Czy lubicie NWOBHM ?

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Czy lubicie NWOBHM ?

Post autor: voivod »

slayer pisze:Generalnie Paul Samson to gitarzysta, którego Iron Maiden nigdy nie miało i nigdy mieć nie będzie. Mistrz.
moge sie pod tym podpisac
krusejder pisze:Zaś co do wokalu Bruce'a, to wiadomo, że był gorzej wyszkolony. Ale to właśnie świetnie pasuje do bluesa, w którym umiejętności nie liczą się tak bardzo jak w metalu.
Na Head On spiewal jeszcze bardzo Gillanowo. Natomiast miedzy Shock Tactics, Live at Reading, a The Number of the Beast nie ma juz wiekszej roznicy. Zespoly graly inaczej , ale to juz ten sam glos.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

właśnie słucham nowej amerykańskiej grupy ZUUL. Grają jakby byli z NWOBHM :))

Obrazek

polecam :pijak:
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Son after sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Son after sin »

Nie wiem co się tak czepiacie Bruce'a z czasów NWOBHM. Fajne były te jego piski ;)

Widać po tych kawałkach jaki drzemał w nim potencjał. A to, że techniki takiej super nie miał ... nauczył się potem ;)

Ja jakoś nigdy Priest czy Motorhead do NWOBHM nie zaliczałem. Dla mnie byli z boku.

Ruch wymarł, bo musiał wymrzeć. Naturalna selekcja.

Przetrwali ci co mieli DUUUUUŻO farta (bo talentu wielu ekipom odmówić nie można było).

Potem najważniejszymi ekipami stały się Iron Maiden, Def Leppard i Saxon.

Pierwsi mieli super menedżera, który ich nie oszukał i nie spieprzył sprawy, drudzy sprzedali swoje dusze stacjom radiowym, a trzeci grali swoje, ale popularnością nigdy do Maiden i Leppard nie dobili nawet w połowie.

Ja mam mieszane uczucia co do "Numbera". Nie wiem czy ją traktować jako dzieło już po NWOBHM, czy dzieło kończące ten ruch.

Dla mnie to jest pogranicze. Ostatnią płytą Ironów z NWOBHM jest dla mnie "Killers". Number to już muzycznie i aranżacyjnie inne granie, choć jeszcze z energią NWOBHM.
I don't give a fuck
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Kilku z Was ma dużo racji co do NWOBHM. Ciekawy to był nurt na pewno, Angole wrzucili dużo cegiełek do ogólnie pojętej ciężkiej muzyki...
Oprócz wiadomo klasyków, kapel, którymi umiano się zająć, które miały szczęście po prostu jak Iron Maiden, Saxon, Def Leppard było masę kapel, które zjadają np taki Def Leppard na śniadanie bez herbaty.
Z moich ulubionych kapel, które najczęściej słucham to Diamond Head (debiut), Tygers Of Pan Tang (1&2), Tank (wszystko), Angel Witch (1&2).
Są jeszcze takie strzały jak Dark Star, Atomkraft, Chariot, Praying Mantis, Demon, Holocaust, Jaguar i wiele innych, świetny i świeżych jak na tamte czasy kapel.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Tyle,że Def Leppard tak naprawdę wybił się grając muzykę,która z NWOBHM nic wspólnego nie miała, Iron Maiden wg.mnie też stworzył zupełnie nową jakość w heavy-metalu,co do Saxon to nie mówił bym tu o szczęściu co o katorżniczej pracy,wydali więcej albumów studyjnych niż wiele kapel NWOBHM utworów ...
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

krusejder pisze:właśnie słucham nowej amerykańskiej grupy ZUUL. Grają jakby byli z NWOBHM :))

Obrazek

polecam :pijak:
Rekomendacja pozostała bez szerszego odzewu, a zaiste zacna to pozycja, do najlepszych tradycji gatunku nawiązująca.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To ja podrzucę kapelę, która parę dni temu podbiła me serce :)

Panie i Panowie, oto ENFORCER - utwór Midnight Vice z LP Diamonds

http://www.youtube.com/watch?v=032iifZ_SmA

cudo !!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

ha, ten kawalek brzmi jak IM na Killers :) szkoda tylko ze wokal nienajlepszy.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

podobny do Twilight Zone
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Fajne,ale jednak jak w przypadku tego typu kapel,czuć,że uczeń nigdy nie przerośnie mistrza,no ale fajne

Ja polecę starym klasykiem,ale umówmy się,ten utwór wyprzedza standardowe nagrania NWOBHM o wiele klas

http://www.youtube.com/watch?v=UimR_8cQTWc

ps.dawałem już to pod innym nickiem,no trudno ,widać uwielbiam ten utwór :) ,ten pan co gra na gitarze,za rok będzie śmigał w Thin Lizzy ;)
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Trespass

Ostatni moje odkrycie,dobry heavy-metal z Wysp,wg.mnie jako całość wyżej niż większość kapel z tych lat,nie chcę użyć słowa NWOBHM,bo wg.mnie ten termin tylko zawsze zaciemnia sytuację. Jednak kapela jest do tej fali zaliczana więc dlatego umieszczam ją tutaj.

