Maiden w Teraz Rock i Metal Hammer

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Maiden w Teraz Rock i Metal Hammer

Post autor: Szczur22 »

... nowy materiał jest cięższy, bardziej progresywniejszy, jest bardzo dobry bla bla bla
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

Kupilem obie gazety, bo lubie zbierac artykuly o maiden jak juz pisalem.

Z Mh moge wywnioskowac ze Bruce chce w 2007 ruszyc z festiwalowa trasa. Czyzby Golden Years Tour ? w takim razie w zime mozemy sie spodziewac kolejnego DVD
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Golden Years Tour będzie w lecie 2008. Więc nie wiadomo czy Bruce się przejęzyczył mówiąc o 2007 czy planowana jest jakaś inna trasa (choć w innych wywiadach Panowie zapowiadali w przyszłym roku przerwę).
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

Moze to Bruce sie pomylil,a moze to wpadka redaktorska...predzej czy pozniej...aie i tak przyjada
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Recka AMOLAD z Teraz Rocka przepisalem jakby ktos chciał:
piosenki wiadomo,skład wiadomo,producent,wiadomo.za byki sorry

Poprzednia studyjne płyta Iron Maiden,Dance Of Death,rozczarowała mnie-dwa utwory wspaniałe,dwa świetne,reszta przeciętna...Ale najwyżej był to album potrzebny do wyciągnięcia wniosków,które wyznaczyły kierunek podczas tworzenia A Matter Of Life And Death.Płyty trwającej aż 72 minuty,nie zawierającej jednak ani jednego chybionego utworu,co zespołowi nie zdarzyło się od... 18 lat.
Pierwsze 2 numery potraktujmy jako przyjemną rozgrzewke.Different World jest bardzo typowy dla Adriana Smitha-niezwykle nośny,melodyjny,zawierający też fajne,dobitne przejście Nicko McBraina.Co ważne,utwór rozwiewa obawy o produkcję,który w niektórych fragmentach Dance Of Death doprowadzała do rozpaczy.Tym razem brzmienie jest o wiele bardziej dobine,nowocześniejsze.Pierwsza z dłuższych kompozycji,These Colours Don't Run,zaczyna się typowo ironowym wstępem{bas,podniosły motyw gitary,w tle kalwisze}.Potem riffowe uderzenie i jazda.Pod koniec,przez kilka sekund,następuje coś zbędnego-rycerska wokaliza,na którą fani sami wpadliby,słuchając utworu na koncercie:tu wydaje sie zbyt banalna,nie pasująca do nieźle pokombinowanek kompzycji.Wraz z utworem 3 zaczyna się jednak ironowa magia,zespół raz po raz zaskakuje czymś nowym,.Tak ciężarowego,nowoczesnego jak ten w Brighter Than A Thousand Suns Ironi nigdy wcześniej nie wyrzeźbili.W numerze tym przeplatają się ulirycznienia i szaleńcze przyśpieszenia,Bruce Dickinson śpiewa zadziornie i nisko,potem delikatnie,a następnie mocno,wysoko,swobodnie.To kolejna różnica w stosunku do poprzedniej płyty-były na niej utwory,w których Bruce wyraźnie sie męczył.Można by tylko skrócić ten utwór o jakąś minutę,bo końcówka już niewiele wnosi,ale i tak-numer wybuchowy niczym ta bomba,o której jest mowa w tekście...Prawie ośmiominutowy The Longest Day przynosi niesamowicie powykręcane zwrotki z niepokojącą partią wokalną,totalne salwy perkusji i obniżony strój gitar-panowie kreują niezwykły nastrój.Kojarzycie najbardziej progresywny utwór w solowym dorobku Dickinsona,No Way Our... Continued?Na A Matter Of Life And Death,właśnie w opisanych powyżej 2-óch utworach,można znaleźć coś z jego klimatu.Słuchamy Dalej:The Pilgrim rozpoczyna się ciężkim rytmem perkusji,a kończy orientalizującymi smaczkami w partiach gitar-w środku fajnie nakręcają utwór szybkimi Riffami.O Charakterze Out Of The Shadows decyduje przede wszyskim uduchowiona partia wokalna i gitary akustyczne.rzecz ma prostszą,bardziej piosenkową strukture.Singlowy The Reincarnation Of Benjamin Breeg wcale typowym ironowym single nei jest-z delikatnego wstępu z łagodnym śpiewem Dickinsona wyłania się naprawde mocny numer w kroczącym tempie.Najdłuższy na płycie For The Greater Good Of God,skomponowany w całości przez Harrisa,w pierwszej częsci przypomina troche pewien utwór z Brave New World{proszę samemu wyłapać,który},ale potem intrygująco się umonumentalnia i aż po końcówce tell me why Dickinsona przykuwa uwagę.W Lord Of Light jest jeszcze lepiej:znów wybuchowe riffy kontrapunktowane przez ulirycznienia.A końcowy The Legacy,rozpisany przede wszystkim na gitrary akustyczne{nei tylko we wstępie,ale i w rozwinięciu}intrygująco kontynuuje linię wytyczoną przez Journeman na poprzedniej płycie.Po Dance Of Death nie wierzyłem,iż Iron Maiden jest w stanei nagrać jeszcze tak świetną,wyrównaną,naprawde progresywną płytę .Okazało się,że nadziei nigdy nie warto tracić.A Matter Of Life And Death jest najlepszym osiągnięciem obecnego,sześćioosobowego składu grupy.O tym,ze zachowuję przy tej ocenie obiektywizm,niech świadczy fakt,ze 5 gwiazdek zostawiam jednak dla skończenie doskonałych płyt:POM,LAD,SSOASS.A kto wie-może i dla ich następnego albumu?

