Który z ostatnich trzech albumów jest najlepszy ??

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

KtĂłry album jest lepszy ??

Brave New World
114
67%
Dance of Death
11
6%
A Matter of Life and Death
46
27%

Liczba głosów: 171

Awatar użytkownika
rasternet
-#Prisoner
-#Prisoner

Re: Który z ostatnich trzech albumów jest najlepszy ??

Post autor: rasternet »

Dzisiaj mialem dluga nieprzespana noc. Tylko ja i nowy album. Powiem tak.

NOWY ALBUM TO MISTRZOSTWO W KAZDEJ POSTACI!!!!

BNW byl wyjatkowy dlatego ze: raz wyszedl po wielkiej kaszanie VXI a dwa byl nagrany w kultowym skladzie. To byla wielka niespodzianka z gory skazana na sukces. Ale Panowie i Panie pod wzgledem kompozycji, techniki gry, brzmienia itd... itp... juz czuje, ze do piet nie siega nowej plycie. Gdyby Bach zyl w dzisiejszych czasach to pod wplywem tego cacka zaczal by komponowac kawalki na :solo :wink: I stal by sie wielkim :rocx GOSU :wink:
_R@sterNeT_
BOSKI
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: BOSKI »

WICKER MAN pisze:Zdecydowanie AMOLAD. Ma najwięcej genialnych utworów
:shock: A w czym mierzy się genialność??
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Wicker pisze że AMOLAD ma najwięcej genialnych utworów, no nie wiem....o tym zdecydują fani na koncertach, zobaczymy...teraz jest im łatwiej,bo dawniej to utwór musiał ciągle udowadniać swoją klase na kolejnych trasach,teraz tych tras nie wiele zostanie.
Śmiejecie sie z DoD,a przecież 3 lata temu recenzje były identyczne do tych z AMOLAD, wątpie, by utwory z tej płyty,okazały sie takimi killerami koncertowymi,wątpie by publicznosc świetnie bawiła sie na takich Słońcach,gdzie Bruce niemrawo śpiewa refren, czy na Longest Day, to nie jest tak jak na DoD ,gdzie było to albo No More Lies, czy genialny refren z Paschendale.
Które utwory są genialne,wg.mnie do takiej roli może aspirować The Legacy,bo to faktycznie ludzie zapamiętają, ale taki FtGGoG mimo że świetny, jest po prostu kolejnym epikiem Harrisa. Napewno nie Lord of Light czy Longest Day,bo to utwory które nie mają takiej siły przebicia, poza tym czy klasykami zespołu ,mogą być utwory które isnpirują sie dokonaniami solowymi jego wokalisty?
Co do BNW to po prostu płyta sie spodobała fanom, utwory bardzo dobrze sprawdziły sie na zywo, moim faworytem z płyty jest Ghost of Navigator, który stawiam wyżej od Wicker Mana i Blood Brothers razem wziętych, oprócz tego tytyłowy(świetny na koncertach),Dream of Mirrors, może Nomad,moze The THin Line....ajkby tych świetnych utworów więcej.

Brave New World to równa płyta, jeszcze nie tak "ambitna" jak AMOLAD, nie tak progresywna i dobrze, to płta heavy-metalowa i coś jeszcze, ale tego coś, jest jednak mało,występuje to w stosownych proporcjach, jest te wyczucie,kiedy już skończyć,tutaj czasami nie czuć tego genialnego warsztatu kompozycyjnego.
Dodam że BNW to nie jest moja ulubiona płyta Maiden , 7th Son,Number of the Beast, Piece of Mind i Somewhere in Time, to cztery płyty, których dla mnie nic nie ruszy, to co najlepsze w Maiden. Wg.mnie oczywiście.

Ech..znowu sie niepotrzebnie aż tak rozpisałem...
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Nomad pisze:Napewno nie Lord of Light czy Longest Day,bo to utwory które nie mają takiej siły przebicia,
Dla mnie np. właśnie te utwory są rewelacyjne i to właśnie na nie i FTGGOG liczę najberdziej na koncercie :wink: Wydaje mi się, że Longes Day na żywo wypadnie świetnie :rocx
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Dokładnie. The Longest Day na żywo może przebić Paschendale genialnym refrenem, melodiami, harmoniami i riffami. Wstęp także jest niezwykły i mroczny. Lord of Light, The Legacy, FTGGOG czy TCDR mają niesamowitego powera i na żywo będą prawdopodobnie brzmieć niezwykle wzniośle i epicko. Jeśli Maideni przyłożą się do prób i nie zmienią aranżacji utworów to czeka nas niesamowita trasa! :rocx