Gitarowo bardzo mocno,wokalnie ...ciekawie,równie ciekawe jest to,że nigdy nie wydali albumu, 1 epkę oraz 2 single.Wszystkie utwory znajdują się na 2 składakach wydanych po latach.

http://www.youtube.com/watch?v=cX0NxApNsGw

http://www.youtube.com/watch?v=yTTlM0hsfRU

http://www.youtube.com/watch?v=3AWXcnE60eY

http://www.youtube.com/watch?v=rvFFUD6rBUE
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IronCezarek »

Na allegro pojawiła się dyskografia Grim Reaper :)
Awatar użytkownika
navigator
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: navigator »

Wiele nazw zespołów flagowych dla nurtu NWOBHM przewinęło sie w tym wątku :) co do moich ulubionych to jakoś nie mam zdecydowanego faworyta - owszem IM wiadomo dalej Saxon czy Def Leppard. Natomiast panowie z Judas Priest jak i z Motorhead wiele razy mówili o tym że ich muzyka w żadnym wypadku nie ma związku z NWOBHM - tylko dziennikarze przypięli im tę (wg. nich) "niechlubną" łatkę :)
Nie został wymieniony taki zespół jak Tokyo Blade
tokyo city
heartbreaker
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nowy numer grupy TANK z D. White'm.

http://www.youtube.com/watch?v=W8GtIb8ukI0

Czy tylko mnie się wydaje, że to brzmi jak podróbka Saxona z ostatnich 15 lat ?? Nawet wokalnie :shock:
Awatar użytkownika
Kamil Yugol
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Kamil Yugol »

Jak dla mnie to także w kwestii instrumentalnej zalatuje Saxonami - ale to tylko dobrze znaczy ;-)
...i Heavy Metal \,,/ ;D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Dla zainteresowanych nurtem NWOBHM: 10 zespołów NWOBHM wartych uwagi
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
navigator
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: navigator »

Jeszcze jeden zespół godny polecenia - Demon :) który powstał w 1979 roku. Do tej pory nagrał 14 albumów, z czego najbardziej godne polecenia są: Night of the Demon (1981), Breakout (1987), Hold on to the Dream (1991), oraz wydany w tym roku Unbroken.

kilka próbek do posłuchania dla zainteresowanych:
Unbroken
I still belive
No more hell on earth
Running Free 84
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Running Free 84 »

Najwybitniejszym zespołem tej fali był i jest Saxon .
O ile Ironi czekali na swoje najlepsze lata przez pozyskanie lepszego wokalisty niż przeciętny Di Anno z którym nie mogli się rozwinąć w pełni o tyle lata 80-81 to dla Saxona wspaniała epoka z której wywodzi się 2/3 ich koncertowego setu. Od 1982 r. do 1988 z kolei Saxon nie miał nawet w połowie tak świetnego "ciągu" jak Iron Maiden.
Z kolei lata 90 i ostatnia dekada to znów lepsze płyty Saxon tyle, że tutaj już w żaden sposób nie można mówić o NWOBHM.

I jeszcze jedno, dlaczego tyle zespołów się nie wybiło, bo miały pecha?, bo nie miały sprawnego menedżera? nie bo były gorsze poprostu.

W sumie to NWOBHM to nie był aż tak ważny ruch muzyczny wbrew pozorom, o wiele ważniejsze były hard-rockowe kapele lat 70 bez których dziś ciężko sobie wyobrazić muzykę.
Np. Iron Maiden mimo, że ich uwielbiam to nie nikogo ważnego nie inspirowali swoją muzyką, na myśl przychodzą mi Aria, Helloween, Queensryche. Zwłaszcza ten ostatni zespół.
Black Sabbath, Deep Purple to są naprawdę mega-ważne zespoły, nawet w sumie nie Judas Priest które inspirowało poprostu gorsze zespoły heavy-metalowe od siebie.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Running Free 84 pisze:I jeszcze jedno, dlaczego tyle zespołów się nie wybiło, bo miały pecha?, bo nie miały sprawnego menedżera? nie bo były gorsze poprostu.
Powody mogły być różne... Była masa zespołów, takich jak choćby Weapon, JJ's Powerhouse, Burner, Severed Head, Demon Pact, Virtue, A-II-Z, Iron Heart, Sherwood czy Badger, które na prawdę miały potencjał, a niestety takiej szansy jak Iron Maiden, Diamond Head czy Saxon nie dostały, zginęły gdzieś między "Lightning To The Nations", "The Number Of The Beast", 'British Steel" czy "Strong Arm Of The Law" i dzisiaj mało kto o takich zjawiskach pamięta.
Z tych, które dorobiły się długograja polecam Tysondog, Witchfynde, Avenger, Jaguar, Satan, Blitzkrieg, Tokyo Blade, Raven, Blind Fury, Grim Reaper, (wczesny) Tygers Of Pan Tang, Cloven Hoof, Holocaust, Gaskin....
Ostatnio zmieniony pt sty 31, 2014 1:01 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Odyseusz »

Nie bardzo, w kategorii stary heavy-metal wolę Amerykanów np. Manilla Road, Medieval Steel, Brocas Helm. Chodzi mi o te troszkę mniej znane kapele.
ODPOWIEDZ