Angeles x1
Europa - Anglia - Londyn x3
Europa - Anglia - Knebworth x1
Still Reigning...
ODPOWIEDZ