Najlepszy utwór z The Final Frontier
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Najlepszy utwór z The Final Frontier
zdecydowanie Starblind
When The Wild Wind Blows. Genialny (chociaż nie najlepszy) epic Harrisa 
Wiaterek, Talisman, Satelitka..
Ostatnio zmieniony czw wrz 15, 2011 12:40 pm przez Kai., łącznie zmieniany 1 raz.
You can't kill the metal,
The metal will live on.
Iron Maiden is my religion!
Zdecydowanie When the Wild Wind Blows, chociaż miałem dylemat pomiędzy nim a Talismanem
you are number ... 89
Gobos on tour 2016:Wrocław...
"Have you heard what they said on the news today..."
zdecydowanie When Wild Wind Blows rulezz!!!! Przezajebisty kawałek

"Everybody has a different way
To view the world"
When the Wild Wind blows -> the Talisman -> Alchemist ( taki miły klasyk)
- Iron Soldier
- -#Invader

When the Wild Wind Blows & The Man Who Would Be King & The Alchemist
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

1. Starblind
2. When the Wild Wind Blows ( ale dopiero po usłyszeniu na żywo tak wiele u mnie zyskał )
3. Isle Of Avalon
4. Talisman
2. When the Wild Wind Blows ( ale dopiero po usłyszeniu na żywo tak wiele u mnie zyskał )
3. Isle Of Avalon
4. Talisman
1. Starblind
2. WTWWB
3. Isle of Avalon
W sumie od początku nic się nie zmieniło i już na pewno nie zmieni.
2. WTWWB
3. Isle of Avalon
W sumie od początku nic się nie zmieniło i już na pewno nie zmieni.
Zdecydowanie When The Wild Wind Blows. Utwór genialny, i ogromnie zyskuje live
Zdecydowanie oddaje swój głos na Satellite 15... The Final Frontier 
-
ZłapanyWCzasie
- -#Clairvoyant

Na nowych płytach Iron Maiden jest często tak,że zupełnie inaczej ranking się przedstawia po usłyszeniu wersji live. Na płytach z lat 80 i 90 nie robi to aż tak wielkiej różnicy.
Talisman i When the Wild Wind Blows studyjnie wg.mnie troszkę ustępują Isle of Avalon ale koncertowo to prawdziwe arcydzieła.
Jednak oceniając tylko studyjnie to Isle of Avalon.
Talisman i When the Wild Wind Blows studyjnie wg.mnie troszkę ustępują Isle of Avalon ale koncertowo to prawdziwe arcydzieła.
Jednak oceniając tylko studyjnie to Isle of Avalon.
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Żałuję trochę, że oddałem głos na WTWWB, bo mimo, że jest to genialny utwór to po usłyszeniu na koncercie wolę zdecydowanie bardziej Coming Home
- Władysław_Warneńczyk
- -#Ancient mariner

do Talizmana i Wiatru dodałbym jeszcze The Final Frontier, który live dla mnie wymiata... wykonanie na koncercie w PL zrobiło na mnie olbrzymie wrażenie 
Serio?Journeyman666 pisze:Żałuję trochę, że oddałem głos na WTWWB, bo mimo, że jest to genialny utwór to po usłyszeniu na koncercie wolę zdecydowanie bardziej Coming Home
Coming Home mocno zyskało live, ale od razu lepsze od wszystkich kawałków z drugiej połowy płyty? Dla mnie ED, CH i MOM to dolna, choć i tak dobra, pułka.
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Wydaje mi się, że tak. Ja po Coming Home nie spodziewałem się czegoś wystrzałowego na koncercie ale jak zaczynał się refren "to Albions land" to do mnie dotarło jak świetny jest ten utwór. WTWWB też jest genialne ale na koncertach się aż tak dobrze nie sprawdza. Początek na koncert idealny ale reszta już nie tak bardzo.
W pierwszej części albumu są genialne CH MOM
W drugiej IoA, Talisman i WTWWB
Z tego by wynikało, że też wolę drugą część od pierwszej. No ale CH ma u mnie specjalne względy.
W pierwszej części albumu są genialne CH MOM
W drugiej IoA, Talisman i WTWWB
Z tego by wynikało, że też wolę drugą część od pierwszej. No ale CH ma u mnie specjalne względy.
-
ZłapanyWCzasie
- -#Clairvoyant

Wg.mnie When the Wild WInd Blows choć wzorcowy,bardzo szlachetny i klimatyczny nie jest aż tak genialnym utworem, Dave robił coś niesamowitego pod koniec swojego sola na koncertach ,wspaniały moment ,ale jak go potem słuchałem studyjnie to znowu uważałem,że nie jest dla mnie idealny w 100%
Ale czy w muzyce chodzi o to by było idealnie w 100%? Jak dla mnie to nie matematyka.
-
ZłapanyWCzasie
- -#Clairvoyant

Dla mnie chodzi o liczbę momentów które chwytają ze serce ,źle się wyraziłem .
Choć jeśli jakiś kawałek ma co pół minuty takie momenty jak Flight of Icarus,Hallowed Be thy Name czy Infinite Dreams to tak,jest idealny .
Z When the Wild Wind Blows jest jak Blood Brothers,do jego słuchania trzeba mieć odpowiedni nastrój, mają dużo takiego "piękna" którego ja nie lubię w muzyce,ale te "piękno" przy odpowiednim nastroju może przemienić się także w sporą moc ,tymbardziej na koncercie ,dlatego,że gdy grają tacy muzycy jakich ma Iron Maiden to nawet najładniejsza melodia nie ustrzeże się przed elementami surowości ,szorstkości typowej dla brytyjskiego rocka.
Choć jeśli jakiś kawałek ma co pół minuty takie momenty jak Flight of Icarus,Hallowed Be thy Name czy Infinite Dreams to tak,jest idealny .
Z When the Wild Wind Blows jest jak Blood Brothers,do jego słuchania trzeba mieć odpowiedni nastrój, mają dużo takiego "piękna" którego ja nie lubię w muzyce,ale te "piękno" przy odpowiednim nastroju może przemienić się także w sporą moc ,tymbardziej na koncercie ,dlatego,że gdy grają tacy muzycy jakich ma Iron Maiden to nawet najładniejsza melodia nie ustrzeże się przed elementami surowości ,szorstkości typowej dla brytyjskiego rocka.
Kawałek najlepszy, choć o wiele więcej ciekawych pomysłów jest chociażby na The Man Who Would Be King, czy poprzednich...mimo to ilekroć słucham TFF werdykt jest ten sam