Sprzedaż AMOLAD

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Artur
-#Nomad
-#Nomad

Re: Sprzedaż AMOLAD

Post autor: Artur »

WICKER MAN pisze:W tygodniu premiery Maiden wychodził jeszcze nowy album Kasabian (objął prowadzenie w UK, w USA raczej nie będzie to taki hit) oraz Bob'a Dylan'a... To największe zagrożenia dla Maiden.
Ale na liście Najlepiej Sprzedających się albumów w Europie Maiden łyknęło Boba :wink: Ale w USA raczej nie da rady...
A Kasabian o właśnie w UK podobno takie gwiazdy już(a przeca młodzi chłopcy :lol: ), w USA ciężko zespołom brytyjskim (Maiden coś wie o tym :evil: ).
WICKER MAN pisze:Kiedyś byłoby to niemożliwe, a albumy znajdujące się w pierwszej dziesiątce zestawienia sprzedawały się w setkach tysięcy egzemplarzy
Dokładnie, czego przykładem większość albumów Maiden w latach 80-tych, kiedy miały fantastyczną sprzedaż (poczynając od "POM" do "SSOASS" każdy co najmniej 1 000 000, choć rzecz jasna nie w jednym tygodniu, ale i tak w skali pierwszego tygodnia sprzedaży to były setki tysięcy raczej)), a tylo "SIT" dostał się do Top10.
WICKER MAN pisze:Myślę, że na sukces AMOLAD za oceanem przyczynił się występ na Ozzfeście i wrzawa jemu towarzysząca - choć minął od tego rok to Panowie dobrze to wykorzystali podsycając jeszcze atmosferę przed premierą kilkoma kąśliwymi wypowiedziami na temat Sharon. Do tego niska cena (9.99$ za wersję z DVD) i bonusy dołączane do przeróżnych wydań (zależnie od sklepu - naszywka lub plakaty) zachęciły dużo osób do kupienia tego albumu "w ciemno".
Być może zapowiedzi muzyków też swoje zrobiły :wink: A przecież tak w ogóle to Maiden jest jeszcze przed trasą po USA i Kanadzie (krótką, bo krótką, wszak tylko 11 występów, ale zawsze coś). To już nawet nie a'propos miejsca na liście, bo wiadomo, że zaraz po premierze jest najlepsze, ale raczej w kontekście całościowej sprzedaży albumu, fajnie jakby dali radę osiągnąć nawet i 300 000. Dawno żadnego albumu tyle tam nie sprzedali...
WICKER MAN pisze:Ciekawe ile z nich go polubi, bo wg. mnie AMOLAD to wydawnictwo typowo nieamerykańskie - tak jak SIT czy SSOASS nastawione głównie na europejskich odbiorców i trafiające w ich gusta muzyczne (Amerykanie nie szaleją aż tak za progresywnym metalem mimo sukcesów Dream Theater czy Tool).
No Tool jak najbardziej odnosi tam sukcesy, ale albumy DT list przebojów raczej nie podbijają :wink: A co do "polubienia" albumu przez Amerykańców - oni zawsze mieli dziwny(spaczony ?? :twisted: ) gust, toteż mało mnie to obchodzi, niech po prostu kupią, potem mogą robić co chcą :lol: No, choć lepiej żeby się spodobał, wszak jeszcze prznajmniej jeden album studyjny Maiden będzie, więc jak nowy im się spooba, to następny też kupią :lol:
WICKER MAN pisze:Notowanie OLIS będzie w piątek/dzisiaj czy w sobotę??
Chyba w piątek, czyli dzisiaj. W zeszłym tygodniu chyba tak było.

EDIT: no i na liście sklepów, raportujących dla OLIS jest jednak "Fan", ktoś mówił, że nie ma :P Do tego z innych sklepów internetowych mamy Rock-Serwis, Vivid.pl. Szkoda tylko, że Saturnów nie ma :evil: Tam kupowałem :lol:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Artur pisze:Ale na liście Najlepiej Sprzedających się albumów w Europie Maiden łyknęło Boba :wink: Ale w USA raczej nie da rady...
A Kasabian o właśnie w UK podobno takie gwiazdy już(a przeca młodzi chłopcy :lol: ), w USA ciężko zespołom brytyjskim (Maiden coś wie o tym :evil: ).
http://www.billboard.biz/bb/biz/newsroo ... 1003118098
Artur pisze:Być może zapowiedzi muzyków też swoje zrobiły :wink: A przecież tak w ogóle to Maiden jest jeszcze przed trasą po USA i Kanadzie (krótką, bo krótką, wszak tylko 11 występów, ale zawsze coś). To już nawet nie a'propos miejsca na liście, bo wiadomo, że zaraz po premierze jest najlepsze, ale raczej w kontekście całościowej sprzedaży albumu, fajnie jakby dali radę osiągnąć nawet i 300 000. Dawno żadnego albumu tyle tam nie sprzedali...
Jak sprzedadzą 200.000 to będzie max...
Artur pisze:Chyba w piątek, czyli dzisiaj. W zeszłym tygodniu chyba tak było.

