The Book Of Souls - zapowiedź nowej płyty

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: The Book Of Souls

Post autor: RALF »

Nie będzie tak drogo. Wydawcy też wiedzą, że pewnego pułapu im przekroczyć nie można.
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

No przecież jest w empiku za 60 zł i to już wystarczająco drogo dla większości ludzi :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

2 CD z premierowym materiałem... w MM będzie o 7 PLN taniej!
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

55 PLN kosztował mnie TFF w dniu premiery.
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

RALF nie wiem czy się dobrze rozumiemy, a zaraz może być sporo postów nie na temat więc streszczę problem. Dla mnie to może kosztować nawet 100 zł w dniu premiery i tak to kupię bo to Iron Maiden i nie ma szans żebym odpuścił, ale dla normalnego konsumenta ta płyta będzie za droga. Po pierwsze nie ma u nas kultury kupowania płyt. Robi to mało osób. Choć chyba najwięcej wśród fanów metalu. Po drugie stosunek ceny płyty do zarobków jest tragiczny. Jak weźmiesz najniższą krajową i porównasz 60 zł w Polsce do tych zarobków, a ok. 10 funtów do zarobków w UK czy pewnie jakieś 10-15$ do zarobków w USA to wyjdzie OGROMNA różnica. W takim UK na godzinę najniższe zarobki wyjdą lekko ponad 6 funtów, a płyta jest za 10. U nas na taką płytę mało zarabiająca osoba musi pracować nie godzinę z minutami jak w UK tylko cały dzień albo ponad! To jest problem w Polsce. I to nie tylko z płytami.

Podsumowuję... chciałem powiedzieć, że u nas nawet milion plakatów na mieście nie zachęci nikogo więcej do kupienia tej płyty, a jedyną opcją Ironów na zarobienie w Polsce są koncerty. Bo bilety kupią również niedzielni fani :D
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To prawda, ale fani i tak to kupią, jak nawet drogi bilet na ich koncert. W Polsce płyty generalnie są za drogie , tyle że wszystkie - nie tylko IM. Ten sam problem ma też osoba chcąca np. kupić nowy MUSE, SLAYER czy inny U2.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

To nie płyty są za drogie, tylko zarobki za niskie.
To samo jest z cenami gier komputerowych. To są globalne przedsiębiorstwa, trudno żeby dawali niższą cenę w Polsce bo są takie zarobki - to już nie problem wytwórni czy zespołu, tylko wewnętrzny problem naszego kraju.

Ale kończę już - jedno orędzie dzisiaj już było i wystarczy ;)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Nie jest tak do końca, ruskie wydania są tanie jak barszcz, tylko my w uniji jesteśmy.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak, bo Polacy we własnym kraju są jak niewolnicy traktowani, pracujemy zbyt dużo i za mało zarabiamy.
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

Chyba juz dzisiaj info o singlu nie bedzie.
To ride the storm to an empire of the clouds...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

A ja tam się nie ekscytuję tym jak się album sprzeda... sprzeda się jak się sprzeda, ważne, żeby muzycznie był dobry.
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Co do cen: ja pamiętam jeszcze gorsze czasy. Gdy zaczynałem pracę zawodową w roku 1993 - na pół etatu, bez pełnych kwalifikacji (po prostu żeby sobie już zaklepać miejsce) przez kilka miesięcy płacili mi tyle, że za całą wypłatę mogłem kupić najwyżej 5 nowych zachodnich CD. Kupowałem może jedną płytę na 2 miesiące... Teraz za bardzo nie narzekam na finanse, a płyt kupuję dosyć dużo. Na co dzień najwięcej z szeroko pojmowanego free jazzu. Kochani, tam to są ceny! Wydawnictwa niszowe, niskonakładowe... Czasami za pojedynczą płytkę wydaną w tekturce trzeba zabulić prawie 80 zł.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

RALF pisze:Ciekawe tylko, jak się sprzeda i jak będzie notowany album z 92 minutami, bez promocji...? Trochę lipa!
Normalnie się sprzeda. To nie jest nowy produkt na rynku i kto ma wiedzieć o płycie ten przecież wie. To nie jest nowy proszek,który trzeba zareklamować, żeby ludzie się o nim dowiedzieli ;)

No i wygląda na to, że jednak to nie jest "zmyślna"promocja jak niedawno pisałeś :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Są jakieś informacje na temat tego magazynu nr. 100?
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Jeżeli chodzi o promocję to tak na prawdę co mieliby robić? Wstawiać po 10 sekund każdej piosenki codziennie? Wciskać gdzie się da ochy i achy jaki genialny album nagrali? Co takiego mają zrobić? Album jest zapowiedziany, większość rzeczy jest jasna. Iron Maiden to nie jest marka, którą trzeba wciskać klientowi, fani więksi i mniejsi kupią od razu - inni może skuszą się po przesłuchaniu w internecie, ktoś kupi z ciekawości itp itd. Jeżeli materiał będzie dobry i pójdzie jak w masło na koncertach to dopiero trasa nakręci sprzedaż. Dobry materiał nakręca sprzedaż, a nie chwalenie go zanim ktoś go usłyszy. Ja kupię tak czy siak, bo jestem ogromnym fanem. Inni zagorzali fani także kupią od razu, więc pewna "przyzwoita" i "minimalna" ilość albumów pójdzie na takie osoby jak my, ale przeciętnego słuchacza, który sam nie wie - trochę Maiden lubi z tej płyty, a tamta go denerwuje, a połowy nie zna przyjdzie np. na Sonisphere gdzie Maiden odpali kilka pocisków i stwierdzi, że - o, ten album im się udał. I część z tych osób go kupi. Tylko tak można wykręcić sprzedaż ponad przeciętną.
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Poza przeciętną jak na Iron Maiden oczywiście, bo w ich przypadku sprzedaż na skalę światową prawie zawsze jest dobra lub bardzo dobra.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

RALF pisze:55 PLN kosztował mnie TFF w dniu premiery.
Jak można pamiętać ile kosztowała płyta 5 lat temu...?
Choć fakt, pamiętam że kaseta Somewhere In Time, mój pierwszy pirat z 1986, kosztowała wówczas Kopernika + Kościuszkę + Waryńskiego (albo Kopernika i 3 Dąbrowskich jak kto woli) :) Ale to przez sentyment.

Jak ktoś zarabia najniższą krajową to chyba jasne, że nie jest "targetem", do którego skierowana jest sprzedaż albumów muzycznych... Głupie dywagacje o cenie. A papierochy pewnie co drugi kupuje.

M.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Można pamiętać! Ja pamiętam...
Deleted User 804

Post autor: Deleted User 804 »

Wyglada na to że premiera pierwszego singla 14 sierpnia:
http://www.ironmaiden666.com.br/2015/07 ... apa-e.html#
Załączniki
speed-of-light-iron-maiden-single-cover.jpg
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Ci co dużo palą teraz skręcają, bo nikt by nie wyrobił finansowo kupując codziennie normalne fajki. Co do ceny to jest chyba całkiem w porządku jak za dwupłytowy album.
ODPOWIEDZ