Dziś polecam...

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 1309

Re: Dziś polecam...

Post autor: Deleted User 1309 »

Helloween - Better than Raw

Obrazek

Gdzieś mi dziś przeleciało na którejś z moich disco-metalowych składanek ,,I Can" i doszedłem do wniosku że Better than Raw jest całkiem dobry na grudniowe dni .
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

A ja sie przekonalem!

Obrazek
Jazz is not dead, it just smells funny.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Matek pisze:polecić możecie coś co nie ma w nazwie taga ani progresywne ani metalowe
Radiohead :D
Ok Computer, A Kid albo Hail To The Thief- reszty nie znam, to nie polecam :P

ale Ty na pewno ich znasz :P
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

na grudzień to jest trans siberian orchestra dobra :)
polecić możecie coś co nie ma w nazwie taga ani progresywne ani metalowe
Nasum :P
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

syzygy pisze:Radiohead
Ok Computer, A Kid albo Hail To The Thief- reszty nie znam, to nie polecam

ale Ty na pewno ich znasz
no zna. i nie lubi chyba :P
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Tak myślałem :P
W sumie nic dziwnego, bo np. Ok Computer to mi się strasznie z PT kojarzy. Np. Paranoid Android. No i w ogóle klimat płyty i "uduchowienie". :P Ale HTTT i Kid A już mi się tak nie kojarzą.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

Artur pisze:to ja polece to czego akurat słucham - "Icon" Paradise Lost.
Piękna muzyka. Ciężka, ale jednocześnie smutna, czasem i depresyjna. Zabawne, bo jednocześnie dość przebojowa, ale w sensie łatwo przyswajalnych melodii, bo wesoła nie jest raczej. Najlepszy przykład "True Belief" - coś pięknego a jednocześnie dołującego. Piękny utwór.
w ogóle "Icon" to dla mnie arcydzieło, płyta z wielką klasą.
Podobno po premierze często porównywano ją z .............. "Czarnym Albumem" Metalliki. I coś w tym jest, Holmes śpiewa czasem jak Hetfield, utwory mają dość podobną strukturę, w sumie do obydwu płyt można odnieść stwierdzenie 'ciężko i melodyjnie' (choć fakt, że to o wielu albumach można powiedzieć :lol: ale tutaj to podobieństwo jest niemałe IMO).
polecam
No proszę, bardzo pozytywnie jestem zaskoczony, że ktoś tutaj tego słucha ;-) Jedna z moich ulubionych płyt- pod każdym względem majstersztyk. Smutno jest owszem, ale bez niepotrzebnego patosu i wylewania plastikowych łez jak na następczyni ;-). Z tymi porównaniami do Metalliki to racja- Holmes może zalatywać Hetfieldem- muzycznie już troszkę na wyrost. Ale na Gothic słychać Celtic Frost, na Draconian Times- Sisters of Mercy, Na Hoście- Depeche Mode, tak więc tym bym się nie przejmował ;-) Tak patrząc czego zazwyczaj słuchasz to powinieneś bez problemu łyknąć poprzedniczkę Icon- Shades of God. Najbardziej rozbudowana ich płyta, dużo gitarowego grania, Sabbathowe riffy, zero klawiszy, babskich wokali (prawie). Po Ikonie moja ulubiona jeśli chodzi o PL ;-)
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

Obrazek

Polecam Bardzo !!!
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

panzerschreck pisze:Ale na Gothic słychać Celtic Frost, na Draconian Times- Sisters of Mercy, Na Hoście- Depeche Mode, tak więc tym bym się nie przejmował
ale ja sie takimi rzeczami właśnie nie przejmuje ;) (z reguły ;]]] )

a co do skojarzeń z Metallicą - dla mnie to i tak tylko na plus, bo Czarny album to dla mnie geniusz i ostatnia wielka ich płyta ;)
panzerschreck pisze:Tak patrząc czego zazwyczaj słuchasz to powinieneś bez problemu łyknąć poprzedniczkę Icon- Shades of God.
oczywiście mam w planach ;) w zasadzie to całą dyskografie planuje poznać w najbliższym czasie.

Dzisiaj słuchałem koncertówki Genesis z ostatniej trasy, prawie w całości, no i spokojnie można polecić tak tym, którzy byli w Chorzowie jak i tym, którzy nie byli a lubią Genesis, zwłaszcza z Collinsem. Generalnie klasa po prostu. Świetnie brzmienie, takowoż wykonanie.
no i bonus u mnie za przywrócenie tych niedalekich w sumie wspomnień :)
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Artur pisze: oczywiście mam w planach ;) w zasadzie to całą dyskografie planuje poznać w najbliższym czasie.
Więc poznawanie reszty zacznij od SoG właśnie ;-). Potem Symbol of Life, potem może Draconian Times, albo Believe in Nothing. Z Draconian jest tak, że większość się tym zajada, ja nie znoszę- po Icon nic nadzwyczajnego- skok na kasę i na szerszą publikę ;-). Death metalu chyba nie lubisz, więc debiut i Gothic odradzam ;-). Nie wiem jak elektroniczne rzeczy Ci podpasują, ale jak cenisz sobie klimat to One Second i Host też wejdą. Dwie ostatnie można sobie darować- nic ciekawego ;-)
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

Obrazek
To dziś polecam bo fajowe jest
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Da5id »

