The Final Frontier - opinie na temat nowego albumu Maiden

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Re: The Final Frontier - opinie na temat nowego albumu Maiden

Post autor: Emilio »

Akurat Paszylk jest cenionym autorem zarówno książek jak i recenzji. Recka TFF raczej miała być lakoniczna. Choć musze przynać, że raczej znam go z recenzowania filmów i książek (Nowa Fantastyka, Kino Domowe czy świetna ostatnia ksiązka, która niestety nie została jeszcze przetłumaczona na polski - "The Pleasure and Pain of Cult Horror Films" )
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

Nie wiem tylko czy ta recenzja jest tylko z jego strony czy trafiła też do czasopisma, bo jeśli to drugie, to taka recenzja kompletnie nic nie mówi o albumie ,niczego się czytelnik z niej nie dowie, nawet pozytywna konstatacja na końcu jakoś nie wynika z całości, ja wywnioskowałem po niej ,że płyta to dosłownie jeden ostatni utwór, ew. pierwszy i przedostatni a reszta to jakieś dodatki .I jakiś taki kompletny brak emocji przy pisaniu czuć.
ARTUR MELOMAN
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: ARTUR MELOMAN »

Emilio pisze:Recenzja The Final Frontier autorstwa Bartłomieja Paszylka, redaktora magazynu "Mystic Art"

http://bpaszylk.com/the_final_frontier_01.html
Cóż., recenzja rzeczywiście dość lakoniczna, niewiele mówiąca tym, którzy jeszcze nie słyszeli płyty.
Ja jednak należę do tych, którzy wysłuchali wielokrotnie i zgadzam się z recką w pełni :)
Smells good
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Nie wiem czy pisałeś kiedys recenzje do czasopisma, ja kilka razy miałem okazje i różnie bywa z wymogami. Często dostawałem instrukcje, że recka ma być na 2500 znaków i kropka. Nie wiem jak jest teraz ale kiedys np w Fantastyce jeszcze krótsze recenzje książek sie ukazywaly. Owszem, czasami dawali sie rozpisać, ale to raczej gdy sie artykuł popełniało.

Sorki za offtop
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Wiesz akurat książka to inna bajka jest,bo cięzko recenzować rozdziały, ale płyta ma tak klarowny podział,że wg.mnie najprościej a jak wiadomo często najprostsze rozwiązania są najlepsze ocenić w 2-3 zdaniach każdy utwór ,tak by ktoś kto kupuję płytę mógł mieć jakikolwiek obraz, gdy ktoś tego nie robi, zachodzi podejrzenie ,że albumu posłuchał 2 razy i za bardzo nie wie co ma pisać.
Poza tym uważam,że płytę powinien oceniać ktoś kto jest osłuchany z zespołem, nie wiem jak było w tym wypadku ale piszę ogólnie, bo jednak ponad 80% osób które płytę kupi to będą fani zespołu.

Do czasopism nie pisałem,jedynie na fora ,pewnie dlatego nigdy nie pisałem z musu tylko zawsze ze szczerej chęci by podzielić się wrażeniami z płyt.
Awatar użytkownika
soulburner
-#Invader
-#Invader

Post autor: soulburner »

Kiedy recenzent ma strasznie ograniczoną liczbę słów lub znaków, ciężko jest napisać coś porządnego. Kiedyś kupowałem Mystic Art dla dołączanej doń płytki i pamiętam, że recenzje były tam bardzo krótkie - na jednej stronie mieściło się ich chyba 6 :P Zdaje się, że w recenzji Brave New World autor wymienił z tytułu tylko Dream of Mirrors.
You must gather your party before venturing forth.
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DaveM »

OOO! "soulburner"! Gratuluję, to chyba twój pierwszy post w którym nie ma ani słowa o produkcji lub brzmieniu płyty! :)
Awatar użytkownika
soulburner
-#Invader
-#Invader

Post autor: soulburner »

