The Final Frontier - opinie na temat nowego albumu Maiden

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
chmielu
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Re: The Final Frontier - opinie na temat nowego albumu Maiden

Post autor: chmielu »

Nie można się przejmować opiniami gazet, po to mamy forum by wymieniać się reckami, osobistymi odczuciami. Kevin Shirley nagrał kilka dobrych płyt ale tą spieprzył. Trudno. Up the Iron's! :pijak:
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

RALF pisze:To niech ten kolega słucha pierwszych trzech CD Maiden i tyle, do "TFF" trzeba dorosnąć.
Haha :D To jest najlepszy argument ze wszystkich.
Jeśli nie podoba Ci się nowa płyta = jesteś za głupi/ograniczony/staroświecki, toż to progres, nie dla wszystkich :cool:

wszystkie zarzuty giną w zalążku, bo świadczą o ww. rzeczach.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

syzygy pisze:
RALF pisze:To niech ten kolega słucha pierwszych trzech CD Maiden i tyle, do "TFF" trzeba dorosnąć.
Haha :D To jest najlepszy argument ze wszystkich.
Jeśli nie podoba Ci się nowa płyta = jesteś za głupi/ograniczony/staroświecki, toż to progres, nie dla wszystkich :cool:

wszystkie zarzuty giną w zalążku, bo świadczą o ww. rzeczach.
:mrgreen:
Płyta mi się bardzo podoba, ale argument RALFa beznadziejny.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

Tymbardziej ,że dla mnie Phantom i Hallowed to ciekawsze kompozycje niż cokolwiek na TFF ,co zresztą niczemu nowej płycie nie ujmuję, jakby ktoś powiedział ,że te dwa utwory to dwa najlepsze utwory heavy-metalu w ogóle,to byłoby to jak najbardziej do przyjęcia.
Ostatnio zmieniony czw sie 19, 2010 1:59 pm przez IM_Power, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

syzygy pisze:Jeśli nie podoba Ci się nowa płyta = jesteś za głupi/ograniczony/staroświecki, toż to progres, nie dla wszystkich :cool:
Pieprzenie... to, że komuś nie podoba się nowa płyta, to oznacza, że nie trafiła w jego gust. Odwracając sytuację mogę powiedzieć, że ktoś komu podoba się"TFF" jest ograniczony i zapatrzony w logo zespołu. Co IM nagra to musi być ganiusz? :cool:

Dorastanie do muzyki? Na ja Cię proszę...
www.MetalSide.pl
Robercikk

Post autor: Robercikk »

Jeeestt! W końcu doszła do mnie płyta "The Final Frontier" Mission Edition :D Już wchodzę na oficjalną stronę i patrzę co jest w tym bonusie ^^ Oczywiście niedługo odsłuch albumu :D

Ciekawy ten materiał! :) Tapety też niezłe :D Oczywiście jedna wylądowała na pulpicie.
Ostatnio zmieniony czw sie 19, 2010 6:48 pm przez Robercikk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Witajcie,

opinie na temat tej płyty będą różne i nie ma co się dziwić.

Ja po kilku pierwszych przesłuchaniach byłem niestety trochę zawiedziony poziomem płyty, po kolejnych kilku jest lepiej, aczkolwiek piać z zachwytu nie będę. Ot, dobra płyta najlepszego zespołu na świecie.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Pozwólcie że przedstawię swoją własną recenzję TFF. Poniżej opinie na temat każdego z utworów i krótkie podsumowanie.

