Bruce Dickinson - Anthology 3xDVD - premiera 19.06!!!

Solowe dokonania byłych i obecnych członków Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Petro
-#Charlotte
-#Charlotte

Re: Bruce Dickinson - Anthology 3xDVD - premiera 19.06!!!

Post autor: Petro »

Zastanawia mnie dlaczego wielu forumowiczów narzeka na to wydawnictwo...
Odgrzewany kotlet, słaba jakosc itd. Może to zrazić wielu ludzi do kupna Antologii, a szkoda. Nie mówię, że warto wydać na to DVD każde pieniądze, że jest to coś niesamowitego itp. Postaram się po prostu mniej więcej przedstawić zawartosc tego wydawnictwa.

Jak zapewne wszyscy wiedzą w skład Antologii wchodzą 3 koncerty, wszystkie teledyski, wywiad z Brucem i dosyć zabawny film "Biceps of Steel". Zacznę więc od koncertów. Od razu mówię, że nie będę rozpisywał się na temat jakości dzwięku i obrazu bo w tym temacie powiedziano o tym wiele.

Dive Dive Live

Myślę, że dla samego tego koncertu warto wydać 90zł :D Gdy zobaczyłem setlistę nie byłem zbytnio zachwycony, ale uznałem, że jak wydałem tyle pieniędzy to warto przynajmniej rzucić okiem co tam Bruce w 1990 roku wyrabiał :) Jak się okazuje koncert jest genialny! Dive Dive Live aż kipi od wszelakich smaczków. Solówka na perkusji, cover utworu AC/DC, śmieszny kawałek Fog On The Tyne i przede wszystkim genialne gadki Bruce'a. To naprawdę trzeba zobaczyć nawet jeżeli nie jest się wielkim fanem Tatooed Millionaire (ja nim nie byłem, a po obejrzeniu tego koncertu
przez 2 dni męczyłem tą płytę xD).

Skunkworks Live

Hmm no to jest nieco kontrowersyjna sprawa. Powiem może tak: jeżeli lubisz Skunkworks koncert na pewno ci się spodoba natomiast jeżeli nie przemawia do ciebie ten album to Skunkworks Live zanudzi cię na śmierć :( Baaardzo specyficzna praca kamery, setlista na pewno nie każdemu się spodoba (no ale Tears Of The Dragon jest xD) no i jak dla mnie brak tego genialnego klimatu z Dive Dive Live.

Scream For Me Brazil

Genialna setlista, Bruce w świetnej formie i Roy Z na gitarze....czego chcieć więcej? xD No może lepszego obrazu i dźwięku bo ogląda to się trochę jak bootleg :(

To by było na tyle jeżeli chodzi o koncerty...

Teledyski

Mamy tutaj 14 teledysków Bruce'a. Wszystkie w bardzo dobrej jakości i wszystkie na swój sposób ciekawe. Ciężko mi napisać tutaj coś więcej :) Po prostu warto je mieć w swojej kolekcji.

Wywiad

Bruce odpowiada na kilka pytań dotyczących tworzenia jego ostatniej płyty - Tyranny of Souls i nie tylko. Dla osoby w miarę zorientowanej w języku angielskim ten wywiad to świetna sprawa.

Biceps of Steel

Hmm tego nawet nie potrafię w żaden sposób skomentować xD

Podsumowując:
Jesteś fanem solowej twórczości Bruce'a Dickinsona? Jeżeli tak to biegnij do sklepu (tylko nie zapomnij pieniędzy xD), a jeżeli nie to przeczytaj jeszcze raz wszystkie posty w tym temacie i....biegnij do sklepu :D
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Hallowed »

Petro pisze:Genialna setlista, Bruce w świetnej formie i Roy Z na gitarze....czego chcieć więcej?
Czego chcieć więcej? No cóż... Roy Z. na gitarze. Tak, tylko, że akurat tam nie zachwyca, przynajmniej nie tak jak na wielu innych koncertach. Wierz mi, mam sporo bootlegów DVD Bruce`a i na wielu Roy gra dużo lepiej, szczególnie solówki, bo na Scream... gra je jakby od niechcenia. Może był już zmęczony, w końcu to sam koniec trasy, a poza tym przez dużą częśc tej trasy na niej nie grał. Zastępował go jego techniczny, Richard "The Guru" Carette. Roy był chory i musiał się też zająć rodziną.

Takie moje spostrzeżenie, nie ujmuję mu nic, bo jest genialnym gitarzystą, ale jako, że widziałem dużo lepszej gry Roy`a na tej trasie, to jakiś mały niedosyt mi pozostaje.

