Speed Of Light - opinie

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
10
8%
9
13
10%
8
36
29%
7
24
19%
6
14
11%
5
16
13%
4
2
2%
3
7
6%
2
0
Brak głosów
1
2
2%

Liczba głosów: 124

PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Speed Of Light - opinie

Post autor: PanPrezes »

Ja dla odmiany bardzo lubię ostatnie płyty, jednak SoL faktycznie jest beznadziejny, to chyba ich najgorszy utwór.
Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Post autor: Rafaello »

ankan pisze:Przez ostatnie kilka tygodni słucham sobie płyty "Celebrating Jon Lord: The Rock Legend " w której miał również swój piękny udział Bruce. Koncert został zarejestrowany w ubiegłym roku w kwietniu. Posłuchajcie sobie np. tego utworu:

https://www.youtube.com/watch?v=csqMpbxVEh4 ( zaczyna się ok 2 minuty)

i przestańcie powtarzać, że nie wyrabia z górkami. Owszem, czasami zdarza się jakiś gorszy moment ale moim zdaniem po tylu latach naprawdę brzmi rewelacyjnie - a z rakiem za języku to już w ogóle.

Żeby nie było, że jestem taka bezkrytyczna ;) Singiel nie powala - nie ma w nim "mojego" Maiden. Bo tak to już jest, że każdy ma właśnie swoje Maiden. Świadczy to dobrze o zespole, bo oznacza że wcale nie stoi w miejscu jak wiele osób sądzi.

Jak dla mnie za dużo dźwięków w stylu Motorhead, którego nie znoszę. Ucieszył mnie za to bardzo ryk a'la Deep Purple ( pewnie ze względu na tą płytę o której pisałam wyżej, spodobał mi się Bruce w kawałkach Purpli w których Ian Gillan nie sprawdza się kompletnie - to jest właśnie przypadek utraty głosu).

Daję 6 i czekam na płytę - moja intuicja, która bardzo rzadko się myli podpowiada mi, że jest na co czekać.

Faktycznie. Na pobocznych projektach Bruce produkuje się naprawdę sporo lepiej niż na Maiden. Sunflower Jam z 2012 i 2014, czy koncert w katedrze Canterbury pokazują, że potrafi zaśpiewać wszystko.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Ale się naczytałem shitstormu... Po całym weekendzie z singlem oceniam go na 6,5 co zawyża ocenę w ankiecie do 7. Mam duże oczekiwania wobec albumu i uważam, że album będzie ze sobą bardzo powiązany. Nawet teledysk i okładka MH "inside metal british hearth" ze sobą grają. Całość będzie naszpikowana symbolami i stworzy swego rodzaju reportaż/opowiadanie o kolejnym etapie Maiden. Może płyta byłaby niekompletna bez SoL? Dowiemy się niebawem. Jedno wiem na pewno. Masa ludzi narzeka na to na tamto, a jak po otwieraczu na koncercie pocisną SoL to większość zesra się w gacie pod barierkami. Świetny koncertowy utwór z łatwym refrenem dla fanów i trudną zwrotką dla Dickinsona.

Myślę również, że większość podobieństw do utworów bierze się z obsadzania ich w tych samych tonacjach (najczęściej prostych). Co zrobić, skoro chłopakom nie chce się grać w "cisburgery" i inne czarne tonacje.