1. Satelite 15...The Final Frontier. Sporo gorzkich słów padło pod adresem tego kawałka, a mi się podoba. Także intro, między innymi dlatego że jest to coś nowego, czego Maiden jeszcze nie grał.
2. Eldorado. Kawałek nie podobał mi się od początku, na płycie brzmi może i lepiej niż na www ale i tak jest mocno przeciętny. Nie wiem czemu zespół popadł w manię wybierania na single najsłabszych utworów z płyty. Przekora jakaś czy co?
3. Mother of Mercy, czyli to co tygryski lubią najbardziej, 100% Iron w znakomitym wydaniu. Mi kojarzy się trochę z Montsegur, ale to nie zarzut.
4. Coming Home. Taki kawałek zespół już nagrał na poprzedniej płycie, w tym że wtedy nazywał się Out Of The Shadows. Z resztą podobne kompozycje nagrywał solowo Dickinson. Fajny refren, ale to trochę mało.
5. The Alchemist. Kawałek w stylu "Dance of Death", jeden ze słabszych na płycie (o ile nie najsłabszy) i niepotrzebny.
6. Isle of Avalon. Moim zdaniem bardzo dobry numer, ładnie się rozwija, ma klimat i ten fragment: "Mother Earth, I can feel you".... ciary przechodzą po grzbiecie.
7. Starblind. Jak dla mnie na obecną chwilę nr 1, świetne intro, ładne rozwinięcie, niesamowity klimat (uwielbiam go słuchać po ciemku). Jak Maiden chce grać progresywnie, to takich kawałków powinien tworzyć więcej.
8. The Talisman. Znowu dubel made by Janick Gers, tym razem mamy kopię The Legacy (wstęp), niestety znacznie gorszą. Kawałek przeciętny, jest kilka lepszych.
9. The man who would be king. Mi się podoba, spoko intro, świetny riff i fajny, agresywny refren. I świetne solo Dave'a.
10. When the wild wind blows. Początkowo mi się nie bardzo podobał, niby fajny ale jakiś taki oczywisty i nijaki... Po kilku przesłuchaniach wchodzi lepiej, ale mimo wszystko nie mogę oprzeć się wrażeniu, że Steve'ovi znacznie lepiej wychodzi komponowanie utworów w towarzystwie innych członków zespołu.

Reasumując: płyta naprawdę dobra, gdyby tak pozbyć się kilku wypełniaczy (Eldorado, Alchemist) byłoby znacznie lepiej. Kontynuacja AMOLAD, jednak słabsza. I jeszcze jedno: co się stało z genialnymi solówkami i gitarowymi zagrywkami które były zawsze stałym punktem płyt Ironów? Na TFF naliczyłem ich raptem kilku, nawet na słabym Virtualu było ich więcej...
Płyta moim zdaniem na tym samym poziomie co np. Dance of Death, ogólnie nierówna. Kilka perełek i kilka przeciętniaków. Ale i tak kocham tych facetów ;-)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

gumbyy pisze:
syzygy pisze:Jeśli nie podoba Ci się nowa płyta = jesteś za głupi/ograniczony/staroświecki, toż to progres, nie dla wszystkich :cool:
Pieprzenie... to, że komuś nie podoba się nowa płyta, to oznacza, że nie trafiła w jego gust. Odwracając sytuację mogę powiedzieć, że ktoś komu podoba się"TFF" jest ograniczony i zapatrzony w logo zespołu. Co IM nagra to musi być ganiusz? :cool:

To ja Cię proszę... :roll:
przecież to była szydera z takiego sposobu myślenia... Brak naprowadzających emotek i ludzie się gubią :P
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

syzygy pisze:
gumbyy pisze:

przecież to była szydera z takiego sposobu myślenia... Brak naprowadzających emotek i ludzie się gubią :P
Spoko, jak dla mnie wszystko było jasne. :) Nawet miałem skomentować post gumbyy, ale stwierdziłem, że nie będę Twoim adwokatem bez pełnomocnictwa. :)
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

mimski pisze:stwierdziłem, że nie będę Twoim adwokatem bez pełnomocnictwa.
to jakby co, udzielam Ci go w ciemno na przyszłe sprawy :cool: :razz:
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Dobra, to teraz ja się wypowiem.