BNW trzymał poziom i był bardzo wyrównany, ale niczym w zasadzie nie zaskakiwał. Ja tam wolę bardziej eksperymentalne płyty z bardziej rozbudowanymi i nieschematycznymi kompozycjami i dlatego AMOLAD zadowala mnie w 100%. DOD nie było tak spójne jak ten album (poza Different World)! Jak dla mnie AMOLAD jest najlepszy od czasu SSOASS.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Dokładnie. The Longest Day na żywo może przebić Paschendale genialnym refrenem, melodiami, harmoniami i riffami. Wstęp także jest niezwykły i mroczny. Lord of Light, The Legacy, FTGGOG czy TCDR mają niesamowitego powera i na żywo będą prawdopodobnie brzmieć niezwykle wzniośle i epicko. Jeśli Maideni przyłożą się do prób i nie zmienią aranżacji utworów to czeka nas niesamowita trasa! :rocx

BNW trzymał poziom i był bardzo wyrównany, ale niczym w zasadzie nie zaskakiwał. Ja tam wolę bardziej eksperymentalne płyty z bardziej rozbudowanymi i nieschematycznymi kompozycjami i dlatego AMOLAD zadowala mnie w 100%. DOD nie było tak spójne jak ten album (poza Different World)! Jak dla mnie AMOLAD jest najlepszy od czasu SSOASS.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

tego że Wicker zagłosuje na amaload to byłem pewien :lol: co do bnw to się sprzeczał nie będe bo moje zdanie wiadome ale
WICKER MAN pisze:Jak dla mnie AMOLAD jest najlepszy od czasu SSOASS.
dla mnie bije na gowę seventh sona :P
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

WICKER MAN pisze:Jeśli Maideni przyłożą się do prób i nie zmienią aranżacji utworów to czeka nas niesamowita trasa!
W końcu grają całość czy tradycyjnie 6 kawałków?
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Matek pisze:dla mnie bije na gowę seventh sona :P
Tego stwierdzenia bym jeszcze nie zaryzykował. Powiem za rok. :P
syzygy pisze:
WICKER MAN pisze:Jeśli Maideni przyłożą się do prób i nie zmienią aranżacji utworów to czeka nas niesamowita trasa!
W końcu grają całość czy tradycyjnie 6 kawałków?
Jeśli album spodoba się fanom (o co nie trzeba się martwić sądząc po reakcjach), a wszystkie kawałki będą brzmiały dobrze na próbach to chcą zagrać go od początku do końca. 8)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Matek pisze:dla mnie bije na gowę seventh sona
I kto to mówi :P Przed premierą głosiłes proroctwa podobne do Qby :lol:
Ale z tym stwierdzeniem się nie zgadzam :closed

WICKER MAN pisze:Jeśli album spodoba się fanom (o co nie trzeba się martwić sądząc po reakcjach), a wszystkie kawałki będą brzmiały dobrze na próbach to chcą zagrać go od początku do końca.
Ja jestem jak najbardziej za. Ciekawy jestem jak zabrzmią na żywo. Tzn. na koncertówce albo boocie jakimś bo na koncercie nie będę ....
Matek
-#Nomad
-#Nomad

syzygy pisze:
przed premierą jedyne co mówiłem o albumie to że jeżeli te kawałki które nam zaseerwowali są jednymi z lepszych (jak można było wywnioskowac z recenzji) to ja podziękuję, żadnych proroctw nie bylo :closed
to raz.
a dwa że dla mnie 7th son to najbardziej przereklamowany album maiden bez ani jednego GENIALNEGO kawałka :P
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Matek pisze:rzed premierą jedyne co mówiłem o albumie to że jeżeli te kawałki które nam zaseerwowali są jednymi z lepszych (jak można było wywnioskowac z recenzji) to ja podziękuję, żadnych proroctw nie bylo
Ale kręciłeś nosem nawet na Brightera... Teraz Ci już pasuje? :P
Matek
-#Nomad
-#Nomad

