Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Wywiady i newsy

Post autor: brezdi »

Hospes pisze:Ciekawy fragment, charakterystyczne brzmienie. Jeśli to wycinek któregoś nagrania z nowego albumu, to już jestem bardzo optymistycznie nastawiony. Ale spokojnie :-) Odniosłem też wrażenie, że ta perkusja jakaś trochę taka schowana, delikatna, takie pych pych pych, a natomiast gitary też dość lekko brzmiące. Ale to może z emocji :-) W każdym razie ogólnie nieźle. A i tak mało, by wydać ocenę.
Nie słuchaj na oficjalnej tylko odpal na youtube w najwyższej jakości i daj moc na kolumnach - poczujesz różnicę, a wiadomo, że to nie płyta :)) Na The X-Factor była prawie sama perkusja, na The Final Frontier tak jakby nie podpięto 3 gitary - tutaj wydaje się to być dość skonsolidowane i wyważone. Podobnie jak Ty optymistycznie czekam na cały album, ale do spokoju dużo mi brakuje - w końcu album Iron Maiden 1x na 5 lat pozwala człowiekowi zgłodnieć ;) Należę do młodszych fanów. Słucham Iron Maiden tak na serio od Brave New World mimo, że wcześniej znałem Siódmego Syna, Powerslave czy Virtual XI, ale na żadną premierę nie wyczekiwałem tak podekscytowany!
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Ha! Jeszcze bardziej się jaram. Mimo youtubowej kompresji da się wyczuć, że za albumem stoi bardzo dobra produkcja, a wszystkie instrumenty słychać bardzo klarownie.
Widmoo pisze:Podobne solo jakbym już gdzieś słyszał w innym kawałku. Hmm.. Czuć rękę Adriana w tym fragmencie. Gitara bardzo brzmi na Jacksona.
:lol:

Zapewniam Cię, że gdyby było to zagrane na Fenderze czy Ibanezie, to nie usłyszałbyś różnicy. Natomiast solo ewidentnie wyszło spod ręki Adriana - żaden inny gitarzysta metalowy nie potrafi u mnie wywołać takich ciarek na plecach. :)
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

jArO pisze:To środkowa część, koniec solówki i harmonia wszystkich gitarzystów...to standard Iron Maiden :D Według mnie to Speed of Light, "krótszy", szybszy utwór na płycie, prawdopodobnie singiel :)
Ja na przekór wszystkim walę w If Eternity Should Fail - ten fragment brzmi na prawdę ambitnie i teraz słowo, którego nie ma: "rozrośnięcie" :DD. Speed Of Light to będzie nieskomplikowane, szybkie, mocne granie. Byle tylko nie coś takiego jak The Alchemist ostatnio (wybaczcie Ci, którzy go lubią, ja tam cały czas czuję jakby zespół zaciągnął hamulec ręczny w tym utworze i zapomniał podpiąć 2 gitary podczas nagrywania :((
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

dostoevsky masz rację, ale jak usłyszałem solo to od razu mam prze oczami fragment Flight 666 i Adriana grającego solo na Jacksonie. Tylko jeszcze nie umiem dojść do tego w której piosence było coś podobnego :P Posłuchajcie końcówki solo z Different World jest tam jakieś podobieństwo.

Harmonia może być słowami refrenu lub samą melodią refrenu przeniesioną na gitary, tak mi to jakoś pasuje :P
To ride the storm to an empire of the clouds...
Awatar użytkownika
wojczi
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: wojczi »

Mi bardzo przypomina solo z Wildest Dreams z DOD :)
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Ja przesłuchałem tylko raz i nie zamierzam więcej, co by nie psuć smaka przed premierą, potem miałbym dosyć tego 30 sekundowego fragmentu gdybym słuchał z płyty, dobrze, że Bruce'a nie było słychać, oni wiedzą jak podnieść ciekawość, dla mnie brzmiało jak coś z BNW(może Ghost ?), ale jak już pisałem nie odpalam drugi raz.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Też nie odpalam drugi raz, po jednym przesłuchaniu widać (a właściwie słychać), że rewolucji (przynajmniej w części) nie będzie. Może to być i dobrze i źle, zobaczymy po premierze, za prawie równy miesiąc ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Dla mnie to dobrze, że rewolucji nie będzie, byleby trzymali fason.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Będzie rewolucja. Ja wyczuwam w kilku kawałkach smyczki, dużo zewnętrznych sampli dźwiękowych (jak te wspomniane syreny) i fragmenty orkiestrowo teatralne. Czuję, że będzie mrocznie :D
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

http://ironmaiden-bg.com/en/interviews- ... -album.php

Trochę nie na temat - ale interesujące, przyznacie?!
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

hipcio_stg pisze:Będzie rewolucja. Ja wyczuwam..
Aha... dobrze wiedzieć ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Sam fakt, że Dickinson ma grać na forteklapie nie jest dla Was rewolucją? Przez 40 lat nie używali forteklapy i ma być. Dla mnie to właśnie rewolucja.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Może na.koncercie na ten.kawałek będą mu wnosić fortepianino ;-)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Byłoby innowacyjnie :D Duży biały fortepian i gołębie ::P
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Mi się wydaje, że jednak nie poświęcą prawie 20 minut setu tylko na 1 utwór. Nie sądzę też że chcieliby go skrócić np do 10 ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Gumbyy lubi nam zaniżyć nastrój. Dla mnie rewolucyjny jest powrót na scenę B. Dickinsona po tym co przeżył, to wspaniałe, każdy fan IM się z tego cieszy, a nie - fani, no cóż, niech dadzą sobie spokój i zajmą się czymś innym:)
Tak serio, nie sądzę, aby ten utwór akurat wykonywali "live".
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Wiesz... dla mnie rewolucja to byłby powrót Paula Di'Anno na przykład. A nie użycie pianina w jednym kawałku (albo i jego fragmencie). A powrót do zdrowia Dickinsona jak najbardziej cieszy, no ale co to ma wspólnego z rewolucją w kontekście nowej płyty? Tym bardziej, iż została ona nagrana zanim wyszła na jaw choroba Bronka?
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ale przecież ten nowotwór (jak się okazało) wcale nie był błahostką... Bruce mógł już nie wrócić.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze:Ale przecież ten nowotwór (jak się okazało) wcale nie był błahostką... Bruce mógł już nie wrócić.
Mogło tak być... ale na szczęście Bruce wrócił do zdrowia. Co wciąż dla mnie nie jest "rewolucją". Przecież w porównaniu z np. listopadem ubiegłego roku nic się nie zmieniło w obozie IM.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

[quote="gumbyy"]Wiesz... dla mnie rewolucja to byłby powrót Paula Di'Anno na przykład. A nie użycie pianina w jednym kawałku (albo i jego fragmencie).

No właśnie - rewolucja to zdecydowanie za dużo powiedziane, a tak jak napisałeś - użycie pianina to tylko urozmaicenie materiału.
ODPOWIEDZ