EDIT: no i na liście sklepów, raportujących dla OLIS jest jednak "Fan", ktoś mówił, że nie ma :P Do tego z innych sklepów internetowych mamy Rock-Serwis, Vivid.pl. Szkoda tylko, że Saturnów nie ma :evil: Tam kupowałem :lol:
Chyba jednak w sobotę...

Ja też kupowałem w Saturnie i to 3 sztuki. :? :wink:
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Wiem wiem, właśnie stąd to wiem :wink:
WICKER MAN pisze:Chyba jednak w sobotę...
Tak, choć nie wiem czemu w lewym górnym rogu pisze, że niby zestawienie jest z 4 września, czyli z tego poniedziałku, bo przecież było wcześniej zamieszczone. No, ale tak czy siak zapewne jednak w sobotę.
WICKER MAN pisze:Ja też kupowałem w Saturnie i to 3 sztuki.
No , to już kurcze 4 sztuki mniej im naliczą :lol: A przecież co to byłby za problem, Saturny są ledwie 3, więc raczej nie mieliby problemów z dokładnym policzeniem...
Beltrametix
-#Invader
-#Invader

Post autor: Beltrametix »

PIERWSZE miejsce!!! Cud :lol:

Zapomniałem o linku z radości :)

http://www.olis.onyx.pl/listy/index.asp?lang=
Deleted User 1309

Post autor: Deleted User 1309 »

Ciekawy jestem ile notowan album sie utrzyma na liscie . Niektore pozycje to po kilkadziesiat notowan maja za soba . Pozatym zycze jak najdłuzszej okupacji 1 miejsca . Mam nadzieje , ze pozycja nie zmieni sie juz po tygodniu :wink:
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Szczur22 »

Yeah, Polacy dali rade! Tak trzymać
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Beltrametix pisze:PIERWSZE miejsce!!! Cud
O kurde :lol: Ale bajer :lol:

SUPER :rocx Brawo Polska, brawo Sanktuarium :)
Mareq555 pisze:Pozatym zycze jak najdłuzszej okupacji 1 miejsca . Mam nadzieje , ze pozycja nie zmieni sie juz po tygodniu
Heh, no ja jednak myślę, że spadnie :wink: Ale nieważne, mamy I miejsce :rocx

Ale kurcze jeszcze Złota nie mamy, co to za ściema :P

Wicker, kiedy będziesz miał jakieś info z EMI Music Polska ?? :>
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Możemy sobie tylko pogratulować drodzy forumowicze :beer Szkoda tylko, że Maiden tego niedocenia... :?
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Kratos pisze:Szkoda tylko, że Maiden tego niedocenia...
Co za bzdury... a poza tym jak mogli przewidzieć, że takie miejsce będzie ? Poza tym - bardziej niż miejsca na listach liczą się liczby sprzedaży.Poza tym - może teraz właśnie zobaczą, że warto jednak trasę przedłużyć :wink:
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

:shock:
Yeaah, ale zajebiście :D Mozemy sobie pogratulować :P
A kiedy info ile sztuk poszło?
Artur
-#Nomad
-#Nomad

syzygy pisze:A kiedy info ile sztuk poszło?
Czekamy na Wickera :wink:
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

CD+DVD powinni liczyć jako 1,5 egzemplarza :wink:
A jak kupie sobie LP to i tak chyba tego nie uwzględnią co??

Ps. A Doda ma już złoto...
EDIT: a nawet platyne... :wink:
Ostatnio zmieniony pt wrz 08, 2006 1:50 pm przez paniron, łącznie zmieniany 1 raz.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

:mrgreen: fajnie, ciekawie czy na stronce oficjalnej podadzę newsa ;)
Artur
-#Nomad
-#Nomad

paniron pisze:A jak kupie sobie LP to i tak chyba tego nie uwzględnią co??
Oczywiście, że uwzględniają. Z tego co wiem to liczony jest KAŻDY nośnik.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Matek pisze: fajnie, ciekawie czy na stronce oficjalnej podadzę newsa
Może w teleekspresie powiedzą? :P
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

Artur pisze:Oczywiście, że uwzględniają. Z tego co wiem to liczony jest KAŻDY nośnik.
Jesteś pewny?
A lizaka dostane?

Dawid Gilmour zaliczył 18 notowań i ma platyne
Ironi mają 2 notowania więc może, może... :wink:
Borys1978
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Borys1978 »

Bardzo ładne pierwsze miejsce :beer dzisiaj sie upije z tego powodu
Beltrametix
-#Invader
-#Invader

Post autor: Beltrametix »

paniron pisze:CD+DVD powinni liczyć jako 1,5 egzemplarza :wink:
A jak kupie sobie LP to i tak chyba tego nie uwzględnią co??
W USA Liczą to chyba jako 2 egzemplarze :D
Borys1978
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Borys1978 »

WICK - dowiedz się w EMI ile brakuje do złotej płyty i to o co wczesniej Cie prosiłem tzn. ile sztuk wydano na polskim rynku!
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

Pierwsze miejsce ale zajebiście daliśmy radę :twisted: :twisted: :beer :beer :beer
ODPOWIEDZ