Na chwilę obecną naciągane 7. Po odsłuchaniu albumu opowiem się jak ta ocena ma się na tle albumu. Czas pokaże już niebawem.
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

Tak się spodziewałem, że wywalicie tyle stron o nowym Iron Maiden :mrgreen:

Mi udało się odsłuchać tego utworu w Grecji :) Doskonałe wzbogacenie i tak już wspaniałej podróży :) Utwór wydaje się być lekko dziwny. Wokal poza refrenem jest jakby niezależny (czyt. nie pasujący) od muzyki. Czuć w tym pazur niczym w "Be Quick..." ale też coś z "Final Frontier". Generalnie utwór mi się spodobał. Jestem spokojny o nową produkcję. Mam tylko nadzieję, że "Speed of Light" okaże się kolejnym "El Dorado" czyli jednym z gorszych utworów na tej płycie... a na prawdziwe perełki poczekać musimy do września :)
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Po przesluchaniu nty raz potwierdzam utwor mi sie podoba. Prosty singiel z fajna melodia. Tego calego hate'u nie qmam, ale wiedzialem ze tak bedzie, zreszta po premierze plyty rowniez.
Na pewno dla mnie lepszy od eldorado, different czy wildest. Wpada w ucho i na dlugo zostaje czego o tamtych nie moglem powiedziec.
Do wokalu Bruce trzeba sie przyzwyczaic widac z wiekiem ma taki "stekajacy" i nic na to nie poradzimy bo na TFF bylo dokladnie to samo
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

Budziol pisze:Prosty singiel z fajna melodia.
Dokładnie. Wpada w ucho. Po pierwszym odsłuchaniu już znałem refren na pamięć i część zwrotki :)
Awatar użytkownika
soulburner
-#Invader
-#Invader

Post autor: soulburner »

Jestem zaskoczony krytyką Bruce'a, który moim zdaniem naprawdę w tym kawałku brzmi fantastycznie, a najfajniejsze jest właśnie "staaaars!" z delikatnym reverbem. Istnieje kilka kawałków, w których Bruce brzmi okropnie (np. Brighter Than a Thousand Suns, którego słuchać nie potrafię...), gdzie przydałoby się bardziej typowe, studyjne dopieszczenie zamiast standardowego dla Maiden "pójścia na żywioł"... ale Speed of Light do nich zdecydowanie nie należy!

Reasumując: najlepszy singlowy utwór od czasów BNW i The Wicker Man. Nie jest tak dobry, chwytliwy, absolutnie, ale biorąc pod uwagę single z DOD/AMOLAD/TFF, to SoL jest wprost bombowy. Może gdyby solówki były zagrane inaczej niż na "odpie... się" kawałek byłby jeszcze lepszy ;)

Ponadto, wczoraj idąc do sklepu refren SoL "grał" mi w głowie, zatem efekt singla został osiągnięty :)
You must gather your party before venturing forth.
Awatar użytkownika
jArO
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: jArO »

Ja też nie kumam tego jechania po utworze. Do wybitnych mu może daleko ale to bardzo dobry singiel i jak podkreślają niektórzy wchodzi w głowę. Refren to mocny punkt SoL, harmonia gitarowa z "zajawki" również dodaje smaczku temu wszystkiemu :D może trochę dziwnie że pojawia się juz wcześniej ten element w zwrotce ale cóż, tak chcieli i tak zrobili. Ogólnie jest kilka różnych riffów interesujących czym już utwór przebija Eldorado wg mnie. Ode mnie ocena 8 jak już wspominałem wcześniej, za całokształt i że można go słuchać po raz nty i się nie nudzi :D
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Rafaello pisze:
Faktycznie. Na pobocznych projektach Bruce produkuje się naprawdę sporo lepiej niż na Maiden. Sunflower Jam z 2012 i 2014, czy koncert w katedrze Canterbury pokazują, że potrafi zaśpiewać wszystko.
Na większości koncertów Bruce brzmi lepiej niż na CD. Co jak najgorzej świadczy o producencie płyt Iron Maiden. Jak mu tam?
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

jArO pisze:Ja też nie kumam tego
a ja nie kumam jak można nie kumać, ze komuś ten numer podoba się mniej, lub wcale? ;)
jArO pisze:Do wybitnych mu może daleko
jArO pisze:Ode mnie ocena 8
To ile mają wybitne? 15? :)
www.MetalSide.pl
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Gdzie jest Ralf ? albo rzucił się z mostu bo mu się nie spodobał ten utwór , ale bardziej prawdopodobne jest, że słucha cały czas i nie ma nawet siły napisać.
Awatar użytkownika
jArO
-#Trooper
-#Trooper

