Oceny albumow IM w skali 1-10

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Oceny albumow IM w skali 1-10

Post autor: panzerschreck »

im80 pisze:
IronCezarek pisze:UPDATE:
2. Killers 4/10
:shock:
Tu zasada jest prosta. Im ktoś starszy tym ocena wyższa. Killes to płyta dla smakoszy heavy metalu. Za 20 lat jak jeszcze będziesz słuchał metalu to napewno zmienisz zdanie.
voivod pisze:Mi sie wydaje ze na tym albumie jest po prostu najmniej pitolacych gitar i słodkich melodyjnych refreników, dlatego milosnikom latwej i przyjemnej muzyki sie on nie podoba.
Oto słowa prawdy!
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Z Killersami jest dokładnie tak jak z dwoma ostatnimi płytami - trzeba ich dokładnie rozwalić, przeanalizować kawałek po kawałku i dopiero wtedy najlepiej smakują ;-) W innym przypadku nie wejdą sami do głowy tak jak np mega chwytliwy Number.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

PanPrezes pisze:Z Killersami jest dokładnie tak jak z dwoma ostatnimi płytami - trzeba ich dokładnie rozwalić, przeanalizować kawałek po kawałku i dopiero wtedy najlepiej smakują ;-) W innym przypadku nie wejdą sami do głowy tak jak np mega chwytliwy Number.
No z całym szacunkiem, ale akurat Killers jak żadna inna płyta IM stoi dokładnie na przeciwnym biegunie w stosunku do dwóch ostatnich płyt i to jest bardzo nietrafione porównanie ;) Poza tym Killers jest mega chwytliwy- co tam do czajenia? :B Tam niczego nie trzeba analizować, trzeba po prostu czuć w sercu ROCKA ;)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Myślę że nie do końca, poza gabarytami utworów i ich klimatem tak wiele się znowu w tej muzyce nie zmieniło od tamtego czasu, a na pewno nie poziom... Ja to przynajmniej w taki sposób widzę.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

PanPrezes pisze:Myślę że nie do końca, poza gabarytami utworów i ich klimatem tak wiele się znowu w tej muzyce nie zmieniło od tamtego czasu, a na pewno nie poziom... Ja to przynajmniej w taki sposób widzę.
Akurat w stosunku do Killers, w muzyce Ironów zmieniło się od tamtej pory WSZYSTKO, jak od żadnej innej ich płyty. Weź posłuchaj nie wiem, takiego When the Wild Wind Blows (i nie chodzi mi wcale o gabaryty) i potem Killers. To są dwa różne zespoły.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Nie dla mnie już w genialnym Prodigal Sonie były elementy takiego grania, ale oczywiście w kontekście całej płyty nacisk był położony na co innego. Klimat zmienił się na przestrzeni tych wszystkich lat diametralnie, bo w końcu sami muzycy wydorośleli, ale same elementy składowe ich muzyki już nie tak bardzo.
Awatar użytkownika
daveaVu
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: daveaVu »

Iron Maiden 7/10
Killers 10/10
The Number of the Beast 8/10
Piece of Mind 8/10
Powerslave 9/10
Somewhere in Time 10/10
Seventh Son of a Seventh Son 10/10
No Prayer for the Dying 6/10
Fear of the Dark 7/10
The X Factor 5/10
Virtual XI 4/10
Brave New World 10/10
Dance of Death 8/10
A Matter of Life and Death 8/10
The Final Frontier 8,5/10

Kocham killersów a nie mam 40 lat :P W sumie zalogowałem się na to forum tylko po to żeby to napisać ;)
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Nie wyceniam juz tego,bezsensu, czy Killers czy Final Frontier,bez sensu sie licytowac, ja lubie wszystko ,Killers to dobra muzyka, Final Frontier tez,tak samo Somewhere in Time,X Factor, jak i Number of the Beast czy Brave New World

Posluchalbym Purgatory i Prodigal Son z Brucem na koncercie tak jak i np. Fortunes of War lub When Two WOrld's Collide...Another Life to totalna masakra w jego wykonaniu, Top 10 wykonan koncertowych IM,tak z 1982 jak z 2005 r.
Awatar użytkownika
Gobos
-#Invader
-#Invader

