Kreator

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: Kreator

Post autor: nugz »

Duuude...
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Where's your tank? :lol:
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

A co to jest styl Sabaton? Słyszałem kiedyś dwie płyty i melodiami to one nie stały, a prostactwem kompozycyjnym, które objawiało się np. sprowadzeniem muzyki w zwrotkach do sekcji rytmicznej. Tylko tak robi pełno zespołów.

Dżosef słusznie zauważa, że co to w sumie jest "melodyjka"? To trochę tak, jak w odpowiedzi na czyjeś argumenty ktoś mówi, że to "pierdolenie". Jedno i drugie nic nie oznacza, nie niesie żadnej treści.

Uproszczona harmonia i rytmika to w tego typu muzyce nic specjalnego, ani to disco, ani jazz. Kreator nie robi niczego specjalnego i mam wrażenie, że są yebani tylko przez kontrast z pierwszymi nagraniami. Wydaje mi się, że ludzie po prostu oczekują "napierdalać, napierdalać!".
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Recit The Thornographer pisze: wt mar 31, 2026 11:02 am A co to jest styl Sabaton? Słyszałem kiedyś dwie płyty i melodiami to one nie stały, a prostactwem kompozycyjnym, które objawiało się np. sprowadzeniem muzyki w zwrotkach do sekcji rytmicznej. Tylko tak robi pełno zespołów.
Ja kiedyś się dowiedziałem, że AMOLAD to „Sabaton” czyt. jest czołg na okładce tj. wojna, żołnierze. Czyli wedle tej reguły Salisbury Uriah Heep to też Sabaton. „Czołgi jeździły teeeż”
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Recit The Thornographer pisze: wt mar 31, 2026 11:02 am Dżosef słusznie zauważa, że co to w sumie jest "melodyjka"? To trochę tak, jak w odpowiedzi na czyjeś argumenty ktoś mówi, że to "pierdolenie". Jedno i drugie nic nie oznacza, nie niesie żadnej treści.
No przecież to żadna tajemnica, że zazwyczaj chodzi o infantylne powtarzanie kilku nut na gitarze przy użyciu 1-2 strun przez x czasu, a do tego często pokrywających się z wokalem, co jest po prostu tanim rozwiązaniem songwriterskim, bo takie coś może zrobić początkujący wioślarz. Trudniej jest napisać dobry riff jako motyw wiodący niż replikować ścieżkę wokalu - czy od drugiej strony, pisać wokal pod coś takiego to też nie są wyżyny kompozytorstwa.

Tutaj ta wypowiedź wygląda mniej więcej tak:
- To tandeta
- Nie możesz mówić, że to tandeta, bo to nic nie znaczy!!!

XD

To chyba naturalne, że dzięki zapoznawaniu się z tekstami kultury, w tym przypadku muzyki, siłą rzeczy w konsekwencji ocenia się pewne zabiegi artystyczne przez porównanie do tego, co słyszało się wcześniej (lub później). Ergo, odnosząc się do samego IM, to nie powinno dziwić, że dla jakiegoś fana takie Stratego wypada niekorzystnie przy tym, co zrobiono w unisono w finałowej części Siódmego Syna, bo samo zaawansowanie tych melodii oraz stopień ich eksploatacji jest po prostu skrajnie różny (a pomijam już kwestię brzmienia, które jak najbardziej może rzutować na kiczowatość takiego dzieła). Czego oczekujesz? Że ktoś będzie to argumentował w sposób "a bo tutaj zrobił benda na 7 progu E i to brzmi źle bo powinien być na 10 progu G i byłoby lepiej"? No szanujmy się. Jeśli słucha się muzyki rockowej już jakiś czas, to pewne rzeczy po prostu będą ci się podobać i brzmieć lepiej, a inne gorzej. Tu nie ma żadnej wielkiej filozofii.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Generalnie każdy ma swoje preferencje i sztuka nie jest obiektywna, ale mnie lekko rozpieprza to jak Recit nie ogarnia tego, że ktoś krytykuje jedną część kompozycji, najwidoczniej rażącą krytykującego, i jeszcze przywołuje tu Dying Fetus, jakby naprawdę, fan italo disco czy New Order miał za obowiązek lubienie wszystkiego, co ma w sobie mniej lub bardziej tandetne linie melodyczne, bo tak to brzmi z jego strony. Że na forum poświęconym Iron Maiden takie zarzuty są głupie... No kurde, i co z tego, że jesteśmy na forum Iron Maiden? Nie słyszysz różnicy między Maidenami, a Nightwish, a nawet swoim Cradle of Filth? Zajzajerowi nie podoba się ten Kreator, ma prawo wypowiedzieć to głośno, czy jego opinia jest słuszna czy nie. Widocznie nawet dla kogoś, kto lubi prostszą czy melodyjną muzykę, przecież on jest fanem Avenged Sevenfold (ja też) i uwielbia Iron Maiden, ale widocznie nawet dla kogoś kto ceni sobie melodyjność i jako taką przystępność coś takiego "okołosabatonowskiego" może wykraczać poza granice tolerancji. Jak to można określić? Melodyjny przerost formy nad treścią? Wszystko ma swoje granice indywidualnie dla każdego słuchacza.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Caracalized pisze: wt mar 31, 2026 1:30 pm Generalnie każdy ma swoje preferencje i sztuka nie jest obiektywna, ale mnie lekko rozpieprza to jak Recit nie ogarnia tego, że ktoś krytykuje jedną część kompozycji, najwidoczniej rażącą krytykującego, i jeszcze przywołuje tu Dying Fetus, jakby naprawdę, fan italo disco czy New Order miał za obowiązek lubienie wszystkiego, co ma w sobie mniej lub bardziej tandetne linie melodyczne, bo tak to brzmi z jego strony. Że na forum poświęconym Iron Maiden takie zarzuty są głupie... No kurde, i co z tego, że jesteśmy na forum Iron Maiden? Nie słyszysz różnicy między Maidenami, a Nightwish, a nawet swoim Cradle of Filth? Zajzajerowi nie podoba się ten Kreator, ma prawo wypowiedzieć to głośno, czy jego opinia jest słuszna czy nie. Widocznie nawet dla kogoś, kto lubi prostszą czy melodyjną muzykę, przecież on jest fanem Avenged Sevenfold (ja też) i uwielbia Iron Maiden, ale widocznie nawet dla kogoś kto ceni sobie melodyjność i jako taką przystępność coś takiego "okołosabatonowskiego" może wykraczać poza granice tolerancji. Jak to można określić? Melodyjny przerost formy nad treścią? Wszystko ma swoje granice indywidualnie dla każdego słuchacza.
+1000
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Plus jeszcze dodam, że jako stary fanatyk Dream Theater, są melodie na ich późniejszych albumach vide The Astonishing, których po prostu nie da się strawić...

