Speed Of Light - opinie
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Speed Of Light - opinie
Ja dla odmiany bardzo lubię ostatnie płyty, jednak SoL faktycznie jest beznadziejny, to chyba ich najgorszy utwór.
ankan pisze:Przez ostatnie kilka tygodni słucham sobie płyty "Celebrating Jon Lord: The Rock Legend " w której miał również swój piękny udział Bruce. Koncert został zarejestrowany w ubiegłym roku w kwietniu. Posłuchajcie sobie np. tego utworu:
https://www.youtube.com/watch?v=csqMpbxVEh4 ( zaczyna się ok 2 minuty)
i przestańcie powtarzać, że nie wyrabia z górkami. Owszem, czasami zdarza się jakiś gorszy moment ale moim zdaniem po tylu latach naprawdę brzmi rewelacyjnie - a z rakiem za języku to już w ogóle.
Żeby nie było, że jestem taka bezkrytycznaSingiel nie powala - nie ma w nim "mojego" Maiden. Bo tak to już jest, że każdy ma właśnie swoje Maiden. Świadczy to dobrze o zespole, bo oznacza że wcale nie stoi w miejscu jak wiele osób sądzi.
Jak dla mnie za dużo dźwięków w stylu Motorhead, którego nie znoszę. Ucieszył mnie za to bardzo ryk a'la Deep Purple ( pewnie ze względu na tą płytę o której pisałam wyżej, spodobał mi się Bruce w kawałkach Purpli w których Ian Gillan nie sprawdza się kompletnie - to jest właśnie przypadek utraty głosu).
Daję 6 i czekam na płytę - moja intuicja, która bardzo rzadko się myli podpowiada mi, że jest na co czekać.
Faktycznie. Na pobocznych projektach Bruce produkuje się naprawdę sporo lepiej niż na Maiden. Sunflower Jam z 2012 i 2014, czy koncert w katedrze Canterbury pokazują, że potrafi zaśpiewać wszystko.
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Ale się naczytałem shitstormu... Po całym weekendzie z singlem oceniam go na 6,5 co zawyża ocenę w ankiecie do 7. Mam duże oczekiwania wobec albumu i uważam, że album będzie ze sobą bardzo powiązany. Nawet teledysk i okładka MH "inside metal british hearth" ze sobą grają. Całość będzie naszpikowana symbolami i stworzy swego rodzaju reportaż/opowiadanie o kolejnym etapie Maiden. Może płyta byłaby niekompletna bez SoL? Dowiemy się niebawem. Jedno wiem na pewno. Masa ludzi narzeka na to na tamto, a jak po otwieraczu na koncercie pocisną SoL to większość zesra się w gacie pod barierkami. Świetny koncertowy utwór z łatwym refrenem dla fanów i trudną zwrotką dla Dickinsona.
Myślę również, że większość podobieństw do utworów bierze się z obsadzania ich w tych samych tonacjach (najczęściej prostych). Co zrobić, skoro chłopakom nie chce się grać w "cisburgery" i inne czarne tonacje.
Na chwilę obecną naciągane 7. Po odsłuchaniu albumu opowiem się jak ta ocena ma się na tle albumu. Czas pokaże już niebawem.
Myślę również, że większość podobieństw do utworów bierze się z obsadzania ich w tych samych tonacjach (najczęściej prostych). Co zrobić, skoro chłopakom nie chce się grać w "cisburgery" i inne czarne tonacje.
Na chwilę obecną naciągane 7. Po odsłuchaniu albumu opowiem się jak ta ocena ma się na tle albumu. Czas pokaże już niebawem.