Post autor: Gobos »

Iron Maiden 8/10
Killers 7/10
The Number of the Beast 9/10
Piece of Mind 8/10
Powerslave 9/10
Somewhere in Time 8/10
Seventh Son of a Seventh Son 10/10
No Prayer for the Dying 5/10
Fear of the Dark 7/10
The X Factor 4/10
Virtual XI 4/10
Brave New World 10/10
Dance of Death 7/10
A Matter of Life and Death 8/10
The Final Frontier 9/10
you are number ... 89 Gobos on tour 2016:Wrocław...
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IronCezarek »

voivod pisze:Mi sie wydaje ze na tym albumie jest po prostu najmniej pitolacych gitar i słodkich melodyjnych refreników, dlatego milosnikom latwej i przyjemnej muzyki sie on nie podoba.
Rozgryzłeś mnie, słucham soft rocka.

Niech zgadnę, teraz wszyscy zaczną wysoko oceniać killersów, żeby pokazać jakimi to oni są wielkimi fanami ROCKA i jacy są FAJNI.
Awatar użytkownika
Iron Soldier
-#Invader
-#Invader

Post autor: Iron Soldier »

IronCezarek pisze:

Niech zgadnę, teraz wszyscy zaczną wysoko oceniać killersów, żeby pokazać jakimi to oni są wielkimi fanami ROCKA i jacy są FAJNI.
Nie, gdyż mamy już dawno 12 lat skończone i dorośliśmy ;)
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Iron Soldier pisze:
IronCezarek pisze:

Nie, gdyż mamy już dawno 12 lat skończone i dorośliśmy ;)
A co ma piernik do wiatraka?
Awatar użytkownika
Iron Soldier
-#Invader
-#Invader

A choćby to, że umiemy obiektywnie spoglądać na pewne rzeczy, a nie spontanicznie, oprócz tego umiemy obronić nasze argumenty odnośnie pewnych rzeczy bez jakiś lol, omg, wtf i innych takich ;) Wiem, bo sam jeszcze przecież niedawno miałem 12 lat i wiem co się wtedy myśli. No i najważniejsze - szacunek do innych, nabiera się szacunku do innych i nie komentuje się tego co sądzą inni ;) No i najważniejsze - nie robimy nic na pokaz, oceniamy tak jak to widzimy, a nie tak żeby się komuś podlizać ;)
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Iron Soldier pisze:A choćby to, że umiemy obiektywnie spoglądać na pewne rzeczy, a nie spontanicznie, oprócz tego umiemy obronić nasze argumenty odnośnie pewnych rzeczy bez jakiś lol, omg, wtf i innych takich ;) Wiem, bo sam jeszcze przecież niedawno miałem 12 lat i wiem co się wtedy myśli. No i najważniejsze - szacunek do innych, nabiera się szacunku do innych i nie komentuje się tego co sądzą inni ;) No i najważniejsze - nie robimy nic na pokaz, oceniamy tak jak to widzimy, a nie tak żeby się komuś podlizać ;)
A gdzie ja krytykowałem innych albo napisałem "omg, wtf czy lol"?
Do tego - Większość z tego forum komentuje to co sądzą inni. Napisałem że nie lubię killersów i od razu zaczęli się oburzać, oraz pisać coś a la "Killers jest tylko dla fanów rocka, a nie dla ludzi którzy słuchają lekkich brzmień"
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

:facepalm:
Awatar użytkownika
Iron Soldier
-#Invader
-#Invader

Nie mówiłem o Tobie jednym, mówiłem OGÓLNIE podkreślam OGÓLNIE o 12-latkach bo wiem co robią, bo sam niedawno nim byłem. :mryellow:

Owszem, oburzyli się i maja do tego pełne prawo i prawda jest taka, że Killers jest jedną z najmniej przyswajalnych płyt IM, gdyż nie jest cukierkowa, ale to nie znaczy to że wszyscy mają ją zachwalać lub nie, każdy ma prawo oceniać jak mu się tylko podoba, a Ty zdaje się zagotowałeś i już zacząłeś nie wiadomo jakie stwierdzenie, bo będę się śmiał gdy ktoś napisze tak jak Ty mówiłeś, że Killers jest nie wiadomo jakie fajne i w ogóle swoją opinie będzie stwierdzało np. przez to że okładka jest fajna, lub piosenki mają fajny tytuł... ale myślę, że tu są na tyle dorośli użytkownicy, że takiego czegoś nie będzie. Poza tym fanem rocka może się uznać każdy kto słucha rocka, ale każdego gatunku i kilku zespołów, bo ktoś kto np. słucha tylko The Beatles nie może nazwać się fanem rocka, bo po jednym zespole nie jest w stanie tego stwierdzić ;)
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: voivod »

IronCezarek pisze:
No fakt ze albumy od SIT do XF cenisz wyzej niz pierwszych pięć zdecydowanie to potwierdza. Ale spoko, moze kiedys załapiesz heavy metal.
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Iron Soldier pisze:A choćby to, że umiemy obiektywnie spoglądać na pewne rzeczy, a nie spontanicznie, oprócz tego umiemy obronić nasze argumenty odnośnie pewnych rzeczy bez jakiś lol, omg, wtf i innych takich Wiem, bo sam jeszcze przecież niedawno miałem 12 lat i wiem co się wtedy myśli. No i najważniejsze - szacunek do innych, nabiera się szacunku do innych i nie komentuje się tego co sądzą inni No i najważniejsze - nie robimy nic na pokaz, oceniamy tak jak to widzimy, a nie tak żeby się komuś podlizać
Cezarek nie lubu Killersów i tyle, na tej podstawie ocenianie jego gustu muzycznego, jako niedojrzały jest trochę bezpodstawne...Każdy lubi to co chce, nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Miło, że przeżyłeś te trzy owocne lata i teraz masz ich aż 15, ale co to ma do rzeczy?
I ostatnia rzecz, apropo obiektywizmu...
Lubię Killers - wypowiedź obiektywna
Nie lubię Killers - wypowiedź subiektywna
:?:

Killers to na pewno postęp Maiden i bardzo ważna płyta w ich karierze. Zainspirowała wielu thrashowych wykonawców, stanowiąc po części podwaliny tego gatunku. Nikt tego nie neguje, gusta to inna sprawa, zresztą 100 razy już inni to pisali.
Awatar użytkownika
Iron Soldier
-#Invader
-#Invader

ttomasz pisze: Cezarek nie lubu Killersów i tyle, na tej podstawie ocenianie jego gustu muzycznego, jako niedojrzały jest trochę bezpodstawne...Każdy lubi to co chce, nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Miło, że przeżyłeś te trzy owocne lata i teraz masz ich aż 15, ale co to ma do rzeczy?
I ostatnia rzecz, apropo obiektywizmu...
Lubię Killers - wypowiedź obiektywna
Nie lubię Killers - wypowiedź subiektywna
Przeżyłem te trzy owocne lata i przez to zmieniło się moje podejście do świata i ludzi, poza tym nie oceniałem jego gustu muzycznego przez to że jest niedojrzały czy coś, tylko sposób w jaki się wypowiada świadczy o tym, że jest jeszcze niedojrzały. Odnośnie obiektywizmu, lubię Killers/nie lubię Killers owszem obie obiektywne, ale poprzeć to należałoby argumentami czyż nie :?:
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Iron Soldier pisze:
tylko sposób w jaki się wypowiada świadczy o tym, że jest jeszcze niedojrzały.
Wal cytaty
voivod pisze:
IronCezarek pisze:
No fakt ze albumy od SIT do XF cenisz wyzej niz pierwszych pięć zdecydowanie to potwierdza. Ale spoko, moze kiedys załapiesz heavy metal.
No teraz to już dziwne...
Czyli że jak nie lubie killersów, to nie lubię heavy metalu?
ODPOWIEDZ