Obrazek
Artur
-#Nomad
-#Nomad

panzerschreck pisze:Gothic odradzam ;)
znam i cenie, acz mniej niż "Icon" ;)
panzerschreck pisze:Dwie ostatnie można sobie darować- nic ciekawego ;)
hehe :lol: akurat "In Requiem" mi sie bardzo spodobało ;) może bez sikania, ale świetnie weszło ;)
z przedostatniej kilka numerów znam.
El Dorado

Post autor: El Dorado »

Łeb prosiaka - wielkie otwarcie parasola w dupie
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Camel- "Stationary Traveller"

Na dzień dzisiejszy mój ulubiony wielbłąd, i jedna z ulubionych płyt z lat 80-tych, obok "The Joshua Tree" i "Disintegration". Nie znajdziemy tam już artrockowego grania z domieszką jazzu, które to mogliśmy podziwiać na "Moonmadness" czy "Rain Dances", rzecz jest mocno w klimatach nowofalowych, chociaż charakterystyczny styl Andrew Latimera rozpoznamy od razu. Właściwie każdy z utworów na płycie, każda z Piosenek, to świetna melodia, i mocne teksty wyśpiewywane przez samego Latimera i Chrisa Rainbowa (i brak Colina Bassa wcale nie jest tutaj odczuwalny). Moja pierwsza płyta Camel. i ta najważniejsza. Jeżeli ktoś nie ma alergii, na tamto brzmienie serdecznie polecam. Dobrze czasem posłuchać takich staroci.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Artur pisze:to ja polece to czego akurat słucham - "Icon" Paradise Lost.
Piękna muzyka. Ciężka, ale jednocześnie smutna, czasem i depresyjna. Zabawne, bo jednocześnie dość przebojowa, ale w sensie łatwo przyswajalnych melodii, bo wesoła nie jest raczej. Najlepszy przykład "True Belief" - coś pięknego a jednocześnie dołującego. Piękny utwór.
w ogóle "Icon" to dla mnie arcydzieło, płyta z wielką klasą.
Podobno po premierze często porównywano ją z .............. "Czarnym Albumem" Metalliki. I coś w tym jest, Holmes śpiewa czasem jak Hetfield, utwory mają dość podobną strukturę, w sumie do obydwu płyt można odnieść stwierdzenie 'ciężko i melodyjnie' (choć fakt, że to o wielu albumach można powiedzieć :lol: ale tutaj to podobieństwo jest niemałe IMO).
polecam
Dopiero teraz to przeczytałem ;)
W kilku zdaniach udało Ci się oddać kwintesencję tej płyty ;) Wszystkie przymiotniki pasują idealnie. Płyta mojego życia,a True Belief to chyba jedyny utwór absolut mojego życia- choć słyszałem to tysiąc razy, zawsze mam ciary na plecach ;)

Co ja mogę dziś polecić?
Madonna- Confessions on a dance floor- żeby się wprawić w dobry nastrój ;)
Oraz
Michael Jackson- Billie Jean- najlepszy utwór MJ ;)
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Artur
-#Nomad
-#Nomad

panzerschreck pisze:Dopiero teraz to przeczytałem ;)
I jesteś tego absolutnie pewien ? ;)
panzerschreck pisze:No proszę, bardzo pozytywnie jestem zaskoczony, że ktoś tutaj tego słucha ;) Jedna z moich ulubionych płyt- pod każdym względem majstersztyk. Smutno jest owszem, ale bez niepotrzebnego patosu i wylewania plastikowych łez jak na następczyni ;) . Z tymi porównaniami do Metalliki to racja- Holmes może zalatywać Hetfieldem- muzycznie już troszkę na wyrost. Ale na Gothic słychać Celtic Frost, na Draconian Times- Sisters of Mercy, Na Hoście- Depeche Mode, tak więc tym bym się nie przejmował ;) Tak patrząc czego zazwyczaj słuchasz to powinieneś bez problemu łyknąć poprzedniczkę Icon- Shades of God. Najbardziej rozbudowana ich płyta, dużo gitarowego grania, Sabbathowe riffy, zero klawiszy, babskich wokali (prawie). Po Ikonie moja ulubiona jeśli chodzi o PL ;)
Hehe ;]
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Artur pisze:
panzerschreck pisze:Dopiero teraz to przeczytałem ;)
I jesteś tego absolutnie pewien ? ;)
panzerschreck pisze:No proszę, bardzo pozytywnie jestem zaskoczony, że ktoś tutaj tego słucha ;) Jedna z moich ulubionych płyt- pod każdym względem majstersztyk. Smutno jest owszem, ale bez niepotrzebnego patosu i wylewania plastikowych łez jak na następczyni ;) . Z tymi porównaniami do Metalliki to racja- Holmes może zalatywać Hetfieldem- muzycznie już troszkę na wyrost. Ale na Gothic słychać Celtic Frost, na Draconian Times- Sisters of Mercy, Na Hoście- Depeche Mode, tak więc tym bym się nie przejmował ;) Tak patrząc czego zazwyczaj słuchasz to powinieneś bez problemu łyknąć poprzedniczkę Icon- Shades of God. Najbardziej rozbudowana ich płyta, dużo gitarowego grania, Sabbathowe riffy, zero klawiszy, babskich wokali (prawie). Po Ikonie moja ulubiona jeśli chodzi o PL ;)
Hehe ;]
Mam dziury w mózgu :mrgreen:
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

:lol:
Jazz is not dead, it just smells funny.
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

Ja polecam, oparty na Michealu Jeacksonie, utwór Patolog Skład - Dziwki Złoto Kasyna:
http://uk.youtube.com/watch?v=hjL5gnsxDpk
ODPOWIEDZ