Ale ogólnie Scream For Me Brazil wymiata!
Petro
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Petro »

Wiesz ja tych bootlegów nie widziałem i nie mam porównania między wielkim Roy'em Z, a zmęczonym Roy'em Z :) Mimo wszystko uważam, że nawet te granie od "niechcenia" przy tego typu kawałkach tylko potwierdza fakt, że jest świetnym gitarzystą. Nie szaleje on jak Janick w Dive Dive Live, ale i tak w Scream For Me Brasil to by nie pasowało... zepsułoby ten mroczny klimat (nie chodzi mi tu i ciemny obraz :D)
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Owszem, Roy jest bardzo statyczny, ale to nic złego, w niczym to nie przeszkadza. Mimo, że na Scream... nie zachwyca tak jak potrafi, a trochę mniej, to i tak jest wielki, naprawdę niesamowity. Jeszcze raz powtórzę, że wcale nie mówię, że cokolwiek skopał. Po prostu potrafi bardziej zachwycić. A na marginesie, to świetny jest również techniczny Roy`a, godnie go zastępuje, a sam Adrian wypowiadał się o nim bardzo pochlebnie (po pokazaniu Adrianowi kilku zagrywek Adrian zapytał go jak on to robi, na co ten mu odpowiedział "Nie wiem, stary") - tak czytałem w jednym ciekawym wywiadzie z Adrianem. Niemniej jednak, dla mnie zawsze najlepszy będzie "H", co zresztą widać :)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Adrian pokazuje niesamowity kunszt gry na Scream For Me Brazil. :) Masz racje Hallowed, przy nim Roy wypada blado! :solo
Awatar użytkownika
tarot 20
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: tarot 20 »

Już jestem szczęśliwym posiadaczem tego właśnie wydawnictwa jedyny problem w tym, że nie mam czasu, kiedy tego oglądać, ale na 100% zobaczę i to nie raz.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

WICKER MAN pisze:Adrian pokazuje niesamowity kunszt gry na Scream For Me Brazil. :) Masz racje Hallowed, przy nim Roy wypada blado! :solo
Mój nauczyciel gitary mówi (który słuchał Maiden w młodości, był w latach '80 na dwóch koncertach w Warszawie i którego ulubionym gitarzystą z kapeli jest H ;) ), że nie na tym rzecz polega, żeby dać superszybkie zajebiste solo, ale fajnie brzmiące, powodujące ciary na plecach.
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

I to jest główna przyczyna, dlaczego mnie tak elektryzuje gra Adriana. On nie jest najszybszy, ale jest bardzo sprawny technicznie i potrafi wytworzyć świetny klimat. Naoglądałem się i nasłuchałem wielu jego solówek. Również tych, które zdarzyło mu się zagrać tylko kilka razy (np. solo w Tears of The Dragon, czy wolne solo Dave`a w Powerslave), kiedy Roy Z. był chory (wówczas Adrian wykonywał trochę jego roboty). Kiedy Adrian gra solówkę, to tak cholernie się na tym skupia, że szok. Za to najbardziej go cenię, że gra bardzo melodyjnie (cholernie rytmicznie, nie do przebicia jak to określił Roy Z.).

EDIT: Dobra, co by nie było, że się nie dzielę, wrzuciłem wspomniane solo Adriana w Powerslave (wolne solo Dave`a połączone z właściwym Adriana), wykonywane podczas nieobecności Roy`a na europejskiej części trasy CW. Solo Adriana z Tears Of The Dragon wytnę jak będę miał więcej czasu, bo to trochę roboty.

Solo Powerslave---> http://rapidshare.de/files/26213931/Pow ... 8.mpg.html

Solo pochodzi z tego koncertu: http://www.rav_bootlegs.republika.pl/Vosselaar`98.htm
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

obejrzalem wiekszosc tego dvd....mieliscie racje-jakosc SFMB poraza :?
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

S1MON pisze:obejrzalem wiekszosc tego dvd....mieliscie racje-jakosc SFMB poraza :?
No cóż... Szkoda, że Bruce nie zainwestował w to wtedy trochę kasy. Miażdżące byłoby wydanie Scream For Me Brazil na 2DVD, zawierające pełny zapis z Sao Paulo (z jednego dnia, a nie zlepki z dwóch, co chamsko widać), czyli brakujące utwory, które znalazły się na CD, a na DVD z Anthology nie, oraz te których nie było nawet na CD, a były wtedy grane - Tattooed Millionaire, Powerslave, Jerusalem, Flight Of Icarus, 2 Minutes To Midnight, Run To The Hills. Dodajmy do tego jeszcze brzmienie jak na CD i ze dwie kamery więcej.
Wtedy to by kopało pupska, bo co jak co, ale występ był niesamowity.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Hallowed pisze:zawierające pełny zapis z Sao Paulo (z jednego dnia, a nie zlepki z dwóch, co chamsko widać)
zaraz zaraz... czyli to wydanie CD też jest zlepkiem z dwóch koncertów? Zaraz sprawdzę we wkładce....