Johnny - możesz śmiało odpalać ten Kreator, moze Tobie podejdzie, ja się biorę za ten przedostatni album Kreator dziś i zobaczymy czy on mi podejdzie

I tak jak mówię ostatni raz wcześniej Kreator sluchałem jakoś w 2005/2006 i te stare płyty były ok wtedy, nie wiem jak będzie teraz
Zajzajer on the Road 2026:
nugz
SMERF MARUDA

A tak, każdy ma swoją percepcję, zgadzam się XD
Moja krzyczy do tego Kreatora - NEIN! :)

Zawsze można dać się pobić przez SODOM, do czego zachęcam :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

nugz pisze: wt mar 31, 2026 3:05 pm A tak, każdy ma swoją percepcję, zgadzam się XD
To po ciul siedzisz w tym temacie i non stop stękasz? Wiemy już od dawna, że Kreator nagrał słabą płytę :roll: :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
johnny_o

Nugz stęka? Nowe, nie znałem ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Słucham pierwszy raz Hate Uber Alles, w drugim utworze coś czuję nawet ducha Manowar, na razie po kilku fragmentach lepiej mi się jawi niż ostatnie dzieło :)
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

johnny_o pisze: wt mar 31, 2026 5:23 pm Nugz stęka? Nowe, nie znałem ;)
😆
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Kurwa, piszę o Kreatorze w temacie Kreatora, a ten służbista się przypierdala :)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

gumbyy pisze: wt mar 31, 2026 5:13 pm
To po ciul siedzisz w tym temacie i non stop stękasz?
Bo może. Pozwól nugzowi być nugzem ;)
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Widzę, że się nie rozumiemy. Mnie chodzi tylko o treść przekazu, który jest dość słabym komunikatem. Z marudzenia na "melodyjki", które są wszechobecne w tego typu muzyce, nic nie wynika. Chodzi o nielubienie melodii ogólnie? O jakieś konkretne? Nie podoba się, OK, mnie też się specjalnie nie podoba jak już pisałem, tylko skoro to takie "tfu" i "rzyg", jak zostało zademonstrowane, to bym chętnie przeczytał o co dokładnie chodzi :P

Sabaton też sporo osób nazywa gównem i w sumie nie wiem dlaczego. Nie pomaga, że sam nie umiem skojarzyć tego Kreatora z Sabatonem na podstawie mojego doświadczenia z płytami tych drugich. Bym się chętnie dowiedział, poczytał. Lubię czytać i gadać o muzyce, po prostu. Z szacunkiem :P Jestem ostatnią osobą, która by czyichś gustów nie szanowała.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

nugz pisze: wt mar 31, 2026 6:07 pm Kurwa, piszę o Kreatorze w temacie Kreatora, a ten służbista się przypierdala :)
Staaaaryy:

nugz pisze: śr sty 28, 2026 6:54 am Nie mogę sobie poradzić z tymi melodyjkami, rzyg.
nugz pisze: pn mar 30, 2026 6:59 am🤢
nugz pisze: pn mar 30, 2026 10:36 am Po prostu nie takiego Kreatora lubię. Nie da się wszystkim dogodzić :)
nugz pisze: pn mar 30, 2026 12:34 pm Nie mogę tego dźwignąć, kiedy robi się jakiś Sabaton, krwawię w środku :)
nugz pisze: pn mar 30, 2026 4:23 pm Włączyłem właśnie Loyal to the Grave.
70 sekund i basta, nie mogę...
nugz pisze: pn mar 30, 2026 7:19 pm Jak mam sprawiedliwie ocenić i napisać, że jest lipa, skoro robię pass po 70 sekundach?! :)
Kolejne podniosłe intro, generyczny tekst o niczym i melodyjki, idealne pod smoki albo krasnoludy, no do chuja...
nugz pisze: wt mar 31, 2026 7:00 am Tego nie wiem, tak mi się kojarzy, i są to najgorsze dla mnie skojarzenia - cheesy, corny, goofy.
nugz pisze: wt mar 31, 2026 3:05 pm A tak, każdy ma swoją percepcję, zgadzam się XD
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
johnny_o

Oj tam, same rzeczowe i merytoryczne wypowiedzi ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Gumbyy, ciężka praca wykonana :lol:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

johnny, gumbyy, Wy też nie słyniecie z obszernych, merytorycznych wpisów ;)

Nadal trzymam się tematu.
A Ty sprawdź, czy nie ma Ciebie w Sraczu ;)
ODPOWIEDZ