Metallica

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Metallica

Post autor: Kuki91 »

Wokal też ma zajebisty, kropka :D . End of offtop!

METALIKA SKONICZYŁA SIEM NA KILLEMALLL żeby nie bylo offtopa
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Kończąc te farsę, chciałem z innej beczki zapytać, czy ktoś kiedyś słyszał jakąkolwiek linie basu na "...And Justice For All" ?? Bo tak na prawdę go tam nie ma. Dziwie się, że nikt nie zawrócił na to uwagi.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Jak nie słyszysz tam linii basu to znaczy, że nie jesteś cool i nie jesteś member of great 'tallica family, a to właśnie ci zakochani w IM nie słyszą tam basu, bo prawdziwi metalowcy słyszą i kropka!!!
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Na "...And Justice For All" od 25 lat nikt nie potrafi znaleźć partii basu. Włącznie z Jasonem.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Ralf, widzę, że nie przepuścisz okazji, żeby dodać jakiś złośliwy komentarz na temat tego zespołu ;) Tym razem kulą w płot, bo akurat nikt nie wmawia, że ten bass jest tam słyszalny. Włącznie z zespołem, o ile mi wiadomo.
Swoją drogą, strasznie nie lubię brzmienia tej płyty. Odnośnie pytania, to spotkałem się gdzieś na Youtube ze zremasterowanymi kawałkami z tej płyty z mocno wyciągniętym basem.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Dejavu pisze:Ralf, widzę, że nie przepuścisz okazji, żeby dodać jakiś złośliwy komentarz na temat tego zespołu ;) Tym razem kulą w płot, bo akurat nikt nie wmawia, że ten bass jest tam słyszalny. Włącznie z zespołem, o ile mi wiadomo.
Swoją drogą, strasznie nie lubię brzmienia tej płyty. Odnośnie pytania, to spotkałem się gdzieś na Youtube ze zremasterowanymi kawałkami z tej płyty z mocno wyciągniętym basem.
Brzmienie może najwyższych lotów nie jest, ale zawartość muzyczna owszem ;-). Nie ma co się zajmować produkcją, choć nie ukrywam, że bez basu płyta (troszkę) traci.

A koncert na Antarktydzie chyba jest już niemal pewny. Nie dawno pojawił się plakat sponsora, na którym widać, że ów koncert się odbędzie :mryellow:. Dawać transmisję live.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

FaithNoMore pisze: Brzmienie może najwyższych lotów nie jest, ale zawartość muzyczna owszem ;-).
A tu się trudno nie zgodzić :) Na przykład Hammett na tej płycie jest moim zdaniem w życiowej formie.
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Sam James mówił,że w czasie miksów wyciszyli bas do minimum - olbrzymia szkoda. Ciekawie brzmią wersje do znalezienia na YT, gdzie fani "remasterują" AJFĘ dodając bas :)

RALF - Ty to jesteś wodzirej :pijak: Ja tam nie słysze basu, czyli jestem grejt IM famili :< ? Not want
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

A tak z ciekawości, to wyjaśniali czemu ten bas wyciszyli?
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Rodzaj "kocenia" młodego... niestety cały pobyt Jasona w Mecie nie był za fajny
Deleted User 5147

Post autor: Deleted User 5147 »

Oj, tak jego pobyt nie był za fajny...w ilu on utworach był współkompozytorem? chyba tylko 3 czy 4...
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Blackened, My Friend Of Misery, Where The Wil Things Are.... ledwo tyle...
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Dejavu pisze:dodać jakiś złośliwy komentarz na temat tego zespołu
Przynajmniej inicjuję dyskusję, bo inaczej to na naszym forum dyskutowalibyśmy już tylko o zasadach banowania użytkowników... A że ja akurat cenię sobie w zasadzie tylko 4 pierwsze albumy Mety + kilka późniejszych kompozycji - to inna broszka. Aha - spójrzcie na ich ostatnie set listy, chyba podzielaja ten punkt widzenia...?
Deleted User 5147

Kuki91 pisze:Blackened, My Friend Of Misery, Where The Wil Things Are.... ledwo tyle...
I jeszcze nie pozwolili mu wydać jakiegoś swojego projektu muzycznego o ile mnie pamięć nie myli.