Edit:

Ano jest coś napisane...

"Unfortunately, mobile studio didn't work as planned, so what you can hear on CD is culled from Rio de Janeiro and Second Sao Paulo apperance"...
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

No, niestety. Wszystko pochodzi nie z jednego, a z dwóch koncertów.
I bardzo wyraźnie to widać na DVD (było dużo kombinowania, dla przykładu, kto ma, niech zobaczy sobie Road To Hell, które krążyło już bardzo dawno w sieci - na tamtym niby wszystko jest identyczne, ale jest także pokazane solo Adriana, a na DVD w tym momencie mamy Roy`a).
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Do Book Of Thel włącznie nagranie pochodzi z koncertu nie-z-płyty (słychać to np. w Gates Of Urizen, wolniejsze tempo niż na albumie). A od Tears w górę to już jest z CD (przed Tears słynna gadka Bruce'a, żeby ktoś zamknął drzwi, bo piździ ;) ).
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

I tak warto nabyc to DVD dla samego Scream For Me Brazil. Wiem, ze jakosc nie poraza, ale ta surowosc brzmienia i obrazu dodaje jeszcze klimatu. A jest to zapis najlepszego zarejestrowanego (IMHO) wystepu Bruce'a razem ze znakomita dwojka gitarzystow. Naprawde miodzio. :)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Hallowed pisze:No, niestety. Wszystko pochodzi nie z jednego, a z dwóch koncertów.
które kawałki są z którego koncertu? Ale jeden niby jest w rio, a na całym albumie nie ma innego okrzyku niż SFM Sao paulo....
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

syzygy pisze:
Hallowed pisze:No, niestety. Wszystko pochodzi nie z jednego, a z dwóch koncertów.
które kawałki są z którego koncertu? Ale jeden niby jest w rio, a na całym albumie nie ma innego okrzyku niż SFM Sao paulo....
Nie, w Sao Paulo zagrali dwa gigi.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

aaa, czyli do Book jest jeden a od TOTD drugi? Na pierwszym wydaniu było wyciszenie po Book, ale na remasterze już nie :P
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Syzygy, teraz nie jestem w stanie Ci powiedzieć, ale czytałem kiedyś bardzo obszerny wywiad z Bruce`m właśnie o tym wszystkim (co jest z którego koncertu, dlaczego itd.). Padło pytanie zdezorientowanego dziennikarza: "to które kawałki pochodzą z innego koncertu? (czyli nie z Sao Paulo)", na co Bruce właśnie wymienił z tego co pamiętam 4 kawałki, a na bank pamiętam że Chemical Wedding.

Czytałem też recenzję dziennikarza, który był na koncercie w Sao Paulo, stąd wiem, że tego wieczoru grali też 2 Minutes, Flight, Jerusalem, Tattooed, Powerslave i Run To The Hills.

Wicker---> Miodzio, miodzio. Dla mnie też, ale aż nie mogę przeboleć braku Jerusalem i Maidenowych hitów (aż żal pupę ściska, bo Jerusalem jest tylko na Vinhedo`99, na żadnym innym boocie video nie ma. Grali to tylko w Brazylii, mam tez Curitibę`99 ale niestety zapis nie jest cały i brakuje m.in. właśnie Jerusalem). No nic, muszą mi wystarczyć bootlegi :wink:
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Ściągnąłem Skunkworks Live (wiem wiem, teraz jak już o wyszło na oryginale to nie powinienem.... :P) na pierwszy rzut oka prezentuje się całkiem nieźle. Obraz faktycznie jest taki dziwaczny, jakby spowolniony (na antologii też widać piksele? :P ), ale co najważniejsze dźwięk jest całkiem niezły. Prisonera grali :rocx ...ale te grungowe kolesie trochę go psują, Bruce za to świetnie.
Jutro zobacze na spokojnie. :D
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Prisonera sknocili tam najbardziej. Dla mnie to co Alex Dickson robi w momencie, w którym powinna być solówka to pomylenie pojęć. Po co się brali za ten utwór, skoro on po prostu nie potrafił zagrać go na poziomie, nie wspominam już o solówkach...
ODPOWIEDZ