Absolutnie się nie zgadzam :P Być może pierwszy od kilku miesięcy albo i lat, ale nie w ogóle :D
You must gather your party before venturing forth.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

soulburner pisze:Kiedy recenzent ma strasznie ograniczoną liczbę słów lub znaków, ciężko jest napisać coś porządnego
Właśnie o to mi chodzi, w internecie nie ma ograniczen jeśli chodzi o obszernośc pisanej recenzji. Natomiast jak sie składa numer pisma to kazda strona jest na wage złota i wymyśla sie ile znaków ma mieć recka, ile art a ile relacja z koncertu itd.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

ja tam nigdy nie czytam recenzji bo nigdy się z nimi nie zgadzam xD Każdy ma swój gust i to co podobało się recenzentowi mi i innym wcale nie musi. To tak jakby nie obejrzeć filmu bo recenzje były do dupy. Miałem kilka takich przypadków i cieszyłem się że obejrzałem dany film bo był świetny :) Z płytami podobnie zresztą :)
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Zilian pisze:ja tam nigdy nie czytam recenzji bo nigdy się z nimi nie zgadzam xD Każdy ma swój gust i to co podobało się recenzentowi mi i innym wcale nie musi.
Masz racje nie ma co sie przejmowac recenzjami . Ktos powiedział ze "opinie sa jak dziury w d.... kazdy ma swoją" i tego nalezy sie trzymac ;-)
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Zilian pisze:bo nigdy się z nimi nie zgadzam
Oczywiście, że recenzja nie ma za zadanie przekonywać czytającego do czegokolwiek. To po prostu odczucia piszącego ubrane w tekst.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

gumbyy pisze:
Oczywiście, że recenzja nie ma za zadanie przekonywać czytającego do czegokolwiek.
... to zależy ale np: zachęcić do zapoznania się z płytą [książką] zdecydowanie może ... może także zniechęcić :cool: ;-)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

jesper pisze:
gumbyy pisze:
Oczywiście, że recenzja nie ma za zadanie przekonywać czytającego do czegokolwiek.
... to zależy ale np: zachęcić do zapoznania się z płytą [książką] zdecydowanie może ... może także zniechęcić :cool: ;-)
Zachęcić jak najbardziej, ale nie przekonać do czegokolwiek ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Jurand_
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Jurand_ »

kupa :sad:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Jurand_ pisze:kupa :sad:
To idź do WC :razz:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

W końcu się wypowiem:

Album pozytywnie mnie zaskoczył. Miałem obawy, że będzie dużo przeciągania czy pseudo powermetalowych wstawek jak na A Matter of Life and Death (która nie podobała mi się), tymczasem... jest miło i przyjemnie. Duża w tym zasługa openera, najlepszego co najmniej od 10, a mógłbym zaryzykować, że nawet i 18 lat. Genialne intro, dobry wokal Bruce'a (lepszy niż na dwóch poprzednich płytach). Świetna druga część. Dalej nie jest gorzej. Nawet "wypełniacze" jak El Dorado i Coming Home się przyjemnie słucha. Od 5 do 8 kawałka - mistrzostwo. Każdy z nich można słuchać wiele razy. Płytę psuje trochę całkowicie nieudane "When the Wild Wind Blows", ale nie jest to wielka tragedia.

Ogólnie rzecz biorąc: Lepsza, bardziej przemyślana, wersja A Matter of Life and Death.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Mr. M pisze:W końcu się wypowiem:

Album pozytywnie mnie zaskoczył. Miałem obawy, że będzie dużo przeciągania czy pseudo powermetalowych wstawek jak na A Matter of Life and Death (która nie podobała mi się), tymczasem... jest miło i przyjemnie. Duża w tym zasługa openera, najlepszego co najmniej od 10, a mógłbym zaryzykować, że nawet i 18 lat. Genialne intro, dobry wokal Bruce'a (lepszy niż na dwóch poprzednich płytach). Świetna druga część. Dalej nie jest gorzej. Nawet "wypełniacze" jak El Dorado i Coming Home się przyjemnie słucha. Od 5 do 8 kawałka - mistrzostwo. Każdy z nich można słuchać wiele razy. Płytę psuje trochę całkowicie nieudane "When the Wild Wind Blows", ale nie jest to wielka tragedia.

Ogólnie rzecz biorąc: Lepsza, bardziej przemyślana, wersja A Matter of Life and Death.
chyba dotychczas recenzja z którą najbardziej mógłbym się zgodzić :)
ryju
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: ryju »

Mr. M pisze:Od 5 do 8 kawałka - mistrzostwo.
No coś w tym stylu ;)
Westwards, the tide!
ODPOWIEDZ