Mogą mieć i 40 jeśli ktoś taką skalę stworzy...Nie podoba Ci się to nie słuchaj wiecznie niezadowolony "fanie" :mryellow:
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Invader pisze:Gdzie jest Ralf ? albo rzucił się z mostu bo mu się nie spodobał ten utwór , ale bardziej prawdopodobne jest, że słucha cały czas i nie ma nawet siły napisać.
Ralf jak zauważyłem jest "mistrzem domysłu", a w kwestii singla już nie ma się czego domyślać :D Tylko jakoś pustawo momentami bez jego postów ;)

Co do Speed Of Light to powiem tak - podchodzi lepiej raz za razem, mam nadzieję, że nie przesadzę jak z El Dorado, gdy od singla do albumu przesłuchałem go trylion razy i potem w trakcie całej płyty bym przewijany, a jednak tak nie powinno się robić tylko słuchać całości od deski do deski :) Speed Of Light mi się zaczyna bardzo podobać i przestaje się go czepiać, w ostatnich latach od czasu reunion Iron Maiden zdecydowanie słabiej wypada w krótszych intensywnych utworach (na TFF zdecydowanie najsłabszy The Alchemist a El Dorado i Coming Home również w tyle za innymi), więc jeżeli tu mamy jeden z utworów należących do słabszych to nie ma się czego obawiać. Recenzje sypią się po 10/10 i 9/10, więc na prawdę jest na co czekać.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Ralf chyba pogrążony w słuchaniu .. :wink:

Co do singla . Dziś rano odpaliłem 3 razy i powiem , że budzi lepiej niż kawa ..wchodzi bardzo dobrze , ciekawe jak wkomponuje się w cały album , na YT już pękły 3 mln , recenzje płyty to same ochy i achy po 10/10 więc dlaczego ten czas do 4 tak wolno leci ?? Ja chcę już to dzieło .. :D
Who motivates the motivator
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Szczerze powiedziawszy myślę, że może 1 już się będzie dało radę gdzieś dostać, zależy jaki to dzień tygodnia.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

jArO pisze:Nie podoba Ci się to nie słuchaj
Najmądrzejsza z możliwych odpowiedzi :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Przegrywa tylko z "jak ci się nie podoba, to zrób lepiej".
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

sajki pisze:Przegrywa tylko z "jak ci się nie podoba, to zrób lepiej".
heh... no w sumie tak :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
jArO
-#Trooper
-#Trooper

sajki pisze:Przegrywa tylko z "jak ci się nie podoba, to zrób lepiej".
Widzę jakiś konkurs sobie tu powoli robicie, fajnie...tylko trochę odbiegamy od tematu opinii o SoL :roll: :D
Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Post autor: Rafaello »

krusejder pisze:
Rafaello pisze:
Na większości koncertów Bruce brzmi lepiej niż na CD. Co jak najgorzej świadczy o producencie płyt Iron Maiden. Jak mu tam?
Produkcja mogłaby być lepsza, ale coś jest na rzeczy. Jak słucham Bruce'a na jakichkolwiek pobocznych projektach, to mam mocne, subiektywne odczucie, że śpiewa z większym zaangażowaniem niż na płytach IM. Nie wiem, czy to kwestia produkcji, specyfiki materiału, czy czego innego. Może repertuar IM zmusza go do górek, które staja się trochę "wymęczone". Na pewno, dobrym zwiastunem jest to, że na SoL te górki są trochę niższe. Po kilku przesłuchaniach nie zmieniłem zdania. Kawałek poprawny. W fotel nie wbija. Taka krzyżówka El Dorado i Wildest Dreams. Koncertowego killera tu nie słyszę.
ODPOWIEDZ