Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Post autor: Slaug »

Tak sobie wlazłem na główną. Patrzę na aukcje charytatywne i co widzę? Original Vinyl - Infinite Dreams 7 inch pośród innych przedmiotów związanych z trasą ME. Niby nic, ale przed rozpoczęciem trasy 2012 w sklepie pojawiła się koszulka z motywem Aces High (również niby nic ;-) ). Aces High mało kto się na tej trasie spodziewał, a tu jednak. Mam nadzieje, że aukcja tego winylu również coś dobrego zwiastuje :)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Jak będzie to na bank kosztem czegoś dobrego typu właśnie AH lub ATSS. (Ja bym dał za running free :P)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Wielokrotnie poruszane na tym forum, jest kilka kawałków z setu 2012 które można by spokojnie wywalić z zamian za ID - 23:58, RF, RTTH, TETMD czy CIPWM. Choć bardzo prawdopodobne jest, że jeśli ID wejdzie to właśnie za ATSS, gdyż ATSS weszło właśnie tam gdzie pierwotnie miało być ID (WICKER chyba o tym pisał). A gdyby oba te kawałki zostały to... :twisted:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Slaug pisze:Wielokrotnie poruszane na tym forum, jest kilka kawałków z setu 2012 które można by spokojnie wywalić z zamian za ID - 23:58, RF, RTTH, TETMD czy CIPWM
Problem w tym, że te kawałki to szlagiery, przeboje etc, które wielu chce usłyszeć. Większość ludzi na koncertach nie widziało IM jak niektórzy na tym forum po kilkanaście/kilkadziesiąt razy, tylko jest pierwszy, drugi raz. Wystarczy porównać sobie reakcje tłumu podczas oklepanego FotD czy 23:58 do nowych kawałków. Była różnica w przyjęciu starego i nowego materiału i to było słychać.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Afraid pasuje jak pięść do nosa na tej trasie.
etoo
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: etoo »

Mnie najbardziej boli brak HBTN... toc nie wyobrazam sobie koncertu bez tego jeb*nięcia, klimatu, kontaktu i zabawy publiki. mam nadzieję ze w europie wróci ten klasyk do setu.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Wrócą ID i HBTN - zobaczycie sami, opracowali te kawałki - nawet efekty przygotowali pod nie...
Awatar użytkownika
Olszu
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Olszu »

RALF pisze:Wrócą ID i HBTN - zobaczycie sami
Też mam przeczucie że wrócą tym bardzie że poprzednie lata pokazały że set zawsze sie zmieniał na drugą część trasy ;-)
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Nie nastawiałbym się zbytnio :P Zwykle setlisty na poszczególnych odnogach tournee zostawały te same, pamiętam z ostatnich lat dwa przypadki zmian: w 2007 kiedy przestali grać całe AMOLAD na rzecz m.in. Children of the Damned + paru bardziej obcykanych klasyków, a także w 2009 roku kiedy zmienili trochę set SBiT wrzucając m.in. Phantom of the Opera, Wrathchild itd. kosztem Revelations i utworów z 7 syna.

Tak więc, szansa jakaś tam jest, bo widać, że jeśli tournee obejmuje kalendarzowo różne lata (tu 2012/13) to faktycznie zdarzają się zmiany. Ja jednak osobiście uważam, że te do tej pory były dyktowane różnymi warunkami dodatkowymi typu 25-lecie NOTB w 2007. No niby za rok jest to 25-lecie Maiden England i 7 syna, ale osobiście stawiam na pozostawienie setu takim jak teraz jest.
Tak w marzeniach to chciałbym żeby dodali ID, nie wyrzucając niczego. HBTN to wielki klasyk, ale nie potnę się jak go nie usłyszę, a braku ID mimo wszystko bardziej mi szkoda...
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

W 2007 zmienili nawet nazwę trasy, więc tego bym nie brał wcale pod uwagę. :P
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

moim zdaniem ID się pojawi to zbyt dobra rzecz by ją tak po prostu permanentnie olać
claudette
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: claudette »