-
Deleted User 5800
Tak się spodziewałem, że wywalicie tyle stron o nowym Iron Maiden
Mi udało się odsłuchać tego utworu w Grecji
Doskonałe wzbogacenie i tak już wspaniałej podróży
Utwór wydaje się być lekko dziwny. Wokal poza refrenem jest jakby niezależny (czyt. nie pasujący) od muzyki. Czuć w tym pazur niczym w "Be Quick..." ale też coś z "Final Frontier". Generalnie utwór mi się spodobał. Jestem spokojny o nową produkcję. Mam tylko nadzieję, że "Speed of Light" okaże się kolejnym "El Dorado" czyli jednym z gorszych utworów na tej płycie... a na prawdziwe perełki poczekać musimy do września 
Mi udało się odsłuchać tego utworu w Grecji
Po przesluchaniu nty raz potwierdzam utwor mi sie podoba. Prosty singiel z fajna melodia. Tego calego hate'u nie qmam, ale wiedzialem ze tak bedzie, zreszta po premierze plyty rowniez.
Na pewno dla mnie lepszy od eldorado, different czy wildest. Wpada w ucho i na dlugo zostaje czego o tamtych nie moglem powiedziec.
Do wokalu Bruce trzeba sie przyzwyczaic widac z wiekiem ma taki "stekajacy" i nic na to nie poradzimy bo na TFF bylo dokladnie to samo
Na pewno dla mnie lepszy od eldorado, different czy wildest. Wpada w ucho i na dlugo zostaje czego o tamtych nie moglem powiedziec.
Do wokalu Bruce trzeba sie przyzwyczaic widac z wiekiem ma taki "stekajacy" i nic na to nie poradzimy bo na TFF bylo dokladnie to samo
-
Deleted User 5800
Dokładnie. Wpada w ucho. Po pierwszym odsłuchaniu już znałem refren na pamięć i część zwrotkiBudziol pisze:Prosty singiel z fajna melodia.
- soulburner
- -#Invader

Jestem zaskoczony krytyką Bruce'a, który moim zdaniem naprawdę w tym kawałku brzmi fantastycznie, a najfajniejsze jest właśnie "staaaars!" z delikatnym reverbem. Istnieje kilka kawałków, w których Bruce brzmi okropnie (np. Brighter Than a Thousand Suns, którego słuchać nie potrafię...), gdzie przydałoby się bardziej typowe, studyjne dopieszczenie zamiast standardowego dla Maiden "pójścia na żywioł"... ale Speed of Light do nich zdecydowanie nie należy!
Reasumując: najlepszy singlowy utwór od czasów BNW i The Wicker Man. Nie jest tak dobry, chwytliwy, absolutnie, ale biorąc pod uwagę single z DOD/AMOLAD/TFF, to SoL jest wprost bombowy. Może gdyby solówki były zagrane inaczej niż na "odpie... się" kawałek byłby jeszcze lepszy
Ponadto, wczoraj idąc do sklepu refren SoL "grał" mi w głowie, zatem efekt singla został osiągnięty
Reasumując: najlepszy singlowy utwór od czasów BNW i The Wicker Man. Nie jest tak dobry, chwytliwy, absolutnie, ale biorąc pod uwagę single z DOD/AMOLAD/TFF, to SoL jest wprost bombowy. Może gdyby solówki były zagrane inaczej niż na "odpie... się" kawałek byłby jeszcze lepszy
Ponadto, wczoraj idąc do sklepu refren SoL "grał" mi w głowie, zatem efekt singla został osiągnięty
You must gather your party before venturing forth.
Ja też nie kumam tego jechania po utworze. Do wybitnych mu może daleko ale to bardzo dobry singiel i jak podkreślają niektórzy wchodzi w głowę. Refren to mocny punkt SoL, harmonia gitarowa z "zajawki" również dodaje smaczku temu wszystkiemu
może trochę dziwnie że pojawia się juz wcześniej ten element w zwrotce ale cóż, tak chcieli i tak zrobili. Ogólnie jest kilka różnych riffów interesujących czym już utwór przebija Eldorado wg mnie. Ode mnie ocena 8 jak już wspominałem wcześniej, za całokształt i że można go słuchać po raz nty i się nie nudzi 
Na większości koncertów Bruce brzmi lepiej niż na CD. Co jak najgorzej świadczy o producencie płyt Iron Maiden. Jak mu tam?Rafaello pisze:
Faktycznie. Na pobocznych projektach Bruce produkuje się naprawdę sporo lepiej niż na Maiden. Sunflower Jam z 2012 i 2014, czy koncert w katedrze Canterbury pokazują, że potrafi zaśpiewać wszystko.
