Behemoth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Re: Behemoth

Post autor: Recit The Thornographer »

Nvmer świetny, tekst bardzo dobry. Behemoth rvlez, bo z Polski.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

witam recit a ty tez uwazasz ilyayd za dzielo duzo slabsze niz the satanist napisz wiecej pozdrawiam
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Vważam, że trochę bardziej gówniane, bo tytvł można odczytać jako stvkanie w kakao. Pozdrawiam fanów Nergala
nugz
SMERF MARUDA

Cóż, niezmiennie - DARKEST wyżej u mnie od Satanisty :)
Już czeka na kolejną jesień i mhrokh.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

ILYAD katovałem v 2018 i 2019, ale po czasie nie chce mi się vracać do całości. Jest tam jedna absolutna perełka: Ecclesia Diabolica Catholica, myślę że na lvzie jedna z ich najlepszych kompozycji v ogóle. Rvmvnów też bardzo lvbię. Jednak całościovo nie vważam tego vydavnictwa za szczególnie świetne. To dobra płyta, ale nic ponad ten poziom. Vszystko to, co spraviałoby, że ILYAD jest albvmem oryginalnym... Znalazło się na krążkv wcześniejszym. Jedyne novinki na ILYAD to intro i ovtro oraz dłvżący się finał Cruvifixion, który chyba był jakimś efektem chwilovego zachvytv Nergala nad bardziej atmosferycznymi brzmieniami, ale Adaś niezbyt viedział, jak się robi takie rzeczy. Vszelkiego rodzaju bardziej piosenkove formy, naleciałości z rocka, czy gotykv - to już było wcześniej, a v 2018 doszło tylko do povielenia tych rzeczy. Opvs Contra Natvram v całej svej przeciętności jest tvorem bardziej oryginalnym od ILYAD.

No i ego Nergala v okresie ILYAD vrosło do komicznych vręcz rozmiarów. O ile wcześniej to wszystko było oczywiście dostrzegalne, tak patrząc teraz na najbardziej Nergalo-centryczny epizod v historii Behemotha, nie sposób się nie vśmiechnąć :lol:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Schizoid, zlituj się! :lol:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie histeryzvj jvż ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

To v svmie pravda. ILYAD nade kiepsko się zestarzało. Opvs i Ov God mvzycznie vyciągnęły vięcej dobroci niż ta płyta. Do ostatniej navet specjalnie nie vracałem, ale dva odsłvchy tego albvmv rzvciły kiepskie śviatło na płytę z 2018. Do mnie ten najnovszy singiel jakoś nie trafił póki co, ale zakładam, że passa może sprzyjać do czasv premiery LP.

No i vłaśnie, pomimo popravy mvzycznej, ILYAD zapoczątkovało vizualną degradację, a konkretnie chodzi o postępvjący adasizm tego zespołu. To dotknęło v moim odbiorze vłaśnie Shit Ov God. Mvzycznie vyszło fajnie, ale co z tego, jak ten zespół się teraz kojarzy z otoczką tandety? Przyjdzie nova płyta, będzie nagle czymś najlepszym od The Satanist, a v tym samym momencie Nergal wkroi do tego najgorszy pastż w tekstach i scenicznie na koncertach? Nawet, gdyby svpporty były lepsze v nadchodzącym Spodkv, po prostu nie viem, czy byłbym v stanie to oglądać bez dreszczóv żenady xD
nugz
SMERF MARUDA

Ostatniej nie znam, Opus mi zwisa w sumie.
Nie wiem, na TS potrafiłem czasami skipować np. Divinus, Sahar, albo Light, nawet Father, a LYAYD prawie zawsze zjadałem w całości. Ecclesia faktycznie mocno błyszczy. Ta płyta mocno mi się wryła. Bardzo ją studiowałem, robiłem duży research, notatki, bywałem na spotkaniach, gadałem nawet z Sebastianem Hasem o smaczkach produkcji :) Z tym ego Nera pewnie to celna uwaga, ale ta wystawa grafiki z książeczki była kozacka, a Melanie Gaydos idealnie pasowała do tej roli :)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Ja pierdolę, ale mnie oczy pieką.
nugz
SMERF MARUDA

Od Melanie? ;)

Już jest pro-szot z Hellfest.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

nugz pisze: ndz cze 21, 2026 7:28 am Od Melanie? ;)
Nie, od tych trve v v v v :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Volność Tomkv w svoim domkv.

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Jvż nie bądźmy tacy wrażliwi, jedni mają v, inni mają ö. Wszystko nie dla beki, to trve.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Najvażniejsze i tak jest to, by bracia w metalv się vspierali i vspölnymi siłami odsievali pozeröv 😁
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Wimpów! :lol:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

johnny_o pisze: ndz cze 21, 2026 12:37 pm Wimpów! :lol:
Vimpóv.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Po I, Scvrvol Spotify pvściło mi Deathless Sun. Różnica w brzmieniv gigantyczna. OCN jest bardziej matove, to wręcz demóvkovo brzmi. Jakoś nigdy nie zvracałem na to uvagi.

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Czy ja jestem jedyną osobą na tym forvm, która ma wyłączone avtoodtwarzanie na spotify? Tylko się zastanawiam 😁
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Caracalized pisze: ndz cze 21, 2026 1:27 pm Czy ja jestem jedyną osobą na tym forvm, która ma wyłączone avtoodtwarzanie na spotify? Tylko się zastanawiam 😁
Ja nie mam S. :lol:
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