Paweł Brzykcy ocena:4,5

ja jeszcze sie zastanwaim dlaczego najepier pisze o The Longest Day ,A nie o The Pilgeim jak to jest 4 utwó na płycie anie 5,ale pewnie pomyliła mu się kolejność.
Awatar użytkownika
Lemansky
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Lemansky »

Kupiłem dzisiaj w Empiku obie te super gazetki. Zbieram sobie od dawna wszelkie gazety gdzie jest coś o Maidenach. A właśnie, w aktualnym... Tele Tygodniu jest krótka ale bardzo pozytywna recenzja AMOLAD.

Na razie przeczytałem tylko reckę w TR i bardzo mi się podoba to co koleś napisał. Bardzo lubię TR, największego plusa mają u mnie za super wkładkę o Dickinsonie.
Maciuś
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Maciuś »

Lemansky pisze:w aktualnym... Tele Tygodniu jest krótka ale bardzo pozytywna recenzja AMOLAD.
Whoooah! Jak bardzo krótka, to przepisz! Proooooszę!! :twisted: :twisted:
Ironka Maidenka
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Ironka Maidenka »

Ja tam dzisiaj zapolowałam na Teraz Rocka i cóż... widzę, że w tym numerze najwięcej napisali i wsadzili fotek dotyczących 15. urodzin Tylko/Teraz Rocka...

Ale poza tym wkładka o Pearl Jam , recenzja maidenowa i artykuł o naszych ulubieńcach w dechę - jak i wkładka o Dickinsonie z nr czerwcowego 2005...
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Filik10 »

Mi się najbardziej podobał w teraz Rocku artykuł o vaderze, bo z niego się dużo rzeczy dowiedziałem, a z tego o maiden to tylko o aferze z okładką DODa :)
Maciuś
-#Trooper
-#Trooper

Filik10 pisze:w teraz Rocku artykuł o vaderze
Nawet nie wiedziałem, że Peter ma syna :) I to syna w moim wieku... Miło!
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Invader- fajnie, że chciało Ci się przepisać tę reckę :beer
Maciuś
-#Trooper
-#Trooper

Lemansky pisze:w (...) Tele Tygodniu jest krótka ale bardzo pozytywna recenzja AMOLAD.
Kolega mi opowiadał, że w jakimś takim piśmie widział recenzję God Hates us All - Slayera. Tylko, że tam zjechali go z błoćkiem.
UP THE SLAYER!
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

Maciuś pisze:Kolega mi opowiadał, że w jakimś takim piśmie widział recenzję God Hates us All - Slayera. Tylko, że tam zjechali go z błoćkiem.
UP THE SLAYER!

szczerze...szanuje ten zespol za jego dokonania w muzyce, ale jak slysze to mi sie oranzada z komunii odbija. 0 melodii nie lubie muzyki tego typu.
Borys1978
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Borys1978 »

Kto leci ze Sztokholmu do Mediolanu- przyznać się!
Arcos

Post autor: Arcos »

Ja nie kupuje takich bzdetnych czasopism :!:
Borys1978
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Borys1978 »

Arcos pisze:Ja nie kupuje takich bzdetnych czasopism :!:
hehehehe dobre
Żabka
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Żabka »

Co prawda to gazeta zupełnie innego pokroju ale dobra...

Czytam właśnie wrześniowego Joy'a i znalazłam parę słów o AMOL&D :
"Iron Maiden. Niektórzy fani stracili już nadzieję, że zespół Iron Maiden jeszcze coś nagra. Ale niepotrzebnie się martwili. -Udało nam się osiągnąć potężne brzmienie. Dołożyliśmy starań, by stworzyć dzieło, z którego będziemy dumni - zapewnia skromnie lider grupy Steve Harris. A Matter of Life and Death to 10 metalowych utworów. Nie dla mięczaków."

;)
Mirdaroh
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mirdaroh »

WICKER MAN pisze:Golden Years Tour będzie w lecie 2008. Więc nie wiadomo czy Bruce się przejęzyczył mówiąc o 2007 czy planowana jest jakaś inna trasa (choć w innych wywiadach Panowie zapowiadali w przyszłym roku przerwę).
Bruce ponoć chce solowe koncerty z nowej płyty zagrać gdzies czytałem więc może o to mu chodziło?
Maveral
-#Invader
-#Invader

Post autor: Maveral »

WICKER MAN pisze:Golden Years Tour będzie w lecie 2008. Więc nie wiadomo czy Bruce się przejęzyczył mówiąc o 2007 czy planowana jest jakaś inna trasa (choć w innych wywiadach Panowie zapowiadali w przyszłym roku przerwę).
I jeeeee - solowa trasa pana D.! hehehe nie no stonujmy się, ale naprawdę nie pogniewał bym się, gdyby "Dick" ruszył z solem na rok 2007. Dla mnie to byłoby coś :wink:
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Ale to by miała być trasa po wydaniu nowej płyty solo, czy trasa ToS? :P
ODPOWIEDZ