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
a ja nie kumam jak można nie kumać, ze komuś ten numer podoba się mniej, lub wcale?jArO pisze:Ja też nie kumam tego
jArO pisze:Do wybitnych mu może daleko
To ile mają wybitne? 15?jArO pisze:Ode mnie ocena 8
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 2259
Gdzie jest Ralf ? albo rzucił się z mostu bo mu się nie spodobał ten utwór , ale bardziej prawdopodobne jest, że słucha cały czas i nie ma nawet siły napisać.
Mogą mieć i 40 jeśli ktoś taką skalę stworzy...Nie podoba Ci się to nie słuchaj wiecznie niezadowolony "fanie" 
Ralf jak zauważyłem jest "mistrzem domysłu", a w kwestii singla już nie ma się czego domyślaćInvader pisze:Gdzie jest Ralf ? albo rzucił się z mostu bo mu się nie spodobał ten utwór , ale bardziej prawdopodobne jest, że słucha cały czas i nie ma nawet siły napisać.
Co do Speed Of Light to powiem tak - podchodzi lepiej raz za razem, mam nadzieję, że nie przesadzę jak z El Dorado, gdy od singla do albumu przesłuchałem go trylion razy i potem w trakcie całej płyty bym przewijany, a jednak tak nie powinno się robić tylko słuchać całości od deski do deski
Ralf chyba pogrążony w słuchaniu ..
Co do singla . Dziś rano odpaliłem 3 razy i powiem , że budzi lepiej niż kawa ..wchodzi bardzo dobrze , ciekawe jak wkomponuje się w cały album , na YT już pękły 3 mln , recenzje płyty to same ochy i achy po 10/10 więc dlaczego ten czas do 4 tak wolno leci ?? Ja chcę już to dzieło ..
Co do singla . Dziś rano odpaliłem 3 razy i powiem , że budzi lepiej niż kawa ..wchodzi bardzo dobrze , ciekawe jak wkomponuje się w cały album , na YT już pękły 3 mln , recenzje płyty to same ochy i achy po 10/10 więc dlaczego ten czas do 4 tak wolno leci ?? Ja chcę już to dzieło ..
Who motivates the motivator
-
Deleted User 2259
Szczerze powiedziawszy myślę, że może 1 już się będzie dało radę gdzieś dostać, zależy jaki to dzień tygodnia.
Najmądrzejsza z możliwych odpowiedzijArO pisze:Nie podoba Ci się to nie słuchaj
www.MetalSide.pl
Przegrywa tylko z "jak ci się nie podoba, to zrób lepiej".
heh... no w sumie taksajki pisze:Przegrywa tylko z "jak ci się nie podoba, to zrób lepiej".
www.MetalSide.pl
Widzę jakiś konkurs sobie tu powoli robicie, fajnie...tylko trochę odbiegamy od tematu opinii o SoLsajki pisze:Przegrywa tylko z "jak ci się nie podoba, to zrób lepiej".
Produkcja mogłaby być lepsza, ale coś jest na rzeczy. Jak słucham Bruce'a na jakichkolwiek pobocznych projektach, to mam mocne, subiektywne odczucie, że śpiewa z większym zaangażowaniem niż na płytach IM. Nie wiem, czy to kwestia produkcji, specyfiki materiału, czy czego innego. Może repertuar IM zmusza go do górek, które staja się trochę "wymęczone". Na pewno, dobrym zwiastunem jest to, że na SoL te górki są trochę niższe. Po kilku przesłuchaniach nie zmieniłem zdania. Kawałek poprawny. W fotel nie wbija. Taka krzyżówka El Dorado i Wildest Dreams. Koncertowego killera tu nie słyszę.krusejder pisze:Na większości koncertów Bruce brzmi lepiej niż na CD. Co jak najgorzej świadczy o producencie płyt Iron Maiden. Jak mu tam?Rafaello pisze: