Konkurs na ulubiony utwór Iron Maiden

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
FanMaiden
-#Trooper
-#Trooper

Re: Konkurs na ulubiony utwór Iron Maiden

Post autor: FanMaiden »

Hallowed Be thy Name - jeden z najgenialniejszych utworów Maidenów; wyśmienity wokal Dickinsona, świetny tekst i pierwszorzędna część instrumentalna
Phantom of the Opera - bo to po prostu genialny utwór. Najlepszy popis z wszystkich utworów Di'Anno, który śpiewa znakomicie. Świetne solówki Murraya i Strattona i super bas.
Aces High - jeden z najlepszych otwieraczy. Dynamiczny i szybko gnający do przodu.
Sign of the Cross - jedenastominutowe arcydzieło Harrisa. Mroczny, powolny, z fantastycznym klimatem i dobrym Bayleyem.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Hallowed Be thy Name bo to po prostu klasyk, definicja stylu Iron Maiden, świetny i nietuzinkowy tekst, bez niego żaden koncert zespołu się nie obejdzie
Seventh Son of a Seventh Son przede wszystkim za moc jaką ma w sobie ten kawałek (jak i cały album), Dickinson śpiewa na wyżynach swoich możliwości, przebijając się przez ciężkie w tym utworze i wyniosłe dźwięki
Aces High najlepszy opener Maiden, jeden z ich najlepszych utworów w ogóle, Dickinson w szczytowej formie
Alexander the Great wielki epik Harris'a, ze wspaniałym tekstem i wpadającą do ucha melodią, a dla mnie - podobnie jak Hallowed i Rime - definicja stylu zespołu, szkoda że nigdy nie grany na koncertach
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Aces High Od tego utworu zacząłem przygodę z IM. mam do niego ogromny sentyment :) Jest dla mnie idealny. Jeden z najlepszych utworów w historii :) Słuchając go mam gęsia skórkę. No i ta tematyka uwielbiam II wojnę światową :)
Rime of the Ancient Mariner Przepiękny poemat zachwycający brzmieniem, zmianami tępa długością utworu. Jeśli miały by być tworzone poetyckie wiersze w wersji muzycznej powinny wyglądać a raczej brzmieć jak rymy :) Historia bardzo ciekawa. Jeden z najmocniejszych powerów w dorobku Maidenów. Moim zdaniem jeśli mieli byśmy wybierać najlepszy utwór koncertowy ten powinien być na miejscu pierwszym. Sam bądź egzekwo.
Alexander the Great Sam nie wiem dlaczego zakochałem się w tym utworze. Moim cichym marzeniem jest usłyszenie go na żywo :)
Miejsca czwartego nie potrafię wytypować :)
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

Zilian pisze:Aces High Od tego utworu zacząłem przygodę z IM. mam do niego ogromny sentyment :) Jest dla mnie idealny. Jeden z najlepszych utworów w historii :) Słuchając go mam gęsia skórkę. No i ta tematyka uwielbiam II wojnę światową :)
Rime of the Ancient Mariner Przepiękny poemat zachwycający brzmieniem, zmianami tępa długością utworu. Jeśli miały by być tworzone poetyckie wiersze w wersji muzycznej powinny wyglądać a raczej brzmieć jak rymy :) Historia bardzo ciekawa. Jeden z najmocniejszych powerów w dorobku Maidenów. Moim zdaniem jeśli mieli byśmy wybierać najlepszy utwór koncertowy ten powinien być na miejscu pierwszym. Sam bądź egzekwo.
Alexander the Great Sam nie wiem dlaczego zakochałem się w tym utworze. Moim cichym marzeniem jest usłyszenie go na żywo :)
chyba pomyłka
Awatar użytkownika
Moonchild
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Moonchild »

Hallowed Be The Name za klimat i chyba przede wszystkim sentyment.
Phantom of the Opera pierwszy utwór jaki usłyszałem, od razu wywarł na mnie ogromne wrażenie. Ale z 7th wygrywa instrumentalnie.
Aces High zdecydowanie lepszy niż The Legacy. Wspaniały, szybki riff, lata świetności Maiden i ten refren!
Alexander the Great tutaj chyba przeważyły lata oraz oczywiście Adrian i Bruce. Wciąż nie jestem przekonany do płyt z Blazem. Chociaż wykonanie Sign na Rock in Rio niszczy, ale gdyby dane nam było usłyszeć na żywo Alexandra...
Awatar użytkownika
Nicko McBrain
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Nicko McBrain »

Hallowed Be Thy Name za intro kilmat i accapella Bruce'a
Phantom Of The Opera jeden z lepszych utworow, dziki i surowy. Wypasione solówki
Aces High najlepszy otwieracz
Alexander the Great za solowke Dave'a
Awatar użytkownika
Alkochochlik
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Alkochochlik »

Hallowed be thy name wybór bardzo ciężki, mimo że Hallowed jest genialny, Dream of Mirrors jest bardzo klimatyczne i wahałem się, jednak wybrałem Hallowed'a.

SsoasS Ponieważ nigdy nie zapomnę siódmego syna i zdarzenia jak mnie uratował

The Legacy Aces High bardzo lubię, jest to klasyk, ale jednak Legacy jest znacznie bardziej rozbudowane

Sign of the cross Wspaniałe intro, a wersja z Rio więc wymiata.
Awatar użytkownika
Stokrotka
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Stokrotka »

Hallowed - chociaż Dream... także jest rewelacyjnym utworem, ale Hallowed ma w sobie tzw. muzyczną magię, to idealny utwór pod kazdym wzgledem.

Phantom - bardzo trudny wybór, ale moim zdaniem Phantom ma bardziej surowe brzmienie, już na debiutanckiej płycie ukazał on możliwości Ironów.

The Legacy - jak dla mnie jedna z najgenialniejszych kompozycji Ironów, ma klimat, którego nie da się zapomnieć.

Sign - mocny, mroczny, a na dodatek The name of the rose..., czyli jest coś o kwiatku :lol:
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

IM_Power pisze:
Zilian pisze:Aces High Od tego utworu zacząłem przygodę z IM. mam do niego ogromny sentyment :) Jest dla mnie idealny. Jeden z najlepszych utworów w historii :) Słuchając go mam gęsia skórkę. No i ta tematyka uwielbiam II wojnę światową :)
chyba pomyłka
Nie nie pomyłka trzeba było uzasadnić wybór więc to zrobiłem :)
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Pomyłka, przeczytaj wcześniejsze strony, to się dowiesz czemu :)
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

A już wiem dobra zwracam honor :) Nie umie się czytać ze zrozumieniem hehe :D Mój błąd :)
Dobra więc tak :
Aces High Od tego utworu zacząłem przygodę z IM. mam do niego ogromny sentyment Jest dla mnie idealny. Jeden z najlepszych utworów w historii Słuchając go mam gęsia skórkę. No i ta tematyka uwielbiam II wojnę światową.
Alexander the Great Sam nie wiem dlaczego zakochałem się w tym utworze. Moim cichym marzeniem jest usłyszenie go na żywo.
Dream Of Mirrors bo prawie wszyscy glosują na HBTN :D
SSOASS Jakoś bardziej z tych dwóch utworów przypada mi do gustu ten w wykonaniu Bruca. Poza tym SSOASS wydaje sie byc bardziej dojrzalszą kompozycją jeśli chodzi o melodyjność :)
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Hallowed Be thy Name-Najtrudniejszy wybór...Mimo wszystko wybieram Hallowed, bo nigdy się nie nudzi i świetnie trafia do odbiorcy. Aż czuję, że jestem tym prowadzonym więźniem.
Seventh Son of a Seventh Son -Zawsze lubiałem Phantoma, ale siódmy syn prezentuje poziom zblizony, chociaż niższy, do Rime'a. Tu wybór był prosty.
The Legacy-Aces jest świetny, ale The Legacy, jak całe AMOLAD to prawdziwe dzieło sztuki. Piękne, skomplikowane, długie...To co lubię najbardziej!
Sign of the Cross-Świetny utwór, który polubiłem dopiero na Rock in Rio. Argumenty za? Patrz dwa utwory powyżej. Alexander jest bardzo dobry, ale daleko mu do Sign.
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Hallowed- bo jest po prostu najlepszy.
7 syn- jeden z moich ulubionych
Aces - bo przez ten kawałek wciągnąłem się w IM. Ma po prostu kopa.
SOTC - rewelacyjny klimat i świetne riffy, w czołówce moich ulubionych kawałków.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

przedłużam jutro do 11, narazie mało głosów strasznie
SiódmySyn
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: SiódmySyn »

Dream of Mirrors - genialny klimat tego utworu, świetny na koncerty, mimo, że długi to się nie dłuży ;p
Phantom of the Opera- najlepszy kawałek z debiutu. Genialny wstęp i świetny śpiew Paula.
The Legacy - głos za to, że jest taki powiew świeżości w repertuarze IM.
Sign of the Cross - Alexandra nie trawię, więc głos na Sign of the Cross.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Dream of Mirrors
Seventh Son of a Seventh Son
Aces High
Sign of the Cross
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Dream of Mirrors
Aces High
Sign of the Cross
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

Dream of Mirrors - bo z BnNW
Seventh Son of a Seventh Son - bo z SSOASS
Aces High - bo z Powerslave
Alexander the Great - bo z SIT
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Dream of Mirrors - Chociażby dlatego, że o wiele bardziej lubię ostatnie albumy zespołu od tych z lat 80tych
Seventh Son of a Seventh Son - chyba najmniej lubię tę piosenkę z całej płyty, ale i tak jest o wiele lepsza od nagrań z debiutu
The Legacy - Najlepsza piosenka z ostatniej płyty
Sign of the Cross- chociażby dlatego, że Alexander to jeden z najgorszych kawałków Maiden.
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

Hallowed Be thy Name
Aces High
Alexander the Great
ODPOWIEDZ