Na poczatek.. cześć wszystkim ;) Postanowiłam pojawić się na forum przez jakiś czas i prześledzić trochę co tam sie dzieje w świecie Maiden jakoże dość głośno robi się ostatnio o prawdopodobnym koncercie w Polsce :mrgreen:

Właśnie obczaiłam co i jak z setlistą i totalnie nie mogę uwierzyć że wywalili HbTN z seta ;O poza tym, genialnie dość, choć naprawde mimo ze hallowed wałkowany był na każdej trasie, myślalam że jest juz tak twardym monumentem niedousuniecia, a tu prosze. Mam nadzieje, choć wątpie, że coś w tej sprawie sie jeszcze na Europe zmieni i hallowed wejdzie do seta kosztem jakiegoś innego utworu. :d
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Wszystko okaże się po pierwszym koncercie w nowym roku.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

O ile RTTH czy TNOTB już mi działa na nerwy to HBTN i FOTD mogą grać na każdej trasie. Ale ostatnio i tak jest dobrze bo zaczęli grać kawałki nie ruszane od lat co jeszcze kilka lat temu wydało się nie do pomyślenia. Jednak jeszcze kupa utworów została do ponownego odtworzenia choćby Be quick od be dead :dance:
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Mi tam set się podoba taki jaki jest dla mnie osobiście mogli by nic nie ruszać :D Z HBTN czy bez show i tak kapcie zrywa :D Mo i fajnie było by posłuchać utworów rzadko bądź w ogóle nie granych na koncertach. Gdyby koncert trwał np pól nocy :3 to mogli by tam grać wszystko i klasyki i rzadko pojawiający się materiał. A że jest tak jest to z tego wszystkiego wole to czego jeszcze nie słyszeliśmy ;) Dla mnie ten set jest naprawdę z ręką na sercu jednym z lepszych i jeśli koncert będzie gdzieś blisko na 100% na nim będę :)
claudette
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: claudette »

No, to fakt, mają tak ciekawe utwory że cieżko by ułożyć taki set żeby dogodzić każdemu. :razz: Swoją drogą usłyszeć Alexandra na żywo.. to byłoby coś :D Ale cóż, marzenia :P
Też w moim odczuciu wydaje mi sie, ze to może być najlepsza z dwóch ostatnich tras ; )
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

claudette pisze: Swoją drogą usłyszeć Alexandra na żywo.. to byłoby coś
Aleksander to średniej jakości "patataj" zaśpiewany w podniosłym, przesadnie patetycznym tonie, nadawałby sie do B klasowego filmu historycznego (takiego z budżetem "Xeny wojowniczej księżniczki"). Nigdy nie rozumiałem fenomenu tego kawałka. Nie narzekałbym gdyby zagrali go live ale tez nie będę zawiedziony jeśli nigdy go nie wykonają. Na SiT jest za to znacznie lepszy numer który był grany tylko raz w historii, nazywa się "Loneliness of the long distance runner", bardzo dobry kawałek, mogliby do niego wrócić, ale to pewnie nierealne.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

głupoty gadasz, tekst jest infantylny, ale muzycznie to jest numer wybitny bez dwóch zdań - samo wplecenie motywów bałkańskich do tej całej śmiesznej metalowej estetyki to rzecz bez precedensu, a klasa z jaką to zrobili... bez komentarza
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Nie wiem, ja tam wybitności żadnej nie wiedzę.
PanPrezes pisze:samo wplecenie motywów bałkańskich do tej całej śmiesznej metalowej estetyki to rzecz bez precedensu
Ale chodzi ci o samą tematykę kawałka czy o jakieś melodie bałkańskie (jak tak to gdzie konkretnie)?

Jedyne co naprawdę mi sie w tym kawałku podoba to drugie solo Adriana, a poza tym dla mnie to taki wpadający w ucho numer i nic poza tym, dlatego napisałem, że nie rozumiem kultu jakim darzony jest ten numer.
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Pewnie uznacie, że mam obsesje na tym punkcie, ale... :D w IM shop pojawiła się koszulka Killers, czyżby miał Wrathchild do europy wejść?
ODPOWIEDZ