Ostatnio odkryłem/polecam
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Caracalized
- -#Assassin

Re: Ostatnio odkryłem/polecam
Tak, wróci pod koniec roku i napisze najbardziej epickie relacje ever albo i jedną długą ze wszystkich koncertów, którą dwa dni się będzie czytało, tak aby na sanktuariankę się załapać jeszcze 
a to dobrze, ze go widział. Czyli wszystko w najlepszym porządeczkuCaracalized pisze: ↑śr sie 26, 2026 2:04 pm Shedao niedawno pisał, że go widział w Sopocie i po prostu przerwę od nas sobie zrobił. Może wróci![]()
Zajzajer on the Road 2026:
@Schizoid i @Caracalized - dzięki za Venatora (pierwszy album jakiś czas temu wysłuchałem, a potem zapomniałem o nich), Triumpher i Fortress. Jak najbardziej moje klimaty, czyli lądują na liście do przesłuchania.
Może nie ostatnio, bo 16 lat temu gdzieś odkryłem ten band, ale polecam portugalski The Allstar Project
https://www.progarchives.com/artist.asp?id=3572
Jak widać wydawnictw nie mają za wiele, najlepsza moim zdaniem imo ta z 2011 roku
https://www.progarchives.com/artist.asp?id=3572
Jak widać wydawnictw nie mają za wiele, najlepsza moim zdaniem imo ta z 2011 roku
Zajzajer on the Road 2026:

Dziś wyszedł nowy krążek Green Lung - Necropolitan. Z Green Lung łączy mnie krótka znajomość, przeszło rok, coś ponad to. Wkręciłem się w nich przed gigiem na Mystic Festival 2025 i od tamtego czasu bardzo lubię sobie ich zapuścić. Single zwiastowały udany album i Nercopolitan faktycznie jest bardzo dobry (opinia wydana na podstawie jednego odsłuchu, ale chyba będzie trwała). Natomiast sama stylistyka płyty bardzo mnie zaskoczyła. Już Necropolitan Line sugerowało, że podejście do songwritingu może być trochę inne od dotychczasowego, bo tam żwawej piosenki Green Lung wcześniej nie miało. Na tym niespodzianki się jednak nie kończą. Miejscami zastanawiałem się, czy nie słucham... Solowego Dickinsona. Pomijam, że w Black Magic Radio wokalista wpadł w wokalne rewiry starszego (ale nie starego) Bruce'a, ale kurdebele, przecież Ozymandias to jest numer, który mógłby się znaleźć na płytach BD od Accident of Birth wzwyż
Z ciekawostek: w przedostatnim utworze za recytację odpowiedzialna jest ruda z Castle Rat. Cała płyta to jakiś concept album, ale nie zagłębiałem się w szczegóły. Na okładce widać klasyczny motyw ust piekieł ze sztuki średniowiecznej (to samo, co u Ghosta na Prequelle), diabeł na górze to chyba nawiązanie do kadru z filmu Haxan: Witchcraft Through the Ages. Fajne detale
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- blackcocker
- -#Moderator

Super album, będzie si3ę u mnie bił z TNE 
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
10: Hallas, Hallas(?), Misthyrming, Wolvennest, She Past Away
11: Messa(?), Messa(?), Carpenter Brut, Imperial Triumphant, Niechęć
12: Lady Pank(?), Psychonauts(?), Lebanon Hanover
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
10: Hallas, Hallas(?), Misthyrming, Wolvennest, She Past Away
11: Messa(?), Messa(?), Carpenter Brut, Imperial Triumphant, Niechęć
12: Lady Pank(?), Psychonauts(?), Lebanon Hanover
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Bardzo dobra polecajka, słucham od wczoraj 
U mnie na razie chyba wygrywa... W temacie TNE pisałem, że brakuje mi tam trochę przebojowości. No to tutaj jest jej bardzo dużo, przecież takie Black Magic Radio to jest hicior w chuj. Tak samo Babalon, Ozymandias, otwieracz i inne. No jestem tym materiałem zauroczony. Nie wiem, czy nie AOTY u mnie na ten moment, ale powiedzmy, że do tej pory żaden tegoroczniak nie rozłożył mnie na łopatki. Ale jest serio git.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
No i patrz co narobiłeś :dSchizoid pisze: ↑pn wrz 14, 2026 10:21 pmU mnie na razie chyba wygrywa... W temacie TNE pisałem, że brakuje mi tam trochę przebojowości. No to tutaj jest jej bardzo dużo, przecież takie Black Magic Radio to jest hicior w chuj. Tak samo Babalon, Ozymandias, otwieracz i inne. No jestem tym materiałem zauroczony. Nie wiem, czy nie AOTY u mnie na ten moment, ale powiedzmy, że do tej pory żaden tegoroczniak nie rozłożył mnie na łopatki. Ale jest serio git.
