The Book Of Souls - zapowiedź nowej płyty
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: The Book Of Souls
Nie będzie tak drogo. Wydawcy też wiedzą, że pewnego pułapu im przekroczyć nie można.
-
Deleted User 5800
No przecież jest w empiku za 60 zł i to już wystarczająco drogo dla większości ludzi 
2 CD z premierowym materiałem... w MM będzie o 7 PLN taniej!
55 PLN kosztował mnie TFF w dniu premiery.
-
Deleted User 5800
RALF nie wiem czy się dobrze rozumiemy, a zaraz może być sporo postów nie na temat więc streszczę problem. Dla mnie to może kosztować nawet 100 zł w dniu premiery i tak to kupię bo to Iron Maiden i nie ma szans żebym odpuścił, ale dla normalnego konsumenta ta płyta będzie za droga. Po pierwsze nie ma u nas kultury kupowania płyt. Robi to mało osób. Choć chyba najwięcej wśród fanów metalu. Po drugie stosunek ceny płyty do zarobków jest tragiczny. Jak weźmiesz najniższą krajową i porównasz 60 zł w Polsce do tych zarobków, a ok. 10 funtów do zarobków w UK czy pewnie jakieś 10-15$ do zarobków w USA to wyjdzie OGROMNA różnica. W takim UK na godzinę najniższe zarobki wyjdą lekko ponad 6 funtów, a płyta jest za 10. U nas na taką płytę mało zarabiająca osoba musi pracować nie godzinę z minutami jak w UK tylko cały dzień albo ponad! To jest problem w Polsce. I to nie tylko z płytami.
Podsumowuję... chciałem powiedzieć, że u nas nawet milion plakatów na mieście nie zachęci nikogo więcej do kupienia tej płyty, a jedyną opcją Ironów na zarobienie w Polsce są koncerty. Bo bilety kupią również niedzielni fani
Podsumowuję... chciałem powiedzieć, że u nas nawet milion plakatów na mieście nie zachęci nikogo więcej do kupienia tej płyty, a jedyną opcją Ironów na zarobienie w Polsce są koncerty. Bo bilety kupią również niedzielni fani
To prawda, ale fani i tak to kupią, jak nawet drogi bilet na ich koncert. W Polsce płyty generalnie są za drogie , tyle że wszystkie - nie tylko IM. Ten sam problem ma też osoba chcąca np. kupić nowy MUSE, SLAYER czy inny U2.
To nie płyty są za drogie, tylko zarobki za niskie.
To samo jest z cenami gier komputerowych. To są globalne przedsiębiorstwa, trudno żeby dawali niższą cenę w Polsce bo są takie zarobki - to już nie problem wytwórni czy zespołu, tylko wewnętrzny problem naszego kraju.
Ale kończę już - jedno orędzie dzisiaj już było i wystarczy
To samo jest z cenami gier komputerowych. To są globalne przedsiębiorstwa, trudno żeby dawali niższą cenę w Polsce bo są takie zarobki - to już nie problem wytwórni czy zespołu, tylko wewnętrzny problem naszego kraju.
Ale kończę już - jedno orędzie dzisiaj już było i wystarczy
Nie jest tak do końca, ruskie wydania są tanie jak barszcz, tylko my w uniji jesteśmy.
Tak, bo Polacy we własnym kraju są jak niewolnicy traktowani, pracujemy zbyt dużo i za mało zarabiamy.
Chyba juz dzisiaj info o singlu nie bedzie.
To ride the storm to an empire of the clouds...
A ja tam się nie ekscytuję tym jak się album sprzeda... sprzeda się jak się sprzeda, ważne, żeby muzycznie był dobry.
-
Deleted User 6661
Co do cen: ja pamiętam jeszcze gorsze czasy. Gdy zaczynałem pracę zawodową w roku 1993 - na pół etatu, bez pełnych kwalifikacji (po prostu żeby sobie już zaklepać miejsce) przez kilka miesięcy płacili mi tyle, że za całą wypłatę mogłem kupić najwyżej 5 nowych zachodnich CD. Kupowałem może jedną płytę na 2 miesiące... Teraz za bardzo nie narzekam na finanse, a płyt kupuję dosyć dużo. Na co dzień najwięcej z szeroko pojmowanego free jazzu. Kochani, tam to są ceny! Wydawnictwa niszowe, niskonakładowe... Czasami za pojedynczą płytkę wydaną w tekturce trzeba zabulić prawie 80 zł.
Normalnie się sprzeda. To nie jest nowy produkt na rynku i kto ma wiedzieć o płycie ten przecież wie. To nie jest nowy proszek,który trzeba zareklamować, żeby ludzie się o nim dowiedzieliRALF pisze:Ciekawe tylko, jak się sprzeda i jak będzie notowany album z 92 minutami, bez promocji...? Trochę lipa!
No i wygląda na to, że jednak to nie jest "zmyślna"promocja jak niedawno pisałeś
www.MetalSide.pl
Są jakieś informacje na temat tego magazynu nr. 100?
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
Jeżeli chodzi o promocję to tak na prawdę co mieliby robić? Wstawiać po 10 sekund każdej piosenki codziennie? Wciskać gdzie się da ochy i achy jaki genialny album nagrali? Co takiego mają zrobić? Album jest zapowiedziany, większość rzeczy jest jasna. Iron Maiden to nie jest marka, którą trzeba wciskać klientowi, fani więksi i mniejsi kupią od razu - inni może skuszą się po przesłuchaniu w internecie, ktoś kupi z ciekawości itp itd. Jeżeli materiał będzie dobry i pójdzie jak w masło na koncertach to dopiero trasa nakręci sprzedaż. Dobry materiał nakręca sprzedaż, a nie chwalenie go zanim ktoś go usłyszy. Ja kupię tak czy siak, bo jestem ogromnym fanem. Inni zagorzali fani także kupią od razu, więc pewna "przyzwoita" i "minimalna" ilość albumów pójdzie na takie osoby jak my, ale przeciętnego słuchacza, który sam nie wie - trochę Maiden lubi z tej płyty, a tamta go denerwuje, a połowy nie zna przyjdzie np. na Sonisphere gdzie Maiden odpali kilka pocisków i stwierdzi, że - o, ten album im się udał. I część z tych osób go kupi. Tylko tak można wykręcić sprzedaż ponad przeciętną.
Poza przeciętną jak na Iron Maiden oczywiście, bo w ich przypadku sprzedaż na skalę światową prawie zawsze jest dobra lub bardzo dobra.
Jak można pamiętać ile kosztowała płyta 5 lat temu...?RALF pisze:55 PLN kosztował mnie TFF w dniu premiery.
Choć fakt, pamiętam że kaseta Somewhere In Time, mój pierwszy pirat z 1986, kosztowała wówczas Kopernika + Kościuszkę + Waryńskiego (albo Kopernika i 3 Dąbrowskich jak kto woli)
Jak ktoś zarabia najniższą krajową to chyba jasne, że nie jest "targetem", do którego skierowana jest sprzedaż albumów muzycznych... Głupie dywagacje o cenie. A papierochy pewnie co drugi kupuje.
M.
Można pamiętać! Ja pamiętam...
-
Deleted User 804
Wyglada na to że premiera pierwszego singla 14 sierpnia:
http://www.ironmaiden666.com.br/2015/07 ... apa-e.html#
http://www.ironmaiden666.com.br/2015/07 ... apa-e.html#
Ci co dużo palą teraz skręcają, bo nikt by nie wyrobił finansowo kupując codziennie normalne fajki. Co do ceny to jest chyba całkiem w porządku jak za dwupłytowy album.