Ja z Mety lubię w zasadzie tylko, RTL, Justice, StAnger i poszczególne utwory z innych płyt.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Dla mnie z kolei St Anger jest zupełnie niesłuchalny, już nawet pomijam brzmienie które jest fatalne, ale po prostu ten materiał się nie broni moim zdaniem, jest słaby. Chociaż jeśli było im potrzebne nagranie czegoś takiego, to dobrze że nagrali.
Co do pobytu Jasona w Metallice, to wypowiadał się, że nie było źle przez cały pobyt tylko głównie przez pierwsze lata. Z tego co opowiadał, to byli dość pomysłowi w dokuczaniu mu ;) A Jason może nie skomponował wielu utworów, ale miał świetny wokal i tym wzbogacał kawałki na żywo. Zresztą, o wiele bardziej mi pasował do Metalliki niż Rob.
Deleted User 5147

Jak dal mnie na St Anger jest jakaś taki gniew, nie wiem na ile on jest autentyczny ale sama płyta jest moim zdaniem dzięki niemu lepsza niż Load/ Re-Load.

Dejavu masz rację, Jason z tym swoim mega wokalem pasuje do Metalliki kilka razy bardziej niz Trujillo :D Zawsze jak słucham Creeping Death albo Seek.. z jego wokalem to jest to coś niesamowitego. Nie chciałbym usłyszeć tego w wykonaniu Roba :P
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Ja sądzę, że St Anger to dość autentyczna płyta - nie da się tego ocenić i można polegać tylko na intuicji, ale wydaje mi się, że to bardzo autentyczne granie - ja tam słyszę dużo złości i biorąc pod uwagę w jakim punkcie się wtedy znajdowali, to brzmi to dla mnie autentycznie. Gorzej, że muzycznie mi się to po prostu zupełnie nie podoba, jeśli chodzi o Load/Re-Load to ja bym wolał, żeby wybrali z obu płyt najlepsze numery i zrobili z tego jeden bardzo dobry album zamiast dwóch z mniejszymi lub większymi przebłyskami ale też totalnymi zapychaczami.

A co do Jasona to oprócz wokalu to jest też mega charyzma i za to go lubię. Do Roba nic nie mam, ale u niego tego nie ma. A co do jego wokalu to jak czasami z Kirkiem wspomagają gdzieś Jamesa, to dla mnie to nie brzmi dobrze ;)
Awatar użytkownika
yasiooo
-#Invader
-#Invader

Post autor: yasiooo »

Jak to mawia mój kumpel - psychofan Mety "Rob odtwarza, ale nie kreuje" ;)
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Znawcą Mety nie jestem, ale tu fajnie pocina:
http://www.youtube.com/watch?v=FJqqC7TD1vw
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

RALF pisze: Aha - spójrzcie na ich ostatnie set listy, chyba podzielaja ten punkt widzenia...?
Ale chociaż zmieniają, a nie tak jak Iron Maiden ;-). A jest coś w tym dziwnego, że najwięcej utworów grają z pierwszych płyt? Są to ich najlepsze albumy, więc z nich utwory grają.
yasiooo pisze: Jak to mawia mój kumpel - psychofan Mety "Rob odtwarza, ale nie kreuje" ;)
Już nie przesadzajmy. Nagrał z nimi dopiero jeden album. A czego oczekujecie, że zacznie zmieniać linię basu chociażby z For Whom i przerobimy na dorodny funk, z którego jest najlepiej znany? Po co zmieniać coś, co jest genialne? Tak naprawdę wystarczy posłuchać Cyanide z Death Magnetic - wtedy niekoniecznie można się zgodzić z opinią twojego kumpla.

Rob to facet na właściwym miejscu. Mnie się tam jego gra bardzo podoba (nawet bardziej niż Jasona, co nie oznacza, że nie darzę Newsteda szacunkiem), w Mecie jeszcze nie pokazał wszystkich możliwości, ale warto posłuchać jego gry w poprzednich zespołach (chociażby Infectious Grooves). Fachowiec jak nic.
ODPOWIEDZ