Hehe, super
Tak właśnie ostatnio z @BCC kminiliśmy, ile osób w Polsce słucha Green Lung... Nie wiemy, ale teraz przynajmniej wiadomo, że to grono się poszerzyło o jedną osobę
Znasz poprzednie? Jeśli nie, to nie mogę zagwarantować, że by się spodobały, ale przesłuchać warto.
Znasz poprzednie? Jeśli nie, to nie mogę zagwarantować, że by się spodobały, ale przesłuchać warto.
Jeszcze okazji nie miałem, ale przesłuchamSchizoid pisze: ↑sob wrz 19, 2026 5:22 pm Hehe, superTak właśnie ostatnio z @BCC kminiliśmy, ile osób w Polsce słucha Green Lung... Nie wiemy, ale teraz przynajmniej wiadomo, że to grono się poszerzyło o jedną osobę
![]()
Ozric Tencacles - Harmonic Mind
Moja miłość do tego bandu nie zna granic. Pokręcony, progresywny space rock, z super hipnotycznymi melodiami i transowymi grooveami. Wczoraj wypuścili najnowszy album i powiem krótko - wg mnie kapitalna forma. Zespół dzięki któremu mogę odpłynąć i zapomnieć o świecie. Przenosi mnie do takich landscapeów z różnych gier platformowych przełomu wieków. Albo do jakichś dżunglowych pejzaży.
Weźmy taki riff na Moogu w 3:00 w Tillamook https://www.youtube.com/watch?v=sJh072MWmCQ. No Kapitalny groove <3
Płyta już zamówiona
Moja miłość do tego bandu nie zna granic. Pokręcony, progresywny space rock, z super hipnotycznymi melodiami i transowymi grooveami. Wczoraj wypuścili najnowszy album i powiem krótko - wg mnie kapitalna forma. Zespół dzięki któremu mogę odpłynąć i zapomnieć o świecie. Przenosi mnie do takich landscapeów z różnych gier platformowych przełomu wieków. Albo do jakichś dżunglowych pejzaży.
Weźmy taki riff na Moogu w 3:00 w Tillamook https://www.youtube.com/watch?v=sJh072MWmCQ. No Kapitalny groove <3
Płyta już zamówiona

Swans - Newly Sentient Being
Siema koledzy, właśnie wyszła płyta dekady. Średnia trwania pojedynczego utworu obliczona na luźne 31,8 minuty - minimalny standard w muzyce, jaką można brać na poważnie. Otwierające album The End of Forgetting deklasuje 99% istniejącej muzyki (i to ze sporym naddatkiem), chociaż tak brutalnie jak na żywo już nigdy dla mnie nie zabrzmi, trzeba tam było być. To materiał do zakończenia muzyki, po tej płycie są już tylko napisy końcowe bez ukrytej sceny. Do tego wszystkiego zostało załączone sentymentalne DVD z zapisem większości koncertu oraz mojej zagubionej astralnie twarzyczki. Zaszczytem było wziąć udział w trakcie nagrywania tego monstrum.