syzygy pisze:Ale kręciłeś nosem nawet na Brightera... Teraz Ci już pasuje?
Matek pisze:1. Different World - 7/10
2. These Colours Don't Run - 8/10
3. Brighter Than a Thousand Suns - 7/10
4. The Pilgrim - 9/10
5. The Longest Day - 8,5/10
6. Out Of the Shadows -5/10
7. The Reincarnation of Benjamin Breeg -5/10
8. For The Greater Good of God - 9/10
9. Lord Of Light - 10/10
10. The Legacy - 8/10
jak widzisz oprócz benka i out of shadows to uważam go za nasłabszego z płyty :P czyli wiele się nie zmieniło ;)
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Matek pisze:
syzygy pisze:
przed premierą jedyne co mówiłem o albumie to że jeżeli te kawałki które nam zaseerwowali są jednymi z lepszych (jak można było wywnioskowac z recenzji) to ja podziękuję, żadnych proroctw nie bylo :closed
to raz.
a dwa że dla mnie 7th son to najbardziej przereklamowany album maiden bez ani jednego GENIALNEGO kawałka :P
Moonchild? Infinite Dreams?
Aha z tych ocen Matek,nie wychodzi by AMOLAD miał 2 miejsce,widziałem twoje oceny Piece of Mind czy Killers i były dużo wyższe,heh.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Nomad pisze:Moonchild? Infinite Dreams?
Aha z tych ocen Matek,nie wychodzi by AMOLAD miał 2 miejsce,widziałem twoje oceny Piece of Mind czy Killers i były dużo wyższe,heh.
moonchild i infinite dreams to dla mnie świetne kawałki, najlepsze na płycie ale daleko im do geniuszu.
a oceny poszczególnych piosenek mają mniejsze znaczenie niż ocena albumu jako calości, a to mi wygląda na dziś jakoś 9 albo 9.5 na 10. oczywiście nie da się tego wymierzyć jakoś ;) a wyciąganie średniej to moim zdaniem głupota totalna :lol: niesamowicie dobrze mi się go slucha. dziś kupiłem i odkąd przyszedłem do domu leci non-stop. wcześniej, przez te pare dni tez ciągle jednego słuchałem i za każdym razem podoba mi się bardziej.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

WICKER MAN pisze:chcą zagrać go od początku do końca
Mimo, że album bardzo mi się podoba to nie chciałbym żeby zagrali całość :oops: Oznaczałoby to, że zagrają tylko 6 klasyków co bardzo mnie smuci :( Mam jednak swoją teorię, że zagrają 8 na 8 i to bardzo by mi pasowało :wink:
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

No spoko...fajnie ze ci sie tak podoba, dla mnie właśnie Moonchild i Infinite Dreams to są Maidenowe Antypody 10/10 jak nic i oba utwory w ścisłej czołówce, natomiast te najlepsze utwory z AMOLAD są właśnie świetne ,ale jednak nie genialne.
Właśnie mi AMOLAD sie źle słucha w całości, za dużo słabszych utworów i tutaj sie zgadzamy bo moje 3 najsłabsze to te same co twoje, opener,Benek i balladka.
Ale nie skreślam tej płyty, napewno ją kupie no i wszystkim też polecam ,poza tym może moja ocena jest troche krzywdząca,bo ja nie w pełni doceniam takie utwory jak Lord of Light ,Out of the Shadows, Brighter than the Thousands Sun bo po prostu są dla mnie zbyt mało Maidenowe, a zbyt Bruce'owe :P ,a ja jestem za tym podziałem, by Bruce sie wyszalał zawsze na swoich płytach,a w Maiden jednak było tradycyjnie,oczywiście takie "eksperymenty" jak The Legacy jak najbardziej mile widziane,hehe.
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Szczur22 »

Heh, ja uważam że KAŻDA płyta IM ma jakieś słabe momenty, i na moim drugim ulubionym albumie, Seventh Sone to kawałki uważam za odstające :D

A zgodzę się że niezbyt komfortowo się slucha AMOLADa- gdy przygotowujemy się do orgazmu po OOS dostajemy benka :/
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Nomad pisze:No spoko...fajnie ze ci sie tak podoba, dla mnie właśnie Moonchild i Infinite Dreams to są Maidenowe Antypody 10/10 jak nic
Dla mnie też, najlepsze dwa kawałki na SSOASS :D jeszcze tytyułowy jest dla mnie na 10 :P A płyta jedna z ulubionych.. a może ulubiona? Hehe jakoś ostatnio zatarł się całokowicie mój ranking :P W żadnym wypadku nie przestałem lubić maiden, słucham ostatnio nie najczęściej fakt, ale to nie w tym rzecz chyba. Kiedyś tam deklarowałem, że mój ulubiony album to... DOD... nadal bardzo go lubię... no ale ulubiony już na pewno nie jest.. ale w piątce :P
Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Bonzo »

hehe jak nagraja z trasy AMOLAD koncertowke lepsza niz RiR to postawie na nowa plyte :P
ODPOWIEDZ