03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Prawda taka, że malkontenci będą narzekać na Mystic i się zalic, a i tak będzie sold-out.
https://www.last.fm/user/kamooo
Z ciekawości sprawdziłem i rok temu (31.01.2025) podali, że na edycję 2025 sprzedali 84% 4-dniowych i 62% VIP. Jako że pule pewnie są takie same, to sprzedaż wygląda na podobny poziom, a nawet ciut lepszy.
- Recit The Thornographer
- -#Moonchild

Nie ma się co dziwić, w kolejnych ogłoszeniach nie było fajerwerków, ale po podziale na dni jest więcej niż OK.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
No i po co był ten festiwal narzekań? 
- Recit The Thornographer
- -#Moonchild

No jak to, w końcu to nasz sport narodowy. Chociaż przyznać trzeba, że organizatorzy nie ułatwiają tematu mętną komunikacją.
Wciąż mnie zastanawia temat z poprzedniej strony, że organizatorzy są tak apodyktyczni i niedostępni, że muzyczne media nie mogą nawet zapytać o to, czy scena o nowej nazwie będzie pod chmurką, czy to wciąż będzie tłoczne B90, bo utracą wejściówkę dziennikarską.
Wciąż mnie zastanawia temat z poprzedniej strony, że organizatorzy są tak apodyktyczni i niedostępni, że muzyczne media nie mogą nawet zapytać o to, czy scena o nowej nazwie będzie pod chmurką, czy to wciąż będzie tłoczne B90, bo utracą wejściówkę dziennikarską.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
- Emilio
- -#Lord of the flies

Kupiłem ten czwartkowy bilet. Ciekawe i le uda mi się zobaczyć, priorytetem jes tMegadejw i Anthrax, ale jakby sie nic nie pokrywało to chętnie bym Marduka zobaczył i może coś jeszcze.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Bo nie ma konkurencji w PL
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
To fakt. Nie ma konkurencji. SDL to dużo mniejsza skala. Inne są z innych kategorii tematycznych. Nawet te rockowe, to jednak imprezy nastawione na lokalnych wykonawców. Przydałoby się coś jeszcze, pewnie na południu Polski, chociaż wtedy jest konkurencja w postaci czeskich imprez. To może być za duże ryzyko dla naszych biznesmenów. Ogólnie wydaje mi się, że u nich coś nie tak na poziomie komunikacyjnym się porobiło. A na początku nie kojarzę, żeby tak było.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Początki Mystic Festival to też specyficzny temat. Mnie od zawsze raziło, że ogłoszenia na WUP nie są odpowiednio znakowane i w zasadzie kupując podstawowy karnet nie wiesz, czy daną kapelę zobaczysz czy nie. Ale my też początkowo trochę przymykaliśmy oko na różne rzeczy. Była pandemia, obsuwy, koniec końców po prostu byliśmy zadowoleni, że możemy pojechać do tego Gdańska, że mamy w ogóle imprezę takich rozmiarów.
Pierwsze wtopy - mniej lub bardziej zawinione przez orgów - zaczęły się w 2023 i to była inba z mainem i parkiem, które nie powstały na czas. Potem akcja z ukrywanymi headlinerami (Boże, co za żenada...) i tak się to toczy...
Ja się w 100% zgadzam, że brak konkurencji jest tu czynnikiem ważącym, ale nie ma opcji, żeby alternatywa powstała. Bo kto ma to niby zrobić? Wiemy, jak wyglądają zapatrywania LN na temat festiwali metalowych, a to jedyny gracz, który realnie mógłby podziałać.
Pierwsze wtopy - mniej lub bardziej zawinione przez orgów - zaczęły się w 2023 i to była inba z mainem i parkiem, które nie powstały na czas. Potem akcja z ukrywanymi headlinerami (Boże, co za żenada...) i tak się to toczy...
Ja się w 100% zgadzam, że brak konkurencji jest tu czynnikiem ważącym, ale nie ma opcji, żeby alternatywa powstała. Bo kto ma to niby zrobić? Wiemy, jak wyglądają zapatrywania LN na temat festiwali metalowych, a to jedyny gracz, który realnie mógłby podziałać.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Wydaje mi się, że od tych problemów ze scenami zaczęła się komunikacyjna padaka. Może wzięli hejt, wtedy nie całkiem zasłużony, bo jednak udało się ogarnąć, za bardzo do siebie.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Udało się ogarnąć, ale jednak kilka koncertów odwołano, a sam chaos związany ze scenami to nie była rzecz akceptowalna na imprezie takich rozmiarów. Jasne, tam zawalił podwykonawca, ale te umowy były robione na krzywy ryj i samo to jest w przypadku takiego festiwalu niedopuszczalne.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Shedao Shai
- -#Nomad

Artur Rojek chuj i gnojek!
- Shedao Shai
- -#Nomad

Wiem że są tu fani, więc uprzejmie donoszę, że Mastodąt ogłosił właśnie klubówkę 25 czerwca w Berlinie.