Dziękuję i dobranoc
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Jaki to jest bangier, nie mam słów...
The Crüxshadows - Helios
https://m.youtube.com/watch?v=7FKRXFNt1 ... hzaGFkb3dz
Brzmi jak cudowne dziecko Placebo i Depeche Mode, z wajbem Ordinary World. I jeszcze ta powtarzana siódemka, plus łooooo... Cudo!
Całość, z naciskiem na refren, ryje mi banię od kilku dni i słucham w zapętleniu. Leciało z głośnika na gigu między zespołami i od razu wpadło mi w ucho, wyguglalem więc jeszcze w trakcie. Muszę koniecznie obadać więcej numerów tego zespołu, a może ktoś zna i mógłby coś polecić?
The Crüxshadows - Helios
https://m.youtube.com/watch?v=7FKRXFNt1 ... hzaGFkb3dz
Brzmi jak cudowne dziecko Placebo i Depeche Mode, z wajbem Ordinary World. I jeszcze ta powtarzana siódemka, plus łooooo... Cudo!
Całość, z naciskiem na refren, ryje mi banię od kilku dni i słucham w zapętleniu. Leciało z głośnika na gigu między zespołami i od razu wpadło mi w ucho, wyguglalem więc jeszcze w trakcie. Muszę koniecznie obadać więcej numerów tego zespołu, a może ktoś zna i mógłby coś polecić?
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
The Crüxshadows - darkwave, electro-goth, ale taki raczej na wesoło, bez nadmiernych dołów. Akurat "Helios" to pierwszy kawałek z płyty "Astromythology" z 2017. Jeśli ta pieśń Ci się podoba, to cała płyta do łyknięcia na spokojnie, są na niej jeszcze chwytliwsze rzeczy.
Najnowszy numer - "Lovecrushlove" - też dark-dyskoteka: https://www.youtube.com/watch?v=Ugp79oOgIkA
Nieco mroczniejsze klimaty to na płytach z lat 90. i z początku nowego milenium.
Wszystko dostępne na Spotify, na YouTube zresztą też.
W 2005 roku potężna burza przegoniła ich po kilkunastu minutach ze sceny na Castle Party. Ale kilka lat później (2008 lub 2009) dali na zamku w Bolkowie już full zajefajny show.
Najnowszy numer - "Lovecrushlove" - też dark-dyskoteka: https://www.youtube.com/watch?v=Ugp79oOgIkA
Nieco mroczniejsze klimaty to na płytach z lat 90. i z początku nowego milenium.
Wszystko dostępne na Spotify, na YouTube zresztą też.
W 2005 roku potężna burza przegoniła ich po kilkunastu minutach ze sceny na Castle Party. Ale kilka lat później (2008 lub 2009) dali na zamku w Bolkowie już full zajefajny show.
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Brzmi jak coś idealnie dla mnie, i jeśli twierdzisz że na tej samej płycie są jeszcze bardziej przebojowe rzeczy to... już się nie mogę doczekać! Dzięki za info, obadam i będę wypatrywał koncertu w Polsce
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
Posłuchałem wreszcie tegorocznego Green Lung. Ale rozjazd. Piona, Schiz, też się złapałem na myśleniu "czy to solowy Bruce?"
Znakomity album.
No jest to mocarz, słuchałem już wielokrotnie i każdy odsłuch to przyjemność. Na ten moment mój tegoroczny faworyt, acz nie słyszałem wielu płyt z 2026.
U mnie walczy z Muse, ale przez moją sympatię do cringe'u w ich wydaniu, raczej Zielone Płuco zostanie srebrne 
Poszerzyło się o kolejną osobę. Jakie to jest dobre granie :OSchizoid pisze: ↑sob wrz 19, 2026 5:22 pm Hehe, superTak właśnie ostatnio z @BCC kminiliśmy, ile osób w Polsce słucha Green Lung... Nie wiemy, ale teraz przynajmniej wiadomo, że to grono się poszerzyło o jedną osobę
![]()