Jak wspomniałem kilkanaście dni temu, nie miałem żadnych oczekiwań co do tego albumu. Po fatalnym AMOLAD po prostu byłem ciekaw, co też nagra zespół, do którego zawsze będę miał sentyment. AMOLAD'owi dawałem klikanaście/kilkadziesiąt szans w różnych odstępach czasu i za cholerę nie mogę się dać przekonać do tego albumu. Z wyjątkiem Benjamina nie ma tam czego słuchać. Tak więc do Final Frontier podchodziłem bardzo spokojnie. Słuchanie rozpocząłem od When The Wild Wind Blows, w związku z zachwytami na forum, że kawałek wypasiony itd. Po przesłuchaniu stwierdziłem, że jest... całkiem fajny. Potem przeszedłem do Satelite i kurcze ten wstęp... rewelacja. Bardzo mi się podoba, jest kompletnie nie w stylu IM, ale jak dla mnie chłopaki pomysł mieli rewelacyjny na ten kawałek. Potem przechodzi do Final Frontier, który jest kawałkiem lekkim, łatwym i przyjemnym. Taki hejvvi metal w średnim tempie. Przyjemnie się słucha. El Dorado podobało mi się już jako singel i na razie zdania nie zmieniam. Kawałek jest całkiem niezły. Fajne riffowanie, nie mam do czego się przyczepić. Kolejne na płycie Mother Of Mercy i Coming Home w pierwszym przesłuchaniu jakoś nie zachwyciły, ale już każde kolejne było co raz bardziej pozytywne. Alchemist spodobał mi się od razu, taki rocker w starym stylu. Jest kop, jest energia, generalnie ciekawy motyw na płycie. No a potem Isle Of Avalon, który moim zdaniem jest rewelacyjny. Jak dla mnie to jest najlepszy kawałek na albumie i jeden z lepszych w ostatnich latach. Pierwsze co zwróciło mą uwagę to solo w środku, które jak czytam wg. większości jest niepotrzebne. Mnie jednak w pierwszej kolejności to właśnie ten fragment kawałka zwrócił szczególną uwagę podczas słuchania. Potem były kolejne i spodobał mi się nie tylko środek, ale cały utwór. Kolejne Starblind w sumie niczym mnie nie zachwyca. Ot kawałek, którego równie dobrze mogłoby nie być, ale jak jest to tragedii też nie robi. The Talisman, The Man... nie podeszły mi i dalej nie podchodzą. Słychać w nich AMOLAD i to co mi się nie podobało/nie podoba na tej płycie, czyli doklejanie niezwiązanych ze sobą riffów zapoczątkowane intrem, które na siłę wydłuża kawałek. No i kawałek kończący, jak dla mnie kolejna dobra kompozycja na płycie. Jest fajny pomysł, dobre wykonanie, wszystko trzyma się kupy, mimo że trwa 11 minut to tworzy spójną całość, słychać że nie był wydłużany na siłę.

Podsumowując, uważam TFF za całkiem fajną płytę. Nie jest to dzieło życia IM, ale też nie jest to album zły, czy słaby. Jest solidnym produktem, który chętnie będę od czasu do czasu słuchać. Gdybym miał wystawić ocenę to na dzień dzisiejszy daje mu 7/10, odejmując po punkcie za The Talisman i The Man... i jeden za całą resztę drobnych usterek.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

syzygy pisze:
gumbyy pisze:

Ok... spoko. Generalnie to dużo tutaj jest takich ludzi, co mają "podobne" podejście i jak widać niechcący zaliczyłem Ciebie do tego grona.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Płyta mi się coraz bardziej podoba, a jak już odpale ją wreszcie na odtwarzaczu to z pewnością ,jeszcze zyska. Nie mogę się doczekać tego momentu, kasa już jest, teraz tylko do Saturna w Pasażu Grunwaldzkim, tradycyjnie :)

Mother of Mercy
The Alchemist
Starblind
The Talisman

jeśli zagrają 2 kawałki chociaż z tego na żywo będe bardzo zadowolony, błagam tylko nie Coming Home ...
Robercikk

Post autor: Robercikk »

Starblind moim zdaniem w ogóle nie pasuje na koncerty :neutral:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Recenzja The Final Frontier autorstwa Bartłomieja Paszylka, redaktora magazynu "Mystic Art"

http://bpaszylk.com/the_final_frontier_01.html
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Post autor: Rafaello »

Takie recenzje to ja lubię czytać :jee:
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

jak dla mnie sorry ,ale ta recka jest totalnie beznadziejna, robiona po łebkach jak pańszczyzna, autor nie ustosunkował się nawet do połowy utworów, no dajcie spokój
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

jak dla mnie sorry ,ale ta recka jest totalnie beznadziejna, robiona po łebkach jak pańszczyzna, autor nie ustosunkował się nawet do połowy utworów, no dajcie spokój
+1
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Invader pisze:
+1
wiesz teraz jest moda na alternatywne recenzje, gdzie autor w imię wolności twórczej zamiast jakiegoś tam opisywania kawałków, strony muzycznej woli napisać ,że np.wokal w jednym utworze kojarzy mu się z jedzeniem parówek a, płyta często towarzyszyła mu w jeździe na rowerze ,co tam jakieś nudne opisywanie kawałek po kawałku :lol: ,celowo przesadziłem,ale czytałem naprawdę debilne recenzje w życiu
ODPOWIEDZ